ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού στη Βουλή. Να διαδηλώσουν ενάντια στον προϋπολογισμό «της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, των ματωμένων περικοπών στα δικαιώματά μας για τα κέρδη των λίγων» καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους το ΠΑΜΕ.

Στην Αττική, η συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα έχουν ήδη ανακοινωθεί στις παρακάτω πόλεις: Στην Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών. Στη Λαμία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου. Στην Καβάλα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη. Στη Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43).

Ετοιμάζουν την απάντησή τους

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα "μεταμνημονιακός" προϋπολογισμός, που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα. Παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα!», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

«Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας. Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζει η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία σε μονάδες στην Αιτωλοακαρνανία («Νηρέα» στον Αστακό, «Ανδρομέδα» στη Βόνιτσα, «Μπακαλάρο», «Γιώτη», «Κορδάτο», «Agrino» και «GAEA» στο Αγρίνιο).

Να τσακίσουν την κυβερνητική κοροϊδία περί «αντίμετρων», βάζοντας μπροστά τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Είναι "ταξική" επιλογή της κυβέρνησης να σπέρνει αυταπάτες ότι καλυτερεύει η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων όσο θα ψάχνουμε στα ψιλά γράμματα των διαφόρων νόμων αν πληρούμε "όρους και προϋποθέσεις", δηλαδή αν δικαιούμαστε μερικά ψίχουλα, αν θα πάρουμε "εφάπαξ" πίσω ένα από τα δεκάδες που μας έκλεψαν τα τελευταία χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Συσκέψεις για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων

-- Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία της περιοχής, όλους τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, σε σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου, για την εκτίμηση των απεργιακών κινητοποιήσεων του Νοέμβρη και την οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας.

-- Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο στέκι των Λαϊκών Επιτροπών (Αριστείδου Στάνη 1).

-- Σύσκεψη πραγματοποιεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ τη Δευτέρα 17/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα σεμιναρίων στην πλατεία Αττικής (στην αφετηρία της γραμμής 1 του ΗΛΠΑΠ).

-- Οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 18/12, στις 8.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) οργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κινητοποιούνται με τα τρακτέρ τους σε Καρδίτσα και Λάρισα

Δυναμικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και με αιχμή τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι αποφάσισαν οι αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε μαζικές συσκέψεις που οργάνωσαν χτες το βράδυ οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών.

Στην πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και αγρότες από 30 χωριά του νομού, αποφασίστηκε από αύριο Παρασκευή τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη να μετακινηθούν στο «Δέλτα» Καρδίτσας, στη νέα Εθνική Οδό Ε-65.

Επίσης την προσεχή Δευτέρα, αγρότες της Λάρισας θα βγουν με τα τρακτέρ στον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Αγιάς, δίπλα στον κόμβο Πλατυκάμπου της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη που οργάνωσαν στο χωριό Γαλήνη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι αγροτικοί σύλλογοι των γύρω χωριών.

Σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Βασιλί, την οποία οργανώνει η Ομοσπονδία μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους των χωριών των Φαρσάλων.

Στο κάλεσμά της προς τους αγρότες της περιοχής, η ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνει: «Η χαμηλή τιμή που αφήνουν οι εκκοκκιστές να διαρρεύσει για το βαμβάκι είναι αποτέλεσμα τεχνητής μείωσης της τιμής, ώστε μια χούφτα εκκοκκιστές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να αγοράσουν κοψοχρονιά τον μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από τη διεθνή χρηματιστηριακή αξία, με διάφορα προσχήματα.

Μιλάνε για τιμή μικρότερη από την περυσινή, ενώ η ποιότητα του βαμβακιού είναι εξαιρετική για μια ακόμη χρονιά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν τα λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση τιμής.

Το αίσχος των ανοιχτών τιμών, που γενικεύεται σε όλα τα προϊόντα, εξυπηρετεί ακριβώς την ανάγκη των βιομηχάνων και εμπόρων για μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος των παραγωγών και στοχεύει να εκμηδενίσει την όποια διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών.

Δεν πάει άλλο! Ζητάμε να πληρωνόμαστε τον κόπο μας, να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Με το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας οδηγούμαστε στη φτώχεια και στον αφανισμό με μαθηματική ακρίβεια.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ζητώντας ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στον αγρότη. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών! Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πριν μπει η δεύτερη δόση του τσεκ και το "πρασίνισμα", γιατί αλλιώς θα καταλήξουν πάλι στα χέρια τραπεζών, εφοριών, ΕΛΓΑ κ.λπ.

Ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι, που να αντανακλά τόσο τη διεθνή τιμή όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του».

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Καμία ουσιαστική απάντηση για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Πελοποννήσου δεν έδωσε η διοίκηση της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Χτες το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη και αντιπροσωπεία τους συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέτοντας τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών τους. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή συνέστησε «υπομονή» στους μικρομεσαίους αγρότες, που βλέπουν για μια ακόμη χρονιά την παραγωγή τους να καταστρέφεται, και παρέπεμψε στον «εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας» που επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και σε πιθανά κονδύλια από τη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα, αρνήθηκε την οποιαδήποτε ενίσχυση από δικά της κονδύλια.

Οι εκπρόσωποι της ΟΑΣΠ ξεκαθάρισαν ότι θα διεκδικήσουν δυναμικά την προστασία και αναπλήρωση του εισοδήματός τους, καταγγέλλοντας την ουσιαστική σύμπλευση κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης ενάντια στη μικρομεσαία αγροτιά.

Εργατικό «ατύχημα» στον ΑΗΣ Καρδιάς

Εργατικό «ατύχημα» με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εργαζομένων σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ στην Κοζάνη, όταν κατέρρευσε αποθέτης - απολήπτης στην αυλή λιγνίτη του σταθμού.

Ο ένας εργαζόμενος απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται με τραύματα στα πλευρά, ενώ ο δεύτερος εργαζόμενος, που απεγκλωβίστηκε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κοζάνης για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, το «ατύχημα» έγινε όταν «στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιάς σημειώθηκε ζημιά σε τμήμα της άνω δομής σε έναν από τους τρεις απολήπτες - αποθέτες που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δύο εργαζομένων». Επίσης προσθέτει ότι «διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στην αστοχία του μηχανήματος» και ότι «η βλάβη στο μηχάνημα το καθιστά επί του παρόντος μη λειτουργικό, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Καρδιάς με λιγνίτη».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Πέμπτη, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΔΑΣ ΟΣΜΕ
Καταγγέλλει την πλειοψηφία για τις συνεδριάσεις - εξπρές

Τη συνεδρίαση - εξπρές του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ) σχολιάζει η ΔΑΣ, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της πως η χτεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά πως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν έχει στην «ατζέντα» της τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου: «Τις ΣΣΕ, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, τη μαύρη εργασία, την απληρωσιά». Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση, μια από τις δύο - τρεις που συγκαλεί η Ομοσπονδία ετησίως, έγινε στο «άψε σβήσε», με μοναδικό στόχο της πλειοψηφίας «να κλείσει τα οικονομικά και να πάρει λευκή εξουσιοδότηση να διαχειριστεί ο πρόεδρος πρόγραμμα "επιμόρφωσης" των εργαζομένων» με προϋπολογισμό «εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

«Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από μια πλειοψηφία η όποια πανηγυρίζει για τους προσφάτους νομούς των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παραχωρούν έμψυχο και άψυχο υλικό σε ιδιώτες, με φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο των Μεταφορών να δώσουν απάντηση με την οργανωμένη δράση τους, παλεύοντας «για συνδικάτα ταξικά, που θα υπερασπίζονται και θα παλεύουν για τα συμφέροντα των εργατών, και όχι για τις κυβερνήσεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org