Σάββατο 12 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Απάνθρωπη η ΕΕ για τους μετανάστες

Σκληρότερα, αυταρχικότερα, κατασταλτικότερα... Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Μια πολιτική, που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με φυλακίσεις, απελάσεις, φακελώματα, που καταδικάζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε μια ζωή παρανομίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες αποφάσεις των Συνόδων των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης. Οποιος αλλοδαπός κρίνεται από τις αρχές παράνομος επειδή κατέφυγε σε χώρα της ΕΕ, θα φυλακίζεται για 18 μήνες, χωρίς δικαίωμα να επανέλθει σε κράτος της ΕΕ για μια πενταετία. Αν είναι «συνεργάσιμοι» με τις αρχές, μπορεί και να μην απελαύνονται. Αποφάσεις συνεπείς με παλιότερες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες κάθε αλλοδαπός πρόσφυγας θα ελέγχεται μόνιμα αν παραβιάζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ενώ θα έχει περιορισμένα δικαιώματα στην οικογενειακή ζωή.

Στο άμεσο μέλλον ο διωγμένος από την πείνα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καταλήστευση των πόρων της πατρίδας του από τις πολυεθνικές, μόλις αντικρίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα θα περνά από την «αυτόματη πύλη» που θα ελέγχει τα βιομετρικά του δεδομένα. Θα καταχωρείται σε ένα σύστημα εισόδου - εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών και μετά θα μπαίνει στο χώρο «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» της ΕΕ. Εκεί μαζί με τα άλλα εκατομμύρια αλλοδαπούς, που η ζωή τους είναι λαθραία, θα αποτελέσουν το πειθαρχημένο, υποταγμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, το οποίο θα ανανεώνεται όταν ξεζουμίζεται. Οι «Μανωλάδες» της ΕΕ είναι πολλές και τους περιμένουν.

Στη χώρα μας από το 2004 έως το 2008, πάνω από 330.000 ξένοι πιάστηκαν από τις αρχές, διότι πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης, σε 326 περιστατικά παράνομης διακίνησης αλλοδαπών υπηκόων πιάστηκαν συνολικά 5.332 μετανάστες και 104 διακινητές, ενώ κατασχέθηκαν 85 λέμβοι. Μικρές βάρκες, που αρκετές φορές ναυαγούν στα νερά του Αιγαίου, ρουφώντας στον πάτο των αζήτητων ψυχών νέους ανθρώπους, ακόμα και παιδιά.

Τον επόμενο Οκτώβρη αναμένεται η έγκριση των αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών μέτρων από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τα μέτρα που προωθεί η Γαλλική Προεδρία υπό τον Ν. Σαρκοζί στηρίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μια κυβέρνηση, που πριν από λίγους μήνες στην Πάτρα ισοπέδωνε τα παραπήγματα των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτή είναι η πολιτική, που, κατά την κυβέρνηση, είναι «βασισμένη στις αρχές της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και θεμελιωμένη στον πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».

Η πολιτική αυτή πρέπει να βρει απάντηση από το λαϊκό κίνημα, διότι είναι παράνομη. Συνδικάτα και μαζικοί φορείς πρέπει να αντιπαλέψουν στην πράξη και να ακυρώσουν τα αντιμεταναστευτικά και αντιπροσφυγικά μέτρα της ΕΕ. Πρέπει στην κοινή ταξική πάλη να εντάξουν ακόμα περισσότερο τους ξένους εργάτες, να τους στηρίξουν στους εργασιακούς χώρους, στη γειτονιά, στα σχολεία. Να απαιτήσουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ