ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
Σελ. /16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποφασιστική λαϊκή απάντηση με κέντρο τους τόπους δουλειάς

Συνεδρίασε το Σάββατο η Εκτελεστική Γραμματεία για τον παραπέρα προγραμματισμό της δράσης

Αμεση απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - ιμπεριαλιστικών θεσμών για ένα ακόμα μνημόνιο έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις, με συγκεντρώσεις, την περασμένη Παρασκευή
Αμεση απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - ιμπεριαλιστικών θεσμών για ένα ακόμα μνημόνιο έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις, με συγκεντρώσεις, την περασμένη Παρασκευή
«Με το ΠΑΜΕ μπροστά παντού»! Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά σε κάθε περίπτωση με προδιαγεγραμμένες τις αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία κάλεσε τα συνδικάτα να προχωρήσουν τώρα, χωρίς καθυστέρηση, στην οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Κι αυτό επειδή, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, η οργάνωση των άμεσων διεκδικήσεων και η οργάνωση της αλληλεγγύης δεν είναι ξεχωριστά ζητήματα και δεν πρέπει να αποσπούνται στη δράση των ταξικών δυνάμεων.

Με βάση τις εξελίξεις, τόσο εισηγητικά, όσο και από τις τοποθετήσεις, αναδείχτηκε η ανάγκη να οξυνθεί το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση με την εργοδοσία που ξεσαλώνει, χτυπώντας μισθούς και δικαιώματα, κλιμακώνει την τρομοκρατία, τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Αμείωτη πολεμική χρειάζεται και απέναντι στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στον παλιό και νέο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και απέναντι σε δυνάμεις που παίζουν ρόλο εμπροσθοφυλακής στην αντί-ΠΑΜΕ επίθεση, αναδεικνύονται σε χειροκροτητές της κυβέρνησης και προσπαθούν να εγκλωβίσουν εργαζόμενους σπέρνοντας σύγχυση.

Ενημέρωση - συσπείρωση των εργαζομένων

Η Εκτελεστική Γραμματεία εκτίμησε ότι η κατάσταση για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθεί και ότι χρειάζεται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, από σήμερα κιόλας να βρεθούν παντού: Στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις γειτονιές. Να δοθεί οργανωμένη απάντηση στο νέο μνημόνιο, στα νέα βαριά μέτρα.

Οπως ειπώθηκε, οι εξελίξεις απαιτούν πλατιά συζήτηση, επιχειρήματα, καλύτερη αποτύπωση της πραγματικής λύσης από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, της αληθινής ρήξης, έτσι όπως την βάζουν οι ταξικές δυνάμεις. Να μην αφεθεί να περάσει η απογοήτευση, η ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, σαν άμεσο καθήκον τέθηκε η διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων, οι συσκέψεις σε εργασιακούς χώρους, οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης, η έκδοση υλικών προπαγάνδας για την ενημέρωση των εργαζομένων, με επίκεντρο το χώρο εργασίας και με ευθύνη του κάθε σωματείου.

Στα επιμέρους μέτωπα πάλης, η Εκτελεστική Γραμματεία ξεχώρισε αυτό της Υγείας, όπου το κίνημα πρέπει να διασφαλίσει ότι κανένας ασθενής δεν πρόκειται να μείνει χωρίς τα αναγκαία, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις εξελίξεις.

Μ' αυτόν ακριβώς το στόχο, ειπώθηκε ότι οι Επιτροπές Αγώνα στα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι σε άμεση συνεργασία και συντονισμό με τις Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και τις Οργανώσεις των συνταξιούχων, που μπορούν να παίξουν δραστήριο ρόλο, καθώς είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης και φαρμάκων.

Αντίστοιχος σχεδιασμός εκτιμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει για τις αστικές συγκοινωνίες, διεκδικώντας το δικαίωμα της απρόσκοπτης και δωρεάν μεταφοράς του λαού για κάθε προορισμό.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Τέλος, ειπώθηκε ότι ένα από τα βασικά στοιχεία στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών και των Επιτροπών Ανέργων θα πρέπει να είναι η αλληλεγγύη σε τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη που έχουν ανάγκη οικογένειες που υποφέρουν, αλλά και η φροντίδα να μη μείνει σπίτι χωρίς ρεύμα - νερό - τηλέφωνο. Πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια αισχροκέρδειας και μαύρης αγοράς.

Τέλος, αποφασίστηκε εκεί που δε δραστηριοποιούνται Λαϊκές Επιτροπές να συγκροτηθούν άμεσα Επιτροπές Αγώνα από δραστήριους και πρωτοπόρους εργάτες, συνταξιούχους και γυναίκες που έχουν σχέση και δεσμούς με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Η κυβέρνηση καλύπτει τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων

Ακόμα και εκεί που υπάρχουν, όπως στα ξενοδοχεία, υπονομεύεται η εφαρμογή τους, με τις πλάτες του υπουργείου Εργασίας

Η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και στηρίζει την εργοδοσία στην αδιαλλαξία της να συζητήσει για την υπογραφή νέων
Η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και στηρίζει την εργοδοσία στην αδιαλλαξία της να συζητήσει για την υπογραφή νέων
Την ευθύνη της κυβέρνησης που διατηρεί και - όπως όλα δείχνουν - σκοπεύει να επεκτείνει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, στη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων δεν εφαρμόζει τη Σύμβαση που ισχύει στον κλάδο μέχρι τα τέλη του 2015, είτε γιατί, όπως ισχυρίζονται, δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, είτε γιατί έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα δουλεμπορικά συνεργεία, είτε γιατί έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις από τις Ενώσεις Προσώπων που έχουν συγκροτήσει οι ίδιοι οι εργοδότες.

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη δέσμευσή της για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, καθώς αυτό είναι προαπαιτούμενο για την υπογραφή τρίτου μνημονίου. Πρόσθεσε πως μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για να δυσκολέψει την εργοδοσία να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι και δικός της στόχος είναι η διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης.

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε γενικόλογα ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί, εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, να της δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει το «μνημονιακό καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις. Μην μπορώντας να απαντήσει στην τεκμηριωμένη κριτική που δέχτηκε, κατηγόρησε με θράσος το ΚΚΕ ότι στο δημοψήφισμα δεν άθροισε τις δυνάμεις του με την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τακτική «Πόντιου Πιλάτου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τού απάντησε πως η κυβέρνηση άθροισε το «όχι» με το «ναι» των βιομηχάνων, των ξενοδόχων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και πήγε στην ΕΕ, η οποία είναι μια ένωση των μονοπωλιακών ομίλων, για να διαπραγματευτεί την κόλαση για τους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, τις αντεργατικές πρακτικές της βιομηχανίας πλαστικών σωλήνων «Καρίνα» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, στη συζήτηση άλλης Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Οπως επισήμανε, η εργοδοσία επέβαλε εκ περιτροπής εργασία, μείωσε τους μισθούς, μπήκε δύο φορές στο «άρθρο 99» για πτώχευση και τελικά χρωστά στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από το Γενάρη του 2015. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας απαιτώντας τα δεδουλευμένα, ενώ ο ΟΑΕΔ δεν τους δίνει επίδομα ανεργίας.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις. Αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα, όπως ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο τι θα κάνει η κυβέρνηση για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «πολιτική περιχαράκωσης».

Επιδόθηκε σε πανηγυρισμούς (!) για τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι παραμένουν απλήρωτοι και όμηροι των εργοδοτών. Την ανάγκη να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους ενάντια στην κερδοφορία του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτή την πολιτική, επισήμανε ο Σάκης Βαρδαλής.

Και τα ΑμεΑ στις ουρές των τραπεζών

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε το Σάββατο ότι με Υπουργική Απόφαση δίνεται η δυνατότητα: Απαξ καταβολής ποσού 120 ευρώ στους δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ ή στους δικαστικούς συμπαραστάτες τους, από τα ταμείο τραπεζικού καταστήματος. Ημερήσιας καταβολής ποσού 60 ευρώ από το ταμείο τραπεζικού καταστήματος στα άτομα με αναπηρία (άνω του 67%) που δεν έχουν κάρτα.

Μετά τους συνταξιούχους και τους ανέργους, που ξεροσταλιάζουν στις τράπεζες, για να πάρουν ένα μέρος μόνο από το ούτως ή άλλως πενιχρό τους επίδομα ή τη σύνταξη, η κυβέρνηση προσθέτει μία ακόμα ευαίσθητη κατηγορία, αυτή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, σ' αυτούς που ταλαιπωρούνται.

Θυμίζουμε ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία και την Πρόνοια των αναπήρων, μεταξύ αυτών και το θέμα της καταβολής των επιδομάτων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας.

Η συνάντηση έγινε μετά από δύο κινητοποιήσεις της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου (18.3.2015 και 7.7.2015), απαιτώντας μεταξύ άλλων να διατίθενται, με ευθύνη της κυβέρνησης, δωρεάν όλα τα φάρμακα σ' αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Σ' αυτή τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας μίλησε ξανά για εξέταση των θεμάτων και για «λύσεις», «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ