ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατήγγειλε το απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ - Ισραήλ για το Παλαιστινιακό

Από τις διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο

Copyright 2020 The Associated

Από τις διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο
Το απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Kατά τη συνεδρίαση ο ύπατος εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε το επικίνδυνο σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό, που θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή, «θετικό» και «αφετηρία για διαπραγματεύσεις». Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση και η τοποθέτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και εισηγήτριας για το ΕΛΚ, Α. Μ. Ασημακοπούλου, που επίσης χαρακτήρισε το σχέδιο «βάση ουσιωδών διαπραγματεύσεων». Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε τα εξής:

«Καταδικάζουμε το απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό που διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή.

Η προωθούμενη συμφωνία εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Προβλέπει παραχώρηση της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ ως "αδιαίρετης ισραηλινής πρωτεύουσας", προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και διατήρηση των εποικισμών. Οι ΗΠΑ που έχουν διακόψει τη χρηματοδότησή τους για την Παλαιστίνη εκβιάζουν με την επιβολή αυτού του άθλιου σχεδίου ως αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, μεταξύ τους οι ελληνικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, έχουν βαριές ευθύνες: Κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος, επέκτειναν και αναβαθμίζουν συνεχώς την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία με το ισραηλινό κράτος.

Η τοποθέτηση του κ. Μπορέλ, που βρίσκει την πρόταση Τραμπ "συγκεκριμένη και βοηθητική", επί της ουσίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού, ενώ εάν η θέση που εξέφρασε η κ. Ασημακοπούλου είναι και θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι και απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Τέτοιες τοποθετήσεις αποκαλύπτουν τους λόγους που δεν τίθενται σε εφαρμογή οι δεκάδες αποφάσεις Κοινοβουλίων που έχουν αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Θέλει επανέναρξη διαπραγματεύσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Είμαι πανέτοιμος να ξεκινήσω τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που τις αφήσαμε με τον κύριο Ολμέρτ, υπό την ομπρέλα του κουαρτέτου» (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ για τη Μέση Ανατολή), δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Προηγήθηκε η εκτενής ομιλία του Αμπάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό. Ωστόσο η παρουσία του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού στο πλευρό του είχε συμβολική σημασία. Επιχείρησε να αποδείξει πως η Παλαιστινιακή Αρχή όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά επιδιώκει τις διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά, με εξαίρεση τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που μεταξύ άλλων απειλεί (όπως και ο αντιπολιτευόμενος αρχηγός του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς) με προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ.

Ο Ε. Ολμέρτ, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης μετά από καταδίκη για διαφθορά, τόνισε πως η ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών - Παλαιστινίων «απαιτεί άμεση διαπραγμάτευση». Χαρακτήρισε τον Αμπάς τον μοναδικό εκπρόσωπο των Παλαιστινίων που επιθυμεί διαπραγμάτευση με το Ισραήλ και καταπολεμά την τρομοκρατία, απέφυγε ωστόσο να επικρίνει το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του, σχολιάζοντας την εμφάνιση του Ολμέρτ στη Νέα Υόρκη, είπε πως πρόκειται για «χαμηλό σημείο στην ιστορία του Ισραήλ», προσθέτοντας πως είναι «σύμβουλος και στενός φίλος» του αρχηγού του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς.

Στη σκιά της κοινής εμφάνισης των Ολμέρτ και Αμπάς στη Νέα Υόρκη, νέα δημοσκόπηση που έγινε στα παλαιστινιακά εδάφη από το «Κέντρο Πολιτικής και Ερευνας», στη Ραμάλα, κατέγραψε πως το 95% των Παλαιστινίων είναι κατά του αμερικανικού σχεδίου και μόλις 4% υπέρ.

Δημοσιοποίηση εταιρειών που συνεργάζονται με εποικισμούς

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσιοποίησε χτες έκθεση στην οποία καταγράφει 122 εταιρείες που έχουν σχέσεις με τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι υπό το Διεθνές Δίκαιο. Από τις 122 επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες οι 94 έχουν την έδρα τους στο Ισραήλ και οι άλλες 18 σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι εταιρείες «Airbnb», «Expedia», «TripAdvisor», «Motorola», «General Mills» (εταιρεία τροφίμων) και οι κατασκευαστικές «Egis Rail» (από τη Γαλλία) και «JC Bamford Excavators» (από τη Βρετανία).

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις και το παζάρι με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες απειλές για γενίκευση των επιθέσεων στο συριακό στρατό αλλά και κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας για επιθέσεις σε «αμάχους» της επαρχίας Ιντλίμπ σε συνεργασία με τη Δαμασκό, εκτόξευσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, την επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων στον πολυετή πόλεμο. Η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, όπου δηλώνεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη Συρία.

Νωρίτερα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει: «Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα του Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε πως ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε αμάχους στο Ιντλίμπ, λέγοντας πως πρόκειται για τρομοκράτες. Τόνισε πως η Ρωσία είναι αφοσιωμένη στην τήρηση των ρωσο-τουρκικών συμφωνιών στο Σότσι και διευκρίνισε πως οι συριακές και ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στόχο «τρομοκράτες και όχι αμάχους ώστε να τερματιστούν οι επιθετικές τους δραστηριότητες».

Το ίδιο διάστημα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις νέες απειλές του Ερντογάν, τον κατηγορεί πως πλέον έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα», υπενθυμίζοντας τα «οδυνηρά πλήγματα» που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες από τον συριακό στον τουρκικό στρατό.

Η όξυνση της έντασης στις σχέσεις Μόσχας - Αγκυρας επιχειρείται πάντως να αποκλιμακωθεί. Χτες αντιπροσωπείες από τα τουρκικά υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών έφτασαν στη Μόσχα για επαφές με τους Ρώσους ομολόγους τους, έχοντας ως κεντρικό θέμα στις συναντήσεις τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αξιοποίηση της όξυνσης της έντασης για να μειώσουν τις πρόσφατες αντιθέσεις στις σχέσεις με την Τουρκία, όπως φάνηκε χτες με την άφιξη του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζέιμς Τζέφρι, στην Αγκυρα, για «συνεννοήσεις» σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στο Ιντλίμπ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε χτεσινή σύγκρουση μεταξύ περιπόλου Αμερικανών στρατιωτών και φιλοκυβερνητικών Σύρων αμάχων κοντά σε φυλάκιο του αμερικανικού στρατού σε χωριό της ανατολικής πόλης Καμισλί. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν πως Σύροι πολίτες αποδοκίμασαν την παρουσία των Αμερικανών σε φυλάκιο που είχαν στήσει στην περιοχή, πυροβολώντας στον αέρα και σχίζοντας την αμερικανική σημαία. Οι Αμερικανοί στρατιώτες έκαναν άμεσα χρήση πυρός και δακρυγόνων «για προστασία», με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ενήλικα και ενός ανηλίκου. Τελικά η ένταση φάνηκε να αποκλιμακώνεται μετά την άφιξη περιπόλου Ρώσων στρατιωτών.

Αργότερα το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε στην ίδια επαρχία της Χασάκα με πυραύλους δύο συριακές στρατιωτικές βάσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Σύρος στρατιώτης.

Οι προειδοποιήσεις του Ιράν στο Ισραήλ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί προειδοποίησε το Ισραήλ να μην επιχειρήσει νέες «ανόητες ενέργειες» κατά των περιφερειακών συμφερόντων της Τεχεράνης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η παράλληλη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, πως οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία «αποσταθεροποιούν την κατάσταση» στη χώρα.

ΛΙΒΥΗ
Βρετανικό σχέδιο για «μόνιμη εκεχειρία» χωρίς όρους...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σχέδιο απόφασης 55 σημείων, με στόχο μεταξύ άλλων την επίτευξη «μόνιμης εκεχειρίας» στη Λιβύη από τις εμπόλεμες πλευρές «δίχως προϋποθέσεις», προωθεί η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή της έναντι συμμάχων και ανταγωνιστών.

Το σχέδιο απόφασης, που επρόκειτο να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση αργότερα χτες το βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εκφράζει υποκριτικά και τις «ανησυχίες» για την αύξηση της δράσης και του ρόλου ξένων μισθοφόρων από τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη, καταδικάζει δε, ως είθισται, την «αύξηση της βίας», επιδιώκοντας την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην εμπόλεμη χώρα, το οποίο παραβιάζεται συστηματικά από δεκάδες χώρες εδώ και χρόνια.

Προχτές το βράδυ, σε ανάλογη συζήτηση για τη Λιβύη, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε με 14 ψήφους υπέρ και με αποχή της Ρωσίας ψήφισμα με το οποίο ανανεώνεται μέχρι τις 30 Απρίλη 2021 το διεθνές εμπάργκο όπλων και μέχρι τις 15 Μάη 2021 η αποστολή ειδικών του ΟΗΕ για την εξέταση της τήρησης αποφάσεων του Οργανισμού αναφορικά με την εφαρμογή των κυρώσεων.

Νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη

Οι διπλωματικές διεργασίες στον ΟΗΕ δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να έχουν αντίκτυπο στα πεδία συγκρούσεων στη Λιβύη. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατηγόρησαν χτες τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ ότι το βράδυ της Τρίτης εκτόξευσε «βροχή» ρουκετών και οβίδων στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, χωρίς να αποσαφηνιστεί αν προκάλεσε θύματα, πέρα από υλικές ζημιές. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατηγόρησαν επίσης τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι εμποδίζουν την αερομεταφορά μελών της αποστολής του Οργανισμού από και προς την Τρίπολη.

ΙΤΑΛΙΑ
Παραπομπή σε δίκη του Σαλβίνι

Η Γερουσία της Ιταλίας με πλειοψηφία 152 έναντι 76 ήρε χτες την ασυλία του μέλους της Ματέο Σαλβίνι και τον παραπέμπει σε δίκη με την κατηγορία στέρησης της ατομικής ελευθερίας σε 131 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι, τον περασμένο Ιούλη επέβαιναν στο ιταλικό στρατιωτικό πλοίο «Γκρεγκορέτι». Τότε ο εθνικιστής ηγέτης της «Λέγκας», Μ. Σαλβίνι, ως υπουργός Εσωτερικών σε κυβέρνηση συνεργασίας με τα «Πέντε Αστέρια», είχε αποτρέψει να ελλιμενιστεί, κάτι που και χτες υπερασπίστηκε ως «προστασία των συνόρων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ