ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Πρόκριση στα ημιτελικά για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Στα ημιτελικά του Κυπέλλου προκρίθηκε ο ΠΑΟΚ μετά τη δεύτερη νίκη του επί του Παναθηναϊκού

Eurokinissi

Στα ημιτελικά του Κυπέλλου προκρίθηκε ο ΠΑΟΚ μετά τη δεύτερη νίκη του επί του Παναθηναϊκού
Ο κάτοχος του τίτλου ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είναι οι δύο πρώτες ομάδες που προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αποκλείοντας Παναθηναϊκό και Λαμία αντίστοιχα στους χτεσινούς επαναληπτικούς προημιτελικούς.

«Καθάρισε» νωρίς ο ΠΑΟΚ

Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό και σε συνδυασμό με το υπέρ του 2-0 από τον πρώτο αγώνα, στην Τούμπα, παρέμεινε σε πορεία υπεράσπισης του τροπαίου, ενώ πήρε και άτυπη ρεβάνς για την πρόσφατη ήττα του από τον Παναθηναϊκό στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα.

Το γκολ του Σβιντέρσκι μετά από σπουδαία ενέργεια του Πέλκα νωρίς νωρίς (11') ήταν αυτό που ουσιαστικά διασφάλισε την πρόκριση για τους φιλοξενούμενους, κόβοντας τα ...φτερά των «πρασίνων», οι οποίοι λίγο πριν (9') είχαν χάσει σπουδαία ευκαιρία να βάλουν βάσεις ανατροπής με τον Χατζηθεοδωρίδη. Από κει και μετά, με καλύτερη ψυχολογία ο «Δικέφαλος του Βορρά» πήρε άνετα την πρόκριση, με τον Παναθηναϊκό να έχει την κατοχή της μπάλας αλλά να μην απειλεί ιδιαίτερα.

Παναθηναϊκός: Διούδης, Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Χατζηθεοδωρίδης, Κουρμπέλης, Δώνης, Νάγκι (46' Αγιούμπ), Χατζηγιοβάνης (59' Περέα), Ζαχίντ (70' Μπουζούκης), Μακέντα.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Ινγκασον, Βαρέλα (86' Μιχαηλίδης), Γιαννούλης, Μίσιτς, Μαουρίσιο, Λημνιός, Μπίσεσβαρ, Πέλκας (63' Λάμπρου), Σβιντέρσκι (72' Ακπομ).

Αγχώθηκε και «ξύπνησε» ο Ολυμπιακός

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός νίκησε 3-2 τη Λαμία, στη ρεβάνς του 0-0 στη Φθιώτιδα, και προκρίθηκε στους «4». Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εξαρχής την υπεροχή, είδαν όμως τη Λαμία να ανοίγει το σκορ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Αντέτζο, κάτι που σήμαινε ότι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν τουλάχιστον δύο γκολ. Τα κατάφερε στην επανάληψη κυρίως χάρη στην είσοδο των Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί στον αγώνα, οι οποίοι άλλαξαν την εικόνα των γηπεδούχων και τους οδήγησαν σε ανατροπή του σκορ σε 3-1, με τα γκολ των Χασά (60') και Σισέ (72', 76'), ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι στο 61' η Λαμία έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ρόμανιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 3-2 στις καθυστερήσεις με πέναλτι του Βιγιαλάμπα, δεν είχαν όμως χρόνο για κάτι περισσότερο.

Ολυμπιακός: Αλέν, Γκασπάρ, Τσιμίκας, Σισέ, Σεμέδο, Καμαρά, Γκιγιέρμε, Μασούρας (46' Ελ Αραμπί), Λοβέρα (46' Βαλμπουενά), Φορτούνης, Χασάν (78' Μορ).

Λαμία: Κάχριμαν, Βάντερσον, Ασίγκμπα, Αντέτζο, Τζανετόπουλος, Νιασέ, Μπουλούλης, Βασιλόγιαννης (75' Βιγιάλμπα), Τιρόν - Τιρόνε (64' Σκόνδρας), Ρόμανιτς, Καραμάνος (64' Σασί)

Σήμερα το Ατρόμητος - Αρης

Η τρίτη ομάδα των ημιτελικών προκύπτει σήμερα στο Περιστέρι, όπου Ατρόμητος και Αρης (19.00 - Cosmote Sport 1) τίθενται αντιμέτωποι στη ρεβάνς του μεταξύ τους 0-0 στον πρώτο αγώνα, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», έχοντας έτσι ανοιχτούς λογαριασμούς. Η τετράδα συμπληρώνεται στις 19/2 με τον επαναληπτικό ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναιτωλικό (1-1 στον πρώτο αγώνα).

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Στον τελικό ΑΕΚ και Προμηθέας

Η ΑΕΚ και ο Προμηθέας Πάτρας είναι οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου την Κυριακή στο Ηράκλειο (κλειστό γήπεδο «Δύο Αοράκια»), καθώς στους χτεσινούς ημιτελικούς της διοργάνωσης πήραν την πρόκριση σε βάρος του Διαγόρα Δρυοπιδέων και του Περιστερίου αντίστοιχα. Είναι η δωδέκατη παρουσία της «Ενωσης» σε τελικό Κυπέλλου, δεύτερη τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ για τον Προμηθέα είναι ο πρώτος τελικός στην ιστορία του.

Με «υπογραφή» Μαυροκεφαλίδη

Στον πιο δυνατό από τους δύο ημιτελικούς, αυτόν που έγινε στην Πάτρα, ο Προμηθέας πήρε μεγάλη νίκη επί του Περιστερίου με σκορ 67-61 και πρωταγωνιστή τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος σημείωσε 26 πόντους. Η αναμέτρηση ήταν συναρπαστική, με τις δύο ομάδες να τα δίνουν όλα για τη νίκη και για πολλή ώρα να συμβαδίζουν ουσιαστικά στο σκορ (17-16 στο 10', 31-30 ημίχρονο). Από τα μισά της τρίτης περιόδου ο Προμηθέας άρχισε να «χτίζει» διαφορά (52-47 στο 30') την οποία μεγάλωσε σημαντικά στο τελευταίο δεκάλεπτο (61-47 στο 35') φτάνοντας έτσι στη νίκη, παρά την ύστατη προσπάθεια για ανατροπή από το Περιστέρι.

Προμηθέας Πάτρας: Χολ 9, Μπαμπ, Λίποβι 2, Αγραβάνης 11, Μαυροκεφαλίδης 26, Κασελάκης, Μάντζαρης 1, Κατσίβελης 13, Τζόουνς.

Περιστέρι: Μπλέικ 3, Σκορδίλης 8, Σαλούστρος 2, Μορέιρα 14, Καράμπελας 5, Βασιλόπουλος 3, Κέιν 4, Χάτσερ 13, Γκρέι 5, Μόουζες 4.

Στο «ρελαντί» η ΑΕΚ

Στον άλλο ημιτελικό, στο Αιγάλεω, η ΑΕΚ νίκησε 89-71 την ομάδα - έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, τον Διαγόρα Δρυοπιδέων, και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν φαβορί για την πρόκριση στον τελικό. Οι «κιτρινόμαυροι» δυσκολεύτηκαν από τον αξιόμαχο Διαγόρα για 17 λεπτά (28-28), στη συνέχεια όμως επέβαλε το ρυθμό τους και έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι 41-30. Στο τρίτο δεκάλεπτο, με μπροστάρη τον Ρογκαβόπουλο και τους Ματσιούλις και Σλότερ να προσφέρουν λύσεις, η «Ενωση» ανέβασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (70-43 στο 30'). Στην τελευταία περίοδο ο Διαγόρας χάρη σε μια σειρά από εύστοχα τρίποντα κατάφερε να «μαζέψει» τη διαφορά, την ώρα που η ΑΕΚ είχε κατεβάσει εμφανώς «ταχύτητα».

Διαγόρας Δρυοπιδέων: Αγγελόπουλος 13, Κουκάς 6, Καράμπουλας 22, Πολυτάρχου 13, Καρασταμάτης 3, Παπαδολιάς 2, Βλάχος, Μαχαίρας 8, Γκιουζέλης 4.

ΑΕΚ: Ρέι 14, Τσάλμερς 2, Τολιόπουλος 2, Ματσιούλις 21, Γιάνκοβιτς 8, Χρυσικόπουλος 7, Ζήσης 3, Ρογκαβόπουλος 14, Γιαννόπουλος 7, Σλότερ 6, Γκραντ 5.

ΒΟΛΕΪ - LEAGUE CUP «NΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
Το πρώτο βήμα για το τρόπαιο ψάχνουν οι «αιώνιοι»

Με τους τόνους ψηλά μετά τα όσα συνέβησαν στον πρόσφατο αγώνα Κυπέλλου μεταξύ των γυναικείων τμημάτων βόλεϊ των δύο συλλόγων, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δίνουν απόψε στο κλειστό του Ρέντη το πρώτο ραντεβού τους στο πλαίσιο του τελικού του League Cup «Nίκος Σαμαράς» (19.00 - ΕΡΤ) και επιδιώκουν ο καθένας το αποτέλεσμα εκείνο που θα τον φέρει σε πλεονεκτική θέση για την κατάκτηση του τροπαίου ενόψει του επαναληπτικού αγώνα στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Για τον γηπεδούχο Ολυμπιακό είναι ο έβδομος τελικός στην εννιάχρονη ιστορία της διοργάνωσης και στις προηγούμενες έξι παρουσίες του κατέκτησε τον τίτλο ισάριθμες φορές. Για τον Παναθηναϊκό είναι ο πρώτος τελικός. Πάντως και οι δύο ομάδες διαγράφουν πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα (1ος ο Ολυμπιακός, 2ος ο Παναθηναϊκός), γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κόντρα τους για το τρόπαιο.

Στον αποψινό πρώτο τελικό ο Ολυμπιακός θέλει καθαρή νίκη ώστε να πάει στη ρεβάνς ως φαβορί, ο δε Παναθηναϊκός αποτέλεσμα που στον δεύτερο τελικό, αξιοποιώντας και την έδρα του, θα του αφήσει ισχυρές πιθανότητες κατάκτησης.

ΠΡΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΛΟ
Βατή κλήρωση για τους άνδρες, δύσκολη για τις γυναίκες

Τους αντιπάλους τους στα προ-Ολυμπιακά τουρνουά έμαθαν μετά την κλήρωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας οι Εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών, που μέσα στο Μάρτη θα διεκδικήσουν από ένα εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η Εθνική ανδρών θα αγωνιστεί στον 1ο από τους δύο ομίλους του τουρνουά, στο Ρότερνταμ, με αντιπάλους τη Γεωργία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, το Μαυροβούνιο και μία ομάδα που θα προκύψει από τα προκριματικά της Ασίας. Σε μια πρώτη «ανάγνωση» ο όμιλος φαντάζει βατός για την ελληνική ομάδα, με τος ματς κόντρα στο Μαυροβούνιο να θεωρείται κλειδί για την πρόκριση. Στον 2ο όμιλο του τουρνουά θα συμμετάσχουν η Κροατία, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Αργεντινή και μία ομάδα από την Ασία. Στο Τόκιο προκρίνονται οι τρεις πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης των αγώνων στο Ρότερνταμ.

Πιο δύσκολα αναμένονται τα πράγματα για την Εθνική γυναικών, που θα αγωνιστεί στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης. Η Εθνική, υπό τις οδηγίες του νέου τεχνικού της, Τεό Λοράντου, θα αντιμετωπίσει για τον 2ο όμιλο την Ουγγαρία, το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία και μία ομάδα από την Ασία. Στον 1ο όμιλο θα συμμετάσχουν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβακία και μία ομάδα από την Ασία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες του τουρνουά.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Σέρβος Γιοβάνοβιτς στο ΑΕΛ - ΠΑΟΚ

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας όρισε τον Σέρβο Σρτζαν Γιοβάνοβιτς ως διαιτητή του αγώνα στη Λάρισα μεταξύ της ΑΕΛ και του ΠΑΟΚ για την 24η αγωνιστική της Super League 1. Αυτή θα είναι η πρώτη παρουσία ξένου διαιτητή σε αγώνα που δεν λογίζεται ως ντέρμπι μεταξύ των ισχυρών, μετά και την πρόσφατη απόφαση των αρμοδίων για αύξηση της παρουσίας διεθνών διαιτητών σε κρίσιμα παιχνίδια. Στο ίδιο ματς διαιτητής VAR θα είναι ο Παπαπέτρου.

Για την ίδια αγωνιστική, όπως προέκυψε μετά τους ορισμούς από την ΚΕΔ στο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Αρη στο ΟΑΚΑ πρώτος διαιτητής θα είναι ο Καραντώνης και διαιτητής VAR ο Κουτσιαύτης.

Οι διαιτητές στους υπόλοιπους αγώνες: Ολυμπιακός - Πανιώνιος: Βάτσιος (VAR: Τζοβάρας). Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός: Κομίνης (VAR: Φωτιάς). Ξάνθη - Λαμία: Σιδηρόπουλος (VAR: Ευαγγέλου). Βόλος - Αστέρας Τρίπολης: Σέζος (VAR: Τζήλος). ΟΦΗ - Ατρόμητος: Ζαχαριάδης (VAR: Σκουλάς).

ΚΟΖΑΝΗ
Σημαντική εκδήλωση για την αθλητική λογοτεχνία

Μια σημαντική εκδήλωση θέμα «Η αθλητική λογοτεχνία και η επίδρασή της στη διαμόρφωση αθλητικού πολιτισμού» διοργανώθηκε στην Κοζάνη από το «Επίσκυρον» και τους «Φίλους Νικόλα Παπαδόπουλου» σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης, την τοπική ποδοσφαιρική Ενωση και την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η εκδήλωση, που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του παιδαγωγού Νικόλα Παπαδόπουλου, που αφιέρωσε τη ζωή του υπηρετώντας αθλητικά ιδανικά.

Συντονιστής ήταν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης, ενώ σημαντική στιγμή αποτέλεσε η παράδοση εκατό αθλητικών βιβλίων, τα οποία συγκέντρωσαν οι «Φίλοι του Νικόλα Παπαδόπουλου» σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, προκειμένου να δημιουργηθεί Αθλητική Γωνιά στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Σε τούτα 'δω τα μάρμαρα» του Γιώργου Λυσαρίδη και «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο» του δημοσιογράφου Γιάννη Γεωργάκη.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Νίκος Χρηστίδης, Κώστας Αϊδινίου, ο πρώην ΓΓΑ Γιώργος Λυσαρίδης. Χαιρετισμό έστειλαν σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως οι Κούλης Αποστολίδης, Λάκης Νικολάου, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Χατζηπαναγής και Τέλης Μπατάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ