ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Πρωτοφανής προσπάθεια αποκλεισμού της ΔΑΣ από το ΔΣ του ΟΑΕΔ!

Οι παρεμβάσεις και οι αποκαλύψεις της ΔΑΣ προφανώς ενοχλούν εργατοπατέρες, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία...

Την πρωτοφανή προσπάθεια του προεδρείου της ΓΣΕΕ να αποκλείσει τη ΔΑΣ από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, όπου στέλεχός της συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων (ένας από τους τέσσερις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ), καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, αυτό γίνεται χωρίς το ζήτημα να έχει συζητηθεί σε κανένα όργανο της ΓΣΕΕ και αποτελεί την αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας της πλειοψηφίας της διοίκησης, να αποκλείσει τη δεύτερη συνδικαλιστική δύναμη της Συνομοσπονδίας, τα σωματεία και τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, από κάθε οργανισμό που συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, ώστε να φιμωθεί κάθε φωνή που υπηρετεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

Παράλληλα, η ΔΑΣ ζητάει έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ με θέμα τον ορισμό εκπροσώπων των εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς.

Τα παραπάνω καταγγέλλονται μετά τη γνωστοποίηση σχετικού εγγράφου του προεδρείου της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο ζητείται αυθαίρετα ο ορισμός νέων εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ (4 τακτικοί και 4 αναπληρωματικοί), με αποκλεισμό του εκπροσώπου της ΔΑΣ, δηλαδή της δεύτερης δύναμης στη Συνομοσπονδία!

Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ μάλιστα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ με... κεντρικό διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας («Σκλαβενίτης»), για να εκπροσωπεί τάχα τους εργαζόμενους!

Ανοιχτή επιστολή του ΠΑΜΕ προς τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Το προεδρείο της ΓΣΕΕ με πρωτοφανή απόφαση, χωρίς να έχει συγκληθεί κανένα συνδικαλιστικό όργανο, επιδιώκει να πετάξει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ το συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΣ που συμμετέχει ως ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η τοποθέτηση των δυνάμεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, πως θα "ξηλώσουν κάθε φωνή" που αντιπαρατίθεται και διαφωνεί με τη γραμμή και τις αποφάσεις τους, ξεκινά από τον ΟΑΕΔ, καθώς επιχειρούν να πετάξουν εκτός του ΔΣ τη δεύτερη συνδικαλιστική δύναμη που εκφράζει σήμερα δεκάδες σωματεία και δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΣ, διαχρονικά στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και για πάνω από 4 δεκαετίες, δεν ασκούσαν διοίκηση, δεν είχαν τέτοιο ρόλο. Η συμμετοχή τους στο ΔΣ του ΟΑΕΔ αλλά και σε κάθε οργανισμό υπηρετούσε και υπηρετεί την υπεράσπιση, την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, λογοδοτώντας αποκλειστικά σε αυτούς, γεγονός που είναι αναγνωρισμένο από φίλους και "εχθρούς".

Η συμμετοχή του στελέχους της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ φαίνεται πως αποτελεί αγκάθι για το σχεδιασμό και τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Είναι προφανές πως από τη μια ενοχλεί η παρέμβαση και η αποκάλυψη πλευρών, όπως αποτυπώθηκαν πρόσφατα κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ για το ρόλο του ΟΑΕΔ στις σημερινές συνθήκες ως "πολύμορφου μηχανισμού ενίσχυσης των εργοδοτών με τα λεφτά των εργαζομένων" και από την άλλη πως υπάρχει φανερή συναλλαγή μεταξύ των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Είναι καθαρό επίσης ότι ενόχλησε η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ, πως την ίδια στιγμή που οι άνεργοι δεινοπαθούν ανάμεσα σε κουτσουρεμένα επιδόματα ανεργίας κ.λπ. και επιδοτείται μόλις το 1/10 αυτών, που πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται οικονομικά να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ μέσω του ΟΑΕΔ αντλεί σε επίπεδο κορυφής τεράστια ποσά για να πραγματοποιεί συνέδρια εργατοπατερίστικου τουρισμού.

Για τους παραπάνω λόγους, χωρίς καμία συνεδρίαση συνδικαλιστικού οργάνου έχει σταλεί από τη ΓΣΕΕ στο υπουργείο Εργασίας αίτημα αντικατάστασης του στελέχους της ΔΑΣ από κεντρικό διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας ("Σκλαβενίτη") για να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους!

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν θέση και να καταγγείλουν τα παιχνίδια που παίζονται από τη γνωστή κάστα γραφειοκρατών - συνδικαλιστών πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των ανέργων».

Με άλλη του επιστολή προς τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Ηλιόπουλο, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΟΑΕΔ εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, το ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Είναι πρωτοφανές μετά από πάρα πολλά χρόνια παρουσίας των εκπροσώπων μας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, να έρχεται τώρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σκόπιμα και γνωρίζοντας ότι είμαστε 2η δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αποκλείει την εκπροσώπησή μας στο ΔΣ. Κανένα όργανο της ΓΣΕΕ δεν συνεδρίασε για να πάρει απόφαση για τον ορισμό εκπροσώπου στον ΟΑΕΔ. Μέχρι τώρα στην εκπροσώπηση αποτυπωνόταν ο συνδικαλιστικός συσχετισμός, γεγονός που τώρα ανατρέπεται και θυμίζει άλλες εποχές. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την ενέργεια».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΖΟΥΡΑ»
Με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας συνέχισαν τον αγώνα τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα».

«Με ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, όσοι εργαζόμαστε στις επιχειρήσεις "Ζούρα" είμαστε αντιμέτωποι με την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», σημειώνει το Σωματείο.

Στους εργαζόμενους οφείλονται σήμερα δεδουλευμένα έξι μηνών. Το καθεστώς της απληρωσιάς είναι μόνιμο πρόβλημα και τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής που παρουσιάζει ανά διαστήματα η εταιρεία στις τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο γίνονται «κουρελόχαρτα» το ένα μετά το άλλο. Τα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής και τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων παραμένουν, με τα σχετικά μέτρα να είναι λειψά ή ανύπαρκτα. Η συνδικαλιστική δράση, το Σωματείο και το Διοικητικό του Συμβούλιο βρίσκονται συνεχώς και με διάφορους τρόπους στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Παρ' όλα αυτά, μετά από αίτημα της εργοδοσίας, η προγραμματισμένη για τις 5/12 τριμερής συνάντηση αναβλήθηκε και προγραμματίστηκε για τις 20/12. Στο μεταξύ, εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, χωρίς όμως να τους έχει χορηγηθεί το σχετικό επίδομα του ΟΑΕΔ, παρότι έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες εδώ και 100 μέρες.

Στη συνάντηση που είχαν με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση επιδόματος επίσχεσης, καθώς και τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ενίσχυσης. Υπογράμμισαν, τέλος, την ανάγκη να πιεστεί η εργοδοσία στην επικείμενη συνάντηση «ώστε να γίνουν θετικά βήματα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και εργαζόμενος από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Αλεξανδρούπολη, μέλος της διοίκησης του παραρτήματος Εβρου του επιχειρησιακού σωματείου, που τραυματίστηκε το Γενάρη του 2014 σοβαρά στο χέρι σε εργατικό «ατύχημα». Παρά τον σοβαρό τραυματισμό και το αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 30%, η εταιρεία σήμερα τον έχει τοποθετήσει σε πόστο σχετικό με την καθαριότητα, ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία του. Οπως τονίζει, το προηγούμενο διάστημα πληρώθηκε 100 ευρώ μέσα σε 2,5 μήνες, ποσό με το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης, πόσο μάλλον το κόστος των ιατρικών εξετάσεων και της αγωγής για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Συγκέντρωση αύριο στη Χαλκίδα

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων από την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Επίσης, σωματεία όπως το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Νηρέα» και «Eurodrip», η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ.

Τη σημασία της αλληλεγγύης υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Γιάννης Τζαβάρας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που οργανώνεται αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα. Το Συνδικάτο έχει καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, βοηθώντας τους συναδέλφους τους «να σταθούν όρθιοι στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν».

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στο «Ζούρα» και καταγγέλλοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό της φοροληστείας και των πλειστηριασμών.

Ερώτηση από το ΚΚΕ

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα για να χορηγηθούν το επίδομα επίσχεσης και το έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. Ζητούν επίσης στοιχεία για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν διαπιστωθεί, εργατικά ατυχήματα που έχουν δηλωθεί και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι από τη στιγμή που η επιχείρηση δεν καταθέτει ΑΠΔ, το υπουργείο πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας και τις υπόλοιπες ασφαλιστικές παροχές.

Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα οι μετανάστες, αντιμετωπίζουν κρούσματα επιθέσεων από την εργοδοσία ενώ έχουν καταγγείλει μεροληπτική στάση της αστυνομίας υπέρ της εργοδοσίας, ζητώντας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πάρει μέτρα για να εξεταστούν οι καταγγελίες και να προστατευτεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Τέλος, οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση για τις οφειλές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ποσά που έχουν διαγραφεί, τους ελέγχους που έχουν γίνει από το ΣΔΟΕ και τα αποτελέσματά τους, τα ποσά με τα οποία έχουν επιδοτηθεί και το σύνολο των φορολογικών τους εσόδων ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Εχουν γνώση οι φύλακες»...

Σχόλιο του ΠΑΜΕ ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Σε σχόλιό του για το συνέδριο της ΓΣΕΕ το Μάρτη του 2019, στο οποίο η νοθεία από την πλειοψηφία της ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει το εκλογοαπολογιστικό συνέδριό της το Μάρτη του 2019. Ενα συνέδριο που θα γίνει μετά από την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζόμενους και τις αγωνίες τους.

Ενα συνέδριο που η νοθεία και η συναλλαγή ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της νοθείας η ΓΣΕΕ αξιοποιεί διάφορους προβεβλημένους νομικούς που περιφέρουν τη νομική τους εγκυρότητα στα ΜΜΕ, όπως ο κύριος Αρης Καζάκος, που έχουν πιάσει ήδη στασίδι.

Εκδίδουν γνωμοδοτήσεις που δίνουν νομική κάλυψη σε ενέργειες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που έχουν στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ομως, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, "έχουν γνώση οι φύλακες"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ