ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
Προσήγαγαν και διαπόμπευσαν μετανάστες εργάτες

Οι ενέργειες των δυνάμεων καταστολής, όπως η τρομοκρατία, οι εξευτελισμοί, και η διαπόμπευση μεταναστών στους δρόμους του χωριού, μπροστά στα παιδιά τους, είχε στόχο τη διαμόρφωση κλίματος ρατσιστικής υστερίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Συσπείρωση Χίου»

Αλλο ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, αυτή τη φορά στη Χίο. Αστυνομικοί, αφού περικύκλωσαν το χωριό Βολισσός, προσήγαγαν βίαια και χωρίς λόγο όλους τους μετανάστες εργάτες, αλβανικής καταγωγής, που εργάζονται εκεί. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, τους περιέφεραν με ύβρεις και απειλές, μέσα από τους δρόμους του χωριού, μπροστά ακόμα και στα μάτια των παιδιών τους. Αργά το βράδυ, άνδρες της Aσφάλειας μετέφεραν με αυτοκίνητα τους μετανάστες στην πόλη της Χίου, όπου μία ώρα αργότερα τους άφησαν ελεύθερους για να γυρίσουν στα σπίτια τους, μία απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του χωριού και του ελέγχου των ανδρών της Aσφάλειας, οι μετανάστες τους ζητούσαν να φέρουν όλα τα νομιμοποιητικά χαρτιά, αλλά οι αστυνομικοί δεν τους άφησαν. Επίσης, οι μετανάστες κατήγγειλαν πως κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον αστυνομικό σταθμό Βολισσού, δεν τους έδωσαν ούτε νερό ούτε φαγητό, ενώ παρέμειναν δεμένοι με χειροπέδες.

Για το περιστατικό, η δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Συσπείρωση Χίου» εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως «τα βίαια και απάνθρωπα γεγονότα που δημιούργησαν οι δυνάμεις καταστολής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου στο απομακρυσμένο χωριουδάκι της Βολισσού, δείχνουν για ακόμα μία φορά ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες (χθες και σήμερα) κατ' επιταγή του διευθυντηρίου της ΕΕ έχουν ως στόχο την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «οι ξένοι εργάτες που δουλεύουν στη συγκεκριμένη περιοχή και είναι εγκατεστημένοι με τις οικογένειές τους αποτελούν το πιο ζωντανό και ενεργητικό στοιχείο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, δείχνοντας με την καθημερινή τους στάση ζωής ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «οι ενέργειες των δυνάμεων καταστολής της Ασφάλειας Χίου (τρομοκρατία, εξευτελισμοί, στέρηση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους και η διαπόμπευσή τους στους δρόμους του χωριού, μπροστά στα παιδιά τους) είχαν ως στόχο τη διαμόρφωση κλίματος ρατσιστικής και ξενοφοβικής υστερίας». Η παράταξη «καταγγέλλει τη στάση των δυνάμεων καταστολής του νησιού, καλεί το λαό της Αμανής και γενικότερα της Χίου να απομονώσει τέτοια φαινόμενα, ζητά από τον δήμαρχο της Αμανής να μπει εμπόδιο σε τέτοιες πρακτικές και να προστατεύσει τους ξένους εργάτες και τις οικογένειές τους που αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της περιοχής».

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στη Χίο, χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης R. Hammarberg. Κοινή τους διαπίστωση ήταν πως ...«η νέα κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά και γρήγορα σε πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα μετανάστευσης, χορήγησης ασύλου και κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον επίτροπο να «συνδράμει στην προοπτική ευρω-τουρκικής συνεργασίας στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και ενίσχυσης της πολιτικής εθελοντικού επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών», δηλαδή, στην ενίσχυση των πολιτικών καταστολής και των μεθόδων υλοποίησής τους σε βάρος των μεταναστών.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Επείγουσα ανάγκη για τραυματιοφορείς

Με κενές τις 6 απ' τις 10 θέσεις του βοηθητικού νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργεί ο «Ευαγγελισμός», όταν στη μεγάλη εφημερία - εκεί δηλαδή που χρειάζεται ενισχυμένη παρουσία μεταφορέων - φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία 1.700 επείγοντα περιστατικά εκ των οποίων τα 200 εισάγονται για νοσηλεία.

Σύμφωνα με έγγραφο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, είναι κενές 113 απ' τις 206 συνολικά οργανικές θέσεις βοηθητικού νοσηλευτικού προσωπικού. Υπηρετούν, δηλαδή, μόλις 67 μεταφορείς ασθενών, 21 βοηθοί θαλάμων και 5 στο νεκροτομείο. «Τα, κατά μέσο όρο, 1.200-1.700 επείγοντα περιστατικά στη μεγάλη εφημερία είναι αριθμός υπερβολικά μεγάλος για τον αριθμό των υπηρετούντων μεταφορέων ασθενών οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι για την υποδοχή και διακίνηση των ασθενών στα ιατρεία και στα εργαστήρια του νοσοκομείου» σημειώνεται σε έγγραφο που συζητήθηκε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου αποφασίστηκε η πλήρωση 40 τραυματιοφορέων και 10 βοηθών θαλάμου.

Ωστόσο όμως, και η απόφαση αυτή - αν βέβαια υιοθετηθεί απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - δεν μπορεί να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις στην οποία έχουν οδηγήσει τον «Ευαγγελισμό» - όπως και όλα τα νοσοκομεία με τις 30.000 συνολικά κενές οργανικές θέσεις - οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Σήμερα στον «Ευαγγελισμό» είναι κενές 1.400 θέσεις εκ των οποίων 550 είναι νοσηλευτών, 120 ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, 165 διοικητικών υπαλλήλων, 80 για παραϊατρικά επαγγέλματα, ενώ μεγάλος αριθμός θέσεων - όπως των καθαριστριών - έχουν εκχωρηθεί στα ιδιωτικά συνεργεία, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μεταβληθεί σε λάστιχα.

Για να δοθεί μια ανάσα - που δε θα καλύπτει, βέβαια, τις σύγχρονες και επικαιροποιημένες ανάγκες του νοσοκομείου - χρειάζεται η άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και πλήρη εργασιακά δικαιώματα όπως προτάσσει για διεκδίκηση το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΕΡΑΜΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ»
Στόχος, η οργάνωση της δράσης ενάντια στον αντιλαϊκό «Καλλικράτη»"

Συγκέντρωση ενημέρωσης του λαού της πόλης διοργάνωσε η αγωνιστική δημοτική κίνηση

Με στόχο την οργάνωση της δράσης του λαού του Περάματος ενάντια στο αντεργατικό, αντιλαϊκό, κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης», η αγωνιστική δημοτική κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» ανέλαβε την σημαντική πρωτοβουλία της ενημέρωσης των Περαματιωτών για τα όσα εκτρωματικά προβλέπει η διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών η δημοτική κίνηση πριν από λίγες μέρες διοργάνωσε συγκέντρωση, στην αίθουσα Ποντίων, όπου έδωσαν το «παρών» τους εργαζόμενοι της πόλης, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε και η ανάγκη, η πάλη του λαού του Περάματος και συνολικά της χώρας απέναντι στην αντιδραστική μεταρρύθμιση να συνδέεται με την πάλη για την καταδίκη συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Τη συζήτηση «άνοιξε» ο επικεφαλής της Κίνησης και πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος. Αναφερόμενος στους άξονες του σχεδίου «Καλλικράτης» τόνισε ότι ενισχύονται η τοπική φορολογία, τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη, μεταφέρει κυβερνητικές αρμοδιότητες στους δήμους όπως η Παιδεία, η Υγεία - Πρόνοια, ο πολιτισμός χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Ετσι το κόστος πέφτει στις πλάτες του λαού (π.χ. τροφεία σε Παιδικούς Σταθμούς). Παράλληλα, χάνεται ο ενιαίος χαρακτήρας της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας αφού θα διαφέρουν από δήμο σε δήμο. Δημιουργεί ένα μοντέλο «ανάπτυξης», προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα και στην ανάπτυξη που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ενώ προωθείται ακόμα περισσότερο το ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ.

Ο Γ. Πατσιλινάκος ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας δεν αφορά την υπεράσπιση της σημερινής δομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για την εικόνα που εμφανίζει σήμερα ο δήμος με την ευθύνη του δημάρχου και εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ Γ. Γλύκα, ο οποίος ακολουθώντας τα χνάρια του προηγούμενου δημάρχου της ΝΔ, έχει δημιουργήσει στρατιές ομήρων εργαζομένων. Πάνω από 400 είναι αυτοί με κάθε μορφή σχέσης εργασίας, από συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι μέχρι και με «υπόσχεση εργασίας», δηλαδή δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται με την ελπίδα ότι κάποτε θα προσληφθούν! Τα τελευταία 7 χρόνια αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη κατά 20%, έβαλαν και οι δύο πλάτη για την εισβολή της πολυεθνικής COSCO στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στο Ικόνιο, περιοχή που ανήκει στο Πέραμα και πάει λέγοντας. Ενώ αναφέρθηκε στις κατακτήσεις που είχε αποσπάσει ο λαός του Περάματος με τους αγώνες του και στη δημοτική αρχή με την αγωνιστική κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη».

Κάλεσε τους Περαματιώτες με τον οργανωμένο αγώνα τους, να χαλάσουν το σχέδιο «Καλλικράτης», να έρθουν σε σύγκρουση και ρήξη με αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουν «Αυτοδιοίκηση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων κόντρα στη λογική του δήμου-φοροεισπράκτορα και του δήμου-επιχείρηση».


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 14-2-2010 θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ

μέλους του ΚΚΕ

στον ιερό ναό Αγ. Δημητρίου Νιάτων Λακωνίας στις 9 π.μ.

Η σύζυγος: Ματίνα. Τα παιδιά του: Γιώργος - Αθανασία, Αντώνης - Χριστίνα. Τα εγγόνια του: Χρίστος, Ματίνα, Στεφανία.

Τα αδέλφια του, τα ανίψια του και οι λοιποί συγγενείς.

Η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ