Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Πρωτιά της ΔΗΠΑΚ για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου των νοσοκομειακών γιατρών

Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε Υγεία - Πρόνοια
Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε Υγεία - Πρόνοια
Πρώτη δύναμη, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ομοσπονδίας, και μάλιστα με σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά, αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ, στο 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Για το Γενικό Συμβούλιο ψήφισαν 201 (από 253 στο προηγούμενο συνέδριο) και βρέθηκαν 200 (από 250) έγκυρες ψήφοι. Για τους αντιπροσώπους της ΟΕΝΓΕ στην ΑΔΕΔΥ ψήφισαν επίσης 201 (από 228), με 198 έγκυρες ψήφους (από 225).

  • Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 54 ψήφους (από 41) καταλαμβάνοντας 7 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο (από 4) και 60 ψήφους (από 42), εκλέγοντας 7 αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ (από 5).
  • Το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» (δυνάμεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΣΧΕΔΙΟ Β', Ανεξάρτητοι) συγκέντρωσε 51 ψήφους (από 42) και 7 έδρες (από 4) για το Γενικό Συμβούλιο και 49 ψήφους (από 47) και 6 αντιπροσώπους (από 6) στην ΑΔΕΔΥ. Στο προηγούμενο συνέδριο το «ΣΧΕΔΙΟ Β'», που συμμετείχε τώρα στο «Ενωτικό Κίνημα», είχε συμμετάσχει με δικό του ψηφοδέλτιο, λαμβάνοντας 10 ψήφους και 1 έδρα στο Γενικό Συμβούλιο.
  • Το «Μέτωπο» (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 49 ψήφους (από 80) και 7 έδρες (από 9) στο Γενικό Συμβούλιο, και 44 ψήφους (από 72) και 5 αντιπροσώπους (από 9) στην ΑΔΕΔΥ.
  • Η ΔΗΚΝΙ (δυνάμεις ΝΔ) πήρε 33 ψήφους (από 44) και 4 έδρες (από 5) στο Γενικό Συμβούλιο, 32 ψήφους (από 35) και 4 (από 5) αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ.
  • Η «Συμπαράταξη για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ» (δυνάμεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) έλαβε 13 ψήφους τόσο στο Γενικό Συμβούλιο, όσο και στην ΑΔΕΔΥ, εκλέγοντας 2 έδρες και 1 αντιπρόσωπο αντίστοιχα. Στο προηγούμενο συνέδριο το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ είχε εκλέξει 3 έδρες και 3 αντιπροσώπους (με 25 και 22 ψήφους αντίστοιχα) ενώ η ΙΑΣΥ (δυνάμεις ΔΗΜΑΡ) είχε 1 έδρα και 1 αντιπρόσωπο (με 8 και 7 ψήφους αντίστοιχα).

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει ώθηση στον αγώνα του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών.

Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο γενικότερος συσχετισμός δύναμης παραμένει αρνητικός, πολλά πράγματα ακόμα πρέπει να γίνουν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, ενισχύοντας την πάλη τους για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, πρέπει ταυτόχρονα να δυναμώσουν τους αγώνες για την απαλλαγή τους από το βραχνά του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Την απόλυτη πλειοψηφία κατέκτησε το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι», που στήριξε το ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους κατά 123%, ενώ αύξηση κατά 36,4% σημείωσε και ο αριθμός των ψηφισάντων.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 371 εργαζόμενοι, έγκυρα 335, λευκά - άκυρα 36 (από 272 ψηφίσαντες, έγκυρα 264, λευκά - άκυρα 8):

  • Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» πήρε 241 ψήφους (71,94%) και κατέλαβε 8 έδρες, από 108 ψήφους (40,9%) και 5 έδρες το 2014.
  • Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 80 ψήφους (23,88%) και 3 έδρες, από 83 ψήφους (31,44%) και 3 έδρες.
  • Η παράταξη «Αυτόνομο Κίνημα Ανεξάρτητων Εργαζομένων» (κατέβηκε για πρώτη φορά) πήρε 14 ψήφους (4,18%) και καμία έδρα.

Στις τωρινές εκλογές δεν κατέβηκε το ψηφοδέλτιο των «Αριστερών Συσπειρώσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.), το οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 73 ψήφους (27,65%) και 3 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ