ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδηλώνουν αύριο στο υπουργείο Υγείας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν αύριο στις 6 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στις απολύσεις, στη χρόνια εργασιακή ομηρία και την ανακύκλωση των ανέργων.

Στη συγκέντρωση καλούν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η ΕΙΝΑΠ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», Νίκαιας, «Θριάσιο», «Αγ. Σάββας», «Αγ. Ολγα», «Ασκληπιείο» Βούλας και οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρα», «Ελενα», Νίκαιας, «Σωτηρία».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαμηνύουν ότι δε θα επιτρέψουν να απολυθούν επικουρικοί, συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά., εργολαβικοί εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουν με αυτοθυσία καλύπτοντας επιτακτικές ανάγκες των χώρων Υγείας και Πρόνοιας.

Διεκδικούν σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά κι επιστημονικά δικαιώματα, καθώς επίσης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις μεγάλες ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί επίσης συναυλία, με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν χτες η δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ) και η συγκέντρωση στο Γραφείο Κίνησης του νοσοκομείου, με αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οπως ανέφεραν, το ΓΝΑΝ είναι το πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Κρήτης και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα της χώρας, ενώ καλύπτει ανάγκες όλου του νομού, καθώς και ανάγκες Πρωτοβάθμιας Υγείας, αφού στην περιοχή του Αγ. Νικολάου δεν υπάρχει καμιά μονάδα ΠΦΥ.

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργαζόμενοι, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού και αύξηση της κίνησης, τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στις κλινικές και τις μονάδες του ΓΝΑΝ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου, το Γενάρη του 2018 οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ήταν 245, αριθμός μικρότερος κατά 11 θέσεις από όσους μόνιμους υπηρετούσαν το 2015 και μικρότερος κατά 130 από όσους υπηρετούσαν το 2012! Αν στους 245 μόνιμους υπάλληλους προστεθούν οι 16 επικουρικοί και οι 20 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, ο συνολικός αριθμός φτάνει στους 281, δηλαδή 100 λιγότεροι από όσους υπηρετούσαν συνολικά το 2012! Ακόμα, με βάση τις οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού (468 θέσεις), το ποσοστό στελέχωσης είναι 52,3% σε μόνιμο προσωπικό και 60% στο σύνολο του προσωπικού, από τα χαμηλότερα ποσοστά στελέχωσης πανελλαδικά.

«Το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού δεν είναι "βίδες που λείπουν από μια πόρτα", όπως ειρωνικά ανέφερε ο Π. Πολάκης στη Βουλή για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, αλλά σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί παρεμβάσεις άμεσης επίλυσης», σημειώνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι προχωρούν το επόμενο διάστημα σε κλιμάκωση των ενεργειών τους με σύγκληση σύσκεψης τοπικών και επιστημονικών φορέων με θέμα την κατάσταση στο ΓΝΑΝ.

Γενική Συνέλευση στον «Ευαγγελισμό»

Η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, την Πέμπτη 15/3, στις 12 το μεσημέρι, στο δώμα.

Στο κάλεσμά της μεταξύ άλλων αναφέρεται: Στη μείωση μισθών τα τελευταία 7 χρόνια, στη μείωση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου, στις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, στην εντατικοποίηση, με τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας, τις διπλοβάρδιες, όπως σε νοσηλευτικό προσωπικό και τραπεζοκόμους, στο γεγονός ότι συνολικά οι συμβασιούχοι κάθε είδους ξεπερνούν τους 600 και αμείβονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, στις απολύσεις επικουρικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Τονίζει ακόμα ότι τα ράντζα είναι μια μόνιμη αθλιότητα στους ορόφους, ακόμη και 3 μέρες μετά τη γενική εφημερία, κάνει λόγο για απαράδεκτες κι απάνθρωπες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς στο Ψυχιατρικό.

Σε απάντηση όλων των παραπάνω υπογραμμίζει: «Στο καθημερινό δράμα που μας καταδικάζουν οι διαχειριστές της αθλιότητας η απάντηση μόνο μία είναι: Αγώνας ενιαίος για όλους τους κλάδους, μαζί με τους ασθενείς, μαζί με το λαϊκό κίνημα, στη βάση των κοινών μας προβλημάτων κι απέναντι στον κοινό αντίπαλο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει την καταδικαστική απόφαση σε βάρος των χαλυβουργών

Την καταδίκη πέντε χαλυβουργών σε 7 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, την προηγούμενη βδομάδα από την αστική δικαιοσύνη, σε μία από τις πολλές δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος πρώην εργαζομένων - απεργών της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή «έχει ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό να τσακίσει όποιον σηκώνει κεφάλι απέναντι στους μεγαλοεργοδότες και τις κυβερνήσεις τους και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Στα δικαστήριά τους δικάζεται η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στον αγώνα».

Στο μεταξύ, χτες έγινε ακόμα μία δίκη σε βάρος 11 χαλυβουργών, ως συνέχεια της βιομηχανίας διώξεων σε βάρος τους, που μαίνεται από το 2012. Οι χαλυβουργοί απαλλάχτηκαν ομόφωνα από το Η' Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τις ανυπόστατες κατηγορίες που τους καταλογίζονταν και η συγκεκριμένη προσπάθεια έπεσε στο κενό, ωστόσο νέα δίκη σε βάρος της διοίκησης του σωματείου και ενός ακόμα εργαζόμενου έχει οριστεί για τις 21 Μάη 2018...

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, σχολιάζοντας την βιομηχανία διώξεων, τονίζει: «Εχουν βάλει στο μάτι το Συνδικάτο μας και το ταξικό κομμάτι του εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση και απαιτούμε τον πλούτο που παράγουμε. Είμαστε καρφί στο μάτι τους, γιατί για να έρθει η ανάπτυξη για τα κεφάλαιά τους πρέπει να δουλεύουμε με ακόμα πιο χαμηλούς μισθούς και χωρίς κανένα δικαίωμα.

Αυτόν το ρόλο παίζει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από τη μια χτυπά απεργούς, συνταξιούχους και εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που αντιστέκονται στη βάρβαρη πολιτική της. Βάζει εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών. Από την άλλη συνεχίζει το βρώμικο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων να καταδικάζει τους αγώνες, να πηγαίνει στα δικαστήρια συναδέλφους από απεργίες και κινητοποιήσεις που έχουν γίνει πριν από χρόνια...

Μέλη και στελέχη του Συνδικάτου μας έχουν σχεδόν κάθε μέρα δίκη, γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να έχουν κατακτήσεις οι εργαζόμενοι, να μην περνούν τα μέτρα οδοστρωτήρες για τους εργαζόμενους. Καλούμε όλο τον κλάδο σε αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί οι διώξεις σε βάρος μας συνεχίζονται».

Την καταδικαστική απόφαση σε βάρος των 5 χαλυβουργών, όπως και το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση, καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Συγκρότησε την Επιτροπή για το χτύπημα στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Στη συγκρότηση της Επιτροπής η οποία θα «επανεξετάσει» τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόδοση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο (ΟΤΑ, νοσηλευτές) προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Με την Υπουργική Απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του άρθρου 396 του νόμου 4512/2018, με το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη διάταξη, το επίδομα αυτό, το οποίο λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (ΟΤΑ) και νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εργαστηρίων των νοσοκομείων, καθώς και κάποιες άλλες ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων - περίπου 70.000 εργαζόμενοι - θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση»...

Θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού, ενώ και το ύψος του επιδόματος που θα δίνεται σε κάθε κατηγορία δικαιούχων, θα καθορίζεται ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας...».

Η επίθεση στο συγκεκριμένο επίδομα, ειδικά για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπάγονται και στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒΑΕ, θα ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα υπονόμευση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Μάλιστα, ενδεχόμενη διασύνδεση του νέου μέτρου με το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τα ΒΑΕ, πέραν της μείωσης των μισθών, θα φέρει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια (στο 67ο έτος ηλικίας, από το 62ο).

Η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει μια πρώτη γνωμοδότηση μέχρι το τέλος του Μάη και να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το Γενάρη του 2019. Στη βάση αυτή οι αρμόδιοι υπουργοί θα καθορίσουν τους δικαιούχους και το ύψος του επιδόματος το αργότερο μέχρι το Φλεβάρη του 2019.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ΔΑΣ ΟΤΑ διεκδικεί «να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στους ΟΤΑ έξω από την απογραφή που λήγει στις 14 Μάρτη για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας» και να δυναμώσει ο αγώνας «για την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο ανθυγιεινό επίδομα». Η παρέμβαση της ΔΑΣ γίνεται με αφορμή την απογραφή που γίνεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού των ΟΤΑ, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο.
ΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Καταγγέλλει εκβιασμούς και υποσχεσιολογία

Υποψηφίους της παράταξης «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» και στελέχη της διοίκησης του δήμου Αμαρουσίου, που με υποσχέσεις και εκβιασμούς προσπαθούν να χτυπήσουν τη ΔΑΣ, μπροστά στις σημερινές αρχαιρεσίες του σωματείου στο δήμο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «τελευταίες ώρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, υποψήφιοι του "Ενιαίου Ψηφοδελτίου", "υπεύθυνοι" και ανεύθυνοι πιάνουν τους συναδέλφους συμβασιούχους και τους τάζουν ότι αν είναι "καλά παιδιά" και τους ψηφίσουν θα πείσουν τη διοίκηση του δήμου να παραμείνουν για δύο μήνες επιπλέον στη δουλειά 50 συμβασιούχοι. Παράλληλα, στελέχη της διοίκησης του δήμου εκβιάζουν υποψηφίους να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ. Καταγγέλλουμε τη μεθοδολογία τους. Τους καλούμε να σταματήσουν και τους εκβιασμούς και την υποσχεσιολογία».

Η ΔΑΣ καλεί «τους συναδέλφους συμβασιούχους αλλά και όλους τους συναδέλφους να μη φοβηθούν να γυρίσουν την πλάτη τους σε όλους αυτούς που για το μόνο που νοιάζονται είναι να κατέχουν θέσεις και προνόμια (...) Τους καλούμε να συνταχθούν με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις, με τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει».

Δήλωση υποψηφιότητας από το γραφείο του δημάρχου!

Παρέμβαση στις διαδικασίες των σωματείων στους ΟΤΑ αποτελεί και το έγγραφο που απεστάλη στις 9/3 από το γραφείο του δημάρχου Λεβαδέων (ΣΥΡΙΖΑ) προς την εφορευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για τις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων!

Το έγγραφο φέρει το επίσημο υπηρεσιακό λογότυπο του δήμου Λεβαδέων και έχει θέμα: «ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ»! Με αυτό τον απίστευτο όσο και χαρακτηριστικό τρόπο στάλθηκε το αίτημα για την κατάθεση τριών υποψηφιοτήτων με την επωνυμία «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ»...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org