ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
NATIONS LEAGUE - ΠΛΕΪ ΟΦ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Εθνική

Οι κλήσεις των παικτών για την κρίσιμη αναμέτρηση με το Καζακστάν στις 21/3

Σε ρυθμούς πλέι οφ Nations League έχει μπει η Εθνική

Eurokinissi

Σε ρυθμούς πλέι οφ Nations League έχει μπει η Εθνική
Με τις κλήσεις των παικτών από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γκουστάβο Πογέτ ξεκίνησε χθες η αντίστροφη μέτρηση για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, για την τελευταία ευκαιρία της να βρεθεί το καλοκαίρι στην τελική φάση του Euro 2024 στη Γερμανία.

Θυμίζουμε ότι η Εθνική απέτυχε να εξασφαλίσει θέση στην τελική φάση μέσω των προκριματικών του Euro και πλέον τη διεκδικεί μέσω της συμμετοχής της στα πλέι οφ του Νations League, όπου θα αντιμετωπίσει το Καζακστάν στις 21 Μάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον έναν από τους δύο ημιτελικούς της 3ης κατηγορίας της διοργάνωσης. Στον άλλο ημιτελικό θα αναμετρηθούν Λουξεμβούργο και Γεωργία, με τους νικητές των δύο ημιτελικών να παίζουν το εισιτήριο για Γερμανία στον τελικό των πλέι οφ. Η Εθνική βάσει της κλήρωσης της UEFA ορίστηκε ως η γηπεδούχος ομάδα στον ημιτελικό και ως φιλοξενούμενη στον τελικό εφόσον προκριθεί, δηλαδή αυτός θα γίνει είτε στο Λουξεμβούργο είτε στη Γεωργία.

Στην Εθνική τα πράγματα σιγά σιγά μπαίνουν στους ρυθμούς του κρίσιμου αγώνα με το Καζακστάν, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που έγινε δεκτό το αίτημα της EΠΟ για αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας στη Super League (μετατέθηκε η 2η αγωνιστική των πλέι οφ), προκειμένου ο Πογέτ να έχει τους διεθνείς στη διάθεσή του για περισσότερο χρόνο.

Η αυλαία της προετοιμασίας άνοιξε χθες, όταν ο Ουρουγουανός τεχνικός γνωστοποίησε τις κλήσεις του για τους παίκτες που θα αποτελέσουν την αποστολή της Εθνικής ενόψει των δύο κρίσιμων αγώνων. Αρχικά έχουν κληθεί 27 παίκτες, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η επιστροφή του Χρήστου Τζόλη στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, απόρροια των φετινών εντυπωσιακών του εμφανίσεων στη Γερμανία με τη φανέλα της Φορτούνα Ντίσελντορφ. Αντίθετα, εκτός κλήσεων του Πογέτ έμειναν οι Γούτας, Βαγιαννίδης, Αλεξανδρόπουλος, Γαλανόπουλος, Παπανικολάου και Φούντας, που είχαν δώσει το «παρών» στους αγώνες της Εθνικής για τα προκριματικά του Euro. Εκτός αποστολής, αλλά για λόγους τραυματισμού, είναι και ο Δημήτρης Γιαννούλης της Νόριτς.

Αναλυτικά οι παίκτες που κάλεσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός:

Τερματοφύλακες: Βλαχοδήμος, Πασχαλάκης, Αθανασιάδης, Διούδης. Αμυντικοί: Τσιμίκας, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Κουλιεράκης, Σάλιακας, Ρέτσος, Τζαβέλλας, Ρότα, Μπάλντοκ. Μέσοι: Μπακασέτας, Μπουχαλάκης, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάννης, Μάνταλος, Σιώπης, Ζέκα. Επιθετικοί: Ιωαννίδης, Μασούρας, Πέλκας, Κωνσταντέλιας, Γιακουμάκης, Παυλίδης, Τζόλης.

SUPER LEAGUE 2
«Στον αέρα» τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ

Διαδικαστικό «αλαλούμ» προκαλεί η συμμετοχή των β' ομάδων των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας στις έξτρα διαδικασίες του πρωταθλήματος

«Στον αέρα» βρίσκεται η διεξαγωγή των πλέι οφ και των πλέι άουτ, με τις μάχες για άνοδο και σωτηρία, στους δύο ομίλους της Super League 2, η κανονική περίοδος της οποίας ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα. Η συμμετοχή των β' ομάδων των ΠΑΕ της Super League στις έξτρα διαδικασίες των δύο ομίλων έφερε σε αδιέξοδο τους ιθύνοντες της Λίγκας της δεύτερης κατηγορίας.

Κι αυτό διότι ενώ με βάση τον κανονισμό δεν προβλέπεται οι συγκεκριμένες ομάδες να πάρουν μέρος στις διαδικασίες των πλέι οφ και των πλέι άουτ, στην προκήρυξη της Λίγκας για το φετινό πρωτάθλημα δεν υπήρχε κάποια αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θυμίζουμε ότι τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ επανήλθαν στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος με βάση τη φετινή προκήρυξη, η οποία όριζε επίσης ότι αν και οι β' ομάδες των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας δεν μπορούσαν να προβιβαστούν, όπως ισχύει γενικότερα, από φέτος είναι δυνατός ο υποβιβασμός τους στην τρίτη κατηγορία αν βρεθούν στις συγκεκριμένες θέσεις.

Το θέμα της συμμετοχής των β' ομάδων στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ έφερε στο προσκήνιο με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΛ, η οποία έκανε λόγο για «μη νόμιμη συμμετοχή», καλώντας τη Λίγκα να βρει λύση, αφού, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για «αλλοίωση πρωταθλήματος».

Με το ζήτημα να παραμένει ρευστό, η Super League ανακοίνωσε χθες συνεδρίαση ΔΣ των μελών της αύριο Πέμπτη, με θέματα που περιλαμβάνουν την επικύρωση της τελικής βαθμολογίας στους δύο ομίλους και την κλήρωση των αγώνων για τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της βαθμολογίας η ΑΕΚ Β' συμμετέχει στα πλέι οφ του 1ου ομίλου, στα πλέι άουτ του ίδιου ομίλου ο ΠΑΟΚ Β', ενώ οι Παναθηναϊκός Β' και Ολυμπιακός Β' θα πάρουν μέρος στα πλέι άουτ του 2ου ομίλου.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον Αθλητισμό στις 30 Μάρτη

Στο αμφιθέατρο «Αντ. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Ο Αθλητισμός ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Ο ρόλος του αθλητικού σωματείου σήμερα» διοργανώνουν η ΚΟ Αττικής και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μάρτη, στις 18.30, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους του Αθλητισμού.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγχαρητήρια για την πρόκριση του ΑΟ Ν. Ιωνίας στον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣΑ

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κατάλληλες αθλητικές υποδομές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση

«Η πρόκριση της ομάδας του ΑΟ Νέας Ιωνίας στον τελικό του Κυπέλλου της ΕΠΣΑ, ύστερα από 17 χρόνια, αποδεικνύει την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και το Διοικητικό Συμβούλιο ώστε ο σύλλογος να είναι πρωταγωνιστής σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ.

Συμπληρώνουν ότι «αυτή η μεγάλη επιτυχία αποκτά μεγαλύτερη αξία τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές της ομάδας χρησιμοποιούν για τις επίσημες υποχρεώσεις τους αλλά και για τις προπονήσεις τους τον ακατάλληλο και γεμάτο μπαλώματα χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου της Ν. Ιωνίας, που αποτελεί την αιτία πολλών τραυματισμών, ακόμη και σοβαρών, για τους αθλητές».

Γι' αυτό και ξεκαθαρίζουν ότι «θα συνεχίσουμε από κοινού να διεκδικούμε την άμεση αντικατάσταση του χλοοτάπητα του δημοτικού σταδίου και τη δημιουργία κατάλληλων αθλητικών υποδομών ώστε οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές απρόσκοπτα και χωρίς κινδύνους να προπονούνται και να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους», ενώ εύχονται υγεία και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στην «οικογένεια» του ΑΟ Νέας Ιωνίας.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Για την πρόκριση ο Προμηθέας, ελπίζει και το Περιστέρι

Με τον Προμηθέα να θέλει να σφραγίσει την πρόκριση στα προημιτελικά και το Περιστέρι να διατηρήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες του για κάτι αντίστοιχο, οι δύο ελληνικές ομάδες ρίχνονται σήμερα στη μάχη της 4ης αγωνιστικής των ομίλων τους για τη φάση των «16» του FIBA Champions League.

Στην Πάτρα για τον 4ο όμιλο ο Προμηθέας υποδέχεται τη Χάποελ Χολόν (19.00 - Cosmote Sport 4), στον απόηχο της σπουδαίας νίκης του την προηγούμενη αγωνιστική επί της ισχυρής και εκ των φαβορί της διοργάνωσης Μούρθια. Οι Πατρινοί, έχοντας ανέβει στην 1η θέση, ισόβαθμοι με την ισπανική ομάδα με απολογισμό 3-1, με νίκη επί της Χάποελ σήμερα εξασφαλίζουν και μαθηματικά την πρόκριση στα προημιτελικά μία αγωνιστική πριν το φινάλε της φάσης των «16». Ακόμα δε και σε περίπτωση ήττας ο Προμηθέας θα συνεχίσει να κρατά την τύχη του στα χέρια του, αφού με νίκη την τελευταία αγωνιστική (απέναντι στην ΑΕΚ στα Ανω Λιόσια) πάλι προκρίνεται στην οκτάδα.

Από την πλευρά του το Περιστέρι ψάχνει τη νίκη που θα το διατηρήσει μέσα στο κυνήγι της πρόκρισης από τον 3ο όμιλο, έχει όμως δύσκολη αποστολή, αντιμετωπίζοντας στην ουδέτερη Ουγγαρία τη Χάποελ Ιερουσαλήμ (21.00 - Cosmote Sport 5). Η επικράτηση της ελληνικής ομάδας επί της τουρκικής Καρσίγιακα την προηγούμενη αγωνιστική αναπτέρωσε τις ελπίδες της και απόψε, με αντίπαλο την εκ των πρωτοπόρων του ομίλου Χάποελ (ισοβαθμεί με την Τενερίφη στο 3-1), η νίκη είναι μονόδρομος για το Περιστέρι (3ο με 1-3) προκειμένου να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να βρεθεί στους «8».

UEFA YOUTH LEAGUE
Στο Φάιναλ 4 ο Ολυμπιακός

Η ομάδα Κ19 των «ερυθρολεύκων» με επιβλητική νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου σφράγισε την πρόκριση στην τελική φάση

Συνεχίζοντας την εντυπωσιακή της πορεία στη φετινή UEFA Youth League, η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού προκρίθηκε στο Φάιναλ 4 της διοργάνωσης, σε μια ιστορική επιτυχία. Οι «ερυθρόλευκοι μπέμπηδες», πραγματοποιώντας μία ακόμα επιβλητική εμφάνιση στη διοργάνωση, επικράτησαν 3-1 της Μπάγερν στο Μόναχο για τα προημιτελικά (Μουζακίτης 32', Παπακανέλλος 37', Μπ. Κωστούλας 40' - Ράμσακ 63') και εξασφάλισαν μια θέση στην τελική φάση.

Μπάγερν Μονάχου: Σμιτ, Σόλζε, Μανούμπα, Σκολ, Χένινγκ, Ζβόναρεκ, Φερνάντες, Γιένσεν (46' Ενκιλί), Αζνού (46' Λισίνα), Ράμσακ, Κούσι-Ασάρε.

Ολυμπιακός: Σίνα, Πρεκατέ, Τανούλης, Μπ. Κωστούλας (90' Γατόπουλος), Αλαφάκης (90' Χρήστου), Μουζακίτης, Μπάκουλας, Κουτσογούλας, Πνευμονίδης (67' Λιατσικούρας), Παπακανέλλος (78' Δάμα), Χ. Κωστούλας.

CHAMPIONS LEAGUE
Κλείνει η οκτάδα σε Μαδρίτη και Ντόρτμουντ

Σε Μαδρίτη και Ντόρτμουντ προκύπτουν σήμερα οι τελευταίες θέσεις της προημιτελικής φάσης του Champions League, με τη διεξαγωγή των δύο αγώνων που ρίχνουν την αυλαία των ρεβάνς της φάσης των «16».

Στην ισπανική πρωτεύουσα η Ατλέτικο καλείται για την ανατροπή φιλοξενώντας την Ιντερ (22.00 - Μega / Cosmote Sport 2), που έχει το προβάδισμα μετά τη νίκη της με 1-0 στο πρώτο ματς, στο Μιλάνο.

Στη Γερμανία αναμετρούνται Ντόρτμουντ και Αϊντχόφεν (22.00 - Cosmote Sport 3), έχοντας ανοιχτούς λογαριασμούς μετά την ισοπαλία 1-1 στο πρώτο ματς στην Ολλανδία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ