ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Καταργείται ο 13ος μισθός

ΣΟΦΙΑ.--

Χωρίς τον 13ο μισθό, δηλαδή το επίδομα Χριστουγέννων, θα μείνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Σιμεόν Ντζάνκοφ. Ο ίδιος υποστήριξε πως όσο κατέχει αυτή τη θέση δε θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι τον 13ο μισθό, ενώ το πρακτορείο «Novinite» μετέδωσε πως ο Ντζάνκοφ, που μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι «bTV» την Τρίτη, τόνισε πως «ακόμα και αν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό, δε θα υπάρξει 13ος μισθός καθώς για 12 μήνες εργασία θα υπάρχουν 12 μήνες μισθοί»! Επανέλαβε όσα είπε και πριν λίγες ημέρες, ότι δηλαδή δε θα υπάρξει το επίδομα Χριστουγέννων, ωστόσο έσπευσε να υποστηρίξει πως θα δοθεί ένα «βοήθημα» στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους και πως όλα εξαρτούνται από την ...εξέλιξη της κρίσης.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις βδομάδες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών και τοπικών εκλογών της 23ης Οκτώβρη στη χώρα και εν μέσω εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων με αυξήσεις στα τρόφιμα, περικοπές των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία, τις συντάξεις, «πάγωμα» μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης καθώς και σωρεία ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα το 40% του λαού να βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η ιρανική ηγεσία πρέπει να λογοδοτήσει και οι ΗΠΑ μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις ότι όντως εμπλέκεται στη συνωμοσία, που αποκαλύφθηκε και είχε ως στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ» υποστήριξε, χτες αργά το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους στο ήδη εξαιρετικά τεταμένο κλίμα απέναντι στο Ιράν. Εκτίμησε, δε, ότι πρόκειται για «ένα παράδειγμα εξαιρετικά επικίνδυνης συμπεριφοράς» εκ μέρους της Τεχεράνης. Η όλη υπόθεση φαίνεται να διαμορφώνει το κλίμα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ήδη υπάρχουν.

Ο Ομπάμα συνομίλησε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες ώρα Ελλάδας, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, και, όπως ανακοινώθηκε, «συμφώνησαν ότι η συνωμοσία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και ότι «θα βρεθεί από κοινού λύση για τις επιπτώσεις που η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να έχει». Την εκδοχή της «συνωμοσίας» υιοθέτησε αβίαστα και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου σπεύδοντας, φυσικά, να υποστηρίξει το μέλος του, τη Σ. Αραβία. Εξαιρετικά ανήσυχοι δήλωσαν, επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο Βρετανός, τονίζοντας ότι «θα υπάρξει σίγουρα μια κοινή απάντηση» εφόσον επιβεβαιωθεί η εμπλοκή της ιρανικής ηγεσίας, αν και ο Ουίλιαμ Χέιγκ άφηνε να εννοηθεί ότι το Λονδίνο δεν εξετάζει την επιλογή της στρατιωτικής λύσης.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η ιρανική ηγεσία φαίνεται ότι «γνώριζε για τη συνωμοσία», κάνοντας διάκριση ανάμεσα στο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ και την ηγεσία των ειδικών δυνάμεων «αλ Κουντς» του παραστρατιωτικού σώματος «Φρουροί της Επανάστασης» και τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, εκτιμώντας ότι ο τελευταίος μάλλον δεν γνώριζε... Την άποψη αυτή, όμως, δεν μοιράζονται ειδικοί αναλυτές ινστιτούτων ανάλυσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι η ιστορία της συνωμοσίας φαίνεται να έχει «κενά», χαρακτηρίζεται από πρόχειρο σχεδιασμό, που δεν συναντά κανείς στη δράση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και ότι ο φερόμενος ως στόχος της (δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη και βομβιστικές επιθέσεις σε ξένες πρεσβείες) δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν σκοπό της ιρανικής διπλωματίας.

Η ιρανική ηγεσία, εξαρχής, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε «σκευωρία, με στόχο την πρόκληση κρίσης στην περιοχή του Κόλπου και αποπροσανατολισμού από τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ».

  • Με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος διαδηλωτών (κυρίως Αμερικανών υπηκόων) που διαμαρτύρονταν κατά της συριακής ηγεσίας συνελήφθη και παρουσιάστηκε, χτες, ενώπιον δικαστηρίου στη Βιρτζίνια, ο συριακής καταγωγής Αμερικανός υπήκοος Μουχάμαντ Σουέιντ. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι όχι μόνο έστειλε 20 αναφορές στη συριακή ηγεσία αλλά ότι μετέβη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με τον ίδιο τον πρόεδρο Ασαντ.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες επιδρομές μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια δύο επιδρομών αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της χώρας. Τέσσερις φερόμενοι «ισλαμιστές μαχητές» σκοτώθηκαν στο χωριό Νάντεϊ Ζνταρπακέλε, επτά χλμ βόρεια της πόλης Μιρανσά κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, περιοχή που θεωρείται από τις ΗΠΑ ως προπύργιο της «Αλ Κάιντα». Οι πακιστανικές αρχές ανέφεραν πως ένας από τους νεκρούς είναι ο «Τζαλίλ», ηγετικό στέλεχος του «δικτύου Χακάνι» της «Αλ Κάιντα». Αργότερα, τρεις πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Μπερμέλ Τεχσίλ του νότιου Ουαζιριστάν σκοτώνοντας 6 ανθρώπους. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται από τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα με το πρόσχημα πως στις περιοχές αυτές βρίσκονται στοιχεία της «Αλ Κάιντα» και άλλοι τρομοκράτες.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου»

Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ
Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μεγάλη νίκη για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές ΗΠΑ και Ν. Κορέας θεωρείται η ψήφιση και η επίσημη υπογραφή διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου», έπειτα από μία διαδικασία τετραετούς διάρκειας, αλλά και τις ανάλογες συνθήκες που ενέκρινε η Ουάσιγκτον με την Κολομβία και τον Παναμά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, καλωσορίζοντας στο Λευκό Οίκο το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ Μπακ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας την ψήφιση των συμφωνιών «ελεύθερου» εμπορίου σαν «μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους» και τη «στήριξη» 70.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε τη Ν. Κορέα «πολύτιμο παγκόσμιο εταίρο» των ΗΠΑ,ισχυριζόμενος πως η προώθηση της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου «θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και στις ΗΠΑ και στη Ν. Κορέα»...

Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης από την πλευρά του έπλεξε το εγκώμιο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες συμπατριωτών του εργαζομένων και μικρομεσαίων αγροτών που την επικρίνουν θεωρώντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες καταναλωτικών και αγροτικών προϊόντων θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος στη νοτιοκορεατική αγορά.

Εντός τρέχοντος 24ωρου, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συνοδέψει σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τζένεραλ Μότορς» στο Ντιτρόιτ τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ όχι μόνο για τη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων αλλά και την ιμπεριαλιστική πολιτική ΗΠΑ - Σεούλ απέναντι στη ΛΔ Κορέας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συμφωνία για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ακκάς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, υπογράφτηκε, χτες, ανάμεσα στο ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου και τη νοτιοκορεατική εταιρεία «KOGAS», στο πλαίσιο των όρων που έχει θέσει η ιρακινή ηγεσία για σταθερό ποσό κέρδους ανά κυβικό για τις εταιρείες και όλο το υπόλοιπο ποσό αλλά και τη διαχείριση του αερίου να περνά στον έλεγχο της κυβέρνησης. Το φυσικό αέριο του Ακκάς, σε μεγάλο βαθμό, προορίζεται για εσωτερική χρήση.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ταρακούνησε χτες το Μπαλί της Ινδονησίας προκαλώντας τον τραυματισμό 50 ανθρώπων και υλικές ζημιές σε κτίρια (ανάμεσά τους δύο γυμνάσια και αρκετοί ινδουιστικοί ναοί). Το επίκεντρο ήταν υποθαλάσσια 100 χλμ ΝΔ των ακτών του νησιού.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένοπλος εισέβαλε σε κομμωτήριο στην παραθαλάσσια κοινότητα Σιλ Μπιτς, της Καλιφόρνια και άνοιξε πυρ. Ο δράστης συνελήφθη μετά από καταδίωξη ενώ ερευνώνται τα κίνητρά του.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- O 33χρονος Σάντος Σεφερίνο Σελάγια Ρουίς είναι το τελευταίο θύμα της δράσης των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων - των ταγμάτων θανάτου των μεγαλοτσιφλικάδων στο Μπάχο Αγουάν. Με τη δολοφονία του Σελάγια Ρουίς οι νεκροί κατά κανόνα μέλη του MUCA έχουν φτάσει τους 21.

ΠΟΛΗ της ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Στους 18 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί - 13 μόνο στη Γουατεμάλα - εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων που πλήττουν την Κεντρική Αμερική, έχοντας προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι αγνοούνται όταν λεωφορείο με υπεράριθμους επιβαίνοντες ξέφυγε από το δρόμο του και κατέπεσε σε ποτάμι στον ανατολικό Νεπάλ, 100χλμ από την πρωτεύουσα Κατμαντού.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Υψηλή ραδιενέργεια σε Τόκιο και Γιοκοχάμα

TOKIO.--

Οι ιαπωνικές αρχές εντόπισαν σε μία μικρή περιοχή του Τόκιο (περιοχή Σεταγκάγια) υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας ακόμη και από τις περιοχές πέριξ του πυρηνικού συγκροτήματος της Φουκουσίμα! Η εστία της ραδιενέργειας εντοπίστηκε χτες σε παλιά μπουκάλια που βρέθηκαν σε εγκατελειμένο υπόγειο της Σεταγκάγια, κοντά σε δημοτικό σχολείο. Ωστόσο το, γεγονός έκανε την αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα για την πιθανή κατοχή παράνομων ραδιενεργών υλικών. Για προληπτικούς λόγους, πάντως, ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν μετρήσεις σε περίπου 260 πάρκα του Τόκιο...

Στην πόλη Γιοκοχάμα, που βρίσκεται ακόμα πιο μακριά στη Φουκουσίμα, οι ειδικοί εντόπισαν υψηλά επίπεδα σε δείγματα σκόνης από την ταράτσα πολυκατοικίας από το ραδιενεργές στρόντιο-90, το οποίο έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής και μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία και καρκίνο των οστών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ανιχνεύεται στρόντιο-90 έξω από τη ζώνη αποκλεισμού της Φουκουσίμα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ