ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Συνεχίζονται η ανησυχία και η αύξηση των κρουσμάτων

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κατασκευής μασκών στην ανατολική Κίνα

Xinhua

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κατασκευής μασκών στην ανατολική Κίνα
Τα 1.113 έφταναν χτες το πρωί τα θύματα της επιδημίας του COVID-19, εκ των οποίων ωστόσο μόνο δύο έχουν καταγραφεί εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του κινεζικού υπουργείου Υγείας (που εκδίδεται ξημερώματα Ελλάδας καθημερινά), το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 97 θύματα και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το αμέσως προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 108 και 2.478. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χτες είναι ο χαμηλότερος από την 30ή Γενάρη. Οι περισσότεροι θάνατοι (94) εξακολουθούν να προέρχονται από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπως και τα περισσότερα κρούσματα (1.638).

Από τη μεριά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι είναι «ρεαλιστική η πιθανότητα να σταματήσει» η εξάπλωση του νέου κορονοϊού COVID-19, συνεχίζοντας ωστόσο να εκτιμά ότι αυτός αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή». Πάντως, στις ημερήσιες εκθέσεις του ΠΟΥ, το επίπεδο αξιολόγησης κινδύνου για την Κίνα παραμένει «πολύ υψηλό», αλλά «υψηλό» για την περιφέρειά της και τον κόσμο συνολικά.

Κινέζοι επιστήμονες όπως ο επιδημιολόγος Τζονγκ Νάνσαν (που είχε πάρει μέρος και στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2002-2003) υποστηρίζουν ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της «έως τα μέσα ή τα τέλη Φλεβάρη». Ωστόσο, επιστήμονες άλλων χωρών τονίζουν ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι «πάρα πολύ πρόωρες» και συνιστούν «να παρακολουθήσουμε στενά τα στοιχεία τις επόμενες βδομάδες πριν κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Στο μεταξύ, χτεσινή εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης «S&P Global» ανέφερε ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού είναι πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Βρετανίας κατά 0,1 έως 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος. Πρόσθετε ωστόσο ότι «μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που εμποδίζεται από τον ιό, ιδιαίτερα της παραγωγής προϊόντων, θα μετατεθεί μάλλον, παρά θα ακυρωθεί» και ότι «αν υπάρξει ένα αποτέλεσμα αναπλήρωσης, η προοπτική της οικονομίας για το 2021 θα μπορούσε να είναι ακόμη και ελαφρά καλύτερη από την τρέχουσα βασική πρόβλεψή μας (σ.σ. για ρυθμό ανάπτυξης) 1,2%».

Οικονομολόγοι της εταιρείας «Fortune Securities» ισχυρίστηκαν ότι οι επιπτώσεις στην κινεζική αγορά εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες της έκρηξης του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003 και ανέφεραν ενδεικτικά ότι περίπου το 24% του εργατικού δυναμικού κινδυνεύει με περικοπή αμοιβών ή και απόλυση.

Στις ΗΠΑ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, αναγνώρισε κι αυτός ότι η επιδημία στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, που υπογράφτηκε τον Δεκέμβρη, ως προσωρινός συμβιβασμός των δύο πλευρών και με φόντο ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια.

  • Σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έκτακτο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ για τον κορονοϊό, με αντικείμενο τις δράσεις και τα επιχειρησιακά μέτρα των κρατών - μελών. Στη χώρα μας αρνητικός στο κορονοϊό βρέθηκε ο 33χρονος Κινέζος ο οποίος μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Ο άνδρας διακομίστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο νοσοκομείο έχοντας ύποπτα συμπτώματα, ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, δεν έχει μολυνθεί από τον ιό.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δυναμική καταδίκη του αχυράνθρωπου Γκουαϊδό

Την οργή των εργαζομένων του κρατικού αερομεταφορέα της Βενεζουέλας «Conviasa» και άλλων εργαζομένων συνάντησε το πρωί της Τρίτης ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, αυτοανακηρυχθείς «Πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊδό, κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο του Καράκας μετά από περιοδεία 23 ημερών στο εξωτερικό (Λατινική Αμερική, Ευρώπη και ΗΠΑ), όπου είχε συναντήσεις με ηγέτες χωρών οι οποίοι τον στηρίζουν στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι εργαζόμενοι της «Conviasa» αντέδρασαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Γκουαϊδό στις επαφές του με Τραμπ, Μακρόν και αξιωματούχους της ΕΕ ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις κατά του βενεζουελάνικου κράτους και σε ό,τι αφορά την εν λόγω εταιρεία, με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν από τις 7 Φλεβάρη και αφορούν απαγόρευση εισόδου των αεροσκαφών της στις ΗΠΑ. Με συνθήματα όπως «Προδότη, δολοφόνε, ξεπουλημένε, τσιράκι» τον συνόδευσαν μέχρι το αυτοκίνητό του, χαλώντας την εικόνα που ήθελε να περάσει, με τους λιγοστούς οπαδούς του που τελικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για ...υποδοχή.

Κάποιες ώρες αργότερα, σε πιο ασφαλή χώρο στην πλούσια συνοικία του Τσακάο, κάλεσε μέσω λογαριασμού του στο «Twitter» σε νέες «κινητοποιήσεις», με το μήνυμα: «Μεταφέρω τη δέσμευση του ελεύθερου κόσμου, που είναι έτοιμος να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ξεκινά μια νέα στιγμή που δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα, που μας χρειάζεται όλους για να κάνουμε αυτό που πρέπει».

Θυμίζουμε ότι σημαντικό τμήμα της αντιπολίτευσης πλέον δεν στηρίζει τον Γκουαϊδό, αντίθετα συμμετέχει μαζί με το μπλοκ του κυβερνητικού συνασπισμού «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος» (όπου κυριαρχεί το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαδούρο) στην Εθνοσυνέλευση και το διάλογο για νέες βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2020. Επίσης ο Γκουαϊδό είναι υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας για συμμετοχή σε διάφορα σκάνδαλα και για υπεξαίρεση μεγάλων ποσών από έσοδα που αφαιρούνται από τη θυγατρική της πετρελαιοβιομηχανίας PDVSA στις ΗΠΑ, CITGO, ενώ έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την οποία συνεχώς παραβιάζει χωρίς να υφίσταται κάποια συνέπεια.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που συμμετέχει στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλο», επανειλημμένα έχει καταγγείλει το γεγονός αυτό, ενώ καταδικάζει και μια σειρά από διώξεις κατά αγωνιστών συνδικαλιστών σε κρατικές επιχειρήσεις με την ανοχή ή και στήριξη του υπουργείου Εργασίας.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αναθεωρούν τους όρους της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Τεοντόρο Λοξίν, δήλωσε προχτές ότι επιδόθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίηση για τις προθέσεις της Μανίλα να ακυρώσει διμερή συμφωνία για την ασφάλεια που οι δύο χώρες είχαν υπογράψει το 1998 (μεταξύ άλλων καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ελλιμενίζονται στις Φιλιππίνες ή χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους, διεξάγουν ασκήσεις μαζί ή χωρίς ντόπια στρατεύματα κ.λπ.). Αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν στη διατήρησή της - προφανώς έχοντας αναπροσαρμόσει τους όρους της - τότε η συμφωνία θα ακυρωθεί μέσα σε 180 μέρες.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα σχολίασε σε ανακοίνωσή της ότι η Ουάσιγκτον «θα εξετάσει σοβαρά πώς θα κινηθεί για την προώθηση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», σχολιάζοντας την εξέλιξη ως «ένα σοβαρό βήμα με σημαντικές επιπτώσεις για τη συμμαχία ΗΠΑ - Φιλιππίνων» αλλά και υποστηρίζοντας ότι «οι δύο χώρες απολαμβάνουν μια θερμή σχέση με βαθιές ιστορικές ρίζες».

Η κυβέρνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε - που από την ανάδειξή της στράφηκε προς αναθέρμανση των σχέσεων με Κίνα και Ρωσία - επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, ένα κομβικό γεωστρατηγικό και εμπορικό πέρασμα. Στις αρχές της βδομάδας ο ίδιος ο Ντουτέρτε ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει προσφέρει «προσαρμογές» για τη διατήρηση της Συνθήκης, αλλά εκείνος δεν το επιθυμεί, σχολιάζοντας ότι «η Αμερική είναι πολύ αγενής».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια νύξη για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία που υπογράφτηκε το 2014 (Enhanced Defense Cooperation Agreement) και η οποία αναβάθμισε τα περιθώρια των αμερικανικών δυνάμεων να χρησιμοποιούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις Φιλιππίνες. Αλλωστε, μιλώντας στη Γερουσία ο ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων υπογράμμισε ότι είναι προτιμότερη μια αναθεώρηση της συμφωνίας του 1998 και όχι η ακύρωσή της, γιατί το δεύτερο ενδεχόμενο θα δυσκολέψει τη δυνατότητα της χώρας «να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπου Κίνα, Φιλιππίνες και άλλες χώρες έχουν εδαφικές διαφορές. Θύμισε δε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος και επενδυτής για τις Φιλιππίνες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Την αποπομπή της υπουργού Εργασίας Ρασέλα Μιζράχι ζήτησε χτες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ολιβερ Σπάσοφσκι, μετά την επιμονή της να επανατοποθετήσει στο υπουργείο της πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Ο Σπάσοφσκι επικαλέστηκε την τήρηση και προστασία του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Λιβανέζος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χτες πως «διεθνείς δανειστές και εταίροι», μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο ΟΗΕ, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία κ.ά., ζήτησαν από τον νέο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ να δεσμευτεί πως θα κάνει «σημαντικές μεταρρυθμίσεις», ώστε να τερματίσει γρήγορα η διαρκώς εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση, και θα αντιστραφεί η κατάσταση «ώστε να ορθοποδήσει» και πάλι η χώρα, για το καλό όχι του λαού αλλά της ντόπιας αστικής τάξης που διαχειρίζεται την εξουσία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ψηφιακών ΜΜΕ, «Ofcom», ανακοίνωσε πως θα καταστήσει τις εταιρείες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το «Facebook» και το «Twitter», υπεύθυνες για επιζήμια περιεχόμενα στις πλατφόρμες τους.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Για πρώτη φορά μετά από περίπου τρεις δεκαετίες συναντήθηκαν χτες ο Πρόεδρος της Σομαλίας Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ με τον Πρόεδρο της αποσχισθείσας (το 1991) Σομαλιλάνδης Μους Μπίχι Αμπντι με τη μεσολάβηση της Αιθιοπίας. Η Σομαλία θεωρεί τη Σομαλιλάνδη τμήμα της επικράτειάς της παρά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της τελευταίας το 1991.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Δύο παγιδευμένες επιστολές εξερράγησαν χτες στην Ολλανδία, η μία σε γραφείο διεκπεραίωσης αλληλογραφίας της τράπεζας «ABN Amro» στην πρωτεύουσα και η άλλη σε γραφείο αλληλογραφίας του ιαπωνικού ομίλου ηλεκτρονικών «Ricoh». Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και διεξάγεται έρευνα για το αν οι εκρήξεις συνδέονται με σειρά παγιδευμένων επιστολών που έχουν εντοπισθεί από τις αρχές Γενάρη στη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ