ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΗΣ «ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ»
Εμπαιγμός του λαού που χρυσοπληρώνει ένα μπάνιο

Στιγμιότυπο από την κατεδάφιση των ...ερειπίων

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την κατεδάφιση των ...ερειπίων
Με μια παράσταση - εμπαιγμό για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που οργάνωσε η κυβέρνηση με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, κατεδαφίστηκε χτες το πρωί το «κουφάρι» του πρώην νυχτερινού κέντρου «Φαντασία», τη στιγμή που, με αποφάσεις τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού ζει και βασιλεύει απαγορεύοντας την ελεύθερη πρόσβαση στη λαϊκή οικογένεια.

Η κυβέρνηση, εντελώς αποπροσανατολιστικά, μιλά δήθεν για κίνηση απελευθέρωσης της παραλίας, ώστε να την απολαμβάνει δωρεάν ο λαός, που σήμερα χρειάζεται ακόμη και 40 ευρώ να πληρώσει για ένα μπάνιο σε όλες τις φραγμένες πλαζ που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν από ιδιώτες. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «απελευθερώσει» φέτος μόνο 2 χιλιόμετρα παραλίας από τη «Φαντασία» ως το «Ακρωτήρι» και από εκεί ως τον «Ιππόκαμπο». Είπε ότι θα απομακρυνθούν συρματοπλέγματα, κάγκελα και κάποια τσιμεντένια εμπόδια προς τη θάλασσα και θα γίνει μόνο μια υποτυπώδης «ανάπλαση». «Αυτά μπορούμε να κάνουμε για φέτος», δήλωσε απερίφραστα η υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει «μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή», αφού «άλλος χώρος ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, άλλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άλλος στα Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλος στα Τουριστικά Ακίνητα»!

Οπως συνάγεται, δε θα πειραχτεί καμία εγκατάσταση για την οποία υπάρχουν συμβάσεις με ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η υπουργός ρωτήθηκε, για παράδειγμα, αν θα κατεδαφιστεί το «Ακρωτήρι», ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, αυτή δήλωσε ότι «όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον Περιφερειάρχη Αττικής, ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα»! Δηλαδή «ζήσε μαύρε μου»...

Το ίδιο προφανώς ισχύει και με τα άλλα παράνομα νυχτερινά κέντρα, την πίστα καρτ και άλλες εγκαταστάσεις που έχουν μισθώσει οι διάφοροι δημόσιοι, κατά τα άλλα, φορείς.

Θυμίζουμε ότι με αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τώρα δεν μπορεί να τις προσεγγίσει αν δεν πληρώσει εισιτήριο, έχει μετατραπεί σε «φιλέτο» για το μεγάλο κεφάλαιο. Το κλειστό γυμναστήριο τάε κβον ντο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο με ΣΔΙΤ, σχεδιάζεται η παραχώρηση της ζώνης μπιτς βόλεϊ σε άλλα συμφέροντα, η παραλία Αγίου Κοσμά σε μεγαλοεπιχειρηματίες, ο παλιός Ιππόδρομος στο Ιδρυμα Νιάρχου κ.ά.

Ειδικότερα, στο φαληρικό Δέλτα ο αποκλεισμός της ευρύτερης περιοχής από τη θάλασσα εντάθηκε με την άδεια που παραχωρήθηκε για να χτιστεί από μεγαλοεργολάβο ο χώρος της Ριζαρείου.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ζητούν μέτρα για την ασφαλή διέλευση των μαθητών

Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα των παιδιών μας στην άσφαλτο», μαθητές και γονείς απέκλεισαν συμβολικά χτες την οδό Αργυρουπόλεως, όπου πριν από πέντε μέρες μαθητής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης έπεσε θύμα τροχαίου, ζητώντας να παρθούν μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι συγκεντρωμένοι τοποθέτησαν γαρίφαλα στη συμβολή των οδών Ανεξαρτησίας και Αργυρουπόλεως, όπου ο 11χρονος μαθητής, στις 8 Μάη, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο όταν επιχείρησε να διασχίσει το δρόμο που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο. Η οδός Αργυρουπόλεως είναι ένας από τους τρεις κεντρικούς δρόμους της πόλης και στο σημείο του δυστυχήματος δεν υπάρχει φωτεινός σηματοδότης. Τον διασχίζουν καθημερινά μαθητές από το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο και 5ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, καθώς εκεί βρίσκονται η Εφορία και η Εργατική Εστία.

Η υπόγεια διάβαση που υπάρχει - όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων - δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους, καθώς είναι παραμελημένη, στερείται φωτισμού, ενώ λείπει ράμπα πρόσβασης, αποκλείοντας έτσι τα αναπηρικά και παιδικά καρότσια ή ποδήλατα. Παράλληλα δεν υπάρχει οδική σήμανση που να ενημερώνει τους οδηγούς για την ύπαρξη των σχολείων που εφάπτονται της λεωφόρου, ώστε να χαμηλώνουν ταχύτητα.

Η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμα συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των διερχόμενων, παρά τα πολλά αιτήματα των Συλλόγων Γονέων. Ενώ «θυμήθηκε» να καθαρίσει την υπόγεια διάβαση αφού συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κατέθεσε δημοσιογράφος

Με την κατάθεση της δημοσιογράφου Λίας Νεσφυγέ, συνεχίστηκε χτες, στο δικαστήριο της Αμφισσας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η δημοσιογράφος κατέθεσε για τους αυτόπτες μάρτυρες που βρήκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, στον πεζόδρομο στα Εξάρχεια. Επιβεβαίωσε το αυθόρμητο των καταθέσεων και τη συγκινησιακή φόρτιση των αυτοπτών μαρτύρων, που όπως είπε, ήταν πολλοί, οι περισσότεροι δεν ήθελαν να δώσουν όνομα γιατί φοβόταν. Είπε ότι οι μάρτυρες ήταν διαφορετικών ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων, κάτοικοι οι περισσότεροι της περιοχής των Εξαρχείων και παλιοί Αθηναίοι που όλοι μιλώντας συνέπεσαν στο ότι εκείνο το βράδυ ήταν μια ήσυχη βραδιά και κανένας δε μίλησε για επίθεση. Ολοι οι μάρτυρες μιλούσαν για παιδιά που βρίσκονταν στο πεζόδρομο.

Ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας συνεχίζοντας τις κινήσεις εντυπωσιασμού των ενόρκων, ανακοίνωσε ότι δε θα αποχωρήσει από τη δίκη, ακόμα κι αν οι προσφυγές που έχει κάνει κατά των προτάσεων της προέδρου του δικαστηρίου, για να ξανακαταθέσουν μάρτυρες, δε γίνουν δεκτές. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε αίτηση που κατέθεσε για να παραβρεθεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ως παρατηρητής στην δίκη, σημειώνει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα να αποχωρήσει...

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρεμβάσεις - άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα

Παρεμβάσεις αναμόρφωσης του κέντρου της Αθήνας που θα συνοδεύονται με αλλαγές χρήσεων γης έτσι ώστε να διευκολύνουν τις μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω της Εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων ΑΕ», όπως άλλωστε δείχνει και η αντίστοιχη εμπειρία ανάλογων «επιχειρήσεων» που έγιναν στην Ερμού και στου Ψυρρή. Κι όλα αυτά με πρόσχημα την αναβάθμιση του Κέντρου της πρωτεύουσας και την ανάδειξή του σε περιοχή κατοικίας και πολιτισμού, ένα πρόσχημα που μπορεί να αξιοποιηθεί και για την απομάκρυνση των μεταναστών από αυτό στους οποίους επιχειρείται να χρεωθεί η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει και φυσικά οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του Δήμου. Ειδικότερα χτες, παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ανακοινώθηκαν:

  • Η εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση της Λ. Βασιλίσσης Ολγας η οποία θα πεζοδρομηθεί και θα ενοποιεί το Ζάππειο, τον Εθνικό Κήπο και τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπείου.
  • Η προώθηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, που θα συνοδευτεί και από πρόγραμμα για το άνοιγμα στην «επιχειρηματικότητα» και στην «κατοικία» της περιοχής που ονομάζεται «Γεράνι» και περικλείεται από την Ομόνοια και τις οδούς Αθηνάς - Ευριπίδου - Επικούρου - Πειραιώς.
Πρόταση για αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξι»

Να γίνει δεκτή η αίτηση του εγγονού του Π. Πρωτοπαπαδάκη για αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξι» πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγκας κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Ζ' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Με τη «Δίκη των έξι», το 1922, η «φιλελεύθερη» παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της «δεξιάς» (Δ. Γούναρης, Γ. Χατζηανέστης, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Ν. Θεοτόκης, Γ. Μπαλτατζής, Ν. Στράτος), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αν και για την τραγωδία του λαού η βενιζελική παράταξη ήταν εξίσου υπεύθυνη με τη βασιλική. Οι «έξι» καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15 Νοέμβρη 1922 και εκτελέστηκαν στο Γουδί.

Ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Π. Πρωτοπαπαδάκη, έχει ζητήσει την αναψηλάφηση της δίκης, την ακύρωση της απόφασης του Στρατοδικείου Αθήνας και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία των «έξι».

Στη δίκη παρενέβη η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, ζητώντας ολιγοήμερη αναβολή για να θέσει υπόψη του δικαστηρίου άλλα στοιχεία επί του αποδεικτικού υλικού, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Επίσης, ο συνήγορος του Μ. Πρωτοπαπαδάκη ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει ότι οι «έξι» είναι αθώοι και απομένει μόνο η συμπλήρωση του διατακτικού που θα κάνει δεκτή την αίτηση. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων ισχυρίζεται ότι οι πράξεις και παραλείψεις των «έξι» προκάλεσαν τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων συνιστά ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org