ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Με το ΚΚΕ για να κτίσουμε μια νέα κοινωνία

Με εργαζόμενους της Λάρυμνας συζήτησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Στο σοσιαλισμό, θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος προς όφελος του λαού, θα απαλλαχθεί η εργατική τάξη από τη μάστιγα της ανεργίας
Στο σοσιαλισμό, θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος προς όφελος του λαού, θα απαλλαχθεί η εργατική τάξη από τη μάστιγα της ανεργίας
Στη Λάρυμνα βρέθηκε την περασμένη Τρίτη κλιμάκιο του ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στο πλαίσιο της πλατιάς εξόρμησης του ΚΚΕ για το αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μιλώντας σε εργαζόμενους της περιοχής ο Γιώργος Μαρίνος είπε μεταξύ άλλων:

«Κάθε επίσκεψη του ΚΚΕ στους εργατότοπους, κάθε συζήτηση με τους ανθρώπους του μόχθου δίνει σε όλους μας δύναμη. Σήμερα ήρθαμε εδώ με μεγαλύτερες απαιτήσεις γιατί αυτό επιβάλλουν οι εξελίξεις. Πιστεύουμε σε εσάς, στους εργάτες και στις εργάτριες που είναι η ραχοκοκαλιά του ταξικού αγώνα. Προσέξτε πολύ τις εξελίξεις, μελετήστε την πείρα και βγάλτε συμπεράσματα. Η επίθεση του κεφαλαίου είναι καλά οργανωμένη, σε όλα τα μέτωπα. Ισοπεδώνει κάθε δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.

Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σε κοινή δράση με την πλουτοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλάμε για ένα οργανωμένο μπλοκ αστικών δυνάμεων που ενοχοποιούν τα δικαιώματα και χτυπάνε με όλα τα μέσα. Χτυπάνε για να κάνουν ακόμα πιο φτηνούς τους εργαζόμενους, χτυπάνε για να εντείνουν την εκμετάλλευση, για να αυξήσουν την κερδοφορία και τη δύναμη του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων ληστών του εργατικού κόπου. Αυτή είναι η ουσία που κρύβει η κυβέρνηση, αυτή είναι η ουσία που κρύβουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Σκεφτείτε καλά το εξής: Τα προηγούμενα χρόνια, σε συνθήκες ανόδου της οικονομίας και αύξησης του πλούτου με υψηλούς ρυθμούς, η πλουτοκρατία συγκέντρωσε τεράστια κέρδη που δεν ξέρει τι να τα κάνει. Θησαύρισε η πλουτοκρατία, ενώ οι παραγωγοί του πλούτου, η εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάμεις, αντιμετωπίζουν την όξυνση του συνόλου των προβλημάτων.

Εχετε συσσωρεύσει πλούσια πείρα

Σ' αυτό το έδαφος αναπτύσσεται η σημερινή επίθεση, που έχει πιο επικίνδυνους σκοπούς και επιδιώξεις. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, επιβολή μισθών και συντάξεων πείνας, δουλειά 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη, δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα, μέχρι τον τάφο, για άνδρες και γυναίκες, κόβοντας τα φτερά των νέων παιδιών, των δικών μας παιδιών, τα οποία, αν δεν ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, θα ζήσουν μια ζωή μαρτύριο.

Σκληρά, βάρβαρα μέτρα, που δεν είναι προσωρινά αλλά μόνιμα, μελετημένα, μέρος των στρατηγικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Δεν έχετε καμία ευθύνη εσείς, δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Είναι δουλειά των κυβερνήσεων που σας έκλεψαν την ψήφο, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ταΐζουν τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας με πολλούς τρόπους. Με χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, όλα τα χρόνια.

Αυτοί, τα παράσιτα, τρώνε με δέκα μασέλες και η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν. Εχετε ζήσει πολλά γεγονότα, έχετε πλούσια πείρα και δε δικαιολογείται καμία ανοχή. Η θέση σας είναι μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρήκαν το δρόμο τους, που επέλεξαν το δρόμο του αγώνα. Η θέση σας είναι μαζί με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που δίνουν τη μάχη μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΥ, μαζί με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις.

Αυτή η λαϊκή στρατιά που κατακλύζει την Αθήνα, αυτή η στρατιά των ανθρώπων του μόχθου που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο μαζική, πιο δυνατή με τη δική σας συμβολή, με τη συμβολή των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε τόπο. Αυτή τη δύναμη, την οργανωμένη λαϊκή δύναμη τρέμουν οι εκμεταλλευτές, γι' αυτό την πολεμούν, γι' αυτό την συκοφαντούν, γι' αυτό προσπαθούν να την εμποδίσουν με τις προβοκάτσιες των ακροδεξιών στοιχείων, των πυρήνων του ΛΑ.Ο.Σ. και των κάθε λογής προβοκατόρικων μηχανισμών που βαφτίζονται "αντιεξουσιαστές".

Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις

Η θέση σας είναι με το ΚΚΕ. Αυτό θέτουν οι εξελίξεις, αυτό τονίζει η πείρα που έχετε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου επιβάλλει να πάρετε τώρα τολμηρές αποφάσεις. Η θέση σας είναι με το ΚΚΕ γιατί σ' αυτό αντιστοιχεί η κοινωνική σας θέση, το ταξικό σας συμφέρον. Μαζί με το ΚΚΕ στην Αθήνα στις 15 Μάη, που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες θα διαδηλώσουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά της επίθεσης του κεφαλαίου, δείχνοντας το δρόμο για το λαό μας.

Μαζί με το ΚΚΕ για να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να διεκδικήσουμε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Μαζί με το ΚΚΕ για να κτίσουμε μια νέα κοινωνία. Μια κοινωνία που δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό παλεύουμε για να πάρει την εξουσία στα χέρια του ο λαός. Γι' αυτό παλεύουμε για να περάσει ο πλούτος, τα εργαλεία της παραγωγής στα χέρια του και να αναπτυχθεί με σχέδιο η οικονομία, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη.

Σ' αυτές τις συνθήκες θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, σ' αυτές τις συνθήκες θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της περιοχής μας αλλά και η εύφορη γη προς όφελος του λαού μας. Σ' αυτές τις συνθήκες θα απαλλαχθεί η εργατική τάξη από τη μάστιγα της ανεργίας και η αγροτιά από το ξεκλήρισμα. Αυτή την προοπτική φοβούνται οι συκοφάντες, οι αντικομμουνιστές, αυτοί που ουρλιάζουν κάθε βράδυ στα κανάλια κατά του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος».

Αντιμεταναστευτικό εργαλείο η «Φρόντεξ»

Αντίθετο στις προτάσεις της Κομισιόν για περαιτέρω ενίσχυση της συνοριακής δύναμης FRONTEX είναι το ΚΚΕ, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του, Μπάμπης Αγγουράκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που υπήρξε στο πλαίσιο της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Για έναν «επικίνδυνο μηχανισμό», με σαφή «αστυνομικο - στρατιωτικά χαρακτηριστικά» που οι αρμοδιότητές του δε θα εξαντλούνται στα σύνορα, αλλά θα έχει ρόλο και στην ενδοχώρα όσον αφορά το «κυνήγι μεταναστών», έκανε λόγο ο Μπάμπης Αγγουράκης. Οπως είπε, η δημιουργία της FRONTEX έγινε προκειμένου να εμποδίσει τις εισροές μεταναστών «από περιοχές που υπήρξε ιμπεριαλιστική επέμβαση». Υπενθύμισε μάλιστα τη θέση του ΚΚΕ για τον «απαράδεκτο» διαχωρισμό των μεταναστών «σε νόμιμους και μη».

Σχολιάζοντας τα προβλεπόμενα για την τεχνική υποστήριξη της FRONTEX σχολίασε ότι «η χρήση προηγμένου εξοπλισμού αποδεικνύει ότι ο στόχος των "ράμπο" είναι η καταδίωξη μεταναστών προσφύγων καθώς και η καταστολή του λαϊκού κινήματος». Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι έχει ανατεθεί στην FRONTEX «να συνάψει συνοριακή συμφωνία με την Τουρκία χωρίς καμία ενημέρωση προηγουμένως του ελληνικού λαού. Ούτε καν του ελληνικού κοινοβουλίου». Οπως είπε στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ο οργανισμός «δεχόταν τις συνοριακές διεκδικήσεις της Τουρκίας ακόμη και στο Αιγαίο στην οποία παραχωρούσε δικαιώματα έρευνας και διάσωσης».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Διαψεύδει πληροφορίες για δήθεν συμπεράσματα

Διαψεύδει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με την διερεύνηση του σκανδάλου της ΖΗΜΕΝΣ τα όσα δημοσιεύονται τελευταία για συμπεράσματα περί ποινικών ευθυνών συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Με ανακοίνωσή της (που εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της Επιτροπής) τονίζει ότι «όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες ώρες, σχετικά με δήθεν συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για ποινικές ευθύνες ενός συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών προσώπων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Για το θέμα της διαρροής διάφορων ονομάτων πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Θ. Παφίλης κάνει λόγο «για οργανωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και για επικοινωνιακά παιχνίδια, τα οποία εστιάζουν στη μίζα και το λάδωμα και συνδέονται με τις συγκρούσεις που εξελίσσονται για τη διάσωση του πολιτικού συστήματος».

Χτες στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της VODAFON Γ. Κορωνιάς. Σε τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του στην Ελβετία βρέθηκαν 75.000 ευρώ, με αποστολέα τον Π. Μαυρίδη, ο οποίος χειρίζονταν τα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ. Ο Γ. Κορωνιάς ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για χρήματα που του χρωστούσε κάποιος επιχειρηματίας, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί αυτά διακινήθηκαν μέσω του Π. Μαυρίδη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org