ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στο συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τρίτη 20/3 στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, καλεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους.

Συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων θα γίνει και στον Πειραιά, την ίδια ώρα, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις, για επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ.

Εργαζόμενε - εργαζόμενη, άνεργε, νέα και νέε,

Η κατάργηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η διατήρηση αυτών των νόμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν διαδικασία συμπίεσης των μισθών, για την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Τα τελευταία στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας καλύπτουν σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται στους μισθούς, που έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με μερική απασχόληση και με μισθούς που υπολογίζονται στα 349,53 ευρώ, δηλαδή βρίσκονται κάτω από το απαράδεκτο και άθλιο ποσό του επιδόματος ανεργίας.

Να μην αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων!

Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους.

Η πάλη αυτή δεν ξεκινά από το μηδέν. Πατάει πάνω στη δράση του προηγούμενου διαστήματος, στη συσπείρωση 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατέθεσαν πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση πέταξε στα αζήτητα.

Η κυβέρνηση, μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) που όλα αυτά τα χρόνια είναι συνένοχες στις αντεργατικές επιλογές και υπηρετούν με χέρια και με πόδια τα συμφέροντα της εργοδοσίας, βρίσκονται όλοι μαζί στην αγκαλιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Αγώνας για τους μισθούς μας, τα δικαιώματά μας! Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

Χωρίς το μόχθο και τη δουλειά μας καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς είμαστε ο παραγωγός του πλούτου. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Μόνιμη, σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
  • Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Ολες και όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πλούσια αγωνιστική δράση για τις ΣΣΕ

Αύριο η πανοικοδομική απεργία

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Λαυρίου
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Λαυρίου
Την αγωνιστική δραστηριότητά τους για το κρίσιμο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) εντείνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις ώστε η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπεράσπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Σημαντικοί σταθμοί σε αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης, που αγκαλιάζει όλο και περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς, είναι η αυριανή πανοικοδομική απεργία, τα συλλαλητήρια στις 20/3 σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και η κλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά στις 29/3.

Αύριο η απεργία των οικοδόμων

Με την αυριανή πανοικοδομική απεργία προβάλλεται το πλαίσιο αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων έχει οριστεί για τις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων
Με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων
Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί ακόμα σε Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ηγουμενίτσα, (10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο), Ηράκλειο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ικαρία (12 μ. Εύδηλος), Καλαμάτα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Καρδίτσα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λαμία (10 π.μ., υποκατάστημα ΙΚΑ), Λάρισα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λευκάδα (10 π.μ., Αγ. Μηνάς) και Πάτρα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, έγινε μια ακόμα στάση εργασίας, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σε εργοτάξιο στο Μαρκόπουλο (στούντιο «Καραγιάννης»), για την ενημέρωση των εργαζομένων. Προηγήθηκε την Κυριακή Γενική Συνέλευση με καλή συμμετοχή από το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό, όπου επιβεβαιώθηκε η διάθεση των οικοδόμων να συμμετέχουν στην απεργία και αναδείχτηκε η ανάγκη για δυνάμωμα του αγώνα.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, στο πλαίσιο των καθημερινών εξορμήσεων, ενημέρωσε χτες τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του ΚΕΛ Μαρκοπούλου και σε άλλα έργα της περιοχής.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Θ. Νάκο, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή περιοδεία στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ. Εγινε συζήτηση με καθολική συμμετοχή των οικοδόμων που εργάζονται εκεί, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με όσα θέλει να τους επιβάλλει για την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας της.

Καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς πραγματοποιούν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το οποίο προγραμματίζει σήμερα να επισκεφτεί εργοτάξια νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου και το απόγευμα τη Φορτέτσα.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, προκηρύσσει πανελλαδική 24ωρη απεργία για αύριο και καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Συμμετοχή στην απεργία έχουν αποφασίσει, επίσης, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας.

Απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Απεργία για τις ΣΣΕ πραγματοποιεί στις 29/3 και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας και Λάρισας και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας και «Νηρέα» Θεσπρωτίας.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να γίνουν μια γροθιά, ενάντια στους εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως «εμπόδιο» για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Πρωτοβουλίες για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων αναλαμβάνουν και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Χτες και σήμερα, κλιμάκια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, πραγματοποιούν περιοδείες σε βιομηχανικές μονάδες της Φθιώτιδας. Μεταξύ άλλων το διήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε χώρους δουλειάς στην περιοχή της Λοκρίδας, της Ανατολικής Φθιώτιδας και της ΒΙΠΕ Λαμίας, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, σε Ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά. Σήμερα, στις 5 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Διάκου της Λαμίας. Στον ίδιο χώρο, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Το δε Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει την Πέμπτη 15/3, στις 7 μ.μ, στην ισόγεια αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ και την προετοιμασία πανεργατικής συγκέντρωσης στις 21/3, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Σήμερα Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ. (αίθουσα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Προγραμματίζει επίσης παρέμβαση στον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης - Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ) την Τρίτη 27/3, με αιχμή τη διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των «εισπρακτικών» εταιρειών.

-- Οι διοικήσεις των Συνδικάτων Οικοδόμων Πάτρας και Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας καλούν σήμερα Τρίτη σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, όλα τα πρωτοβάθμια συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα και εργαζόμενους, με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org