ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στις 18 Μάη ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ για τη στάση των άλλων δυνάμεων σχετικά με τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών

«Στις 18 Μάη ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ». Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ και σχολιάζουν τη στάση των άλλων δυνάμεων στο ζήτημα του καθορισμού της ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών, καλώντας τους φοιτητές και τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Σε δεκάδες Διοικητικά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα, οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής πρότειναν να πάρουν απόφαση οι ίδιοι σι σύλλογοι για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων, αφού δεν υπάρχει ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ εδώ και χρόνια.

Πρότειναν συγκεκριμένη, ενιαία ημερομηνία για όλους τους συλλόγους.

Στην πλειοψηφία των συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, το ψήφισμα δεν πέρασε γιατί το καταψήφισαν μαζί οι παρατάξεις της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ, των ΕΑΑΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ολοι μαζί, με μια φωνή, δήλωσαν ότι "ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών καθορίζεται από το απερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ". Ξέχασαν όμως να μας πουν ότι τα κεντρικά όργανα της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ δεν υπάρχουν εδώ και 21 χρόνια, από το 1995 (όταν ο σημερινός πρωτοετής ήταν αγέννητος!) με δική τους ευθύνη. Τα δε ΕΑΑΚ δεν έμειναν εκεί. Δήλωσαν ακόμα: "Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι θα γίνονται οι εκλογές και σε συλλόγους με αρνητικό συσχετισμό, όπως αυτούς στους οποίους πρώτη δύναμη είναι η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ"! Μα με αυτούς τους οποίους καταδικάζετε, κάθεστε στα ίδια τραπέζια την αμέσως επόμενη μέρα... Με το αγωνιστικό κουαρτέτο ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί συσχετισμοί των συλλόγων μας;
  • Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια τα συνεταιράκια των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ καθορίζουν την ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών στις διαπαραταξιακές τους μαζώξεις, που συνεδριάζουν πίσω από την πλάτη των φοιτητών και των συλλόγων. Με τη στάση τους αποδεικνύουν πόσο υπολογίζουν τη γνώμη των φοιτητών, πήγαν περίπατο και οι αμεσοδημοκρατίες και τα "όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις".
  • Ποιον εκπροσωπούν, πέρα από τον εαυτό τους, όλοι αυτοί οι 30άρηδες φοιτητοπαππούδες, που μαζεύτηκαν φέτος στη Νομική και αποφάσισαν να διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη;

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν έχουν καμία ανάγκη από τέτοιου είδους "κομπρεμί" μεταξύ των παρατάξεων. Πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος και τη ζωντάνια των φοιτητικών συλλόγων».

Οι εκλεγμένοι καλούν σε ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ απευθυνόμενοι σε κάθε φοιτητή και σπουδαστή:

«Βγάλε συμπέρασμα από τη στάση τους, από τα ψέματά τους!

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

Η διεξαγωγή των εκλογών και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση να γίνουν υπόθεση των φοιτητών».

Αντί για μόνιμους διορισμούς, νέα διάταξη για αναπληρωτές

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διεκδικώντας μαζικούς διορισμούς άμεσα, μόνιμη και σταθερή δουλειά που θα δώσει λύση στο ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων.

Σε συμμετοχή καλούν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, ενώ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάταξης για προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2016 - 2017, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το ΑΣΕΠ εκδίδει προκήρυξη για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης αναπληρωτών. Ο πίνακας αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης καταρτίζεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από την αθροιστική βαθμολόγηση των ακόλουθων κριτηρίων: Επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.

Η διάταξη, που ενσωματώνει τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για προτεραιότητα ιδιαίτερα στο κριτήριο της επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ προκειμένου να προσληφθεί κάποιος ως αναπληρωτής, οδηγεί σε νέα αδιέξοδα για όλους τους αναπληρωτές - ωρομίσθιους, τους ελαστικά εργαζόμενους και τα σχολεία, αναδεικνύοντας την ανάγκη μόνιμων διορισμών. Με την κυβέρνηση να τάζει και να ξανατάζει 20.000 διορισμούς «σε βάθος τριετίας», όμως με τον όρο να συμφωνήσουν οι «θεσμοί» και ανάλογα με την έκβαση της διαπραγμάτευσης, την πορεία των δημοσιονομικών...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στο 4% οι εισακτέοι με το παλιό σύστημα

Phasma

Το 4% των θέσεων που προβλέπονται για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στα ΑΕΙ, θα διεκδικήσουν φέτος οι απόφοιτοι των ΓΕΛ που θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα των εξετάσεων. Το ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ για απόφοιτους ΕΠΑΛ που θα διαγωνιστούν με το παλιό σύστημα, διαμορφώνεται στο 13,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι απόφοιτοι των ΓΕΛ που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα ανέρχονταν σε 3.395 (4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ) και ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων με την Ομάδα Α' σε 2.457, (13.8% των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ).

Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια καταλαμβάνουν απόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β') των δύο προηγούμενων ετών χωρίς νέα εξέταση (60% σε υποψηφίους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις εξετάσεις το 2015 και το 40% για όσους συμμετείχαν το 2014).

Επίσης, το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ, διεκδικείται από αποφοίτους ημερήσιων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β') ή ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α') των δύο προηγούμενων ετών (60% και 40% σε όσους συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2014, αντίστοιχα).

Εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης της ΚΝΕ στις σχολές των ΑΕΙ με προσανατολισμό το αντικείμενο των σπουδών, η Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ οργανώνει αυτή τη βδομάδα τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τρίτη, στην Ιατρική, στις 14.30, απέναντι από την αίθουσα του α' έτους, με θέμα «Υγεία - Πρόνοια... εμπόρευμα ή κοινωνικό δικαίωμα; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Εκτορας Γάζος, στέλεχος του ΚΚΕ, ειδικευόμενος γιατρός στο ΠΓΝΙ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ.

Την Πέμπτη 14 Απρίλη, στις Παιδαγωγικές Σχολές και τη Φιλολογία, στις 14.00, στην αίθουσα σεμιναρίων, με θέμα «Ο ρόλος του παιδαγωγού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας». Θα μιλήσει ο Τάσος Τόκας, στέλεχος του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρουσιάσεις της θέσης του ΚΚΕ για το σχολείο

Οργανώσεις του ΚΚΕ προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο.

Συγκεκριμένα:

Η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, παρουσιάζει την πρόταση του Κόμματος, την Πέμπτη, 14 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Τομεακή Επιτροπή και η ΚΟΒ Παιδείας Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης τη Δευτέρα, 18 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου (Κομνηνάκη 43). Την παρουσίαση θα κάνει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενάντια στο κλείσιμο των τμημάτων ένταξης

Να αποσυρθεί η τροπολογία και η εγκύκλιος που συρρικνώνουν τις δομές της Ειδικής Αγωγής και να μην κλείσει κανένα τμήμα ένταξης, ζήτησαν χτες οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Α' Αθήνας. Τόνισαν, παράλληλα, την ανάγκη να ιδρυθούν τμήματα ένταξης σε όλα τα σχολεία - και δεύτερο τμήμα σε όσα σχολεία υπάρχει ανάγκη - και να γίνουν μαζικοί διορισμοί σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Α' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, καθώς στα σχολεία ευθύνης της, με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης και την εγκύκλιο που ακολούθησε από το υπουργείο Παιδείας, οδηγούνται σε κλείσιμο 15 τμήματα ένταξης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ