ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
72χρονος καρκινοπαθής αυτοκτόνησε - περίμενε δύο μήνες την αγωγή του

Τραγικός επίλογος για έναν 72χρονο καρκινοπαθή στο Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, δύο μήνες μετά τη διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο. Ο 72χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Κυριακή, μη αντέχοντας τους πόνους, περιμένοντας φάρμακο για να κάνει τη χημειοθεραπεία του το οποίο όμως δεν υπήρχε στα φαρμακεία. Απελπισμένος από την τραγική κατάσταση του συστήματος Υγείας και το πρόβλημα υγείας, δεν άντεξε να υποφέρει και με μια θηλιά στον λαιμό του έδωσε τέλος στη ζωή του αφήνοντας ένα συγκλονιστικό σημείωμα στην οικογένειά του. Με αυτό τους αποχαιρετά ζητώντας τους συγγνώμη και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία. Ο όγκος του καρκινοπαθούς αυξήθηκε μέσα σε δύο μήνες που περίμενε το φάρμακο από τα 6 εκατοστά στα 9,5, με αποτέλεσμα εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας να υποφέρει από φριχτούς πόνους.

Στα τοπικά ΜΜΕ οι συγγενείς του αυτόχειρα περιγράφουν την επικίνδυνη και αδιέξοδη κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας γι' αυτούς τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά τα λόγια της κόρης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν άντεξε την ασθένεια, δεν άντεξε το διαλυμένο σύστημα και έριξε ο ίδιος την τραγική αυλαία το μεσημέρι της Κυριακής...».

Τραγική ειρωνεία ότι μετά την ανάδειξη του προβλήματος από τα τοπικά μέσα, το φάρμακο ήρθε και μάλιστα η πρώτη χημειοθεραπεία ήταν να γίνει χτες, Τρίτη, ωστόσο ο 72χρονος δεν πρόλαβε να την κάνει.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έκανε την εξής δήλωση για το τραγικό γεγονός:

«Μια τραγωδία από εκείνες που όμοιά της δύσκολα θα συναντήσεις. Μια τραγωδία που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι πίσω από κάθε αριθμό στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, κρύβονται άνθρωποι, οικογένειες, ιστορίες...

Το τραγικό γεγονός αυτοκτονίας καρκινοπαθούς που αναζητούσε μέρες ένα φάρμακο που απουσίαζε αναδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου Υγείας και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα του φαρμάκου, όπου τα κέρδη των εταιρειών είναι τεράστια.

Σε αυτό το δημόσιο σύστημα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία, που από κοινού έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, δεν χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών και η αναζήτηση των φαρμάκων είναι και αυτή ατομική ευθύνη.

Είναι γνωστό ακόμα ότι τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στο ΠΑΓΝΗ το απόγευμα δεν λειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Οσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο κριτήριο είναι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες του λαού, τόσο τα άδεια ράφια των φαρμακείων θα εναλλάσσονται με τα λίγο πιο γεμάτα, τα οποία θα χρυσοπληρώνει ο λαός.

Αυτό το δυσάρεστο γεγονός φανερώνει ότι στο "νέο ΕΣΥ" που διαμορφώνεται, η Υγεία και οι ασθενείς μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους ολοένα και περισσότερο. Για τους μαχόμενους υγειονομικούς όμως αποτελεί πλήρη ευθύνη και υποχρέωση του κράτους και όχι "ατομική ευθύνη".

Φτάνει πια με την πολιτική και το σύστημα που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές, στον βωμό του ανταγωνισμού και του κόστους - οφέλους. Ελπίδα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα η πάλη του λαού μας και η λαϊκή αλληλεγγύη. Η ανθρώπινη ζωή για εμάς δεν κοστολογείται».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να μπει τέλος στο μαρτύριο των σεισμόπληκτων της Λάρισας και των Τρικάλων

Από παλιότερη διαμαρτυρία των σεισμόπληκτων
Από παλιότερη διαμαρτυρία των σεισμόπληκτων
Να μπει τέλος στο μαρτύριο των σεισμόπληκτων σε Λάρισα και Τρίκαλα, 3 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, τονίζει σε δήλωσή του ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Οπως σημειώνει, 3 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μάρτη 2021 «το μαρτύριο των σεισμόπληκτων σε πολλά χωριά των νομών Λάρισας και Τρικάλων συνεχίζεται και απ' ό,τι φαίνεται θα είναι μακρύ. Οσο κρατούσαν τα φώτα της δημοσιότητας πήγαιναν κι έρχονταν στελέχη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, με τις ατέλειωτες δηλώσεις και φωτογραφίες δίπλα σε δωρεές, μαζί και οι υποσχέσεις τους για γρήγορη αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. Ομως, 3 χρόνια μετά, 150 οικογένειες παραμένουν στα μικροσκοπικά κοντέινερ, σε συνθήκες καύσωνα ή ψύχους, και άλλοι σε επικίνδυνα σπίτια».

Προσθέτει δε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «πράσινα», και ότι «αρκετές οικογένειες αποκλείστηκαν από το επίδομα των 600 ευρώ, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες με την καταβολή μέρους του επιδόματος των 1.200 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευή και επισκευές, όπως και σε δεκάδες επαγγελματίες για ζημιές στην επαγγελματική στέγη τους».

Συμπληρώνει ότι η κατεδάφιση των «κόκκινων» κατοικιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε μια σειρά χωριά και οι άδειες για ανέγερση νέας κατοικίας είναι ελάχιστες. Και υπενθυμίζει πως «η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι τα καινούργια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% του κόστους από το κράτος, και του υπόλοιπου από άτοκο δάνειο. Ταυτόχρονα, οριζόταν ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ μετά από πολλούς μήνες δόθηκε μια προκαταβολή έως 14.000 ευρώ για τα "κόκκινα" και έως 8.000 για τα "κίτρινα".

Με τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σεισμόπληκτων χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τράπεζες στις οποίες έχουν αποταθεί για να πάρουν δάνειο δεν αναγνωρίζουν τα άτοκα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ συχνά θέτουν αυστηρά κριτήρια (ηλικιακά, εισοδηματικά), αποκλείοντας πολλούς από αυτούς».

«Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι, που κατασκευάστηκε από τεχνική εταιρεία, όχι από ευαισθησία προς τους σεισμόπληκτους αλλά σαν "ανταπόδοση" στα πάμπολλα μεγάλα δημόσια έργα που παίρνει, σε πολλά άλλα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, με πιο χαρακτηριστικό το ακατάλληλο Δημοτικό Σχολείο της Φαλάνης, για το οποίο δεν έχουν κάνει τίποτα», αναφέρει ο Τ. Τσιαπλές και επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια, καθώς δεν προχωρούν οι κατασκευές ή επισκευές γεφυρών που έπαθαν ζημιές, όπως αυτή που ένωνε Μεσοχώρι - Βλαχογιάννη, αλλά και δρόμων.

Καταλήγοντας ο Τ. Τσιαπλές υπογραμμίζει: «Οι σεισμόπληκτοι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μικροί επαγγελματίες, πέρα από τις συνέπειες του σεισμού, μετά τη δεκαετή καπιταλιστική οικονομική κρίση, την έκρηξη της ακρίβειας, βιώνουν και πρόσθετα μεγάλα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα στις αγροτικές καλλιέργειές τους, που τους έχουν φέρει σε τραγικά αδιέξοδα.

Αυτή η άθλια κατάσταση που βιώνουν δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο

Απαιτούνται άμεσα:

-- Καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες για το 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την επισκευή - ανακατασκευή τους. Το ίδιο για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια. Μηδενισμός χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος.

-- Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση και τηλεφωνία για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.

-- Αμεση ολοκλήρωση της κατεδάφισης των "κόκκινων" οικημάτων, με κρατική ευθύνη - χρηματοδότηση, και γρήγορη έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή των νέων σπιτιών με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να γίνει η μεταστέγασή τους από τα ακατάλληλα κοντέινερ. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.

-- Αμεση και πλήρης επισκευή όσων σχολείων έχουν ζημιές. Γρήγορη κατασκευή νέων σχολείων στη Φαλάνη και όπου αλλού κρίθηκαν ακατάλληλα.

-- Να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή ή επισκευή των γεφυρών, όπως αυτή που ένωνε Μεσοχώρι - Βλαχογιάννη και άλλες, και των δρόμων που έπαθαν ζημιές σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές.

-- Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.

-- Να εξασφαλιστούν με κρατική χρηματοδότηση αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων όλων των δήμων και πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης.

-- Γρήγορη ολοκλήρωση της καταβολής του 100% της αποζημίωσης στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους».

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε διάφορα σημεία

Εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα σημεία προκάλεσε χτες τα ξημερώματα το πέρασμα ανεμοστρόβιλου από το Μεσολόγγι. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την περιοχή, περίπου στις 4 π.μ. σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της πόλης για αρκετό διάστημα, καθώς ξηλώθηκαν στύλοι, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου, όπου έσπασαν ακόμη και μαρμάρινοι σταυροί και τάφοι, λόγω και μεταφερόμενων υλικών.

Σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων ή έσπασαν κλαριά, ενώ αναφορές έγιναν και για ξήλωμα ορισμένων σκεπών και στεγάστρων σε σημεία στην πόλη, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Ζημιές υπέστησαν, επίσης, ένα αναψυκτήριο όπου ξηλώθηκαν τέντες, ένα ξενοδοχείο όπου έσπασαν τα τζάμια του, ενώ σημειώθηκαν ορισμένες πτώσεις δέντρων και παρασύρθηκαν κάδοι απορριμμάτων σε διάφορα σημεία. Για τις ζημιές αναφορά έγινε και από τον δήμο Μεσολογγίου, συνεργία του οποίου επενέβησαν σε διάφορες περιοχές.

Εκδικάζεται η υπόθεση προπονητή για ασέλγεια

Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου βρέθηκε χτες η αθλήτρια Αμαλία Π. προκειμένου να καταθέσει εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, για όσα συνέβησαν σε βάρος της από τον τότε προπονητή της στην ιστιοπλοΐα, όταν εκείνη ήταν 12 ετών. Σημειωτέον, ήταν η πρώτη τέτοια υπόθεση μετά τη σχετική καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου.

Το Εφετείο έκρινε ότι όπως και πρωτόδικα η κατάθεση έπρεπε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, υιοθετώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση, καθώς «υπάρχει λόγος εφαρμογής του άρθρου περί κεκλεισμένων των θυρών μόνο για την κατάθεση της καταγγέλλουσας». Είχε προηγηθεί η αντίρρηση της υπεράσπισης του 40χρονου προπονητή, η οποία υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας από τη στιγμή που έχει τοποθετηθεί σε συνεντεύξεις της, αναφερόμενη σε ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο θέλησε να ακούσει και την πλευρά της Αμαλίας, η οποία εξήγησε ότι στο εν λόγω ντοκιμαντέρ δεν υπάρχουν λεπτομερείς περιγραφές: «Είναι ένα γενικό πλαίσιο, που μιλάει γενικά για τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο 40χρονος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων χωρίς αναστολή για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, ενώ κρίθηκε κατά πλειοψηφία αθώος για το αδίκημα του βιασμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ