ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Χρειάζεται γενναία κρατική επιχορήγηση

Στη συνέλευση των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραβρέθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και την Σοφία Μωυσίδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μιλά στη συνέλευση των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μιλά στη συνέλευση των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ
Στο πλευρό των εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ), που αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παραπέρα μείωση του προϋπολογισμού του Θεάτρου, βρέθηκε και χτες αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Ζερβουδάκη και την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μωυσίδου παραβρέθηκαν στην κοινή συνέλευση των εργαζομένων (ηθοποιοί και πάσης φύσεως προσωπικό) του ΚΘΒΕ, που έγινε χτες το μεσημέρι προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης και να καθοριστούν οι μορφές αντίδρασής τους.

Ο προϋπολογισμός του ΚΘΒΕ για το 2010 προέβλεπε 8,1 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2009. Στο μεταξύ με υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε ότι από τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό, θα κοπούν ακόμη 900.000 ευρώ από τις μηνιαίες τακτικές χρηματοδοτήσεις για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε νέα περικοπή 30% για το 2011. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργαζομένων, αυτό σημαίνει ότι το ΚΘΒΕ θα κληθεί να λειτουργήσει το 2011 με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατ. ευρώ αφού στο μεταξύ θα έχει υποστεί συνολικά για το 2010 και το 2011 περικοπές της τάξης του 40%-50%.

Παράλληλα, ήδη υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στη μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ υπάρχουν και πολλοί εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι μέχρι και 4 μήνες.

Ηθοποιοί και εργαζόμενοι των άλλων ειδικοτήτων εκτιμούν ότι αυτή η πολιτική περικοπών, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, των παραστάσεων, των δραστηριοτήτων και του τεχνικού προσωπικού. Θα θέσει σε αμφισβήτηση και αυτήν ακόμη τη λειτουργία του ΚΘΒΕ.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε πως «αυτοί που στο όνομα της κρίσης κόβουν την επιχορήγηση στον πολιτισμό δεν το κάνουν γιατί τον θεωρούν περιττό. Γι' αυτούς, ο πολιτισμός είναι επικίνδυνος, γιατί μπορεί να ανοίξει τα μάτια του λαού ώστε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του». Πρόσθεσε πως «όσο ο λαός θα καταπιέζεται οικονομικά και πνευματικά, όσο ο πολιτισμός θα αποτελεί εμπόρευμα και πεδίο πλουτισμού και κερδοσκοπίας, οι ηθοποιοί, οι εργαζόμενοι θα νιώθουν ολοένα πιο ασφυκτικά το άγχος της επιβίωσης και τη στέρηση της δημιουργικότητάς τους». Ξεκαθάρισε πως «το κράτος οφείλει να χρηματοδοτεί γενναία τα θέατρα και τον πολιτισμό συνολικότερα», ότι «το πολιτιστικό προϊόν πρέπει να αναβαθμιστεί, να παράγεται όχι μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν, αλλά να έχουν σ' αυτό πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα». Και κατέληξε τονίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα παλέψει ώστε «αυτός ο πολιτισμός να νικήσει τον "πολιτισμό" του "Big Brother", της τσόντας και των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών που θα γεμίσουν τις γειτονιές κάθε πόλης της χώρας».

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κριτήριο όλα τα λαϊκά προβλήματα

Την εξής αντίληψη καλλιεργούν, το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά, τα επιτελεία της αστικής τάξης: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ειδικά σ' ένα δήμο, άμα υπάρχει ένας καλός και τίμιος άνθρωπος που κατεβαίνει υποψήφιος δεν μπορεί να στηριχτεί απ' τον κόσμο. Μάλιστα, σχετική επισήμανση έκανε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε τηλεοπτική εκπομπή. Αντίληψη που αποτυπώνει την επιμονή με την οποία μεθοδεύεται ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων από το βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα που έχουν όλα τα όργανα του αστικού κράτους. Χαρακτήρας που δεν καθορίζεται από το επίπεδο διοίκησης (αν, δηλαδή, πρόκειται για περιφέρεια ή για δήμο), αλλά από την τάξη στην υπηρεσία της οποίας το κράτος διαμορφώνει και θέτει σε λειτουργία αυτά τα όργανα.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των τοπικών οργάνων του κράτους ενισχύθηκε με τον «Καποδίστρια», ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τον «Καλλικράτη», καθώς σε περιφέρειες και δήμους μεταφέρονται μια σειρά βασικές αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχε η κεντρική κυβέρνηση.

Ενα παράδειγμα: Ο κύριος όγκος της ευθύνης για την Υγεία περνά στις Περιφέρειες. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η μεταφορά σε αυτές πάνω από 70 νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο δήμων, θα προωθείται (όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας) μια «συνέργεια και δικτύωση όλων των δομών παροχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (προσπερνάμε το τι πραγματικά είναι και αν σήμερα υπάρχουν υπηρεσίες ΠΦΥ). Τι προκύπτει, λοιπόν; Για να εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας, το μεν περιφερειακό όργανο θα πρέπει να συμβάλει ώστε να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, δηλαδή να πληρώνουν όσοι πάνε για να θεραπευτούν. Το δε δημοτικό με τα διάφορα «δίκτυα» θα διαχειρίζεται τους εξαθλιωμένους που έχουν ανάγκη υπηρεσιών ΠΦΜ ίσα για να μην πεθάνουν, δηλαδή υπηρεσίες που δε θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες, με εθελοντισμό και ΜΚΟ, και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης μέσα από τη συνένωση Κέντρων Υγείας, πολυιατρείων, ασφαλιστικών ταμείων και ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε δίκτυα που θα πουλάνε ακριβά υπηρεσίες υγείας. Και στα δύο μαζί, υπηρετούνται ενιαία οι κεντρικές επιλογές: Διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας. Ενταση των ταξικών φραγμών. Εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση. Αυτό που χρειάζεται ο λαός δεν είναι ένας «τίμιος» και «καλός» δήμαρχος ή περιφερειάρχης, αλλά ένας αιρετός, που αταλάντευτα θα πρωτοστατεί στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και καθολική Υγεία για όλους.

Αλλο παράδειγμα: Μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να δρομολογήσει τα έργα που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι του δήμου χωρίς σύγκρουση με την πολιτική που θέλει τα κονδύλια να διοχετεύονται μόνο σε ό,τι βολεύει την κερδοφορία του κεφαλαίου; Μπορεί, π.χ., να φτιάξει αποχετευτικό δίκτυο με βιολογικό καθαρισμό που έχει μεγάλο κόστος, αλλά επιχειρηματικά δεν είναι συμφέρον; Και μπορεί να γίνει μεμονωμένα σ' ένα δήμο ή χρειάζεται ευρύτερος σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας; Μπορεί ένας δήμαρχος να φτιάξει τα πάρκα με τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται οι λαϊκές οικογένειες (επαρκής έκταση και συντήρηση, δωρεάν πρόσβαση κ.λπ.) χωρίς να συγκρουστεί με την πολιτική που θέλει τη γη εμπόρευμα; Οχι.

Η μάχη των εκλογών, σε περιφέρειες και δήμους, είναι μάχη ενιαία και μάλιστα η ψήφος είναι ψήφος για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Ψήφος που έχει σχέση με την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα, είναι αντιλαϊκή και γι' αυτό πρέπει να εμποδιστεί και με την καταψήφιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σε συνδυασμό με την αποφασιστική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των συνδυασμών του ΚΚΕ.


Α. Μ.

Βγάλτε συμπεράσματα και καταδικάστε τους με την ψήφο σας

Περιοδεία του Γιάννη Μανουσογιαννάκη σε ιδιωτικές κλινικές στον Πειραιά

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Στις ιδιωτικές κλινικές «Πειραϊκόν Θεραπευτήριον» και «Βιοϊατρική» περιόδευσε χτες ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Εκατοντάδες άνθρωποι που θα έπρεπε να μπορούν να εξυπηρετούνται πλήρως και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς έχουν πληρώσει μέσα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, βρίσκονταν εκεί ως «πελάτες» για εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και για θεραπεία. Και αυτό γιατί η Υγεία έχει μεθοδευμένα μετατραπεί σε εμπόρευμα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποδυναμώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία και προσφέροντας τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας.

Για εργαστηριακές εξετάσεις στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι πρέπει να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ τα νοσοκομεία, παρότι το προσωπικό τους έχει τεράστια επιστημονική εμπειρία και γνώση, με τις ελλείψεις που παρουσιάζουν εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής, στρέφουν πολύ κόσμο στον ιδιωτικό τομέα, όπου, συνήθως, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, με πενιχρές αποδοχές, αντιμετωπίζουν τη διαρκή υπερεντατικοποίηση της δουλειάς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Μιλώντας με γιατρούς και εργαζόμενους ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι «οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές είναι καθαρά πολιτικές», επισήμανε ότι κριτήριο ψήφου αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να καθοδηγείται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα». Παράλληλα, τους κάλεσε «με την πείρα που έχουν να βγάλουν συμπεράσματα και με την ψήφο τους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ. Να αποδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν και να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε αυτή την πολιτική και λαϊκής αντεπίθεσης».

Πρόγραμμα Γιάννη Μανουσογιαννάκη
  • Σήμερα Πέμπτη

10.00: Θα περιοδεύσει στην ΑΕΝ Ασπροπύργου.

  • Αύριο Παρασκευή

9.30: Θα περιοδεύσει στο Ναυτικό ΕΠΑΛ.

14.30: Θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο «ΚΟΡΟΝΑΚΗ».

18.30: Θα περιοδεύσει στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ