ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Μόνη προοπτική ο σοσιαλισμός

Για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού μίλησε, χτες, στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Γραμματέας της ΚΝΕ

«Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, σήμερα, είναι επίκαιρη παρά ποτέ. Αναδείχνεται μέσα από την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Απορρέει από το γεγονός ότι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των μονοπωλίων, έχουν ωριμάσει πλήρως οι υλικές προϋποθέσεις που κάνουν αναγκαίο το πέρασμα σε ένα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας χτες στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο Γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων. Μόνη νομοτελειακή διέξοδος και προοπτική παραμένει ο σοσιαλισμός παρά την ήττα στο τέλος του 20ού αιώνα.

Ο σοσιαλιστικός σκοπός, τόνισε παρακάτω ο ομιλητής, είναι ρεαλιστικός, γιατί θεμελιώνεται στην ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη. Ο καθορισμός του δεν εξαρτάται από το συσχετισμό δυνάμεων, δηλαδή από τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίσσεται η επαναστατική δράση και οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τις εξελίξεις.

Αναφερόμενος, εκτός των άλλων, στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και στη συζήτηση που γίνεται για τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του, ο Γιάννης Πρωτούλης θα τονίσει, χαρακτηριστικά: Είμαστε περήφανοι που υπερασπιστήκαμε το σοσιαλισμό. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που δεν την περνάμε. Δε μετανιώνουμε καθόλου για το γεγονός ότι υπερασπιστήκαμε το σοσιαλισμό. Οι παλιότεροι κομμουνιστές που υπερασπίστηκαν το σοσιαλισμό με τη ζωή τους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ούτε αφελείς ήταν ούτε ανίδεοι. Υπερασπιστήκαμε το σοσιαλιστικό σύστημα, τις μεγάλες κατακτήσεις του, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι με την ταξική πάλη στον καπιταλισμό. Και σήμερα, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, παρά την κριτική που περιέχεται στις Θέσεις και στα ντοκουμέντα μας. Δεν ισχύουν οι θεωρίες ότι αυτό δεν ήταν σοσιαλισμός, αλλά κάτι άλλο και δε θα υιοθετήσουμε την αστική προπαγάνδα.

Τέλος, αφού αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της οικοδόμησης, σημειώνοντας, εκτός των άλλων, πως προηγούμενη πείρα δεν υπήρχε γι' αυτό το ζήτημα, ότι εμφανίστηκαν προβλήματα που έχουν σχέση με το σοσιαλιστικό σχεδιασμό, με το πώς γίνεται η κατανομή, πώς θα υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας κ.λπ., επεσήμανε πως εξετάζοντας αυτά τα ζητήματα εμπλουτίζουμε την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό. Για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της γης και, παράλληλα, την προώθηση του παραγωγικού συνεταιρισμού. Τον κεντρικό σχεδιασμό κατά κλάδο, μέσω ενιαίου κρατικού φορέα που διακλαδώνεται περιφερειακά και κατά κατηγορία. Με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας, μειώνοντας την εξάρτησή της από το εξωτερικό εμπόριο, τις συναλλαγές με τις καπιταλιστικές οικονομίες σε κρίσιμους τομείς... Σ' αυτό το στόχο, τόνισε, αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης, των τεχνολογιών που υποτάσσονται στην αδιάκοπη ικανοποίηση των διευρυμένων, των συνεχώς αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών.

Εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης

Τις ημέρες πραγματοποίησης του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (18-22/2), θα γίνουν 12 εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής, στην Πάτρα, στη Λάρισα και τη Χαλκίδα, με τη συμμετοχή των 90 ξένων αντιπροσωπειών που παίρνουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 18/2

-- Στο Κλειστό Γήπεδο του Απόλλωνα στις 6 μ.μ. (Λ. Ηρακλείου 119, Ριζούπολη).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Κούβας, ΚΚ Βενεζουέλας, ΑΚΕΛ Κύπρου, ΚΚ Τουρκίας, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ΚΚ Ισραήλ, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ΚΚ Πακιστάν.

-- Στο Αιγάλεω στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Βιετνάμ, Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό Αλγερίας, ΚΚ Συρίας, Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Παλαιστίνης, ΚΚ Νορβηγίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Στυρίας (Αυστρία).

-- Στην Καλλιθέα στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Ισπανίας, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Τατζικιστάν, Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Μολδαβίας, ΚΚ Βολιβίας.

-- Στην Πάτρα στις 7 μ.μ., στο Europa Center (Οθωνος - Αμαλίας & Καρόλου).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Φινλανδίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, ΚΚ Εσθονίας, ΚΚ Κολομβίας, Εργατικό ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστική Επανίδρυση Πουέρτο Ρίκο.

-- Στην Χαλκίδα στις 8 μ.μ., στο Θέατρο Παπαδημητρίου.

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Κίνας, ΚΚ στη Δανία, Νέο ΚΚ Ρουμανίας, ΚΚ Σλοβακίας, ΚΚ Αρμενίας, Κόμμα των Κομμουνιστών Σερβίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης (Γαλλία).

Την Πέμπτη 19/2

-- Στη Λάρισα στις 6:30 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Καναδά, Βραζιλιάνικο ΚΚ, Γαλλικό ΚΚ, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ΚΚ Εσθονίας, Πρωτοβουλία για την Επανασύσταση του Ρουμάνικου ΚΚ, Ιδρυμα για τη Μελέτη Προβλημάτων Μετάβασης στο Σοσιαλισμό (Ιταλία).

-- Στο Ιλιον στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου (Κάλχου 48-50).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Λουξεμβούργου, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), ΚΚ Σρι Λάνκα, KK Σουηδίας, Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Πολωνίας, Ουγγαρέζικο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, ΠΛΟ Παλαιστίνης.

Την Παρασκευή 20/2

-- Στην Καισαριανή στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Κόμμα Εργατών Κορέας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Ιορδανίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Μπαγκλαντές, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Ρουμάνικο ΚΚ, Κόμμα Μπάαθ Συρίας.

-- Στο Μενίδι στις 6:30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Ουκρανίας, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, ΕΜΕΠ Τουρκίας, ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Μάλτας, ΚΚ Βρετανίας, Κόμμα του Λαού (Παναμάς), Μέτωπο Πολισάριο (Δυτική Σαχάρα).

-- Στην Ελευσίνα στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου 52 & Αισχύλου).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Αιγύπτου, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, ΚΚ Ουρουγουάης, ΚΚ Παλαιστίνης.

-- Στον Πειραιά στις 7:30 μ.μ. στα Γραφεία της ΚΟΠ (Καραΐσκου 119).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚΡΟ (Ρωσία), Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Βραζιλίας, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Δανίας, Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα (Λάος).

-- Στη Νίκαια στις 7:30 μ.μ., στο Δημαρχείο Νίκαιας (Παν. Τσαλδάρη 10).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Κόμμα των Κομμουνιστών Μεξικού, Σουδανικό ΚΚ, Περουβιάνικο ΚΚ, ΚΚ Δανίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Ιρλανδίας, Κόμμα των Κομμουνιστών Καταλονίας, Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο (Νότια Αφρική).

Προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε να συνεισφέρει 400 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για την αποκατάσταση του ιστορικού του αρχείου.

Σε επιστολή του προς την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Λάβαμε την επιστολή σας στην οποία αναφέρεστε αναλυτικά για το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και την αναγκαιότητα, όπως μας επισημαίνετε, να στεγαστεί σε κτίριο κατάλληλο, το οποίο θα χτιστεί γι' αυτό το σκοπό. Εμείς ανταποκρινόμαστε θετικά στην πρόσκλησή σας αυτή, με το ποσό των 400 ευρώ, ώστε αυτός ο αρχειακός πλούτος που αναφέρεται στους αγώνες του λαού μας, στο λαϊκό κίνημα των περασμένων δεκαετιών, να διαφυλαχτεί, να αναδειχτεί και να παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές».

-- Χτες, 12 Φλεβάρη 2009, έκλεισαν 60 χρόνια από την επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Φλώρινα. Στη μνήμη των αγωνιστριών και αγωνιστών που πέσανε στο πεδίο της μάχης αυτής και αυτών που εκτελέστηκαν όντας τραυματισμένοι, προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ.

Κυρίτσης Νίκος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ