ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Συμβιβασμοί και κόντρες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, κέρδισε χτες τη μάχη της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί σειράς τροπολογιών για το Βrexit που είχε προτείνει η Βουλή των Λόρδων, παρά την όξυνση των ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Φίλιπ Λι, ο οποίος αντιτάχθηκε στην «εσωκομματική πειθαρχία» υποστηρίζοντας τη δυνατότητα να έχει το Κοινοβούλιο τον τελευταίο λόγο στην όποια συμφωνία προκύψει κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Την απόρριψη τροπολογιών της Βουλής των Λόρδων ψήφισαν 324 βουλευτές, έναντι 298 που ψήφισαν υπέρ, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση προώθησε μία συμβιβαστική πρόταση, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει την τελική συμφωνία για το Brexit, τότε ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης θα πρέπει να αναφέρει πώς σχεδιάζει να προχωρήσει εντός 28 ημερών. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπόσχεση της πρωθυπουργού να προσθέσει περισσότερες «ασφαλιστικές δικλίδες» ώστε να έχει το Κοινοβούλιο περισσότερη επιρροή στον καθορισμό κρίσιμων αποφάσεων, φάνηκε να αποτρέπει «ανταρσία» υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Νωρίτερα, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι δεν θα ανατραπεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ
«Σπόντες» για τα εμπορικά ελλείμματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

«Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι τεράστιο. Αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί», επανέλαβε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Σιγκαπούρη, μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αναφερόμενος στα εμπορικά ελλείμματα της χώρας του με άλλες χώρες, δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό με την Κίνα - που το ανέβασε στα 800 δισ. δολάρια - αλλά επεκτάθηκε και γι' αυτό με την ΕΕ, λέγοντας πως είναι τουλάχιστον 151 δισ. δολάρια, επειδή... «δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν πολλά από αυτά που έχουμε και στέλνουν σε εμάς αυτοκίνητα Mercedes Benz και BMW κατά εκατομμύρια». «Αυτό είναι πολύ άδικο... Πολύ άδικο για τους εργαζομένους μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «δεν μπορούν οι άλλες χώρες να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο». Επανέλαβε επίσης ότι «δεν μπορεί οι ΗΠΑ να πληρώνουν για την ασφάλεια πολλών χωρών και εκείνες να μας κλέβουν στο εμπόριο».

Με φόντο την όξυνση των μονοπωλιακών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των στενών συμμάχων τους στην ΕΕ, στον Καναδά κ.α., ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η όξυνση αυτή επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους ΝΑΤΟικούς τους συμμάχους δεν πλήττουν και τις στρατιωτικές σχέσεις, τονίζοντας: «Γνωρίζω πως ενίοτε όλα μοιάζουν να κοχλάζουν εδώ, αλλά συνεχίζουμε (...) να οικοδομούμε ισχυρότερες συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις και να τις διευρύνουμε».

Κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή κυρώσεων σε τρεις Ρώσους πολίτες, τρεις ρωσικές εταιρείες και δύο οντότητες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέπτυσσαν κακόβουλες δραστηριότητες με κυβερνοεπιθέσεις, διοχετεύοντας υλικά και τεχνογνωσία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και αναφέρει ότι οι κυρώσεις επεβλήθησαν με βάση τον σχετικό νόμο CAATSA (για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων - Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) που ψηφίστηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο και αφορούσε την ενίσχυση των κυρώσεων έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι πέντε οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι «Digital Security», «ERPScan», «Embedi», «Kvant Scientific Research Institute» (Kvant) και «Divetechnoservice», ενώ οι τρεις Ρώσοι πολίτες είναι τα στελέχη της «Divetechnoservice» Αλεξάντρ Λβόβιτς Τριμπούν (γενικός διευθυντής), Ολεγκ Σεργκέγιεβιτς Τσίρικοφ (διευθυντής προγραμμάτων), και ο ιδιοκτήτης της, Βλαντιμίρ Γιακόβλεβιτς Καγκάνσκι.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Συμφωνία με την Κίνα για μεγάλο χαλυβουργείο στο Μίντλαντ

ΧΑΡΑΡΕ.--

Μνημόνια κατανόησης και συμφωνίες για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της Ενέργειας και της ανάπτυξης υποδομών σε αγροτικές καλλιέργειες, άρδευση και μεταποίηση υπέγραψαν χτες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ζιμπάμπουε και της Κίνας, στο περιθώριο τετραμερούς επιχειρηματικού φόρουμ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, και το οποίο ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη.

Ανάμεσα στα μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν ξεχωρίζει αυτό της ανέγερσης χαλυβουργείου στη Ζιμπάμπουε - κόστους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα παράγει ετησίως δύο εκατομμύρια τόνους χάλυβα - και ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 600 MW, ο οποίος θα ηλεκτροδοτεί το εργοστάσιο που θα φτιαχτεί στην επαρχία Μίντλαντ και την ανέγερσή του θα αναλάβει η εταιρεία «Αfrochine», θυγατρική της κινεζικής χαλυβουργίας «Tsingshan», ενός από τα πέντε μεγαλύτερα μονοπώλια του είδους διεθνώς.

Ο νέος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Εμερσον Μνανγκάγκουα, μετά τη συνάντησή του με τον κυβερνήτη της κινεζικής επαρχίας Ζιεζιάνγκ και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΚ, Τσε Τζουν, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι Κινέζοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της χώρας του για πληθώρα επενδύσεων σε πολλούς τομείς.

Το μνημόνιο κατανόησης συμπεριλήφθηκε στις συμφωνίες διμερούς συνεργασίας που υπογράφηκαν με αφορμή την πραγματοποίηση τετραήμερου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ της Κίνας και της Ζιμπάμπουε στην πρωτεύουσα Χαράρε, με την συμμετοχή υψηλόβαθμης κινεζικής αντιπροσωπείας από την επαρχία Ζετζιάνγκ.

Οι συμφωνίες αυτές θεωρούνται συνέχεια της διμερούς συνόδου «Γενικής Στρατηγικής Συνεργασίας» που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα τον περασμένο Απρίλη, κατά την επίσημη επίσκεψη του Μνανγκάγκουα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Αυξήσεις - «φωτιά» της τάξης του 20,9% παίρνουν σε δύο βδομάδες τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο νέων αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας μετά το τριετές δάνειο 12 δισ. δολαρίων που πήρε η χώρα από το ΔΝΤ το 2016. Πριν λίγες μέρες, αποφασίστηκε αύξηση της τάξης του 45% στα τιμολόγια ύδρευσης.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δυνάμεις Ισραηλινών αστυνομικών άρχισαν χτες την έξωση Εβραίων εποίκων από 15 κατοικίες τις οποίες είχαν χτίσει αυθαίρετα πάνω σε γη παλαιστινιακής ιδιοκτησίας. Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν ανακοίνωσε πως οι ισραηλινές αρχές αξιοποιούν πλήρως τα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης» για να εντείνουν τον κλοιό της κατοχής και του ελέγχου σε βάρος των Παλαιστινίων, προσθέτοντας πως κατάφεραν να αποτρέψουν «200 τρομοκρατικές επιθέσεις», παρακολουθώντας και φιλτράροντας τα στοιχεία από τους λογαριασμούς Παλαιστινίων σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής, υπό τη διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης IGAD, εξέφρασαν ενδιαφέρον χτες και επίσημα, προκειμένου να πάρουν μερίδιο της αγοράς στους τομείς της εμπορίας κρέατος και ζώντων ζώων της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέσω του Χονγκ Κονγκ.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Κινέζος πρέσβης στη Λιβύη, Γουάνγκ Κιμίν, υπέγραψε χτες συμφωνία για την παραχώρηση ιατρικής βοήθειας αξίας έξι εκατομμυρίων δολαρίων με τον Λίβυο υπουργό Υγείας Ομάρ αλ Ταχίρ Μπασίρ.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ενας κυανόκρανος του ΟΗΕ από το Μπουρούντι έπεσε χτες νεκρός από επίθεση ενόπλων σε περίπολο κυανοκράνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κοντά στην περιοχή Μαμπάρι. Οι δράστες φέρονται μέλη της ένοπλης ομάδας «Ενότητα και Ειρήνη».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι σφοδρές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία προκάλεσαν την κατολίσθηση στις σιδηροδρομικές γραμμές προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου 30 χλμ. νότια του Παρισιού, με αποτέλεσμα χτες τρία βαγόνια να ανατραπούν και να τραυματιστούν ελαφρά τρεις άνθρωποι.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περίπου 73.000 αυγά από ολλανδική βιολογική φάρμα αποσύρθηκαν από γερμανικά σούπερ μάρκετ σε έξι κρατίδια, αφού διαπιστώθηκε ότι έχουν μολυνθεί με το εντομοκτόνο «fipronil». Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν αποσυρθεί μεγάλες ποσότητες ολλανδικών αυγών από δεκάδες χώρες, για τον ίδιο λόγο.

ΗΠΑ
Αυστηροποιούν τη μεταναστευτική πολιτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, με στόχο την αποθάρρυνση αιτούντων άσυλο στις ΗΠΑ, προωθεί ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, αποκλείοντας από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου δύο μεγάλες κατηγορίες πιθανών μεταναστών κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής: Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας συμμοριών και ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε σχετική 31σέλιδη απόφαση που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι «τα αιτήματα από ξένους που σχετίζονται με την εσωτερική βία ή τη βία των συμμοριών ή τη βία από δράστες που δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση, δεν θα γίνονται αποδεκτά για τη χορήγηση ασύλου», θεωρώντας ότι αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές της κάθε χώρας.

Στις αρχές Μάη, η αμερικανική κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ομοσπονδιακών διώξεων κατά μεταναστών που έχουν διασχίσει παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ, ενώ σε μία απάνθρωπη προσπάθεια να αποθαρρύνει νέες μεταναστευτικές ροές άρχισε να χωρίζει τους γονείς από τα παιδιά των «παράτυπων» μεταναστών.

Οι νέοι περιορισμοί που θέτει ο Τζεφ Σέσιονς προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις πρώην δικαστικών και οργανώσεων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των μεταναστών στις ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ