ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 23 και 24 Φλεβάρη

Ενάντια στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΝΑΤ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΝΑΤ
Σε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 και 24 Φλεβάρη προχωρούν οι ναυτεργάτες, ενάντια στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η προκήρυξη απεργίας συμφωνήθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη όλων των ναυτεργατικών σωματείων που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά από πρωτοβουλία των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των 13 ναυτεργατικών οργανώσεων για να επικυρώσουν την απόφαση.

Οι ναυτεργάτες απαντούν αγωνιστικά στις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης με τις οποίες διαμορφώνεται πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, αρχίζοντας από τα ποντοπόρα πλοία, για να επεκταθεί σύντομα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Καθώς η κατάργηση των ΣΣΕ έχει φτάσει στην τελική ευθεία, την περασμένη βδομάδα το ΝΑΤ εξέδωσε εγκύκλιο η οποία προβλέπει την έκδοση «εγκριτικής πράξης για την τροποποίηση του όρου 8», προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 4714/2020, που καταργεί τη ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία. Οι μισθοί των ναυτεργατών σε αυτήν θα καθορίζονται σύμφωνα με τα χαμηλά μισθολόγια της ITF («Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών»). Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει στο ΝΑΤ για τους Ελληνες αξιωματικούς που θα έχει ναυτολογημένους στο πλοίο, όμως γι' αυτούς τους αξιωματικούς οι κρατήσεις για το ΝΑΤ θα γίνονται κανονικά!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, ανοίγοντας τη σύσκεψη, υπογράμμισε: «Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο και πρέπει να απαντήσουμε. Δεν θα τελειώσουμε με μία 48ωρη». Ανέφερε πως η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία θέλει να σμπαραλιάσει κάθε συγκροτημένο δικαίωμα, ωράρια, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, διαμορφώνοντας επικίνδυνες καταστάσεις στα καράβια, για να ενισχύσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου. Σημείωσε ακόμα ότι τα όσα προωθούνται σε βάρος των ναυτεργατών είναι τροχιοδεικτική βολή για όλους τους εργαζόμενους και η απάντηση πρέπει να είναι η ανάλογη.

Την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση σε αυτήν την επίθεση επισήμαναν στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι και των άλλων ναυτεργατικών σωματείων που πήραν το λόγο στη σύσκεψη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ενημέρωση των ναυτεργατών στα καράβια μπροστά στην απεργία.

Παρεμβάσεις στη διοίκηση του ΝΑΤ και στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ακολούθησε παρέμβαση στο ΝΑΤ από τα προεδρεία των σωματείων καθώς στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου του, που είχε καθοριστεί να συνεδριάσει χτες το μεσημέρι, είχε την εγκύκλιο για την τροποποίηση του όρου 8. Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να την αποσύρει.

Σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα 13 σωματεία, αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε ομόφωνα η προκήρυξη 48ωρης απεργίας, ενώ σήμερα, Παρασκευή, στις 12 μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Παράλληλα σημειώνεται ότι συγκροτήθηκε και επιτροπή η οποία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προετοιμασία της απεργίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποιήσεις σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Καβάλα

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
Σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας προχωρούν σήμερα Παρασκευή δεκάδες σωματεία εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. «Κανένας χωρίς εισόδημα. Κανείς ανασφάλιστος. Μέτρα προστασίας της υγείας. Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών και ελαστικά εργαζομένων», είναι η απαίτηση σωματείων και εργαζομένων.

Στην Αττική, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, καλούν σήμερα στις 12 μ. σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, σήμερα, έχουν προγραμματιστεί οι εξής παρεμβάσεις: Στην Κέρκυρα, το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία, καλούν σε κινητοποίηση με προσυγκεντρώσεις στις 9.30 π.μ. σε τέσσερα σημεία (Βίλλα Ρόσσα, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και δημαρχείο). Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) οργανώνει κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Στη Ρόδο, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare», «Miramare» και «Sheraton» και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό θα προχωρήσουν, στις 12 μ., σε διαμαρτυρία στην Ενωση Ξενοδόχων. Το κλαδικό Συνδικάτο Καβάλας - Θάσου προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ Καβάλας.

Οι κινητοποιήσεις, που οργανώνονται στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης των σωματείων του κλάδου, απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο έδαφος των καταγγελιών εργαζομένων που έχουν μείνει ανασφάλιστοι. Συγκεκριμένα, 80.000 εργαζόμενοι, εποχικοί που έκαναν μονομερείς δηλώσεις αναστολής αλλά και ελαστικά απασχολούμενοι σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας που βρίσκονται επίσης σε αναστολή, έχουν μείνει ανασφάλιστοι καθώς το κράτος, παρά τη σχετική του υποχρέωση, δεν έχει καλύψει ούτε ένα ένσημο.

Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής απαιτεί από την κυβέρνηση «να πληρώσουν και να ασφαλίσουν τους 80.000 εργαζόμενους. Να διασφαλίσουν με νόμο την επαναπρόσληψή τους και να βάλουν στους λογαριασμούς τους όσα τους οφείλουν». Καλεί, επίσης, για μια ακόμα φορά τον υπουργό Εργασίας να συναντήσει την αντιπροσωπεία των σωματείων.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τη σημερινή του κινητοποίηση, το ΣΕΤΕΠΕ πραγματοποίησε χτες παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων, απαιτώντας να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του εισοδήματος, της εργασίας και της υγείας των εργαζομένων. Με πανό και συνθήματα, οι εργαζόμενοι πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας.

ΟΑΕΔ
«Επανασχεδιασμός» των προγραμμάτων κατάρτισης και του επιδόματος ανεργίας

...με μεγαλύτερη προσαρμογή τους στις ανάγκες της εργοδοσίας

Την υπογραφή τριετούς «μνημονίου συνεργασίας» με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, προσθέτοντας άλλη μια ψηφίδα στην εικόνα του «νέου» Οργανισμού, ο «αναβαθμισμένος» ρόλος του οποίου συνίσταται στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του ως «διαμεσολαβητή» που θα εφοδιάζει την εργοδοσία όχι μόνο με επιδοτούμενο, αλλά και με καταρτισμένο στα μέτρα της εργατικό δυναμικό.

Ετσι, το πλαίσιο της συνεργασίας με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο περιλαμβάνει «διερεύνηση» της ζήτησης προσόντων και δεξιοτήτων από τις επιχειρήσεις, σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε «δεξιότητες αυξημένης ζήτησης», υλοποίηση «στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Στην ανάγκη για «μεταρρύθμιση» των προγραμμάτων κατάρτισης αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του και ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ενώ η ίδια «ατζέντα» περιλαμβάνεται και στο πόρισμα της «επιτροπής Πισσαρίδη». Σύμφωνα με τον υπουργό, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η «αναθεώρηση» του ΟΑΕΔ και του επιδόματος ανεργίας.

Με βάση τις προτάσεις της επιτροπής, το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται στους ανέργους για έξι μήνες και με την «προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης». Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, οι άνεργοι που δεν έχουν βρει δουλειά «θα πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν σε κατάλληλα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης».

Ο προτεινόμενος από την επιτροπή «επανασχεδιασμός» επεκτείνεται και στον τρόπο υπολογισμού του ύψους του επιδόματος. Συγκεκριμένα, αντί το επίδομα να είναι «σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό», προτείνεται να υπολογίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου τα προηγούμενα 3 έτη. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται άνεργοι πολλών και διαφορετικών «ταχυτήτων», ένα σημαντικό μέρος των οποίων (ελαστικά απασχολούμενοι, χαμηλόμισθοι) θα κατρακυλήσουν κάτω και από τα 400 ευρώ του σημερινού πενιχρού επιδόματος.

Και όλα αυτά, ενώ εν μέσω της πανδημίας και της νέας κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι αποκλείονται ακόμα και από αυτό το επίδομα...

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 4 μ.μ. την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 5 μ.μ. την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι».

-- Στις 6 μ.μ. την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. την εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Να ενταχθούν οι οικοδόμοι στα μέτρα στήριξης

Αμεσα μέτρα στήριξης των οικοδόμων, τα οποία γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά μετά την απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας σε περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πανδημία, όπως ο δήμος Πάτρας, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας .

«Το πρόβλημα μετά από 3 μήνες πλέον έχει οξυνθεί πάρα πολύ. Η νέα ΚΥΑ με αριθμό 454/5.2.2021 απαγορεύει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχές ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου, όπως η Πάτρα. Το πρόβλημα όμως υφίσταται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου η δραστηριότητα στην ιδιωτική οικοδομή έχει σταματήσει με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να μην έχουν κανένα εισόδημα, ούτε καμία οικονομική στήριξη», σημειώνει το Συνδικάτο. Τονίζει ότι το υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιοι φορείς «δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα καμία απάντηση για τον αποκλεισμό των οικοδόμων και άλλων εργαζομένων στις Κατασκευές, από τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων».

Το Συνδικάτο απαιτεί: Εδώ και τώρα την πληρωμή των μεροκάματων στους εργαζόμενους στις κατασκευές για όλο το διάστημα που πλήττονται από την εφαρμογή της εν λόγω κυβερνητικής απόφασης. Να ενταχθούν άμεσα στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης όλοι οι οικοδόμοι που διακόπτουν την εργασία τους καθώς και οι άνεργοι.

Χωρίς στήριξη και οι δασεργάτες

Αντίστοιχα, την ένταξη των δασεργατών στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης ζητά το Σωματείο Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας καθώς οι δασικοί συνεταιρισμοί εργασίας και οι δασεργάτες μέλη τους αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης.

Οπως αναφέρει, έχουν κλείσει τα περισσότερα εργοστάσια ξυλείας, πολλά δασαρχεία υπολειτουργούν, δεν γίνονται παραλαβές στα ξύλα που υλοτομούν στα δάση και δεν μπορούν να διαθέσουν τα ξύλα στην αγορά. Επίσης, δεν γίνεται διακίνηση των καυσόξυλων, με αποτέλεσμα 15.000 δασεργάτες να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα.

Το ΚΚΕ έφερε το αίτημα του Σωματείου στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική Αναφορά προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ