ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία και στο Δημόσιο κόντρα στην πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Δεκάδες οι αποφάσεις των σωματείων για τις 17 Απρίλη. Τον τόνο δίνουν εκπαιδευτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί

RIZOSPASTIS

Απεργιακό μέτωπο υψώνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότερα σωματεία λαμβάνουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη και οργανώνουν την επιτυχία της.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ / «Νέα Αριστερά» είχαν καταψηφίσει την πρόταση για απεργία στις 17 Απρίλη, καλώντας ουσιαστικά σε απεργοσπασία. Ο λόγος λοιπόν έχει περάσει στα σωματεία, στους συλλόγους, στους εργαζόμενους, που αποφασίζουν «από τα κάτω» τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Εξάλλου, η απεργιακή κινητοποίηση βρίσκει σε αγωνιστικό αναβρασμό μια σειρά από χώρους. Στην Υγεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Αντίστοιχα στην Εκπαίδευση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την απεργία - αποχή από τη διαδικασία της ατομικής «αξιολόγησης» να συνεχίζεται, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει αυτόν τον αγώνα.

Δεκάδες είναι οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

Αποφάσεις μέχρι στιγμής έχουν λάβει:

Οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών, Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Δημοσίων Εργων, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας, Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, «Ρ. Ιμβριώτη», Ηλιούπολης, «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Ελευσίνας, Νίκαιας, «Ν. Πλουμπίδης», Παλαιού Φαλήρου, «Θουκυδίδης», Σαλαμίνας, Καβάλας, Βέροιας, Γρεβενών, Πρέβεζας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κέρκυρας, Φωκίδας, Κορινθίας, Σικυώνας - Ξυλοκάστρου, Λακεδαίμονος Σπάρτης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Νάξου - Αμοργού, Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, Κω - Νισύρου, Χανίων, Αχαΐας.

Οι Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ε' Ανατολικής Αττικής, Ε' Αθήνας, Γ' Αθήνας, Α' - Γ' Ανατολικής Αττικής, Δ' Ανατολικής Αττικής, Β' Δυτικής Αττικής, Γ' Δυτικής Αττικής, Ζ' Αθήνας, Ελευσίνας, Πειραιά, Ανω Λιοσίων, Νότιας Αθήνας, Β' Δωδεκανήσων, Ηλείας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Α' Θεσσαλονίκης, Γ' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, Ε' Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Εορδαίας, Ικαρίας, Σάμου, Θήρας, Κέρκυρας, Α' Αχαΐας.

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, Αχαΐας, Ηρακλείου, Πέλλας, Λέρου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν», Αιγινήτειο, ΚΑΤ, «Μεταξά», Νίκαιας, ΠΑΓΝΗ, ΨΝΑ Δαφνί, Ασκληπιείο Βούλας, «Ελενα Βενιζέλου», «Παμμακάριστος», Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», Λιβαδειάς, Πρέβεζας, Λευκάδας, Αρτας, Σάμου, Πατρών «Ο Ιπποκράτης», «Ευαγγελισμού», «Θριάσιο», ΨΝΑ Δρομοκαΐτειου. Τα Σωματεία Εργαζομένων ΕΟΔΥ, 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Πετρούπολης, Αμαρουσίου, Καισαριανής, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Κορυδαλλού, Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Πεντέλης, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, ΟΤΑ Ν. Πρεβέζης, ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, ΟΤΑ Ν. Λευκάδας, ΟΤΑ Ν. Χανίων, Υπαλλήλων δήμου Πάτρας, στους δήμους περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως, ΟΤΑ Αττικής.

Ακόμα, οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Υπουργείου Γεωργίας, ΟΠΕΚΕΠΕ, Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ, Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, ΟΑΚΑ. Τα Σωματεία Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».

Επίσης, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Ηλεία, Χίο, Κεφαλονιά - Ιθάκη, Λευκάδα, Λακωνία, Εβρο, Ροδόπη, Γρεβενά, Σάμο, Μεσσηνία, Λήμνο, Πρέβεζα, Ευρυτανία έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία στις 17 Απρίλη και ζητούν να τις καλύψει η ΑΔΕΔΥ για τους νομούς τους, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της.

ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Στον δρόμο ενάντια στην εντατικοποίηση, στις ασφυκτικές προθεσμίες, στα υπέρογκα πρόστιμα

Eurokinissi

Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ), με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Ενώσεις και Συλλόγους από μια σειρά περιοχές της χώρας. Η ΕΦΕΕΑ και οι άλλες Ενώσεις καταγγέλλουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που δημιουργούν στους λογιστές - φοροτέχνες τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τη λεγόμενη «ψηφιοποίηση», τα μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν στη συγκέντρωση του λογιστικού έργου στα μεγάλα εταιρικά σχήματα ελεγκτικών εταιρειών, φέρνοντας πολλούς αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών λογιστικών γραφείων αντιμέτωπους με το «λουκέτο». Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει την προσπάθεια που κάνει για συντονισμό και συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενώ έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στην απεργία στις 17 Απρίλη.

«Δεν είμαστε υπάλληλοι του Οικονομικών, ούτε τα σκλαβάκια των επενδυτών», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, καταγγέλλοντας ότι η «ψηφιοποίηση» πολλαπλασιάζει τα βάρη που πέφτουν στις πλάτες τους, εντατικοποιεί την εργασία τους, τους φέρνει αντιμέτωπους με ατελείωτες υποχρεώσεις, ασφυκτικές προθεσμίες, υπέρογκα πρόστιμα.

Μπροστά στην άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, οι επαγγελματίες κατευθύνθηκαν από την οδό Καραγιώργη στη Νίκης, στο υπουργείο Οικονομίας. Κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση των υπουργείων και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι της ΕΦΕΕΑ και άλλων Ενώσεων από μια σειρά περιοχές της χώρας. Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση ο Χρήστος Τσοκάνης, μέλος της ΕΦΕΕΑ και βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που έχει εισαχθεί για συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής. Παρεμβαίνοντας σε σχετική συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ μετέφερε τα αιτήματα της ΕΦΕΕΑ, τις αγωνίες και την οργή των επαγγελματιών, «που τους έχουν κάνει γρανάζια ενός φοροεισπρακτικού συστήματος», τους εγκλωβίζουν σε έναν «ψηφιακό λαβύρινθο», τους ωθούν εκτός επαγγέλματος. Οπως κατήγγειλε, οι ένοχοι για την πολιτική αυτή δεν εξαντλούνται στην κυβέρνηση και στους υπουργούς, αλλά περιλαμβάνουν και την ΕΕ. Ετσι, κυβερνητικά στελέχη ξεκάθαρα δηλώνουν ότι ο νέος Κώδικας ευθυγραμμίζεται με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου που τσακίζει τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς τους αντιμετωπίζει ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής οικονομίας.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί η κατάσταση στον κλάδο δεν πάει άλλο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ Παύλος Αποστόλου. Κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που στις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ενωσης για τα διογκούμενα προβλήματα η μόνιμη επωδός των στελεχών της είναι ότι «αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε». «Εσείς έχετε τους νόμους, εμείς έχουμε το δίκιο», τόνισε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Απρίλη, μαζί με όλο τον λαό.

Στις 16 Απρίλη απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Απόφαση για απεργία την Τρίτη 16 Απρίλη πήραν Ομοσπονδίες από τον χώρο των ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, απεργιακές αποφάσεις για δημοσιογράφους και τεχνικούς σε όλα τα μέσα ενημέρωσης πήραν η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ και η ΕΤΗΠΤΑ.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, παίρνοντας μάλιστα την πρωτοβουλία για απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, προβάλλοντας διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, μέτρα υγείας και ασφάλειας, σταθερό ωράριο εργασίας κ.λπ.

Δυναμικό «παρών» και από τους συνταξιούχους στην απεργία

Δυναμικό «παρών» στις πανεργατικές συγκεντρώσεις ετοιμάζονται να δώσουν οι συνταξιούχοι τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας. Την ίδια μέρα, Τετάρτη 17 Απρίλη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 45 - 47) στις 9 π.μ., όπου θα συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά την έκδοση των αντίθετων αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για τις επικουρικές συντάξεις του 11μηνου 6/2015 - 5/2016.

«Η αγωνιστική μας εκδήλωση δεν έχει μόνο σχέση με την έκδοση αυτής της απόφασης, αλλά με την τακτική και πρακτική της κυβέρνησης που αντί να αποδώσει τα αναδρομικά των συνταξιούχων με πολιτική απόφαση, δίχως δίκες, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, προσφεύγει σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες και τακτικές», σημειώνει στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων. «Διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και την απαίτησή μας για άμεση λύση του προβλήματος με πολιτική απόφαση. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία όταν αυτά τα αναδρομικά είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των περικοπών που μας έχουν επιβάλει όλα τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις», υπογραμμίζει.

«Δώστε τώρα τα πληρωμένα Δώρα μας, αυξήσεις σε όλες μας τις συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας. Καταργήστε την Εισφορά Αλληλεγγύης. Ενσωματώστε την Προσωπική Διαφορά. Κάντε άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού. Καταργήστε κάθε ιδιωτικοποίηση στην Υγεία. Δεν επαιτούμε. Διεκδικούμε ό,τι έχουμε σε όλη μας τη ζωή πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε», απαιτεί.

ΕΡΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Το 5ο εργατικό «ατύχημα» στην «εμβληματική επένδυση»!

Το πέμπτο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή ενός συναδέλφου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο «Ανάπτυξη του μητροπολιτικού πόλου του Ελληνικού - Αγ. Κοσμά», σημειώνοντας ότι τα τρία «ατυχήματα» έχουν γίνει στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ.

Το «ατύχημα» συνέβη όταν «ένα μεταλλικό πάνελ έπεσε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν εργάτη, ευτυχώς όχι σοβαρά. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της πολιτικής των κατασκευαστικών εταιρειών να βγουν τα χρονοδιαγράμματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να βγάλουν περισσότερα και γρηγορότερα κέρδη».

Το Σωματείο εύχεται καλή ανάρρωση στον εργαζόμενο, καλώντας στην απεργία στις 17 Απρίλη τονίζει πως «δεν θα σκοτωνόμαστε στη δουλειά για να βγάλουν αυτοί πιο γρήγορα τα κέρδη τους!» και απαιτεί: Να σταματήσει η εντατικοποίηση, εφαρμογή του 5ήμερου - 7ωρου - 35ωρου, να ληφθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να υπάρχει στο εργοτάξιο μονάδα Υγείας πλήρως στελεχωμένη με γιατρούς, ασθενοφόρα και όλα τα απαραίτητα, που για άλλη μια φορά απουσίαζαν.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ