Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κινητοποιούνται με τα τρακτέρ τους σε Καρδίτσα και Λάρισα

Δυναμικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και με αιχμή τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι αποφάσισαν οι αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε μαζικές συσκέψεις που οργάνωσαν χτες το βράδυ οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών.

Στην πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και αγρότες από 30 χωριά του νομού, αποφασίστηκε από αύριο Παρασκευή τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη να μετακινηθούν στο «Δέλτα» Καρδίτσας, στη νέα Εθνική Οδό Ε-65.

Επίσης την προσεχή Δευτέρα, αγρότες της Λάρισας θα βγουν με τα τρακτέρ στον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Αγιάς, δίπλα στον κόμβο Πλατυκάμπου της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη που οργάνωσαν στο χωριό Γαλήνη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι αγροτικοί σύλλογοι των γύρω χωριών.

Σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ., ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Βασιλί, την οποία οργανώνει η Ομοσπονδία μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους των χωριών των Φαρσάλων.

Στο κάλεσμά της προς τους αγρότες της περιοχής, η ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνει: «Η χαμηλή τιμή που αφήνουν οι εκκοκκιστές να διαρρεύσει για το βαμβάκι είναι αποτέλεσμα τεχνητής μείωσης της τιμής, ώστε μια χούφτα εκκοκκιστές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να αγοράσουν κοψοχρονιά τον μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από τη διεθνή χρηματιστηριακή αξία, με διάφορα προσχήματα.

Μιλάνε για τιμή μικρότερη από την περυσινή, ενώ η ποιότητα του βαμβακιού είναι εξαιρετική για μια ακόμη χρονιά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν τα λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση τιμής.

Το αίσχος των ανοιχτών τιμών, που γενικεύεται σε όλα τα προϊόντα, εξυπηρετεί ακριβώς την ανάγκη των βιομηχάνων και εμπόρων για μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος των παραγωγών και στοχεύει να εκμηδενίσει την όποια διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών.

Δεν πάει άλλο! Ζητάμε να πληρωνόμαστε τον κόπο μας, να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Με το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας οδηγούμαστε στη φτώχεια και στον αφανισμό με μαθηματική ακρίβεια.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ζητώντας ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στον αγρότη. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών! Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πριν μπει η δεύτερη δόση του τσεκ και το "πρασίνισμα", γιατί αλλιώς θα καταλήξουν πάλι στα χέρια τραπεζών, εφοριών, ΕΛΓΑ κ.λπ.

Ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι, που να αντανακλά τόσο τη διεθνή τιμή όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του».

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Καμία ουσιαστική απάντηση για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Πελοποννήσου δεν έδωσε η διοίκηση της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Χτες το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη και αντιπροσωπεία τους συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέτοντας τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών τους. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή συνέστησε «υπομονή» στους μικρομεσαίους αγρότες, που βλέπουν για μια ακόμη χρονιά την παραγωγή τους να καταστρέφεται, και παρέπεμψε στον «εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας» που επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και σε πιθανά κονδύλια από τη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα, αρνήθηκε την οποιαδήποτε ενίσχυση από δικά της κονδύλια.

Οι εκπρόσωποι της ΟΑΣΠ ξεκαθάρισαν ότι θα διεκδικήσουν δυναμικά την προστασία και αναπλήρωση του εισοδήματός τους, καταγγέλλοντας την ουσιαστική σύμπλευση κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης ενάντια στη μικρομεσαία αγροτιά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org