ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Συνεχίζονται οι δράσεις για Συλλογική Σύμβαση στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Συνεχίζονται οι δράσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών. Η επόμενη κινητοποίηση έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη 14 Ιούνη στις 12.00 έξω από τις «Θεατρικές Επιχειρήσεις Μαροσούλη» (Δεριγνύ 8).

Την Τετάρτη 6 Ιούνη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του ΣΕΗ και του ΠΜΣ έξω από τα γραφεία της επιχείρησης «Θεατρικές Σκηνές». Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μέλη των προεδρείων των σωματείων συναντήθηκαν με εκπροσώπους τόσο της συγκεκριμένης επιχείρησης όσο και εκπροσώπους των επιχειρήσεων «People Entertainment» και «Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση» και απαίτησαν να ξεκινήσει η συζήτηση προκειμένου να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο θέατρο. Για μια ακόμη φορά, η στάση της εργοδοσίας ήταν η ίδια, καλώντας τους ηθοποιούς να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα του θεατρικού παραγωγού. Το Σάββατο 9 Ιούνη συγκεντρώθηκαν έξω από την «Πειραιώς 260», για ενημέρωση του κοινού στο Φεστιβάλ Αθηνών, συναντώντας θερμή υποδοχή.

Επίσης, το ΣΕΗ εξέδωσε σχόλιο για την απάντηση της εταιρείας «Αθηναϊκά Θέατρα» στο κάλεσμα που απηύθυνε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Τα τερτίπια της εργοδοσίας είναι γνωστά έναν αιώνα τώρα και μάλιστα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν είναι και πολύ ευφάνταστα... Απλά έχουν εκσυγχρονιστεί λίγο.

Ετος 2018 και η εταιρεία "Αθηναϊκά Θέατρα" μας καλεί να κάνουμε συζήτηση - τηλεριάλιτι - μέσω σόσιαλ μίντια για το μέλλον του θεάτρου.

Ετος 1919 (99 χρόνια πριν), ξεκινά η πρώτη διεκδίκηση του Σωματείου Ηθοποιών για σύμβαση. Οι εργοδότες, θορυβημένοι από την απεργία διαρκείας που έδινε το ΣΕΗ και από τις κινητοποιήσεις, καλούν ηθοποιούς να γευματίσουν και να συζητήσουν. Ο Τύπος της εποχής θα δημοσιεύσει μια φωτογραφία με το σχόλιο: "Εργοδότες και αποστάτες (έτσι χαρακτηρίστηκαν όσοι πήγαν στη συνάντηση) συντρώγουν στο δροσερό προάστιο της Κολοκυνθούς". Το ΣΕΗ συνέχισε την απεργία.

Ετος 2018 και η εταιρεία "Αθηναϊκά Θέατρα" μας καλεί προκλητικά σε συζήτηση από μηδενική βάση.

Θυμίζουμε:

-- Το 1941 υπογράφεται σύμβαση που ορίζει το μέγιστο αριθμό παραστάσεων τις 10 τη βδομάδα και το μέγιστο αριθμό δοκιμών τις 6 τη βδομάδα.

-- Το 1958 καθιερώνεται η Δευτέρα αργία.

-- Το 1961 κατοχυρώνονται οι 5ωρες πρόβες.

-- Το 1976 καταργείται ο όρος του δόκιμου ηθοποιού. Κατοχυρώνονται ως ελάχιστη διάρκεια (αμειβόμενων) προβών ο ένας μήνας και η ελάχιστη διάρκεια των παραστάσεων οι δύο μήνες...

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, με την τελευταία Σύμβαση στο ελεύθερο θέατρο να υπογράφεται το 2011, με τους αγώνες του κλάδου και συνολικά του εργατικού κινήματος, καταφέραμε ό,τι η εργοδοσία μάς ζητάει να ξεχάσουμε.

Η απόφασή μας να δώσουμε τη μάχη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις μετράει 8 μήνες τώρα. Οι κινητοποιήσεις μας καθώς και η τελευταία πετυχημένη κλαδική απεργία πριν από τρεις μήνες έδωσαν μια πρώτη απάντηση.

Συζήτηση από το μηδέν δεν ξεκινάμε, γιατί στο μηδέν δεν επιστρέφουμε.

Κι όσο για τα περί αντιπροσωπευτικότητας του σωματείου μας, το μόνο που φανερώνεται είναι η άγνοια για τη συμβολή του ΣΕΗ όχι μόνο στις διεκδικήσεις των ηθοποιών, αλλά και στην Ιστορία και τον Πολιτισμό αυτού του τόπου».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ και τα δικαιώματα των δημιουργών

Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για την κατάσταση των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ και τα δικαιώματα των δημιουργών δικαιούχων μελών της. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Οταν πριν σχεδόν ένα χρόνο στο Κοινοβούλιο είχε έρθει για συζήτηση και ψήφιση ο νόμος 4481/17, με την τοποθέτησή μας είχαμε αποδείξει πως στόχος του δεν ήταν η βελτίωση της λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) σε όφελος των δικαιούχων δημιουργών και ερμηνευτών - εκτελεστών και η αντιμετώπιση προβλημάτων ανάμεσα στους ΟΣΔ και ορισμένες κατηγορίες μικρομεσαίων χρηστών, αλλά η υλοποίηση στη χώρα μας της στρατηγικής της ΕΕ στο πεδίο των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, για ενίσχυση της μονοπωλιακής εκμετάλλευσης στο καλλιτεχνικό έργο. Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της ήδη υφιστάμενης εμπορευματοποίησης, ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, το οποίο και αυτό στάθηκε η αφορμή για να θεσπιστούν μέτρα σε βάρος των ΟΣΔ, που ανοίγουν το δρόμο για παρέμβαση στη λειτουργία τους μέσω των επιτρόπων και τα οποία δεν εμπόδισαν να οδηγηθεί η κατάσταση στην ΑΕΠΙ σε ένα σημείο όπου από τη μια οι δικαιούχοι δημιουργοί να κινδυνεύουν να χάσουν έσοδα από δικαιώματα και οι εργαζόμενοι σε αυτή μέχρι την άρση της άδειας λειτουργίας της, όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, αλλά κάποιοι από αυτούς να βρεθούν χρεωμένοι και μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους.

Αυτά τα είχαμε επισημάνει και όταν κατατέθηκε από υπουργούς της κυβέρνησης στις 28/3/18 σχετική τροπολογία, η οποία έδινε στον ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) διαχειριστικές δυνατότητες ασυμβίβαστες με την εποπτική του ιδιότητα, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα, αλλά το σύμπτωμα.

Σήμερα η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ έχει ανακληθεί. Οι εργαζόμενοι είναι για μήνες απλήρωτοι. Ενα τμήμα τους, αυτοί οι οποίοι αποτελούσαν το τμήμα της νομικής υποστήριξης και οι οποίοι εκπροσωπούσαν την ΑΕΠΙ στις δίκες με τους χρήστες, έχουν πάψει από το Δεκέμβρη του 2017 να λαμβάνουν τα έξοδα κίνησης και παράστασης, ώστε να μπορούν να παρίστανται στις εκτός έδρας δίκες. Επειδή οι συγκεκριμένοι φέρουν προσωπική ευθύνη για την παρουσία τους στις εκδικαζόμενες υποθέσεις, από το Δικαστήριο τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για Λιπομαρτυρία, ύψους 420 ευρώ ανά υπόθεση.

Εχουν ήδη απευθυνθεί τόσο στην υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, όσο και στον υπουργό Δικαιοσύνης και Διαφάνειας κ. Κοντονή, ζητώντας τουλάχιστον να μην τους επιβάλλονται τα πρόστιμα, αλλά δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση ακόμη.

Από την άλλη, όμως, προκύπτει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στους δημιουργούς τους οποίους εκπροσωπούσε η ΑΕΠΙ. Αν δεν ολοκληρωθούν οι δίκες, αυτά τα ποσά τα οποία αποτελούν έσοδα από τα πνευματικά τους δικαιώματα θα χαθούν.

Με βάση τα πιο πάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν άμεσα για να απαλλαχθούν οι πρώην εργαζόμενοι στην ΑΕΠΙ από το άγχος των προστίμων και πώς θα διασφαλιστούν οι αμοιβές των δημιουργών στις εκκρεμείς δίκες».

ΚΕΘΕΑ
Καλλιτεχνικές δράσεις στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Η αστείρευτη ενέργεια των εφήβων του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» πλημμύρισε μουσικά, χτες το βράδυ, τη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Μαζί με την μπάντα της «ΣΤΡΟΦΗΣ» τραγούδησαν οι καλλιτέχνες και φίλοι - εθελοντές του προγράμματος Γιώτα Νέγκα και Στάθης Δρογώσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, Λούλα Καρατζά, και η Ελένη Μυτικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις 10 καλλιτεχνικές δράσεις που κάνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι δημιουργικές ομάδες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ. Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιούνη, όλες θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα), με στόχο να ρίξουν φως σ' εκείνους που παλεύουν με το σκοτάδι και θέλουν να βγουν νικητές. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Σήμερα (8.30 μ.μ.)

«Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ: Ενας ταπεινός δημόσιος υπάλληλος, οδηγημένος από την ανάγκη, αποφασίζει να αγοράσει, κάνοντας αιματηρές οικονομίες, ένα παλτό. Προς στιγμήν, η ζωή του φαίνεται να γίνεται καλύτερη, ωστόσο ένα ατυχές γεγονός θα αλλάξει και πάλι τα πράγματα. ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»

  • Αύριο (8.30 μ.μ.)

«Ανθρωποι & Ανθρωπάκια» του Νίκου Τσιφόρου

Ποιοι είναι οι άνθρωποι και ποιοι τα ανθρωπάκια; Μια θεατρική διασκευή εμπνευσμένη από το «Ανθρωποι και Ανθρωπάκια» του Νίκου Τσιφόρου, που επιχειρεί να απαντήσει επί σκηνής σε αυτό το διαχρονικό ερώτημα με πολύ χιούμορ, γέλιο και, ίσως, μια μικρή πικρία... Τα κείμενα του Τσιφόρου ζωντανεύουν στη σκηνή για να μας θυμίσουν ότι, τελικά, ακόμη κι αν υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια, υπάρχει πάντα η προσωπική επιλογή του καθενός για το τι θέλει να είναι. Προσωπική επιλογή (και ευθύνη), όπως αυτή για την οποία παλεύουν καθημερινά οι Ανθρωποι στην απεξάρτηση.

  • Παρασκευή 15 Ιούνη (7 μ.μ.)

Στις 7 μ.μ. «Το χώμα που πατώ»

Δρώμενο της ομάδας θεάτρου των μελών του ΚΕΘΕΑ «ΗΠΕΙΡΟΣ», βασισμένο στο πρώτο στάσιμο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, σε αποσπάσματα της ραψωδίας Ε' της «Οδύσσειας» του Ομήρου και της «Ασκητικής» του Ν. Καζαντζάκη. Η Αντιγόνη και ο Οδυσσέας, σύμβολα ενός απαράμιλλου αγώνα για επιβίωση, αντλούν δύναμη από τη γη, από το χώμα που πατούν.

Στις 9.30 μ.μ. «Τσιτσάνης - Χατζιδάκις - Θεοδωράκης: Μουσική διάβαση»

31 Γενάρη 1949. Ο Χατζιδάκις δίνει στο Θέατρο Τέχνης την ιστορική διάλεξή του για το Ρεμπέτικο. Σ' αυτήν αναφέρεται εκτενώς σε τραγούδια του Τσιτσάνη. Είχε φέρει τον Μάρκο Βαμβακάρη και την Σωτηρία Μπέλλου για να παίξουν ζωντανά. Η εκτίμηση του Μάνου Χατζιδάκι για το Ρεμπέτικο σόκαρε τους διανοούμενους εκείνης της εποχής. Ενα μουσικό ταξίδι - αφιέρωμα στο έργο τριών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

  • Σάββατο 16 Ιούνη

Στις 8.30 μ.μ. «Ιστορίες Ονείρου» του Ντίνο Μπουτσάτι

Η ομάδα «Ονειροθέαμα» και το ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» βρίσκονται όλοι μαζί, σχεδόν καθημερινά, παίζουν θέατρο, επικοινωνούν, πραγματοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το όνειρο της συνύπαρξης.

Και τις 6 μέρες θα προβάλλονται 6.30 μ.μ. - 8 μ.μ. οι ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ: «Ζεις μόνο μία φορά, αλλά δεν έχεις μόνο μία ευκαιρία», «Μικροί Ελληνες, μεγάλες διαδρομές», «Οταν η εξάρτηση γίνει ξεριζωμός, η οικογένεια μπορεί να γίνει η πατρίδα».

Παρουσίαση βιβλίου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κέδρος» το πρώτο έργο της Ελένης Σακελλαρίου - Παραδέλη, «Το πιροσκί». Η συγγραφέας περιγράφει τη σκληρή ατμόσφαιρα της εποχής με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ευαισθησία που συγκινεί...

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32 και Λυκαβηττού) αύριο Πέμπτη 14 Ιούνη στις 20.00. Θα μιλήσουν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, και η Αννα Χρυσοβέργη, εκπαιδευτικός - θεατρολόγος. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Αγόρας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org