ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Επιστρέφουν νικητές στη δουλειά μετά από 165 μέρες!

Παρακαταθήκη η μάχη που έδωσαν σαν μια γροθιά, με το σωματείο και τη σωματειακή επιτροπή τους

Από κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο
Από κινητοποίηση των εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο
Νικητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά, μετά από 165 μέρες σκληρού αγώνα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Για περισσότερους από πέντε μήνες, οι εργαζόμενοι έδωσαν αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες σωματεία και φορείς της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Η εργολαβική εταιρεία «Waste Solution», που ανέλαβε το εργοστάσιο τον περασμένο Νοέμβρη, απέλυσε και τους 40 εργαζόμενους, που δούλευαν στην «Ανακύκλωση» από 5 έως και 10 χρόνια, με σκοπό να τους αντικαταστήσει με «φθηνότερους» και χωρίς δικαιώματα.

Σε μια σειρά συναντήσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, επέμενε στην απόφασή της να μην επαναπροσλάβει κανέναν από τους παλιούς εργαζόμενους ή να προσλάβει έναν μικρό αριθμό από αυτούς, με τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ, αντί για τα 751 ευρώ τα οποία είχαν κατακτήσει με παλιότερες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, και κυρίως με την απεργία των 118 ημερών που έκαναν το 2012.

Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων, που πάλεψαν σαν μια γροθιά μέσα από το σωματείο τους, καθώς και η αλληλεγγύη του λαού της πόλης οδήγησαν την εταιρεία σε αναδίπλωση. Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε την επιστροφή των 29 απ' αυτούς, που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά (οι υπόλοιποι 11 είτε βρήκαν αλλού δουλειά είτε δεν θέλησαν να επιστρέψουν) με τους ίδιους μισθούς που έπαιρναν τον Οκτώβρη.

Επίσης, συμφωνήθηκε να δίνεται ένσημο ΒΑΕ σε όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση ή έχουν ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια Ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά το ωράριο, καταλήχθηκε 6ήμερη απασχόληση, με ημερήσιο χρόνο 7 ώρες και 40 λεπτά, ενώ προστέθηκε ένα μπόνους το οποίο θα δίνεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς στο εργοστάσιο.

Παρακαταθήκη χαρακτηρίζει τον αγώνα που δόθηκε η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. «Είναι αγώνας υποδομής για τους αγώνες που θα 'ρθουν. Είναι αγώνας που ήρθε να γκρεμίσει συθέμελα λογικές του "τίποτα δε γίνεται", του "είναι νόμος, αφού ψηφίστηκε τελείωσε", του "κρίση έχουμε, δουλειά να 'ναι και ό,τι να 'ναι". Είναι αγώνας που αποδεικνύει ότι ακόμα και μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και υποχώρησης, όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι, οργανωμένοι, με συνελεύσεις, με επιτροπή μέσα στο χώρο δουλειάς, με το σωματείο τους σωστά προσανατολισμένο στον αγώνα, τότε μπορούν να υπάρχουν νίκες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Στη βάση αυτή απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών Συμβάσεων. «Πρώτος σταθμός μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την προετοιμασία και επιτυχία της 48ωρης απεργίας, όταν το ασφαλιστικό έκτρωμα που χαντακώνει τις ζωές όλων μας πάει στη Βουλή», καταλήγει η Σωματειακή Επιτροπή.

Κινητοποιήσεις στα Πρακτορεία Τύπου και σε άλλους χώρους δουλειάς

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Σε στάσεις εργασίας ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας στο πρακτορείο «Αργος» για μειώσεις 12% στους μισθούς τους, προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία τύπου. Συγκεκριμένα, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας και για τις δύο βάρδιες των εργαζομένων την Πέμπτη (4 π.μ. έως 6 π.μ. και 9 π.μ. έως 11 π.μ.). Κατά τη διάρκειά τους θα γίνουν συγκεντρώσεις των εργαζομένων στην «Ιριδα», στις 5 π.μ., και στο «Αργος», στις 10 π.μ. (πύλη 10α).

Το σωματείο υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του πως το δρόμο των μειώσεων άνοιξε πρώτη η εργοδοσία στο πρακτορείο «Ευρώπη», με μειώσεις 12% που επέβαλε μονομερώς πριν από δύο χρόνια, με το «Αργος» να ακολουθεί σήμερα, επιβεβαιώνοντας πως τα δύο πρακτορεία «πάντα έχουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους».

Η εργοδοσία, παράλληλα, δεν χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί στο σωματείο, κάνοντας λόγο για «προβληματικές από πλευράς νομιμότητας και καταχρηστικότητας συμπεριφορές και πράξεις του σωματείου». Ως τέτοιες χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με αιτήματα το αυτονόητο δικαίωμα της ομαλής καταβολής της μισθοδοσίας, των ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς και της υπογραφής νέας ΣΣΕ χωρίς μειώσεις.

Τέλος, «συμβουλεύει» τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους, προκειμένου «να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες και αιφνιδιαστικές λύσεις σε ατομικό επίπεδο». «Ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος και πρέπει να επιστραφεί στους αποστολείς του», τονίζει το σωματείο και απαντά ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία.

Στη Βιομηχανία

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Μαγνησίας, που, με αποφάσεις τους, καταδικάζουν τις απολύσεις δύο εργαζομένων από την ΒΕΜΕΚΕΠ, η μία από τις οποίες αποτελεί και συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της Χρυσούλας Τασολάμπρου, μέλους των διοικήσεων του Συνδικάτου Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων ενάντια στις απολύσεις, που οργανώνονται με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στα εργοστάσια του κλάδου στο Βόλο και συγκέντρωση έξω από την ΒΕΜΕΚΕΠ. Για την ερχόμενη Πέμπτη 14/4, το Εργατικό Κέντρο Βόλου κήρυξε παμβολιώτικη 2ωρη στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., με συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. έξω από τη ΒΕΜΕΚΕΠ. Την ερχόμενη Δευτέρα 18/4, στη 1 μ.μ., προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας και καλούνται οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν μαζικά.

Επίσης, σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους εργαζόμενους από τη «Ροδόπη ΑΕ» και την «ΚΟΜΟΤΕΞ» αύριο Τετάρτη στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Ξάνθης, όπου εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις, καλεί η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Την ίδια μέρα εκδικάζεται και αγωγή εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ σε βάρος της εργοδοσίας, γιατί μονομερώς τούς μείωσε το μισθό όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση με μείωση μισθού και στη συνέχεια πάλι μονομερώς τούς επέβαλε 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία.

Στη «Ροδόπη ΑΕ», το Νοέμβρη του 2015, η εργοδοσία απέλυσε 12 εργαζόμενους. Το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι απάντησαν με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες σταμάτησαν μετά από τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι παύει τις απολύσεις (είχε στόχο να απολύσει 25) και ότι θα προχωρήσει σε επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Από τότε, η εργοδοσία, με διάφορα προσχήματα, δεν επαναπροσέλαβε τους απολυμένους και τώρα τους ζητά να δεχθούν να δουλεύουν 10ωρα για να τους επαναπροσλάβει. Στην ΚΟΜΟΤΕΞ απολύθηκαν 5 εργαζόμενοι.

Στο Εμπόριο

Σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 14 Απρίλη και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ Μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης), διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 3-4 μηνών που τους οφείλονται και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι, με οργανωτή το Πανελλαδικό τους σωματείο, σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τον αγώνα και έχουν αποφασίσει συμμετοχή στη 48ωρη γενική απεργία, όποτε προκηρυχθεί.

Ακόμα, μαζική παρέμβαση έξω από το κατάστημα «Pink woman» στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης λόγω συνδικαλιστικής δράσης και της συμμετοχής της στην απεργία. Την Πέμπτη 14 Απρίλη, έχει οριστεί συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Εβρου. Το σωματείο καλεί τα υπόλοιπα σωματεία σε όλη την Ελλάδα όπου δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη επιχείρηση να καταδικάσουν το γεγονός και να απαιτήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

Τιμούν την απεργία στα μεταλλεία Σκαλιστήρη

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του Σκαλιστήρη, κάτω από τον τίτλο «Ταξική σύγκρουση που στέλνει μήνυμα στο σήμερα: `Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», οργανώνουν οι ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, το Σάββατο 16/4, στις 7.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο Μαντουδίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κώστας Γεωργατζής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων των μεταλλείων το 1976, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η συγκεκριμένη απεργία. Θα προβληθούν στιγμές της απεργίας, όπως αυτές καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ «Μαντούδι '76» και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org