ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Πρωτιά της ΔΗΠΑΚ για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου των νοσοκομειακών γιατρών

Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε Υγεία - Πρόνοια
Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε Υγεία - Πρόνοια
Πρώτη δύναμη, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας, και μάλιστα με σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά, αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ, στο 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Για το Γενικό Συμβούλιο ψήφισαν 201 (από 253 στο προηγούμενο συνέδριο) και βρέθηκαν 200 (από 250) έγκυρες ψήφοι. Για τους αντιπροσώπους της ΟΕΝΓΕ στην ΑΔΕΔΥ ψήφισαν επίσης 201 (από 228), με 198 έγκυρες ψήφους (από 225).

  • Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 54 ψήφους (από 41) καταλαμβάνοντας 7 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο (από 4) και 60 ψήφους (από 42), εκλέγοντας 7 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ (από 5).
  • Το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» (δυνάμεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΣΧΕΔΙΟ Β', Ανεξάρτητοι) συγκέντρωσε 51 ψήφους (από 42) και 7 έδρες (από 4) για το Γενικό Συμβούλιο και 49 ψήφους (από 47) και 6 αντιπροσώπους (από 6) στην ΑΔΕΔΥ. Στο προηγούμενο συνέδριο το «ΣΧΕΔΙΟ Β'», που συμμετείχε τώρα στο «Ενωτικό Κίνημα», είχε συμμετάσχει με δικό του ψηφοδέλτιο, λαμβάνοντας 10 ψήφους και 1 έδρα στο Γενικό Συμβούλιο.
  • Το «Μέτωπο» (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 49 ψήφους (από 80) και 7 έδρες (από 9) στο Γενικό Συμβούλιο, και 44 ψήφους (από 72) και 5 αντιπροσώπους (από 9) στην ΑΔΕΔΥ.
  • Η ΔΗΚΝΙ (δυνάμεις ΝΔ) πήρε 33 ψήφους (από 44) και 4 έδρες (από 5) στο Γενικό Συμβούλιο, 32 ψήφους (από 35) και 4 (από 5) αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ.
  • Η «Συμπαράταξη για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ» (δυνάμεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) έλαβε 13 ψήφους τόσο στο Γενικό Συμβούλιο, όσο και στην ΑΔΕΔΥ, εκλέγοντας 2 έδρες και 1 αντιπρόσωπο αντίστοιχα. Στο προηγούμενο συνέδριο το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ είχε εκλέξει 3 έδρες και 3 αντιπροσώπους (με 25 και 22 ψήφους αντίστοιχα) ενώ η ΙΑΣΥ (δυνάμεις ΔΗΜΑΡ) είχε 1 έδρα και 1 αντιπρόσωπο (με 8 και 7 ψήφους αντίστοιχα).

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει ώθηση στον αγώνα του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών.

Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο γενικότερος συσχετισμός δύναμης παραμένει αρνητικός, πολλά πράγματα ακόμα πρέπει να γίνουν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, ενισχύοντας την πάλη τους για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, πρέπει ταυτόχρονα να δυναμώσουν τους αγώνες για την απαλλαγή τους από το βραχνά του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Την απόλυτη πλειοψηφία κατέκτησε το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι», που στήριξε το ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους κατά 123%, ενώ αύξηση κατά 36,4% σημείωσε και ο αριθμός των ψηφισάντων.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 371 εργαζόμενοι, έγκυρα 335, λευκά - άκυρα 36 (από 272 ψηφίσαντες, έγκυρα 264, λευκά - άκυρα 8):

  • Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» πήρε 241 ψήφους (71,94%) και κατέλαβε 8 έδρες, από 108 ψήφους (40,9%) και 5 έδρες το 2014.
  • Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 80 ψήφους (23,88%) και 3 έδρες, από 83 ψήφους (31,44%) και 3 έδρες.
  • Η παράταξη «Αυτόνομο Κίνημα Ανεξάρτητων Εργαζομένων» (κατέβηκε για πρώτη φορά) πήρε 14 ψήφους (4,18%) και καμία έδρα.

Στις τωρινές εκλογές δεν κατέβηκε το ψηφοδέλτιο των «Αριστερών Συσπειρώσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.), το οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 73 ψήφους (27,65%) και 3 έδρες.

Στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν Συνδικάτα των Βαλκανίων

Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το Βαλκανικό Συνδικαλιστικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων από: Κύπρο (ΠEO και ΚΤΟEOS), Τουρκία (SOSYALIS), Βοσνία - Ερζεγοβίνη (LUTIRJA), Βουλγαρία (GBTUC kai FITUFOOD), Σερβία (ASSOCIATEDTRADEUNIOS OF SERBIA SLOGA), Αλβανία (KSSH και OSPN PATOS), Ρουμανία (NTUC MERIDIAN).

Στη διάρκεια των εργασιών, έγιναν παρεμβάσεις γύρω από δύο θεματικές: Συλλογικές Συμβάσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις (μισθοί, ωράρια, εργασιακές σχέσεις, μαύρη εργασία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.λπ.). Συνδικαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες (κυβερνητικές και εργοδοτικές παρεμβάσεις κ.λπ.).

Ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, τόνισε εισηγητικά την ανάγκη να υπάρξει σταθερή συνεργασία των βαλκανικών συνδικάτων και ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και κοινής δράσης, σε μια περιοχή που οι λαοί βιώνουν κοινές συνέπειες από τις εξελίξεις. Από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν αναδείχθηκε η ανάγκη ανάπτυξης της αλληλεγγύης, ειδικά σε ζητήματα όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι αγώνες για την ανάκληση απολύσεων, η προστασία των ανέργων, η προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γιώργος Μαυρίκος, γγ της ΠΣΟ. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μίλησε ο Νίκος Θεοδωράκης. Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες εξέδωσαν ψήφισμα στήριξης της μεγάλης πορείας του Δήμου Πάτρας για την ανεργία και ψήφισμα αλληλεγγύης στον πολύμηνο αγώνα των απεργών της «Κόκα Κόλα». Το επόμενο Βαλκανικό Φόρουμ θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη και το φθινόπωρο η προπαρασκευαστική συνάντηση θα φιλοξενηθεί από το ΠΑΜΕ.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Παράταση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αποφάσισε η εφορευτική επιτροπή. Ετσι, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν την Τετάρτη 13/4 και την Πέμπτη 14/4, 11 π.μ. έως 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος).
  • Ολοκληρώνονται την Κυριακή 17/4 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Φάρμακου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Εκτός από χώρους εργασίας, κάλπη θα στηθεί την Τετάρτη 13/4 (2.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και την Κυριακή 17/4 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) στα γραφεία του συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος).
  • Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας προχωρά σε αρχαιρεσίες στις 22, 23 και 24/4 στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26, Προσφυγικά).
Κάλεσμα της ΕΣΚ για τις εκλογές στους οδηγούς ταξί

Κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης του ψηφοδελτίου της απευθύνει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) στο Σωματείο Οδηγών Ταξί Αττικής (ΣΟΤΑ) μπροστά στις εκλογές του Σωματείου, που θα γίνουν την Κυριακή 17/4, στα γραφεία του (Οδυσσέως 8, Αθήνα).

«Το προεδρείο και η παράταξη που έχει την πλειοψηφία στη διοίκηση του Σωματείου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν παρατήσει το Σωματείο και τους οδηγούς ταξί στην τύχη τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν "Αστικό Οικονομικό Συνεταιρισμό", μια "ΜΚΟ ταξί", μέσω του οποίου θα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι την εργασία οδηγών ταξί», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΚ.

Παράλληλα, καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς και τις απειλές χρυσαυγίτη ιδιοκτήτη ταξί ενάντια σε οδηγό ο οποίος κόλλησε την αφίσα για τις αρχαιρεσίες του Σωματείου στην πιάτσα των ταξί στο Πέραμα, την περασμένη Κυριακή. «Αλλο ένα περιστατικό που αποδεικνύει τη στάση της Χρυσής Αυγής και των χρυσαυγιτών απέναντι σε κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο», σημειώνει και καλεί τους οδηγούς ταξί να απαντήσουν με την εγγραφή τους στο Σωματείο και τη στήριξη του ψηφοδελτίου της.

Συνεδρίασε η διοίκηση της ΓΣΕΕ

Συνεδρίασε χτες η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μετά το 36ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, και προχώρησε στην εκλογή προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την πάγια τακτική της, η παράταξη της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στο συνέδριο, δεν συμμετέχει στο προεδρείο. Η ολομέλεια ανέθεσε στην ΕΕ να καθορίσει με βάση τις εξελίξεις την ακριβή ημερομηνία της 48ωρης γενικής απεργίας και συζήτησε το ζήτημα του εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ