ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΛΗ
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της

Καλούν ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΟΒΣΑ, ΕΕΔΥΕ. Αμεση ανταπόκριση Ομοσπονδιών και Συνδικάτων με αποφάσεις και καλέσματα για οργάνωση της μάχης

Στη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τρίτη 16 Ιούλη και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην προμετωπίδα της απεργιακής συγκέντρωσης είναι η άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που συντρίβει τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα. Που ρίχνει ακόμα παρακάτω τον κατώτατο μισθό, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, κάνει σε νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, αυξάνει δραματικά τη φορολογία σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Αμεσες ήταν οι αποφάσεις δεκάδων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για συμμετοχή στην απεργία. Ενδεικτικά, στην απεργία καλούν: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΝΤ ΑΔΕΔΥ Σάμου, Σωματείο Εργαζομένων Coca - Cola Πάτρας, Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σάμου. Επίσης, απεργία αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στα δημόσια νοσοκομεία καθώς των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά την Τρίτη στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα, καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ αρνήθηκαν να γίνει συνεδρίαση της ΕΕ της Ομοσπονδίας, με θέμα τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Τρίτης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Caravel», όπου εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, έκαναν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, χτες το μεσημέρι, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Αττικής κατέθεσε ψήφισμα στη συνέλευση της ΚΕΔΕ, στο οποίο σημειώνει: «Καμιά απόλυση - "διαθεσιμότητα". Νέες προσλήψεις για τις κοινωνικές δομές, που παραμένουν ανεπαρκείς και σήμερα αποδεκατίζονται. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ ξεκαθάρισαν επίσης πως είναι «ριζικά αντίθετοι με τους δημάρχους που κάνουν λόγο για επιμερισμό των απολύσεων μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης, για δήθεν "αξιοκρατική" αξιολόγηση, γιατί στην ουσία αποδέχονται και νομιμοποιούν τις απολύσεις». Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ συνεχίζουν τον αγώνα τους και προετοιμάζονται για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 16 Ιούλη με καθημερινές συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και πορείες στους δήμους.

Στη Θεσσαλονίκη

Με απεργίες, καταλήψεις, συνελεύσεις και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης. Χτες, σε καταλήψεις των Δημαρχείων προχώρησαν οι εργαζόμενοι των Δήμων Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θερμαϊκού. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού αποφάσισε το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του δήμου μέχρι την Τρίτη 16 Ιούλη.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΔΕ
Ζητά αξιολόγηση που δείχνει απολύσεις

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο απαίτησαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει απολύσεις και καταλύει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα «εγγυάται» η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που συγκλήθηκε εκτάκτως χτες, προκειμένου να «διαμαρτυρηθεί» για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις - διαθεσιμότητες στους δήμους. Αποδέχεται τη θεωρία του πλεονάζοντος προσωπικού, προτείνει να υπάρξει αξιολόγηση και ενδοδημοτική κινητικότητα, δηλαδή μεταφορά εργαζομένων από δήμο σε δήμο. Με ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούν να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο.

το ΚΚΕ

Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ δήλωσε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της:

«Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, θέλουμε να τονίσουμε ότι το πολυνομοσχέδιο κλιμακώνει την επίθεση στο σύνολο της ζωής των εργαζομένων, που αφορά το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια. Και βεβαίως ένα νέο πλήγμα δέχονται οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση, το κρατικό όργανο σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου. Νέο πλήγμα δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι χρήστες των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης.

Επομένως, για μας το ζήτημα δεν είναι η αναστολή ενός άρθρου, δύο άρθρων, ενός κομματιού αλλά συνολικά του πολυνομοσχεδίου. Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, χρειάζεται συντονισμός και κλιμάκωση της λαϊκής αντεπίθεσης.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα, αυτό είναι η λύση.

Και γι' αυτή τη λύση χρειάζεται οργανωμένη, συντονισμένη πάλη και όχι τουφεκιές στον αέρα. Χρειάζεται οργανωμένη, συντονισμένη πάλη από τους εργαζόμενους στους δήμους, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ενάντια στις κυβερνήσεις.

Δεν συμφωνούμε ότι τα πράγματα μπορούν να λυθούν μετά το νομοσχέδιο. Μετά το νομοσχέδιο τί; Και εδώ υπάρχει ένα θέμα και πρέπει να πάρουμε θέση, όλοι.

Η εισήγηση που παρουσίασε ο πρόεδρος κ. Ασκούνης και υιοθέτησαν και οι άλλοι συνδυασμοί που μίλησαν, είναι προτάσεις που αφορούν στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου. Για να λέμε τα πράγματα καθαρά και με το όνομά τους! Δεν μπορεί να λέμε "γενικώς και αορίστως" "καμιά απόλυση", "δεν περισσεύει κανείς από τους δήμους", να κλαίμε και να οδυρόμαστε υπέρ των εργαζομένων και την ίδια στιγμή να υποστηρίζουμε την πολιτική που τους πετάει στο δρόμο.

Τι σημαίνει να γίνει αξιολόγηση από αξιόπιστη πηγή; Υπάρχει αξιόπιστη πηγή γενικώς και αορίστως; Μία είναι, ένα είναι το κριτήριο της αξιολόγησης, ότι μέχρι το 2014, στο τέλος της χρονιάς, πρέπει να απολυθούν 15.000 εργαζόμενοι.

Συμφωνεί λοιπόν και η ΚΕΔΕ και όλοι που είναι εδώ, ότι πρέπει σ' αυτή τη δεξαμενή να μπει αυτός ο κόσμος. Συμφωνούν, επομένως και αποδέχονται την αναγκαιότητα των μέτρων, όπως μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί και υπάρχει αποδοχή στη γενική πολιτική της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτή η συμφωνία και αυτή η αποδοχή στην κεντρική γραμμή, διαχρονικά και όχι μόνο σήμερα, επόμενο είναι να γίνεται αποδοχή και της αναγκαιότητας αυτών των μέτρων. Επομένως η αξιολόγηση οδηγεί στις απολύσεις.

Εμείς λέμε το εξής: Καμιά αξιολόγηση τώρα, δεν είναι ανύποπτος ο χρόνος, η αξιολόγηση είναι για απόλυση. Καμιά κινητικότητα, καμιά διαθεσιμότητα, ούτε για λίγο, ούτε για πολύ διάστημα. Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου τώρα».

«Εμείς στηρίζουμε κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίσουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, αλλά το κύριο είναι σε ποια κατεύθυνση θα παλέψουν. Και πρέπει κατά τη γνώμη μας για να έχει αποτελεσματικότητα αυτός ο αγώνας, για να ανακοπούν τα μέτρα, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής, ακριβώς να έρθει σε σύγκρουση με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα. Εάν δεν το κάνεις αυτό όχι μόνο διαιωνίζεις την κατάσταση, πας πολύ πιο πίσω και δημιουργείς ακόμα χειρότερες εξελίξεις για το μέλλον.

Υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων! Μπορούμε να δώσουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα, συνολικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, για ανακοπή των μέτρων σήμερα, για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ζωή τους. Αυτές είναι οι σκέψεις μας που καταθέτουμε στους εργαζόμενους, απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα, καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Τα στελέχη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με ψήφισμα που εξέδωσαν στη συνεδρίαση (11/7/2013) υποδεικνύουν στην κυβέρνηση ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν για να διατηρήσουν δήθεν τη δουλειά τους οι σχολικοί φύλακες και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΠΕΔΚΜ, Μ. Κωνσταντινίδης, καταγγέλλει την απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ και σημειώνει: «Σε μια άθλια προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και των κομμάτων τους για το πογκρόμ των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσπαθούν να αντιπαραβάλουν τη μια ομάδα των εργαζομένων με μία άλλη, υποδεικνύοντας στην κυβέρνησή τους, ποιες είναι οι "καλές" και "παραγωγικές" απολύσεις και ποιες όχι».

Τα μέσα μεταφοράς

Την Τρίτη 16 Ιούλη, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός θα έχουν 24ωρη απεργία. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα έχουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 10 π.μ. και είναι οι εξής:

  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τις Δυτικές Συνοικίες, τις Βόρειες Συνοικίες, το Θριάσιο, Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ και εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς στις Κατασκευές, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, Υγεία, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Δικηγόροι, ΜΜΕ, ΣΕΑΑΝ, Καλλιτέχνες, και από τις συνοικίες της Α' Αθήνας, τις Ανατολικές συνοικίες και Μεσόγειων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα και εργαζόμενοι των κλάδων της Βιομηχανίας (Μέταλλο, Φάρμακο, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Χημική Βιομηχανία, Ανακύκλωση, Ενέργεια, ΕΥΔΑΠ), Εμπόριο, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Μεταφορές.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι από τον Πειραιά, τις Νότιες Συνοικίες και Συνταξιούχοι.
  • Χαυτεία: ΜΑΣ, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ