ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στον Πειραιά άνοιξε η αυλαία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Φτιαγμένη με πολύ μεράκι από τους μαθητές η πετυχημένη εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Πασαλιμάνι

Ανοιξε η αυλαία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ και η πρεμιέρα έγινε το Σάββατο, στον Πειραιά, με μια πετυχημένη εκδήλωση που ετοίμασαν με μεράκι μαθητές μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από σχολεία της πόλης, μεταφέροντας το μήνυμα - κεντρικό σύνθημα των Φεστιβάλ: «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη».

Από νωρίς το απόγευμα η πλατεία στο Πασαλιμάνι γέμισε με μαθητές, αλλά και μεγαλύτερους, γονείς και άλλους που ήρθαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους που συμμετείχαν στα μαθητικά συγκροτήματα που ανέβηκαν στη σκηνή του Φεστιβάλ. «Πηγαδάκια» συζητήσεων άνοιγαν διαρκώς, γύρω από το σύνθημα του Φεστιβάλ, το κάλεσμα γνωριμίας με την ΚΝΕ και τις επαναστατικές της θέσεις. Και παράλληλα ήταν έκδηλος ο χαρακτήρας της γιορτής, με παιχνίδια, γέλια και πολύ κέφι. Η πλατεία είχε διαμορφωθεί για το Φεστιβάλ με ταμπλό που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές, με τραπέζια για σκάκι και πινγκ πονγκ, ενώ υπήρχε και χώρος για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, αλλά και βιβλιοπωλείο.

Λίγο μετά τις 19.00 ξεκίνησαν και οι εκδηλώσεις στη σκηνή, με θεατρικό σκετς βασισμένο στο «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι...», το αλληγορικό έργο του Μπρεχτ στο οποίο προσομοιάζονται η Παιδεία, ο πόλεμος, οι τέχνες κ.ά. στον καπιταλισμό, ως θαλάσσιος κόσμος με καρχαρίες και μικρά ψάρια. Ανάμεσα στο κείμενο του Μπρεχτ οι μαθητές παρουσίαζαν θεατροποιημένες εικόνες από μια σύγχρονη σχολική τάξη κι από αυτά που τους μαθαίνει το αστικό σχολείο, αλλά αναπαριστούσαν και σύγχρονες μαθητικές συζητήσεις με τους προβληματισμούς τους.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός της Σταυρούλας Ξεκαλάκη, μαθήτριας του 3ου Λυκείου, που επισήμανε ότι το Φεστιβάλ στήθηκε από μαθητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, και αποτελεί συνέχεια της δράσης που ανέπτυξε η Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα μέσα κι έξω από τα σχολεία. Εκανε αναφορά σε αυτήν τη δράση, με τα δυναμικά συλλαλητήρια για διεκδίκηση Παιδείας που θα μορφώνει πραγματικά και δεν θα δημιουργεί νέα φτηνά εργατικά χέρια, για δωρεάν σίτιση και μεταφορά, αξιοπρεπείς σχολικές υποδομές. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο ότι τα μέλη της ΚΝΕ και αγωνιστές μαθητές πρωτοστάτησαν στο Συντονιστικό των Σχολείων του Πειραιά ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, με συναυλίες και συλλογή τροφίμων για τα θύματα του πολέμου που προκαλούν λίγοι και ισχυροί για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. «Είναι αυτή η υποστήριξη που καλλιεργεί την ενότητα των λαών και σπάει την ξενοφοβία και το ρατσισμό, κάτι που επιδιώκουν διάφορα φασιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή. Ολοι οι λαοί έχουν έναν κοινό εχθρό και η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτού του συστήματος. Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός, είναι η κοινωνία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και των παιδιών του και αξιοποιεί την επιστήμη, την τεχνολογία, την παραγωγή για να ζούμε καλύτερα οι πολλοί και όχι να αυξάνουν τα κέρδη τους οι λίγοι. Η κοινωνία όπου υπάρχει πραγματική ελευθερία, ζωή με δικαιώματα και μπορεί να κάνει πράξη και το σχολείο που μας αξίζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα της ΚΝΕ προς κάθε μαθητή, κάθε νέο, να παλέψει γι' αυτήν την υπόθεση μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, της Νεολαίας του ΚΚΕ: «Δε χάνουμε ούτε στιγμή από τα καλύτερά μας χρόνια και τα αφιερώνουμε για τα καλύτερα χρόνια που δικαιούμαστε να ζήσουμε».

Κι έπειτα δόθηκε το έναυσμα για... ν' αρχίσουν τα όργανα! Πλήθος μαθητικών συγκροτημάτων έδωσαν τον τόνο με τους δικούς τους ρυθμούς, από χιπ χοπ μέχρι ρεμπέτικο και τους δικούς τους ήχους, με βιολί, φλάουτο, πιάνο, μπουζούκι, κιθάρες, έπαιξαν και τραγούδησαν στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και στα ρώσικα, με πολύ κέφι και μεράκι. Το Φεστιβάλ τελείωσε με συναυλία του συγκροτήματος «Vanila Swing».

Κοινή οπτική και κλιμάκωση της συνεργασίας

Διαδοχικές συναντήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και του «18 ΑΝΩ»

Η φιλοσοφία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης ήταν το επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποίησε, την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, Γ. Μπαρδάνη, και τον διευθυντή, Β. Γκιτάκο, καθώς και με τον διευθυντή του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ», Α. Κυρούση, την επιστημονικά υπεύθυνη, Μ. Σχίζα, και την Επιστημονική Ομάδα του Τμήματος Οικογένειας του προγράμματος.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης τόνισε την πείρα και τις γνώσεις που έχουν συσσωρευτεί με το πέρασμα των χρόνων προσφοράς στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα και, σε αυτή τη βάση, εξήγησε την ουσία των παρεμβάσεων πρωτογενούς και καθολικής πρόληψης στην κοινότητα και την αξία τους στις σύγχρονες συνθήκες, καθώς και τη σημασία ενίσχυσης και ανάπτυξής τους. Παράλληλα, ανέδειξαν τη διαρκή και πολύπλευρη σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ, αφενός, των προσπαθειών των εργαζομένων γύρω από αυτό το κεντρικό ζητούμενο και, αφετέρου, του θεσμικού καθεστώτος ύπαρξης και λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, το οποίο εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα και όχι την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης και τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι επανέλαβαν την πρότασή τους για οριστικό ξεπέρασμα των φραγμών που θέτει το παρόν θεσμικό καθεστώς των Κέντρων Πρόληψης, και η οποία αφορά τη σύσταση ενιαίου φορέα Κέντρων Πρόληψης, με δημόσιο χαρακτήρα, με βασικό στόχο του το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτογενούς και καθολικής πρόληψης, ανοιχτό στη συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και του «18 ΑΝΩ» εντοπίστηκαν κοινά σημεία στην οπτική γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης και της αντιμετώπισής του και συμφωνήθηκε η συνέχιση συνεργασιών με το ΚΕΘΕΑ σε επίπεδο εκπαιδεύσεων καθώς και οποιασδήποτε κοινής δράσης, ενώ με το «18 ΑΝΩ» συναποφασίστηκε η συνεργασία του Σωματείου με το Τμήμα Οικογένειας της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» του ΨΝΑ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η συμβολή των κομμουνιστικών ιδεών στην πάλη για Λαϊκή Παιδεία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει ιστορική πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 16/4, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, με θέμα «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ. Η συμβολή των κομμουνιστικών ιδεών στην πάλη για Λαϊκή Παιδεία».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Γ. Σταυρόπουλο, εκπαιδευτικό και δρ. Θανάση Ν. Καραγιάννη, συγγραφέα - πρώην σχολικό σύμβουλο ΠΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ