ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
10η ΑΡΑΒΟ-ΣΙΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Συμφωνίες για επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων

Ολοκληρώθηκε χτες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η 10η Αραβο-Σινική Συνδιάσκεψη, που καταγράφει τη συστηματική προσπάθεια των κινεζικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο των εργασιών της βρέθηκαν οι επενδύσεις στην Ενέργεια, στις υποδομές, στα Logistics (εφοδιαστική αλυσίδα), η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέχρι την ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης χτες το απόγευμα αναμενόταν η υπογραφή συμφωνιών αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περίπου 2.000 συνέδρων και εκπροσώπων επιχειρήσεων και μεγάλων μονοπωλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την πρώτη μέρα υπογράφηκαν συμφωνίες 10 δισ. δολαρίων, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν σαουδαραβικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Υπογράφηκαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας ύψους 5,6 δισ. δολαρίων ανάμεσα στο υπουργείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και στην κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνησης αυτόνομων οχημάτων «Human Horizons», και συμφωνία αξίας 533 δισ. δολαρίων μεταξύ της κινεζικής εταιρείας από το Χονγκ Κονγκ «Zhonghuan International Group» και της αραβικής «AMR ALuwlaee», για την ανέγερση εργοστασίου σιδήρου στη Σαουδική Αραβία. Τέλος, υπεγράφη συμφωνία αξίας 500 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στη σαουδαραβική εταιρεία «ASK Group» και στην κινεζική «China National Geological & Mining Corp».

Την Κυριακή 10 Ιουνίου ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, τόνισε τη «μεγάλη δυναμική» στη σχέση εμπορίου και οικονομίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, επισημαίνοντας ότι η Κίνα είναι «ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των αραβικών χωρών στον κόσμο», με τον συνολικό όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ξεπερνούν τα 430 δισ. δολάρια το 2022.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων, Χάλιντ αλ Φάλιχ, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κίνας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να προστατεύσει τις βιομηχανίες του Κόλπου και να εξασφαλίσει επενδύσεις σε καινοτόμους τομείς Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις Κίνας - GCC ξεκίνησαν το 2004, έχοντας κατά διαστήματα «κολλήσει», και ξανάρχισαν συστηματικά το 2016, εγκαινιάζοντας τον ένατο γύρο διαπραγμάτευσης.

Ο Ερικ Φανγκ, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον, παρατήρησε ότι η σαουδαραβική ηγεσία κάνει ολοένα και πιο θαρρετά βήματα προς την οικοδόμηση κράτους που θα έχει ως επίκεντρο «τη νέα εποχή Ενέργειας». Ο ίδιος, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat», προέβλεψε ότι «το μέλλον του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ της Κίνας και αραβικών χωρών χαρακτηρίζεται από την αύξηση της διμερούς συνεργασίας, που θα συνεχίσει να εντείνεται και τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διεύρυνσης για κοινή δουλειά σε διάφορους τομείς, ενώ εξήρε και το αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών και οικονομίας «Οραμα 2030» του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκιπα - διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εκτιμώντας ότι δίνει ευκαιρίες στους πολίτες για την ανάπτυξη μιας «πράσινης κοινωνίας». Οπως τόνισε, «η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχία κάθε χώρας».

Στο φόντο της Αραβο-Σινικής Συνδιάσκεψης μεταβαίνει στο Πεκίνο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς σήμερα και θα βρίσκεται εκεί μέχρι την Παρασκευή 16 Ιούνη, στο πλαίσιο προσπαθειών της Κίνας για επανενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
4 αδέρφια επιβίωσαν 40 μέρες στη ζούγκλα

Από τη διάσωση των 4 παιδιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Από τη διάσωση των 4 παιδιών στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Μια συγκλονιστική ιστορία ήρθε στο φως την περασμένη Παρασκευή στην Κολομβία, που έκανε τον γύρο του κόσμου. Τέσσερα αδέλφια κατάφεραν να επιβιώσουν και να διασωθούν μετά από περιπλάνηση 40 ημερών στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Είναι οι μόνοι επιζώντες από ένα αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη την 1η Μάη, όπου βρήκαν τον θάνατο η μητέρα τους, ο θείος τους και ο πιλότος ενός μικρού αεροσκάφους «Τσέσνα», το οποίο χρησιμοποιείται ως μεταφορικό μέσο στη νότια περιοχή της χώρας, που καλύπτεται από πυκνή και απροσπέλαστη ζούγκλα.

Ο λόγος που η 13χρονη Λέσλι, ο 9χρονος Σολεΐνι, ο 4χρονος Τιέν Νοριέλ και η κάτω του ενός έτους Κριστίν, από την ιθαγενή φυλή Ουιτότο, κατάφεραν να επιβιώσουν, είναι ότι ανήκοντας στη συγκεκριμένη φυλή του Αμαζονίου, ήταν εξοικειωμένα με τη ζωή στη φύση, με σεβασμό και γνώση γι' αυτή.

Η 13χρονη ανέλαβε τη φροντίδα των παιδιών, όπως έκανε και όταν οι γονείς της έλειπαν από το σπίτι. Είχε πάρει λίγο αλεύρι από το σημείο του δυστυχήματος και έβρισκε φρούτα στο δάσος που μπορούν να φαγωθούν χωρίς κίνδυνο, εξασφάλιζε νερό, έφτιαχνε καταλύματα από μουσαμάδες, φυλλωσιές δέντρων και κλαδιά, και προστάτευε τα αδέρφια της από τη βροχή αλλά και τους κινδύνους από άγρια ζώα.

Οταν τα παιδιά βρέθηκαν από ομάδα ιθαγενών, που συμμετείχε σε κοινή αποστολή με ειδικές μονάδες του στρατού (στα 5 χιλιόμετρα από το σημείο του δυστυχήματος), ήταν μεν ταλαιπωρημένα αλλά πολύ χαρούμενα που τα είχαν καταφέρει. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου βρίσκονται μαζί με τον πατέρα και τους συγγενείς τους και τους παρέχεται ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους.

Τα παιδιά επισκέφτηκε και ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, που μίλησε για «θαύμα» αλλά και ταυτόχρονα για «ενότητα του έθνους» αναφορικά με τη συνεργασία ιθαγενών με τον εθνικό στρατό. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ιθαγενείς φυλές στην Κολομβία για δεκαετίες είναι στο στόχαστρο του αστικού κράτους και ειδικά στην επαρχία ο λαός αντιμετωπίζει τους σύγχρονους γαιοκτήμονες, ναρκεμπόρους και τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους.

Σε δική της ανακοίνωση η Οργάνωση των Ιθαγενών Λαών της Κολομβίας (Opiac) τονίζει ότι «η επιβίωση των παιδιών είναι η απόδειξη της γνώσης και της σχέσης που διατηρούν οι ιθαγενείς με τη φύση, τη "μάνα γη"».

Προσωρινή συμφωνία κυβέρνησης και ELN για κατάπαυση πυρός

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Σάββατο στην Αβάνα της Κούβας υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 6 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης, ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση του Πέτρο και στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αντάρτικη οργάνωση με αναφορές στον Τσε Γκεβάρα. Η συμφωνία προβλέπει στάδια προετοιμασίας, συμμετοχή κοινωνικών οργανώσεων και διαδικασίες επαλήθευσης, ώστε να αρχίσει να ισχύει από τις 3 Αυγούστου. Εγγυήτριες χώρες για τη συμφωνία, εκτός από την Κούβα, είναι το Μεξικό, η Νορβηγία, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και η Χιλή.

Θυμίζουμε ότι η ειρηνευτική συμφωνία του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC - EP) έχει εφαρμοστεί ελάχιστα, με τους δολοφονημένους πρώην αντάρτες και λαϊκούς αγωνιστές να ξεπερνούν τους 1.820.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Ελεύθερη μετά από επτάωρη κράτηση αφέθηκε χτες η πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, που δήλωσε «αθώα» στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για τους πόρους που κατευθύνθηκαν προς το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) και αφορούν ποσό μεγαλύτερο των 600.000 λιρών που συγκεντρώθηκε από ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας το 2017.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Πέντε εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη που έγινε στο εργοστάσιο εκρηκτικών ΜΚΕ, 40 χιλιόμετρα από την Αγκυρα. Τα αίτια της έκρηξης ερευνώνται ενώ οι αρχές υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν άλλοι εγκλωβισμένοι.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Τμήμα του αμερικανικού αυτοκινητοδρόμου I-95, εκ των σημαντικότερων του ανατολικού τμήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέρρευσε την Κυριακή στη Φιλαδέλφεια έπειτα από πυρκαγιά, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού κάλυπτε για ώρα την κατάρρευση τεσσάρων λωρίδων της κυκλοφορίας πάνω σε δευτερεύοντα δρόμο που βρίσκεται κάτω από τον I-95, στο σημείο της πυρκαγιάς, που φαίνεται πως προκλήθηκε από έκρηξη σε βυτιοφόρο καυσίμων.

ΣΟΥΔΑΝ
Νέες συγκρούσεις μετά την εκεχειρία

Ξανάρχισαν με τη γνωστή σφοδρότητα οι συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης μετά την εκπνοή της 24ωρης εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο, εκεχειρία που επιβλέπουν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Οι συγκρούσεις από τα μέσα Απρίλη έχουν στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων Σουδανών ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών που επιβλέπουν την εκεχειρία καταγγέλλονται παραβιάσεις της συμφωνίας και γίνονται εκκλήσεις προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Από το Κάιρο το Σάββατο ανακοινώθηκαν νέες διαδικασίες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «ρυθμιστικό πλαίσιο για την είσοδο των Σουδανών στην Αίγυπτο έπειτα από 50 και πλέον ημέρες κρίσης». Η εξέλιξη σημειώνεται καθώς οι Σουδανοί που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα ξεπερνούν πλέον τις 200.000. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι 200.000 προστέθηκαν στα 5.000.000 Σουδανούς που βρίσκονται στην Αίγυπτο πριν από τον τελευταίο πόλεμο. Αναφέρουν επίσης ότι τα αιγυπτιακά προξενεία στο Σουδάν εφοδιάστηκαν με τον «απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να εφαρμόσουν τους κανονισμούς αυτούς με τρόπο ακριβή, ταχύ και ασφαλή, δίνοντας εγγυήσεις για την εύτακτη είσοδο Σουδανών πολιτών» στην επικράτεια.

Σε επισιτιστική κρίση η Αιθιοπία

Το ίδιο διάστημα η Αιθιοπία, άλλη μια χώρα της περιοχής που υποδέχεται Σουδανούς πρόσφυγες, είναι αντιμέτωπη με τη διακοπή της διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας.

Πρώτη ανακοίνωσε τη διακοπή η USAID, η υπηρεσία διεθνούς βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ μια μέρα μετά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «διακόπτει προσωρινά την επισιτιστική βοήθεια», ισχυριζόμενο ότι η βοήθεια «σε παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες, τα προγράμματα σχολικών γευμάτων και οι δραστηριότητες ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή».

Η διακοπή της βοήθειας «τιμωρεί εκατομμύρια ανθρώπους», ήταν η αντίδραση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, του Λεγκέσε Τουλού, Αιθίοπα κυβερνητικού εκπροσώπου, που έκρινε ότι η απόφαση αυτή ήταν «πολιτική». «Το να θεωρείται η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη (για τις εκτροπές) είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Ωστόσο οι αρχές της Αιθιοπίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την USAID διαβεβαιώνοντας ότι διενεργείται κοινή έρευνα «για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για την εκτροπή της βοήθειας».

Η USAID είχε ήδη αποφασίσει τον Μάη, ταυτόχρονα με το ΠΕΠ, να ανασταλεί η επισιτιστική βοήθεια στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου πρόσφατα τερματίστηκε διετής βάρβαρος και εξαιρετικά αιματηρός πόλεμος, λόγω της κλοπής μέρους της, που κατέληγε να «πωλείται στην τοπική αγορά».

Κάπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο 120 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιθιοπίας, εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια, ενώ στη χώρα έχουν μπει και σχεδόν 1 εκατομμύριο Σουδανοί πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ