ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιφνίδια συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

Νέα συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν πραγματοποιείται αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, στη Βιέννη, λίγες μόλις μέρες μετά από αυτήν που είχαν στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση γίνεται με αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα για τα θέματα - αξιώσεις που θέλει να θέσει στον Ελληνα ομόλογό του. Σημειώνεται ότι η συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής ήταν εφ' όλης της ύλης και κράτησε περίπου μία ώρα. Από όσα έγιναν γνωστά ο Ρ. Τ. Ερντογάν όχι μόνο εμφανίστηκε «απρόθυμος» να συμμορφωθεί με τις «ευρωπαϊκές υποχρεώσεις» του στο Κυπριακό και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά πέρασε στην «αντεπίθεση», θέτοντας θέμα δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και (επανα)λειτουργίας δύο τζαμιών στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η συνάντηση είναι πιθανόν να συνδέεται με τις (κατευθυνόμενες;) «πληροφορίες» που φτάνουν από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό η Τουρκία να αποφασίσει με δική της ευθύνη να παγώσει την ενταξιακή της πορεία μέσα στο 2006. Αρα, είναι πιθανό ο Ερντογάν να ζητήσει από τον Κ. Καραμανλή να βάλει πλάτες και να μην επιμείνει στο Κυπριακό...

Προσοχή στις μεταδημοτεύσεις

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η διαδικασία της μεταδημότευσης, ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη. Για να ψηφίσει και να θέσει κάποιος ή κάποια υποψηφιότητα σε ένα δήμο ή μια κοινότητα, πρέπει να είναι δημότης του συγκεκριμένου δήμου. Δημότες ενός δήμου ή κοινότητας είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο ή στους εκλογικούς καταλόγους.

Οποιοι θέλουν να ψηφίσουν σε δήμο ή κοινότητα που κατοικούν πάνω από δύο χρόνια και στον οποίο δεν είναι εγγεγραμμένοι, πρέπει να ολοκληρώσουν ΑΜΕΣΑ τη διαδικασία μεταδημότευσης (εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους) όχι αργότερα από τις 30 Ιούνη.

Για τους υποψήφιους σε δήμους ή κοινότητες χρειάζεται: Να είναι δημότης στο δήμο ή την κοινότητα που θέτει υποψηφιότητα. Να είναι δημότης οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας του ίδιου νομού, στον οποίο ανήκει ο δήμος ή η κοινότητα που θέτει υποψηφιότητα. Αν δεν είναι δημότης, τότε θα πρέπει να έχει κάποιες «ρίζες». Δηλαδή, να είναι ή να ήταν κάποτε εγγεγραμμένος στα Μητρώα Αρρένων, στα δημοτολόγια ή στους εκλογικούς καταλόγους οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας, στο συγκεκριμένο νομό που θέτει υποψηφιότητα.

Για παράδειγμα: Ο δημότης του δήμου Νέας Ιωνίας του νομού Αττικής μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε άλλο δήμο του νομού Αττικής (π.χ. Πέραμα, Περιστέρι κ.ά.), αφού προηγουμένως κάνει εκλογική μεταδημότευση στο δήμο που θέτει υποψηφιότητα. Γι' αυτή την κατηγορία υποψηφίων, το δικαίωμα μεταδημότευσης μπορεί να ασκηθεί από την 1η Αυγούστου έως και 20 μέρες πριν από τις εκλογές.

Οσον αφορά τους υποψηφίους που θέτουν υποψηφιότητα σε δήμο ή κοινότητα άλλου νομού της χώρας, από αυτόν που είναι εγγεγραμμένοι ισχύει το εξής:

Για παράδειγμα: Ο δημότης του δήμου Βύρωνα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε δήμο - για παράδειγμα - του νομού Μεσσηνίας (δήμο Καλαμάτας, δήμο Αβίας, κ.ά.) αν ήταν κάποτε εγγεγραμμένος στα Μητρώα Αρρένων, δημοτολόγια, εκλογικό κατάλογο οποιουδήποτε δήμου ή κοινότητας του νομού Μεσσηνίας. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα πρέπει να κάνει μεταδημότευση στο δήμο που θέλει να θέσει υποψηφιότητα, αφού προσκομίσει τα αποδεικτικά έγγραφα (π.χ. πιστοποιητικό από δήμο ή κοινότητα που ήταν εγγεγραμμένος).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και επειδή οι εκλογικοί κατάλογοι αναθεωρούνται ανά διαστήματα, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να γίνει άμεσα και όχι αργότερα από την 30ή ΙΟΥΝΗ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Αγώνες αλλά και αυταπάτες...

Ενταση των κοινωνικών αγώνων αναμένει τους επόμενους μήνες η πλειοψηφία της «κοινής γνώμης», απόρροια της διάχυτης δυσαρέσκειας στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Ταυτόχρονα όμως, κάτω από τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, είναι ισχυρές οι αυταπάτες για το «διάλογο» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την επίλυση των εργασιακών διαφορών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του «Σκάι», έξι στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι στους επόμενους δύο - τρεις μήνες θα γίνουν αρκετές κινητοποιήσεις και κοινωνικές συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή, το 46% πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των εργασιακών διαφορών είναι ο διάλογος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Το 26% ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης και το 11% την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στο (ψευτο)δίλημμα για την προτεραιότητα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού ή της ανεργίας, η μεγάλη πλειοψηφία (55%) τάσσεται υπέρ της μείωσης της ανεργίας και το 18% επιθυμεί να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές. Το 52% θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «λίγο ή σχεδόν καθόλου» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, έναντι 45% που θεωρεί το αντίθετο.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής προηγείται η ΝΔ με 42% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 39%, το ΚΚΕ με 8%, καθώς και ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ από 4%.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Δεσμός αίματος

Αρκεί μια ματιά και δεν έχεις ανάγκη να σου κάνουν καμία ανάλυση για την πτώση μας. Μόνον όσοι κρύβονται πίσω από τα μάτια τους συνεχίζουν πατώντας επάνω σε ό,τι βρουν. Οι εξευτελισμοί και οι ταπεινώσεις που δέχεται ΜΟΝΟ ο εργαζόμενος τον οδηγούν στο τέλος στη σύνταξη αν καταφέρει να ξεφύγει από το έμφραγμα.

Χρόνια ολόκληρα ενώ γνώριζε τι είναι προσωπικός χρόνος μπροστά στην ανάγκη έκανε πως τον αγνοεί μεγαλώνοντας έτσι τη διάσταση ανάμεσα στο υπάρχον και στην ομορφιά του.

Από τη στιγμή που η αλήθεια του μακριά από μικροαστικά τερτίπια διαπερνάει την κυρίαρχη Ιδεολογία σαν σφαίρα χωρίς να το θέλει το τραύμα που αφήνει πίσω του γεμίζει τον ναό της τηλεόρασης που όλα τα υποδέχεται ως χωνευτήρι.

Η έντονη παρουσία της εργατικής τάξης τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο εκτός από το αυτονόητο ότι της ανήκουν όλα, αφού τα παράγει, σηματοδοτεί μια επιθυμία δραστικής παρέμβασης εφ' όλης της ύλης.

Η συγκέντρωση όμως της Τετάρτης στην Ομόνοια έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη - την παρουσία των φοιτητών που έσπασαν το Εμπάργκο του διαχωρισμού που φροντίζουν να διατηρούν πάση θυσία οι τεχνικοί της εξουσίας και έθεσαν σε λειτουργία έναν δεσμό αίματος στον οποίον χρωστάμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Μανδηλαρά

Εκδήλωση χρέους στη μνήμη του Νικηφόρου Γ. Μανδηλαρά, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 χρόνων από τη δολοφονία του, διοργανώνουν ο Σύλλογος Κυκλαδιτών Ηλιούπολης και το περιοδικό «ΑΡΧΑΤΟΣ», στα πλαίσια του Αγωνιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Μάη της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, τη Δευτέρα 15 Μάη, στις 7.30μ.μ., στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης (Σοφ. Βενιζέλου 114).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι παρακάτω συναγωνιστές και φίλοι του Ν. Μανδηλαρά: Απ. Κακλαμάνης πρώην πρόεδρος της Βουλής, Μ. Στυλιανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθερία» πριν από τη δικτατορία, Γ. Χιωτάκης πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου και δικηγόρος Ρόδου την εποχή της δολοφονίας του Μανδηλαρά, Δ. Σιδέρης καθηγητής Πανεπιστημίου - γιατρός και ξάδερφος του Μανδηλαρά. Θα συντονίζει ο Μ. Παπάζογλου δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» πριν από τη δικτατορία.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνεται ακόμα προβολή ταινίας σχετική με τη ζωή και τον αγώνα του Ν. Μανδηλαρά, ανάγνωση αποσπασμάτων από άρθρα και ομιλίες του, τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα και παρουσίαση αναμνηστικού τόμου της εφημερίδας «Ναξιακά Χρονικά» όπου έγραφε και εξέδιδε ο ίδιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ