ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για δουλειά και δικαιώματα

Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 19/9, στην Ομόνοια, στις 18.30

Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης
Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης
Σε κλιμάκωση του αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων προχωρούν η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, οργανώνοντας νέα κινητοποίηση την Τρίτη 19/9, με συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 18.30, και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα απαιτήσουν συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, προκειμένου να πάρει θέση στα δίκαια αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση είναι συνέχεια της επιτυχημένης απεργιακής μάχης που έδωσαν την περασμένη Πέμπτη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών. Μια απεργία που αποτέλεσε μαχητική απάντηση στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας, που αυτό το διάστημα εκδηλώθηκε μέσα από την παύση εργασιών στο πρακτορείο «Ευρώπη», με τους 250 εργαζόμενους σε αυτό να βρίσκονται «στον αέρα».

Με νέες δυνάμεις από την πρόσφατη απεργία

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα δύο σωματεία χαιρετίζουν «όλους τους συναδέλφους που δώσανε τη μάχη της απεργίας, συμμετέχοντας στις απεργιακές φρουρές. Ολους εκείνους που κάνανε το βήμα, κάποιοι δε για πρώτη φορά, ξεπερνώντας διλήμματα και ενδοιασμούς που ορθώνονται από τις ίδιες τις οικονομικές δυσκολίες του χαμηλού μεροκάματου ή και του "να 'χουμε μεροκάματο".

(...) Η επιτυχία της απεργίας είναι η σπορά για τους αγώνες που έρχονται. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τραβάει πολύ μακριά. Οτι πάει κόντρα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την εργοδοσία και τα κόμματα που την υποστηρίζουν. Η μάχη που δίνουμε δεν έχει απέναντι μόνο την εργοδοσία της "Ευρώπης" ή της "Ιριδας", έχει τον κάθε εργοδότη που οικονομάει στις πλάτες των εργατών (...). Εχει επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που υπερασπίζονται αυτήν την κατάσταση, έχει την αντεργατική νομοθεσία και τα μέσα καταστολής. Γνωρίζουμε ότι κάθε επόμενη αναμέτρηση θα είναι και πιο δύσκολη και απαιτείται αντοχή.

Η κυβέρνηση είναι με το μέρος των εκδοτών, που ταυτόχρονα είναι και βιομήχανοι, εφοπλιστές, γενικότερα ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτών που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης ως όχημα ενίσχυσης των συμφερόντων τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το κράτος τους, αλλά και ως όπλο για τη χειραγώγηση των μαζών.

(...) Η εργοδοσία και η κυβέρνηση έχουν σύμμαχο τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό του κλάδου (...). Λειτουργούν ως μηχανισμός υπονόμευσης των αγωνιστικών διαθέσεων και παραπέμπουν τους εργαζόμενους στη συνεννόηση με τα αφεντικά (...). Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν αγώνες. Λένε πως "οι απεργίες είναι ξεπερασμένες", πως "το σταμάτημα των εντύπων θίγει τον πλουραλισμό στην ενημέρωση".

Εμείς λέμε πως χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πάλη, χωρίς απεργίες, κόντρα στην εργοδοσία και όχι σε συνεννόηση με αυτήν, τίποτα δεν κατακτιέται. Σ' αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Στην κατεύθυνση αυτή, τα δύο σωματεία καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο στην Ομόνοια και προβάλλουν τα αιτήματα:

-- Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με δικαιώματα.

-- Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

-- Εκτακτο οικονομικό βοήθημα για τους απλήρωτους εργαζόμενους.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανακοίνωση για τα ΕΛΠΕ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), με ανακοίνωσή της η ΔΕΣΚΕ (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής) αναδεικνύει το γεγονός ότι τα αμύθητα κέρδη της επιχείρησης πατάνε πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, συνέπεια της οποίας είναι και τα εργατικά ατυχήματα, και πάνε «πακέτο» με τους μηχανισμούς φακελώματος πολιτών που στήνει η εταιρεία.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΣΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μεγαλοεργοδοσίας, ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου δηλώνει προκλητικά ότι τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ μόνο για το α' εξάμηνο 2017 είναι 224 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 107,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

  • Κέρδη που βγήκαν από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων των ΕΛΠΕ και εργολαβικών εργατών με μικρότερα μεροκάματα και εργασιακά δικαιώματα.
  • Κέρδη ποτισμένα από τον ιδρώτα και το αίμα των νεκρών εργαζομένων των ΕΛΠΕ με πρόσφατο παράδειγμα τον σοβαρό τραυματισμό εργολαβικού εργάτη στις 7 Σεπτέμβρη στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κρανιοεγκεφαλική κάκωση».

«Τις τελευταίες μέρες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δημοσιεύτηκαν καταγγελίες για την εταιρεία "Ελληνικά Πετρέλαια" (ΕΛΠΕ) ότι ανάθεσε σε εξωτερική εταιρεία να "μαζέψει πληροφορίες για κοινωνική ευαισθησία". Με βάση τις κινητοποιήσεις κατοίκων για το πρόβλημα της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου στήθηκε ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης οργανώσεων, φορέων, προσώπων της Τοπικής Διοίκησης και απλών ανθρώπων, προκειμένου να φακελωθεί όποιος αντιδρά σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι τη δυσφημούν και ότι θίγουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία της. (...)

Τέτοιες εταιρίες επαινεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός "έχει πάρει σβάρνα" τα μονοπώλια σαν το εργοστάσιο της εταιρείας "Παπαστράτος" στην περιοχή μας. "Δηλώνει τον θαυμασμό του για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι πρότυπο", λέει "πως η ανάπτυξη έρχεται, πως τα μνημόνια τελειώνουν". Τάζει φοροαπαλλαγές, κίνητρα για επενδύσεις, για περισσότερο κέρδος για να έρθει η περιπόθητη ανάπτυξη. (...)

Από κοντά οι δήμαρχοι της περιοχής μας που διαφημίζουν "το εξαίρετο έργο των ΕΛΠΕ για χορηγίες σε πετρέλαιο στα σχολεία και στα φεστιβάλ των δήμων". Αυτοί που φορολογούν με δημοτικά τέλη τα λαϊκά σπίτια, παλιότερα υπόγραφαν επέκταση της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, παραγραφή δημοτικών χρεών της εταιρείας στο δήμο κ.ά.

Αντίστοιχα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας προβάλλει αιτήματα της εργοδοσίας διεκδικώντας φτηνό ρεύμα για τους βιομήχανους για "να ανοίξουν οι δουλειές" κι ας είναι για "ένα κομμάτι ψωμί", με μεροκάματα πείνας, με ωράρια εργασίας - λάστιχο, με καταργημένες Συλλογικές Συμβάσεις.

Ολα τα αστικά κόμματα πλασάρουν ότι με την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου θα δοθεί λύση για την κρίση. Ομως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανάπτυξη στον καπιταλισμό...».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΕΣΚΕ καλεί τους εργαζόμενους «να κάνουν το βήμα συμμετέχοντας στην οργάνωση της πάλης, να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ» και να παλέψουν για αιτήματα με βάση τις ανάγκες τους.

Τους μηχανισμούς φακελώματος πολιτών από τα ΕΛΠΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Ο

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ «ΓΑΪΤΑΝΟΣ»: Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία ανελκυστήρων «Γαϊτάνος», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Την κινητοποίηση χαιρετίζει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής. Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία αφήνει συστηματικά τους εργαζόμενους απλήρωτους από 3 έως και 9 ολόκληρους μήνες. «Μας θέλουν με μισθούς πείνας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Να μας χρησιμοποιούν όπως και όποτε θέλουν προς όφελος της κερδοφορίας τους, να μας πληρώνουν όταν τους κάνει κέφι! Αυτή είναι η "ανάπτυξή" τους που δεν χωράει τις δικές μας ανάγκες, ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στην απληρωσιά.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε απεργία προχωρούν στις 21/9 οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενάντια στις προθέσεις της διοίκησης της τράπεζας να σταματήσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στο λογαριασμό που αφορά τις επικουρικές συντάξεις, με κίνδυνο να καταργηθεί. Το θέμα ανέδειξε πρώτη η «Ενιαία» (συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), με σχετική ανακοίνωσή της στα μέσα του καλοκαιριού. Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, τόνισε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα συνολικά στον κλάδο και συντονισμού της δράσης με το σύνολο των εργαζομένων για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Στην κατεύθυνση αυτή, πρότεινε την οργάνωση κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές για το συγκεκριμένο ζήτημα και πρόβαλε ως αίτημα να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις και από τις εισφορές των εργαζομένων.

ΖΙΤΣΑ: Την απόφαση του δήμου Ζίτσας να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών και να προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας, απολύοντας ουσιαστικά τις 15 καθαρίστριες που δούλευαν περισσότερα από 10 χρόνια στα σχολεία του δήμου, καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών. «Οι καθαρίστριες των σχολείων, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, απαιτείται να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, όχι μόνο για να σταθούν στα πόδια τους οι ίδιοι, αλλά και γιατί είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο που τους αξίζει, δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο, καθαρό και ασφαλές», σημειώνει η Ενωση. Υπενθυμίζεται ότι ενάντια στις απολύσεις το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έχει ήδη αναπτύξει σειρά παρεμβάσεων στη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία των δήμων να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος και επισημαίνει ότι «υπεύθυνοι για τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων», που υιοθετούν «τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των βιομηχάνων προκειμένου να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται το κόστος εργασίας, και φροντίζοντας ταυτόχρονα να απαξιώσουν τις υπηρεσίες και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή».

Τα αιτήματα που προβάλλει είναι τα εξής: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων με ελαστικές μορφές εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανανέωση όλου του στόλου των οχημάτων, να μην κινείται κανένα όχημα χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς τη βεβαίωση του Τεχνικού Ασφαλείας, Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για όλους τους εργαζόμενους, με άμεση αναθεώρηση της ΚΥΑ, άμεση αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες κ.ά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org