ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της καλεί η ΔΑΣ

Eurokinissi

Να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιό της, καλεί τους εργαζόμενους στα λεωφορεία η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ που γίνονται αύριο και μεθαύριο.

Στη διακήρυξή της υπογραμμίζει: «Η κατάσταση στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών στην τριετία που πέρασε έγινε χειρότερη για εργαζόμενους και επιβάτες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βαδίζει σταθερά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής κατεύθυνσης που έχει συναποφασίσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ (...) προχωράει στην "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, ήδη ορισμένοι τομείς βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, όπως η φύλαξη, η συντήρηση, η καθαριότητα. (...) Το σχέδιο περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση και μέσω της Τοπικής Διοίκησης, με το πέρασμα στις περιφέρειες και τους δήμους συγκοινωνιακού έργου με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μέτρο που αναφέρεται και στον "Καλλικράτη". Η αστική συγκοινωνία, είτε κάτω από την κρατική ομπρέλα, είτε ως ιδιωτικές εταιρείες, είτε ως ΣΕΠ, είτε ως συμπράξεις, στο καπιταλιστικό σύστημα υπηρετεί τον ίδιο σκοπό, την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Για τη δράση και το ρόλο των συνδικαλιστικών δυνάμεων αναφέρει:

«Η ΔAΣ όλο το διάστημα της τριετίας πρωτοστάτησε μαζί με τους εργαζόμενους στους αγώνες που αναπτύχθηκαν τόσο σε επίπεδο αστικών συγκοινωνιών όσο και γενικότερα (...). Μπήκαμε μπροστά στην προσπάθεια ο αγώνας των εργαζομένων στην αστική συγκοινωνία να συναντηθεί με τον αγώνα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους σε δημόσιο - ΔΕΚΟ - ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντική συμβολή είχαν οι Επιτροπές Αγώνα σε κάθε αμαξοστάσιο.

Ενόψει αρχαιρεσιών δημιουργούνται νέα σχήματα (συνδυασμοί) που μόνο στόχο έχουν να σπείρουν αυταπάτες, να αποπροσανατολίσουν, να ανακόψουν την όποια αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, να θολώσουν το τοπίο στήνοντας αναχώματα στην προοπτική να δυναμώσουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

(...) Δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι ευθύνες:

Των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που προσπαθούν να εφησυχάζουν τους εργαζόμενους και τους προετοίμαζαν να υποστούν πότε την "εκσυγχρονιστική" εξυγίανση και πότε την "ήπια προσαρμοσμένη" εξυγίανση, στηρίζοντας παράλληλα τις αντεργατικές επιλογές. Που διαπραγματεύονται τη ΣΣΕ πάντα στα κρυφά μακριά από τους εργαζόμενους και με τις υπογραφές τους τορπιλίζουν ωράριο, δικαιώματα και κατακτήσεις.

Του ΜΕΤΑ που σήμερα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη συμβιβασμένη ΓΣΕΕ, στο ΕΚΑ και στο Συνδικάτο.

Μην έχεις καμιά εμπιστοσύνη:

Στις δυνάμεις που σαν κομήτες έρχονται πριν τις εκλογές και εξαφανίζονται αμέσως μετά. Σε αυτούς που πήραν την ψήφο σου και την εξαργύρωσαν για προσωπικό όφελος (όπως η ΕΑΣ). Σε εκείνους που προβοκάρουν τους αγώνες των εργαζομένων με ψευτοαγωνιστική φρασεολογία και τυχοδιωχτικές πρακτικές (όπως η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"). Σε όσους συνεργάζονται με φασίστες, με τη ΧΑ (όπως ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΔΗΓΩΝ). Σε συνδυασμούς που ήρθαν τάχα να φέρουν την κάθαρση στον κλάδο παραμονές των προηγούμενων εκλογών και που ενώ δεν έχουν λύσει ακόμα τα εσωτερικά τους προβλήματα, εναποθέτουν τη δικαίωση των αιτημάτων μας στα δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές (όπως οι "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΥ")».

«Eνισχύοντας τη ΔAΣ», υπογραμμίζει η διακήρυξη, «δίνεις απάντηση στις συμβιβασμένες παρατάξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα για ένα συνδικάτο - όπλο στα χέρια των εργαζομένων. (...) Από την ψήφο σου θα κριθεί αν για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ενισχυμένες στο συνδικάτο οι ταξικές δυνάμεις που πιστεύουν στον αγώνα και όχι στα παρακάλια, στο ρουσφέτι και στο συμβιβασμό».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να ανακληθεί η απόλυση από την «HELLENICA»

«Την εκδικητική απόλυση λόγω συνδικαλιστικής δράσης, εργαζόμενης και μέλους του σωματείου μας από την εταιρεία "HELLENICA AE" ("Seventeen", "Radiant", "Lorvenn") που δραστηριοποιείται σε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς για τη γυναίκα μέσα σε μεγάλα εμπορικά», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και απαιτεί την ανάκλησή της.

Οπως αναφέρει, σε παρέμβαση που έκανε ενάντια στην απόλυση, «ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, η οποία φιγουράρει στις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες βάσει των πωλήσεών της, όχι μόνο στον κλάδο του καλλυντικού αλλά και συνολικά, δήλωσε προκλητικά ότι απολύεται για να μειωθούν τα "έξοδα" και ότι αποτελεί νόμιμη ενέργεια.

Ο πραγματικός λόγος όμως είναι ότι η συναδέλφισσα δεν συμβιβαζόταν με τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν (...). Μάλιστα η εργοδοσία είχε φτάσει στο σημείο να κάνει καθαρό ότι αποτελεί πρόβλημα η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία και στην απεργία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!

Η "HELLENICA AE" δεν είναι η πρώτη φορά που διώκει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, αφού έχει απολύσει ξανά εργαζομένη στην Πάτρα μετά τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου 2016, προφασιζόμενη ξανά "περικοπές".

(...) Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο αγώνας για καλύτερους όρους εργασίας αλλά και συνολικά καλύτερη ζωή βάζουν εμπόδια στο ξεζούμισμά τους και η εργοδοσία παίρνει τα μέτρα της για να κάμψει τη φωνή που αντιστέκεται και διεκδικεί (...)! Πολύτιμο σύμμαχό της αποτελεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που της λύνει τα χέρια με όλο και πιο διευρυμένο αντεργατικό οπλοστάσιο, συνεχίζοντας επάξια το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να συνειδητοποιήσουμε ότι το δικό μας όπλο είναι η συλλογική, μαζική δράση μέσα από το κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. (...) Καλούμε κάθε συνάδελφο να καταδικάσει τη στάση της εργοδοσίας και να σταθεί αλληλέγγυος, να παλέψουμε μαζί για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια δίωξης για το μοίρασμα ανακοινώσεων

Την προσπάθεια να διωχθούν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επειδή χτες το πρωί μοίραζαν ανακοίνωση έξω από το σταθμό του μετρό στη Δάφνη, με στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για τις αντιλαϊκές συνέπειες της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο αστυνομικός που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σταθμό όχι μόνο ζήτησε να σταματήσει το μοίρασμα ανακοινώσεων γιατί ορισμένοι τις πετάνε και υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει κάποιος (!) αλλά επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο απαίτησε όσους μοίραζαν την ανακοίνωση να τον ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων». Κάτι που, τελικά, δεν έγινε μετά την αντίδρασή τους, την επιτόπου παρέμβαση του Χρήστου Κατσώτη, βουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και την τηλεφωνική του παρέμβαση στον γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δ. Αναγνωστάκη.

«Η ενέργεια του αστυνομικού», σημειώνει η Γραμματεία, «δεν είναι ένα μεμονωμένο ή και τυχαίο περιστατικό. Είναι απόρροια των πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την περαιτέρω "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, και η οποία περνά μέσα από το διαρκές τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές και θα επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ τα λαϊκά στρώματα. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων καταστολής για εργαζόμενους και επιβάτες από την κρατική αστυνομία ή ιδιωτικές εταιρείες security, νέες αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων βάσει χρονοαπόστασης που θα διανύει ο επιβάτης, ένα μέτρο που θα διευκολύνει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Με αφορμή το περιστατικό λέμε "λάθος πόρτα χτύπησαν". Δεν πρόκειται να μας σταματήσουν ούτε οι διώξεις ούτε η καταστολή. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουμε σε κάθε συνθήκη τη δράση μας για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο και του συνόλου των εργαζομένων ενάντια στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του».

Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε και η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου, η οποία συμμετείχε στην εξόρμηση.

ΜΠΡΑΧΑΜΙ
Θανατηφόρο ατύχημα σε εργοτάξιο

Νεκρός ανασύρθηκε χτες το απόγευμα οδηγός μπετονιέρας που καταπλακώθηκε από το βαρύ όχημα κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξιο στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, επί της οδού Αναγεννήσεως. Τον απεγκλωβισμό του νεκρού άνδρα πραγματοποίησε η Πυροσβεστική, ενώ οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Για τις αρχαιρεσίες στην Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σήμερα, Τρίτη, θα στηθεί κάλπη στο εμπορικό κέντρο COSMOS (2 μ.μ. - 5 μ.μ.).
  • Παρατείνονται οι εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Σωματείου (ΕΚΘ, 4ος όροφος) και το Σάββατο 17/3 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και την Κυριακή 18/3 (12 μ. - 8 μ.μ.).
  • Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιεί εκλογές από αύριο έως τις 19/3. Οι εκλογές θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο στις 14/3, 15/3, 17/3 18/3 (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και στις 19/3 (11 π.μ. - 3 μ.μ.). Στις 16/3 θα γίνουν στη Λευκίμμη, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στο Γυμνάσιο (11 π.μ. - 7 μ.μ.).
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα για την Κεντρική Μακεδονία, που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διοργανώνουν ταξικά σωματεία, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το νέο περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη και ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει την τελευταία μέρα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ) σημειώνουν: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση του Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας στην πόλη μας. Θεωρούμε πως το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και τα σχέδιά της για την περιοχή μας, που δεν υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, πρέπει να έχουν ανάλογη απάντηση από την εργατική τάξη. Για το σκοπό αυτό, τα ΔΣ των σωματείων που υπογράφουν, καλούν σε σύσκεψη όλα τα εργατικά σωματεία και συνδικάτα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, προκειμένου να οργανώσουμε την αντίσταση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης της περιοχής μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της αστικής τάξης που μας θέλουν δούλους τον 21ο αιώνα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ