ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ληστρική επιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά!

Στο διάστημα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 30%, η τιμή του φυσικού αερίου στη Λάρισα και στο Βόλο ανέβηκε 15% και έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, πλήττοντας άγρια τις λαϊκές οικογένειες

Θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους καταναλωτές αερίου για οικιακή χρήση, στη Λάρισα και στο Βόλο, η ληστρική τιμολογιακή πολιτική της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλίας. «Στης ακρίβειας τον καιρό», η ΕΠΑ Θεσσαλίας πουλάει το αέριο σε πάρα πολύ υψηλή τιμή, επιβάλλοντας βαρύ και δυσβάσταχτο «χαράτσι» στις λαϊκές οικογένειες της περιοχής.

Στο διάστημα Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2008, η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη, κατά τον οποίο είχε πάλι αυξηθεί 6% σε σχέση με τον Αύγουστο και στα τέλη του περασμένου έτους έφτασε στα 0,060 ευρώ περίπου.

Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο χρονικό η τιμή της κιλοβατώρας που πλήρωσαν οι καταναλωτές αερίου οικιακής χρήσης στην Αττική είναι χαμηλότερη από αυτή που πληρώνουν οι Λαρισαίοι και οι Βολιώτες - κυμάνθηκε στα 0,037 ευρώ - και γι' αυτή την «περίεργη» διαφοροποίηση και την «ανεξήγητη» διαφορά, δε δίνει πειστικές απαντήσεις η ΕΠΑ Θεσσαλίας.

Οπως δεν είναι πειστικές και οι απαντήσεις που δίνει στις πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες των καταναλωτών για το «βαρύ χαράτσι» που τους επέβαλε. Ως «δικαιολογία» προβάλλει το γεγονός ότι, με βάση τη σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει, η τιμή του φυσικού αερίου παρακολουθεί, μεν, τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου - να σημειώσουμε ότι στο διάστημα Οκτώβρη - Δεκέμβρη, που η τιμή του αερίου ανέβηκε κατά 15%, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά 30% - αλλά με καθυστέρηση 6 μηνών! Τούτο σημαίνει ότι οι καταναλωτές αερίου πληρώνουν, τώρα, με βάση την τιμή που είχε το πετρέλαιο τον περσινό Ιούλη, όταν είχε σημειώσει ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 140 δολάρια το βαρέλι!!

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας υπόσχεται ότι η τιμή του αερίου θα μειώνεται σταδιακά, παρακολουθώντας - πάντα με καθυστέρηση 6 μηνών - τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά δε λέει ότι αυτό θα είναι «δώρο άδωρον», καθώς η πραγματική μείωση θα φανεί από τον ερχόμενο Απρίλη, οπότε δε θα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για θέρμανση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια που έκανε, τα δυο τελευταία χρόνια, η ΕΠΑ Θεσσαλίας, προκειμένου να πείσει τους κατοίκους της Λάρισας και του Βόλου - και τη συνεχίζει απευθυνόμενη στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Τρικάλων, όπου και επεκτείνει τη δραστηριότητά της - να προτιμήσουν στο φυσικό αέριο, υποστήριζε ότι θα έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος, αφού θα πληρώνουν από 30% έως και 50% λιγότερο από ό,τι πληρώνουν χρησιμοποιώντας το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το «δέλεαρ» αυτό παρακίνησε πολλούς να εγκαταλείψουν το πετρέλαιο και να στραφούν στο φυσικό αέριο. Κι αφού πλήρωσαν, προκαταβολικά, το αντίτιμο της σύνδεσης, που για κάθε παροχή έφτασε κοντά στα 500 ευρώ - και η οποία, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, καθυστέρησε πολύ να ενεργοποιηθεί - πλήρωσαν και πάρα πολλά χρήματα για την αλλαγή της εγκατάστασης του δικτύου παροχής μέσα στα σπίτια τους.

Τώρα αντιλαμβάνονται ότι εξαπατήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο και «το φυσάν και δεν κρυώνει», καθώς βλέπουν ότι όχι μόνο δεν έχουν όφελος, αλλά υπόκεινται σε μεγάλη ζημιά.

Και δε μιλάμε για «μικρή χασούρα», καθώς, όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους πολλοί καταναλωτές, ο λογαριασμός που πλήρωσαν για το Δεκέμβρη ήταν σχεδόν διπλάσιος από το λογαριασμό του ίδιου μήνα στον προηγούμενο χρόνο και, βεβαίως, αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που πληρώνουν οι καταναλωτές πετρελαίου...

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Τα δημογραφικά στοιχεία για το 2007

Τα στατιστικά στοιχεία για τα δημογραφικά μεγέθη της χώρας, έτους 2007, δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Με βάση τα δεδομένα που συνελέγησαν από τα ληξιαρχεία όλων των δήμων και κοινοτήτων καταγράφονται τα παρακάτω:

  • Ο εκτιμώμενος πληθυσμός της χώρας στο τέλος του 2007 αριθμούσε 11,2 εκατ. άτομα και ο ρυθμός ετήσιας αύξησης 3,8 τοις χιλίοις.
  • Αλλαγές εμφανίζονται στην ηλικιακή πυραμίδα. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών αποτελούν το 14,3% του συνολικού πληθυσμού (17,4% το 1995) και η ηλικιακή ομάδα πάνω από 65 ετών σε 18,6% (15,1% το 1995).
  • Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός, ηλικίας από 15 μέχρι 64 ετών, διαμορφώνεται σε 67,1% του πληθυσμού (67,5% το 1995).
  • Η αναλογία των γάμων διαμορφώνεται σε 5,5 τοις χιλίοις του πληθυσμού. Η μέση ηλικία της γυναίκας στον πρώτο γάμο είναι στα 28,6 χρόνια (25,3 στο 1995) και της μητέρας στο πρώτο παιδί στα 29,2 χρόνια (26,4 το 1995).
  • Σταδιακή αύξηση εμφανίζουν οι πολιτικοί γάμοι. Εμφανίζονται στο 34% του συνολικού αριθμού (θρησκευτικών και πολιτικών) από 11% το 1995.
  • Μικρή αύξηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ο συντελεστής γονιμότητας. Για το 2007 οι γεννήσεις φτάνουν σε 10 τοις χιλίοις του πληθυσμού (9,5 τοις χιλίοις το 1995). Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι εκτός γάμου γεννήσεις. Για το 2007 έφτασαν σε 58,1 επί χιλίων γεννήσεων (30,4 τοις χιλίοις το 1995).
  • Οριακή αύξηση εμφανίζει ο δείκτης θνησιμότητας εξαιτίας των αλλαγών στην ηλικιακή πυραμίδα. Το 2007 διαμορφώνεται σε 9,8 επί χιλίων ατόμων (9,4 το 1995).
  • Η προσδοκόμενη ζωή κατά τη γέννηση διαμορφώνεται στα 77 χρόνια για τους άνδρες (75 το 1995) και στα 82 για τις γυναίκες (80,2 το 1995). Η βρεφική θνησιμότητα διαμορφώνεται σε 3,5 επί χιλίων γεννήσεων (8,1 το 1995).
  • Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία (δημογραφικές προβολές στη βάση της απογραφής του πληθυσμού 2001) ο συνολικός πληθυσμός της χώρας το 2050 θα αριθμεί περίπου 11,5 εκατ. άτομα.
ΔΕΗ
Προχωρά η συμφωνία με τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Ακάθεκτη η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά και την πλήρη, όσο και αναμενόμενη, κυβερνητική στήριξη στα επενδυτικά της σχέδια, προωθεί τη συμφωνία της με την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Χτες μπήκαν οι υπογραφές στο σχέδιο καταστατικού και στο Συμφωνητικό Μετόχων. Η ΔΕΗ επιταχύνει την πορεία του πλήρους μετασχηματισμού και της πολυδιάσπασής της, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το όλο εγχείρημα παραπέμπει επίσης στο «μοντέλο» της «Αλουμίνιο της Ελλάδας», περί ακριβής πώλησης και φτηνής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην κοινή Ανώνυμη Εταιρεία η συμμετοχή της ΔΕΗ θα είναι μειοψηφική, με 49%, ενώ η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ θα έχει το 51%. Οι δύο μονάδες φυσικού αερίου, θα έχουν συνολική ισχύ 880 MW και προβλέπεται η κατασκευή τους εντός των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στην Ελευσίνα. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Οι συμφωνίες τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ- 2009
Ακόμη 43,7 δισ. ευρώ

Στο υπέρογκο ύψος των 43,7 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο πήχης για το ύψος του νέους κρατικού δανεισμού που θα διενεργηθεί μέσα στο 2009. Σε σχετικές «διευκρινίσεις» σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο προχώρησαν χτες επιτελικά στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις τραπεζών και άλλων ρεντιέρηδων - μεγαλοδανειστών που προσδιορίζουν τα επιτόκια ανάλογα και με το εκτιμώμενο ύψος του συνολικού δανεισμού. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί το 42% από το συνολικό δανεισμό του 2009.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαχειρίστηκε 644 υποθέσεις το 2008

Τις 644 έφτασαν οι υποθέσεις που διαχειρίστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας το 2008. Από αυτές, όπως ανακοινώθηκε, οι 309 αφορούσαν αιτήματα για πληροφορίες και οι 335 καταγγελίες. Οι σημαντικότερες περιπτώσεις αφορούσαν προβλήματα με συμβόλαια χρονομεριστικής μίσθωσης, με 108 καταγεγραμμένες υποθέσεις. Από αυτές 21 καταγγελίες προέρχονται από Νορβηγούς καταναλωτές, 19 από Βέλγους εναντίον ελληνικής εταιρείες που δραστηριοποιείται στο χώρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται προβλήματα σχετικά με δικαιώματα επιβατών αεροπορικών ταξιδιών με 79 συνολικά καταγγελίες από τις οποίες 13 απευθύνονται προς ιταλικές αεροπορικές εταιρείες και 12 προς ισπανικές. Ακολουθούν τα προβλήματα σχετικά με ηλεκτρονικό εμπόριο και οι περισσότερες προέρχονται από Ελληνες εναντίον εταιρείας της Μ. Βρετανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ