ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Συνέχεια στο δικομματικό θέατρο

Επανέρχεται στο θέμα της σύμβασης η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Χάριν των εντυπώσεων συνεχίζεται η κακοστημένη θεατρική παράσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για τις μίζες της «Ζήμενς», ενώ την ίδια στιγμή με συναινετικές διαδικασίες έχουν βάλει ταφόπλακα στην υπόθεση.

Καθώς η κυβέρνηση έχει «οχυρωθεί» πίσω από τη Δικαιοσύνη, το ΠΑΣΟΚ αδράχνει την ευκαιρία και από κατηγορούμενος εμφανίζεται κατήγορος. Εκ του ασφαλούς πλειοδοτεί σε διαδικαστικές και θεσμικές προτάσεις επιδιώκοντας, όπως είπε χτες ο εκπρόσωπός του, να στείλει το μήνυμα ότι «εμείς θα επιμείνουμε στα ζητήματα αυτά μέχρι τέλους και θα επιμείνουμε παρά την προσπάθεια κωλυσιεργίας της κυβέρνησης, παρά την προσπάθεια μεταφοράς σε απώτερο χρόνο οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δίνει ραντεβού τον Οκτώβριο» και εκπέμπει το μήνυμα ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς πάει διακοπές».

Επιχειρώντας να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται τάχα «για να φωτιστεί η υπόθεση» επανέλαβε τις γνωστές προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για έκτακτη σύγκληση της Βουλής και σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ επανέφερε τις εντυπωσιοθηρικές προτάσεις περί επανεξέτασης όλων των εν ενεργεία συμβάσεων της «Ζήμενς» με το ελληνικό δημόσιο ή ενεργοποίησης της Επιτροπής Ζορμπά για το «μαύρο χρήμα» γύρω από τα θέματα αυτά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να συμψηφίζουμε γεγονότα με φήμες». Ερωτηθείς για την αναφορά ονόματος βουλευτή της ΝΔ σε σχέση με το θέμα, ο υπουργός σημείωσε: «Εγώ ξέρω ότι άτομα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ομολογήσει με τον πιο επίσημο τρόπο την εμπλοκή τους. Τώρα, για το ποιος άλλος εμπλέκεται, υπάρχει δικαστική διαδικασία που διερευνά το θέμα και όταν θα καταλήξει θα έχουμε συμπεράσματα. Επιτέλους ας περιοριστούμε στα γεγονότα και ας μη δημιουργούμε σενάρια εκεί που δεν υπάρχουν».

Περισσότερο συναινετικός ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας ανέθεσε την κάθαρση στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η σκανδαλολογία να λειτουργήσει παραλυτικά στην ...παραγωγή κυβερνητικού έργου: «Πρέπει να αποκαλυφθεί το 100% του τι ακριβώς έγινε και να λογοδοτήσει όποιος δεν τίμησε το αξίωμά του και την εμπιστοσύνη που του έδωσε είτε ο σημερινός πρωθυπουργός είτε ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε (στον «9,84»).

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Επανέρχεται η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στο θέμα της σύμβασης της Επιχείρησης με τη «Ζήμενς» και στον τρόπο που τη χειρίστηκε το ΔΣ, με συνέπεια τη μη είσπραξη ρητρών 3,3 εκατ. ευρώ για την καθυστέρηση του έργου αναβάθμισης ατμοστροβίλων δύο μονάδων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη, προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικές επιδοτήσεις για το έργο ύψους 14,4 εκατ. ευρώ.

Με τη μορφή ερωτημάτων, η ΓΕΝΟΠ αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είχε εισπραχθεί η ρήτρα αλλά και να διεκδικηθεί το συνολικό ποσό των 42,8 εκατ. ευρώ που κοστίζει το έργο. Αφήνει να εννοηθεί ότι η οικονομική ζημιά της ΔΕΗ καθημερινά ανέρχεται σε 150 χιλιάδες ευρώ λόγω της μη λειτουργίας της μονάδας ΙΙΙ και της καθυστέρησης. Θέτει δε ερωτήματα για τις υπόλοιπες οικονομικές ζημιές της Επιχείρησης. Τέλος, αναρωτιέται εάν «παραπλάνησε» το ΔΣ επί αυτού του θέματος ο πρόεδρός του, Τ. Αθανασόπουλος, αφού ζητήθηκε παράταση του έργου, και ρωτά πώς διασφαλίζεται ότι δε θα χαθούν οι επιδοτήσεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Εκτός φυλακής και ο εργατολόγος

Μετά την Εύη Τσέκου, χτες αποφυλακίστηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση Ζαχόπουλου, εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος. Ο Νικολουτσόπουλος αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και με τους περιοριστικούς όρους της χρηματικής εγγύησης των 50.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Εξερχόμενος από τις φυλακές χαρακτήρισε «εγωιστικά ψοφίμια» όσους, κατά τη γνώμη του, φέρουν την ευθύνη για ό,τι συνέβη, εξέφρασε τη λύπη του για τον πρώην αξιωματούχο και προανήγγειλε την έκδοση βιβλίου, το οποίο θα αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και ονόματα της υπόθεσης, με αποτέλεσμα - όπως είπε - πολλοί να χάσουν τον ύπνο τους. «Υπάρχουν συγκεκριμένα εγωιστικά ψοφίμια, που τα οργάνωσαν και τα υλοποίησαν όλα αυτά για ίδιον όφελος», είπε. Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη είπε πως θα αποδειχθεί στο μέλλον κατά πόσο «είναι ανεξάρτητη και όχι επιλεκτική». Οσον αφορά στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές τις παρομοίασε με σύγχρονο Νταχάου.

Για την υπόθεση Ζαχόπουλου προσωρινά κρατούμενοι είναι πλέον οι δύο δικηγόροι.

«ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»
Ευρω-φιέστα στο Παρίσι

Το επεκτατικό «όραμα» του Ν.Σαρκοζί με τίτλο «Ενωση για τη Μεσόγειο» συζητούν οι ηγέτες της ΕΕ και άλλων χωρών της Μεσογείου αύριο στο Παρίσι.

Στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να συγκεντρωθούν 40 αρχηγοί κρατών, εκ των οποίων οι 27 της ΕΕ και οι λοιποί των χωρών της Νότιας Μεσογείου. Βέβαια, το «όραμα» του Γάλλου Προέδρου, που αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός «ζωτικού χώρου» για τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού, έχει αισθητά ξεθωριάσει μετά τις αντιδράσεις των υπολοίπων «εταίρων» και κυρίως της Γερμανίας, που φρόντισαν να το φέρουν στα «μέτρα όλων». Τα «πεδία εφαρμογής» της νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ καθώς και τα σχετικά κονδύλια αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αυριανές συζητήσεις.

Στη σύνοδο και τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Γαλλίας θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Γ. Βαληνάκη. Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη γαλλική πρωτοβουλία προσδοκώντας ανταλλάγματα σε διάφορα επίπεδα, όπως στη ναυτιλία, προωθώντας τη σύνδεση των λιμανιών της με λιμάνια της Α. Μεσογείου, τη μετανάστευση, τον τουρισμό, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο γαλλικός Τύπος αφιέρωσε πολυσέλιδα για τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, δίνοντας έμφαση στην παρουσία ηγετών από τη Μέση Ανατολή, όπως του προέδρου Ασάντ της Συρίας. Γράφεται δε ότι μπορεί να υπάρξει μια υψηλού συμβολισμού συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρ. Παρών αναμένεται να είναι και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Περιμένοντας τις εκλογές στις ΗΠΑ

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστεί στη Νέα Υόρκη η διαβούλευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ την οποία χειρίζεται ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς.

Την περασμένη Πέμπτη ο διαμεσολαβητής συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ και στη συζήτησή τους που κράτησε περισσότερο από 2 ώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο οι τελευταίες ιδέες που εισηγήθηκε για το θέμα της ονομασίας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις και όπως έχει αποφασιστεί δεν εκδόθηκε ούτε ανακοίνωση από τον ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται η διαβούλευση. Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο Μ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις «και με τις δύο πλευρές, χωριστά, για τεχνικές διαβουλεύσεις». Η ίδια ανακοίνωση σημείωνε πως «ο σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να κρατήσουμε τις συνεδριάσεις εργασίας επικεντρωμένες σε στοιχεία μιας πιθανής συμφωνίας».

Τη Δευτέρα ο διαμεσολαβητής θα συζητήσει με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας πρέσβη Αδ. Βασιλάκη. Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πάντως, σημειώνουν πως δεν αναμένεται καμία ουσιαστική πρόοδος σε αυτή τη φάση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ουσιαστικές για αυτήν την υπόθεση συνομιλίες θα ξεκινήσουν μετά τις αμερικάνικες εκλογές, καθώς τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια αναμένουν την εκλογή της νέας αμερικανικής διοίκησης.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ TOR-M1
Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

Νέα στοιχεία προκύπτουν από το άνοιγμα τριών ύποπτων λογαριασμών (ενός Ελληνα και δύο αλλοδαπών) επιχειρηματιών, που συνδέονται με την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟR-Μ1. Τα στοιχεία αυτά, που στάλθηκαν στον εισαγγελέα από τις ελβετικές τράπεζες, θα αποσταλούν στη Βουλή από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε στείλει στο Κοινοβούλιο και μέρος του φακέλου της έρευνας για τα ΤΟR-Μ1 προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με ανώτερες εισαγγελικές πηγές, τα νέα στοιχεία δε φαίνεται να δείχνουν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org