ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Να τιμωρήσουμε όσους μας βυθίζουν στο σκοτάδι

Ξεχειλίζει η αγωνία των λαϊκών οικογενειών για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα

Στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αριστείδου στην Αθήνα
Στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αριστείδου στην Αθήνα
«Μας έχουνε λυσσάξει», «σε λίγο θα καίμε κεριά», «παθαίνω ηλεκτροπληξία κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος»! «Είναι αδικαιολόγητες τέτοιες αυξήσεις τη στιγμή που οι μισθοί μας κατεβαίνουν...». «Πού να βρούμε τα λεφτά να πληρώσουμε τα διακοσάρια και τρακοσάρια (ευρώ) που πληρώνουμε κάθε μήνα; Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα τόσα χρόνια κι εμείς τους πιστεύουμε. Εχετε δίκιο, έτσι είναι τα πράγματα».

Οι κουβέντες που στήθηκαν με τα κλιμάκια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», χτες, στις υπηρεσίες της ΔΕΗ όπου καθημερινά μακραίνουν οι ουρές όσων πάνε να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ζητούν διακανονισμούς για να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ήταν ενδεικτικές των αδιεξόδων που γεννά στις λαϊκές οικογένειες η κυρίαρχη πολιτική. Αλλά και της ανάγκης άμεσα ο λαός να απαντήσει, να κάνει την οργή του οργανωμένη πάλη και να αντισταθεί, με πρώτο άμεσο σταθμό τις εκλογές στις 7 Νοέμβρη.

Οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απηύθυναν κάλεσμα αντίστασης στις πολιτικές που μετατρέπουν σε εμπόρευμα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το ρεύμα. «Δεν μπορεί ένα βασικό κοινωνικό αγαθό να πουλιέται πανάκριβα στον ελληνικό λαό προκειμένου να πλουτίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι», τόνισε ο Κώστας Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου που περιόδευσε στις υπηρεσίες της Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι «έχουν την ευκαιρία στις 7 Νοέμβρη να στείλουν ένα μήνυμα καταδίκης υπερψηφίζοντας τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και καταψηφίζοντας έτσι τους υπόλοιπους συνδυασμούς οι οποίοι στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, τις επιλογές αυτές οι οποίες έχουν κάνει το βίο αβίωτο για τις εργαζόμενες λαϊκές μάζες». Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι της Επιχείρησης επικαλέστηκαν εντολές της διοίκησης οι οποίες απαγορεύουν το μοίρασμα ανακοινώσεων εντός των γραφείων της. Εντολή που βέβαια δεν εφαρμόστηκε μπροστά στην αντίδραση του κλιμακίου.

«Ο λαός δεν πρέπει να κιοτέψει αλλά όρθιος αποφασιστικά να τους τιμωρήσει στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές ενάντια στις Σειρήνες της μοιρολατρίας. Είναι κρίσιμο το ζήτημα, κρίσιμη και η μάχη των εκλογών και έχει μεγάλη σημασία ο λαός να σταθεί όρθιος και να τους τιμωρήσει με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", να τους κοντύνει», πρόσθεσε ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του ΚΚΕ που συμμετείχε στην περιοδεία.

Στο Αιγάλεω, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τη διευθύντρια του καταστήματος, η οποία την ενημέρωσε για την τεράστια αύξηση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στον αριθμό των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους και προχωρούν σε διακανονισμούς. Πρόσθεσε όμως ότι αρκετοί είναι και αυτοί που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στους διακανονισμούς, οπότε και αντιμετωπίζουν άμεσα την απειλή διακοπής της παροχής ρεύματος...

Χαρακτηριστική των πιέσεων που δέχονται τα λαϊκά στρώματα ήταν η δήλωση που έκανε στον «Ρ» ο κ. Μιχάλης, στο Περιστέρι: «Το ρεύμα πρέπει να είναι πολύ φθηνό για να είναι αγαθό». Και πρόσθεσε: «Η ΔΕΗ έχει 1 δισ. κέρδη, ποια είναι η λογική για τις αυξήσεις που κάνει; Το ρεύμα θα μπορούσε να είναι ακόμα δωρεάν για τα χαμηλά εισοδήματα και γι' αυτούς που δυσκολεύονται να πληρώσουν. Είμαι συνταξιούχος των 785 ευρώ και ζω 6 άτομα. Είναι χαράτσι για το λαό αυτό που κάνουν».

«Δε φταίμε εμείς για την κρίση...»

Στην Καλλιθέα, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συμμετείχαν στην παρέμβαση που έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενάντια στη διακοπή του ρεύματος σε επαγγελματοβιοτέχνη ΑμΕΑ. Πριν λίγο καιρό είχε γίνει η πρώτη παρέμβαση ώστε να μη διακοπεί η σύνδεση. Παρά τη δέσμευση για το αντίθετο, προχτές η ΔΕΗ διέκοψε τη σύνδεση, αν και στο μεταξύ είχε γίνει διακανονισμός για την εξόφληση των οφειλών. Με τη χτεσινή παρέμβαση στη διευθύντρια της ΔΕΗ, το ρεύμα συνδέθηκε άμεσα και πήραν τη ρητή διαβεβαίωση ότι δε θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

Η Χρυσούλα Στεφανοπούλου, που είναι σύζυγος του ΕΒΕ ΑμΕΑ, δήλωσε στον «Ρ»: «Είναι μια άσχημη εμπειρία και είναι βέβαιο ότι τη ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι του μόχθου σε όλη την Ελλάδα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παλέψουν με το ΠΑΜΕ, να μην περάσει η τρομοκρατία, να μην το βάλουν κάτω, να μη σκύψουν το κεφάλι. Δεν είναι δική μας η ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Σ' αυτή την κατάσταση μας έφερε το σύστημα και η πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά δεν μπορεί να επιτρέψουμε να περάσει, να συνεχίζει ο κόσμος να πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό και οι βιομήχανοι να το πληρώνουν φτηνότερα. Το ρεύμα είναι αγαθό που πρέπει να το απολαμβάνει ολόκληρος ο λαός».

Εφιαλτικά τα αδιέξοδα

Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά αδιέξοδα γίνονται εφιαλτικά καθώς μαζί με την Ενέργεια οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου ξεπουλούν κάθε βασική λαϊκή ανάγκη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αυτοαπασχολούμενης, ιδιοκτήτριας γαλακτοπωλείου, από τον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να κλείσει τη μικρή επιχείρησή της επειδή η ΔΕΗ απειλεί να της κόψει το ρεύμα, λόγω ανεξόφλητου χρέους. Η Σ. Καραγεωργίου δίνει ήδη μια μεγάλη μάχη για τη ζωή, καθώς είναι καρκινοπαθής και αυτή την περίοδο πραγματοποιεί χημειοθεραπείες. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η επιχείρηση άφησε ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η οποία απειλεί να της κόψει το ρεύμα. Ζήτησε διακανονισμό προκειμένου να διευκολυνθεί να το εξοφλήσει και η ΔΕΗ της πρότεινε διακανονισμό για εξόφληση του χρέους σε διάστημα ενός μήνα, μέχρι τις 8 Νοέμβρη, διαφορετικά θα υπάρξει άμεση διακοπή του ρεύματος. Χτες, μετά από παρέμβαση που έκαναν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ στον αρμόδιο τομεάρχη της ΔΕΗ, εξασφαλίστηκε πως δε θα γίνει διακοπή του ρεύματος.

Να βγουν μπροστά οι εργάτες του κλάδου

Την ευθύνη των εργαζομένων του κλάδου να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης για Ενέργεια δημόσιο αγαθό αναδεικνύουν οι εξελίξεις. Αλλωστε, για τους ίδιους, η απόκρουση της πολιτικής που ξεπουλά τη ΔΕΗ είναι ταυτόσημη με την υπεράσπιση του ίδιου του δικαιώματός τους σε εργασία με δικαιώματα. Ετσι αποκτά ειδική σημασία (όπως και σε κάθε κλάδο) η κουβέντα και οργάνωση μες στους χώρους εργασίας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις επιδιώκουν να απλώσει η κουβέντα με αφορμή και το πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, όπου επιβεβαιώθηκε ο αντεργατικός ρόλος της πλειοψηφίας. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν ναι στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για διαχωρισμό της μεταφοράς και της διανομής και θυγατροποίησή τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η διπρόσωπη τακτική συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη διανομή στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ως Τοπική Διοικούσα Επιτροπή ψήφισαν πριν το έκτακτο συνέδριο κατά της ιδιωτικοποίησης και του διαχωρισμού και στο συνέδριο είπαν ναι στο διαχωρισμό!

Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό στο χώρο διανομής του Πειραιά έγινε γενική συνέλευση των εργαζομένων, που κατήγγειλε την απόφαση του συνεδρίου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό οργανώθηκε, χωρίς ενημέρωση και προετοιμασία του κλάδου. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν, πριν πιάσουν δουλειά, και ανέδειξαν τη σημασία να δυναμώσουν οι μαζικές διαδικασίες, με συνελεύσεις κ.λπ.

Δεν είναι ζητιάνος ο λαός

Πρώτα δήλωσε ότι οφείλουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας, γιατί διαφορετικά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των επιλογών μας, και μετά έβγαλε από την τσέπη του 50 ευρώ, προτρέποντας και τους συνδικαλιστές να συνεισφέρουν για την εξόφληση του λογαριασμού! Ο λόγος για τον αρμόδιο τομεάρχη της ΔΕΗ που συνάντησαν χτες οι αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και δε θα επιτρέψουν τη διακοπή του ρεύματος στο γαλακτοπωλείο που κινδυνεύει με «λουκέτο». Η επιλογή του στελέχους της ΔΕΗ να αναλάβει ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου και μάνατζερ της Επιχείρησης είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζει το λαό η πολιτική που πουλά την Ενέργεια: ως πελάτη ή ως ζητιάνο. Πάντως, ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ ξεκαθάρισαν πως ο εργαζόμενος λαός δεν είναι επαίτης όσο κι αν εκεί θέλει να τους οδηγήσει η πολιτική του μνημονίου που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Συλλογικά και οργανωμένα θα αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική και τις επιπτώσεις της, με στόχο όχι μερικά ψίχουλα, αλλά όλο τον πλούτο που παράγει και του ανήκει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org