ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί από τις εξευτελιστικές τιμές

Μεγάλο μέρος της παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια, με τους εμπόρους πλέον να μην παίρνουν καθόλου το προϊόν...
Μεγάλο μέρος της παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια, με τους εμπόρους πλέον να μην παίρνουν καθόλου το προϊόν...
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει για μια ακόμη χρονιά η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, τις ελλείψεις στα προγράμματα δακοκτονίας, τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις από καταστροφές, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης από το κράτος, αναδεικνύουν αγροτικοί σύλλογοι στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης,«στην ελιά Καλαμών η κατάσταση είναι τραγική. Μετά τις εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το 50% του κόστους παραγωγής, δεκάδες παραγωγοί τώρα οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή. Ενώ στην αρχή οι τιμές ήταν στα τάρταρα, γύρω στα 0,5 ευρώ το κιλό, με τα περισσότερα νούμερα (ποιότητες της βρώσιμης ελιάς) να ελαιοποιούνται (να μετατρέπονται σε λάδι), πλέον οι έμποροι δεν παίρνουν καθόλου το προϊόν, με αποτέλεσμα να πετιέται στους σκουπιδότοπους. Προκλητικά, μεταποιητές, μεγαλέμποροι και κυβέρνηση "κόβονται" για την ΠΟΠ στην ελιά Καλαμών, παρουσιάζοντας την ΠΟΠ ως τη "σωτηρία" των αγροτών. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι παρά τα δεκάδες ποιοτικά προϊόντα που παράγει ο αγρότης, η κατάσταση παραμένει δραματική για την πλειοψηφία των αγροτοπαραγωγών».

Παρόμοια προβλήματα στο λάδι αναδεικνύει και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, επισημαίνοντας: «Κατά την περίοδο συγκομιδής η τιμή παραγωγού για το καλής ποιότητας ελαιόλαδο στη Μεσσηνία ήταν "κολλημένη" στα 2,55 έως 2,60 ευρώ το κιλό. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε μια άνοδο τιμής στα 2,65 και έφτασε μέχρι τα 2,72 ευρώ το κιλό. Ομως ούτε αυτή η άνοδος της τιμής μπορεί να ικανοποιήσει τους παραγωγούς. Επίσης, αυτήν την περίοδο λίγοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το προϊόν τους για να κερδίσουν κάποια καλύτερη τιμή. Με την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, το "πράσινο τέλος" στο πετρέλαιο κίνησης, το "περιβαλλοντικό τέλος" στο νερό άρδευσης, από φέτος τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, ΟΣΔΕ) εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής».

Σε σχέση με τις ενισχύσεις, που δόθηκαν από το κράτος κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος μέσα σε συνθήκες πανδημίας, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι τονίζουν: «Είναι ψίχουλα, κυμάνθηκαν από 300 μέχρι 1.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των τελευταίων χρόνων. Ενώ την ίδια στιγμή πετάχτηκε έξω από αυτήν την τσεκουρωμένη ενίσχυση μεγάλο τμήμα αγροτών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια (...) Αυτό οδηγεί σε πλήρη απόγνωση τους συνταξιούχους αγρότες, που προσπαθούν να συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις πενιχρές συντάξεις τους».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν τους ελαιοπαραγωγούς να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, διεκδικώντας να αναπληρωθεί στο 100% το χαμένο εισόδημα, κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, να παρθούν μέτρα με ευθύνη του κράτους για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, να γίνουν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας οργανώνει σήμερα Παρασκευή συγκέντρωση στη γέφυρα της Αρτας και μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση.
  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Πελασγίας και Στυλίδας, καθώς και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μακρακώμης οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε ακόμα πιο οριακή κατάσταση οι αυτοαπασχολούμενοι

«Το νέο lockdown επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την οριακή κατάσταση των ΕΒΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι «το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και του τρόπου που έχει διαχειριστεί την πανδημία μέχρι σήμερα», με την απουσία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του λαού και για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιορισμού, το πλήγμα στο εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων είναι συντριπτικό», τονίζει η ΟΒΣΑ. «Τα επαγγέλματα γύρω από τον Τουρισμό έχασαν μια χρονιά, η εστίαση είναι κλειστή για μήνες, το εμπόριο ανοιγοκλείνει και όλοι οι κλάδοι έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Την ίδια στιγμή η φορολογία μένει αμετάβλητη, οι ρυθμίσεις τρέχουν, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν. Αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά, τα μέτρα στήριξης ήταν ανεπαρκή και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκαταστήσουν ούτε τμήμα των απωλειών των προηγούμενων μηνών».

Η ΟΒΣΑ επαναφέρει τα δίκαια αιτήματα που διεκδικεί «πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσους έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ».

  • Στο μεταξύ, η Ενωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καλλιθέας πραγματοποίησε συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης. Κατέθεσε υπόμνημα απαιτώντας μεταξύ άλλων απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 6 μήνες και στα επαγγελματικά δημοτικά μισθώματα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για τραπεζοκαθίσματα για τους μήνες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα κ.ά. Επίσης καλεί τους επαγγελματίες της περιοχής να συμμετάσχουν στη νέα κινητοποίηση που προγραμματίζουν την Τρίτη 16/2, στις 9 π.μ. στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ Καλλιθέας.
ΔΑΣ ΟΕΧΒΕ
Η αγωγή στην Ομοσπονδία έχει στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων

Την αγωγή σε βάρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ), με την οποία ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης αξιώνει να εισπράξει 2 εκατ. ευρώ επικαλούμενος «ηθική βλάβη» και «δυσφήμηση διά του Τύπου», καταγγέλλει ο συνδυασμός της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία.

Η ΔΑΣ απαιτεί να αποσυρθεί η αγωγή, η οποία στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων. «Καμιά αγωγή, καμιά προσπάθεια τρομοκράτησης δεν θα σταματήσει τον αγώνα των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει.

«Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι γνωστός για τα έργα και τις ημέρες του τόσο στα Λιπάσματα Καβάλας, όσο και σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις τις οποίες αφού τις χρησιμοποίησε για τα δικά του συμφέροντα ακολούθως τις κλείνει (Νεοχημική, Ιντερχεμ, Αλάπης Γερολυμάτος κ.ά.)», σημειώνει η ΔΑΣ. Οπως υπενθυμίζει, 133 εργαζόμενοι στα Λιπάσματα, «με σύμβαση αορίστου χρόνου (που έχουν δικαιωθεί και στα δικαστήρια) βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο απλήρωτοι», ενώ την ίδια στιγμή η επιχείρηση λειτουργεί με εργαζόμενους «μέσω εργολάβων με σύμβαση ορισμένου χρόνου». Ολα αυτά «γίνονται με την ανοχή, αν όχι και τη στήριξη των κυβερνήσεων, που από τη μια επιτρέπουν τις συγκεκριμένες ενέργειες, από την άλλη δεν παίρνουν κανένα μέτρο για να εφαρμοστούν έστω οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, εκφράζει τη διαφωνία της με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που απομονώνει το πρόβλημα «στη στενή αντιπαράθεση "υγιούς - μη υγιούς επιχειρηματικότητας"», δυσκολεύοντας την «ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στην πραγματική αιτία των προβλημάτων τους, με μέτωπο σε εργοδοσία - κυβέρνηση».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους «να προσανατολίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε εργοδοσία - κυβέρνηση και στα σχέδιά τους», με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν για «την άμεση λειτουργία του εργοστασίου των Λιπασμάτων με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά, την επαναφορά των 133 εργαζομένων που η εταιρεία κρατάει απέξω, την εξόφληση των αποδοχών τους».

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μια από τα ίδια τα «εμβληματικά έργα» της «πράσινης ανάπτυξης»

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε εργοτάξιο φωτοβολταϊκού πάρκου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με κατασκευαστή τη «ΜΕΤΚΑ» στην Εορδαία καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να περνούν τα διαλείμματά τους στα αυτοκίνητά τους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, την ίδια ώρα που το τελευταίο διάστημα οι θερμοκρασίες έπεσαν κάποιες μέρες κάτω από το μηδέν.

Αντίστοιχη είναι η γενικότερη εικόνα που σχηματίζουν τα «μεγάλα και εμβληματικά έργα» στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία, όπως σημειώνει το ΣΕΕΕΝ, αποδεικνύονται «μία από τα ίδια», καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απουσία Συλλογικών Συμβάσεων, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, με ημερομηνία λήξης και χαμηλά μεροκάματα.

Το ΣΕΕΕΝ τονίζει πως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, οι κανόνες λειτουργίας ενός εργοταξίου, αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι στιγμές ανάπαυσης των εργαζομένων να γίνονται σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Απαιτεί άμεσα, με ευθύνη των εργοδοτών, να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος (κλειστός, αεριζόμενος και θερμαινόμενος και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό) για τα διαλείμματα των εργαζομένων. Επίσης, απαιτεί να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι εργαζόμενοι βλέπουν πιο καθαρά σήμερα ότι η απολιγνιτοποίηση, η πράσινη ανάπτυξη θα θερίσει ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα και κατακτήσεις», επισημαίνει το Συνδικάτο και καταλήγει: «Τα εμβληματικά έργα στήνονται στα ισοπεδωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, για να βγουν κερδισμένοι ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας. Ο αγώνας και η διεκδίκηση είναι ο μονόδρομος».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
«Μαγική εικόνα» και τον Γενάρη

Οριακά θετικό ισοζύγιο, στο «κάδρο» του οποίου δεν περιλαμβάνονται οι αναστολές συμβάσεων και η μείωση του ωραρίου μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», καταγράφουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Γενάρη.

Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων καταγράφεται θετικό κατά 2.338 θέσεις εργασίας. Αναλυτικότερα, καταγράφονται 96.868 προσλήψεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων ήταν λίγο μικρότερος (94.530, από τις οποίες οι 38.668 αποτυπώνονται ως «οικειοθελείς» και οι 55.862 αφορούν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Ωστόσο, το χαρακτηριστικό του Γενάρη δεν είναι το οριακά θετικό ισοζύγιο αλλά, όπως όλους τους τελευταίους μήνες, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, που δουλεύουν με μειωμένο στο μισό χρόνο εργασίας, που βρίσκονται στον προθάλαμο της ανεργίας.

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην ΑΝΦΑΡΜ

Να ανακληθούν οι απολύσεις εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία ΑΝΦΑΡΜ απαιτεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Βοιωτίας - Ευβοίας, τονίζοντας ότι επιδίωξη της εργοδοσίας είναι η επιβολή «σιγής νεκροταφείου» μέσα στο χώρο δουλειάς, την ώρα που παρουσιάζει αύξηση στον κύκλο εργασιών και στα κέρδη της.

Οι 4 απολύσεις είχαν γίνει στα μέσα του Γενάρη και, σύμφωνα με το κλαδικό Συνδικάτο, πρόκειται για εργαζόμενους που τον περασμένο Νοέμβρη, μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων στο εργοστάσιο, σε συνεργασία με το Συνδικάτο είχαν διεκδικήσει μέτρα προστασίας.

Το Συνδικάτο και οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονταν από 4 έως 15 χρόνια στην εταιρεία, προσέφυγαν στο τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Θηβών. Εκεί η εργοδοσία εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της, ο οποίος επικαλέστηκε το «διευθυντικό δικαίωμα» που παρέχουν οι αντεργατικοί νόμοι τους οποίους έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την εργοδοτική τρομοκρατία, να ενισχύσουν τον αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοί τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ