ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τραγική κατάσταση στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθήνας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές στις Εστίες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας αναφέρεται το ΚΚΕ σε Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. Οπως σημειώνεται σε αυτήν, «στην περίοδο της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, που εφαρμόζονται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, που τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας γιγαντώνονται, η κυβέρνηση συντηρεί και επιτείνει το πρόβλημα με τις Εστίες και λέσχες, υποβαθμίζει πλήρως την ποιότητα ζωής των φοιτητών, πετάει φοιτητές εκτός Εστιών, ξεπουλά υποδομές σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων στις Εστίες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στη Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ οι φοιτητές να ζουν σε μια εκρηκτική κατάσταση».

Ειδικότερα για την κατάσταση στην Εστία, αναφέρεται: «Η σίτιση των φοιτητών βρίσκεται στον αέρα, από την αρχή της χρονιάς το εστιατόριο λειτουργεί με καθεστώς catering, έχουν μειωθεί οι μερίδες φαγητού και οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί σε σημείο να τους μοιράζεται σαλάτα συσκευασμένη σε σακουλάκια, ενώ όσοι δεν δικαιούνται σίτιση αναγκάζονται να δίνουν 3 ευρώ για κάθε μερίδα.

Εχουν μείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν εντατικά και απλήρωτοι, χωρίς σύμβαση εργασίας, κατάσταση που οδηγεί μερικούς σε παραίτηση.

Το κτίριο Β θα κλείσει εντελώς το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω ανακαίνισής του, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τους φοιτητές που μένουν σε αυτό. Ουσιαστικά οι 80 φοιτητές που μένουν στην Εστία πετάγονται έξω από τα σπίτια τους, αφού δεν υπάρχει στοιχειωδώς σχέδιο για το πού θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες! Δεκάδες πρωτοετείς φοιτητές έχουν μείνει έξω από την Εστία, ενώ ήδη ολοκληρώνεται σε αρκετές σχολές η εξεταστική! Δεκάδες είναι αυτοί που έχουν σκουριασμένο νερό στις βρύσες των δωματίων τους, πληρώνουν κάθε μέρα για να πλύνουν τα ρούχα τους λόγω έλλειψης πλυντηρίων στους ορόφους, ενώ το προσωπικό της Εστίας μειώνεται συνεχώς και οι υποδομές υποβαθμίζονται! Η παραπάνω κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών».

Περιγράφοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από τις Φοιτητικές Εστίες, να δημιουργηθούν νέες Εστίες, να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, να εξασφαλιστεί η διαμονή των φοιτητών του κτιρίου Β για το διάστημα που θα γίνονται εργασίες. Επίσης, ζητούν δωρεάν, πλήρη και υψηλής ποιότητας σίτιση, επιδότηση των ενοικίων για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού, μέτρα ανακαίνισης και αντισεισμικής - αντιπυρικής θωράκισης στα κτίρια, ανανέωση των μουχλιασμένων σωληνώσεων ύδρευσης και στα τέσσερα κτίρια της Εστίας, πλυντήρια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ελεύθερη πρόσβαση στους φοιτητές.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και των φοιτητών

Δήλωση του Θ. Χαστά για την επικείμενη συγχώνευση ΑΕΙ στη Δυτική Μακεδονία

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συγχώνευση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία αναφέρεται σε δήλωσή του ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιστημονική και τεχνική αναβάθμιση των σπουδών, καθώς γίνεται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της περιφερειακής και κλαδικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία πληρώνει ακριβά ο λαός και τα παιδιά του, με χτύπημα στα δικαιώματά τους (...)

Το πραγματικό ερώτημα σήμερα δεν είναι αν θα εξασφαλιστεί ένα "ισχυρό, ανταγωνιστικό ίδρυμα" στη Δυτική Μακεδονία, όπως διατρανώνουν από κοινού το υπουργείο και οι βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, ή διάφοροι τοπικοί παράγοντες. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι συγχωνεύσεις δίνουν απάντηση στις πραγματικές αγωνίες των φοιτητών - σπουδαστών και των εργαζομένων στα Ιδρύματα. Είναι ξεκάθαρο πως τα σχέδια της κυβέρνησης δεν δίνουν απάντηση στο αν οι φοιτητές θα σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς, αν οι σπουδές τους θα είναι σύγχρονες και ολοκληρωμένες, ώστε να μάθουν πλήρως το αντικείμενό τους, αν θα βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν, αν θα στελεχωθεί το Ιδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους».

Σχέδια δεμένα με την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών

Οπως τονίζει ο Θ. Χαστάς, «οι φοιτητές - σπουδαστές, οι οικογένειές τους, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό των Ιδρυμάτων είναι ανάγκη να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα για τις εξελίξεις, καθώς τα σχέδια των αναδιαρθρώσεων είναι δεμένα άμεσα με τα σχέδια για την "ανάπτυξη", που διατυμπανίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και διάφοροι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά. Αλλωστε, στο περιβόητο "περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο", στο οποίο παρέλασαν όλοι τους, παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για μια ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών πάνω στις πλάτες του λαού και των παιδιών του. Να απομονώσουν τις δυνάμεις που σχεδιάζουν τη ζωή και το μέλλον των φοιτητών με κριτήρια μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις των διαφόρων εκλεγμένων, ιδιαίτερα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το παζάρι του αριθμού των τμημάτων σε κάθε πόλη, που αντιμετωπίζουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ως "μαγαζιά" και τους φοιτητές ως "πελάτες", μακριά από κάθε συζήτηση για τους όρους σύγχρονης φοίτησης, την εξασφάλιση εργασίας με δικαιώματα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει σταθερά στον προσανατολισμό της την πάλη για:

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κάθε αντικείμενο σπουδών.

-- Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ενα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

-- Οχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας! Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής».

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Παν-κεφαλληνιακό συλλαλητήριο το Μάρτη

Από προηγούμενη κινητοποίηση για τα σχολεία στην Κεφαλονιά τον περασμένο Νοέμβρη
Από προηγούμενη κινητοποίηση για τα σχολεία στην Κεφαλονιά τον περασμένο Νοέμβρη
Με τη συμμετοχή πλειάδας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, μελών μαθητικών συμβουλίων και άλλων μαθητών έγινε την περασμένη Τρίτη στην Κεφαλονιά η σύσκεψη που κάλεσε η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Εβαλε στο επίκεντρό της τα προβλήματα των σχολείων του νησιού και κατέληξε σε απόφαση για διοργάνωση παν-κεφαλληνιακού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 14 Μάρτη, στις 11.30 το πρωί, έξω από την αντιπεριφέρεια και το δήμο.

Οι σχολικές υποδομές, η ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης και ασφάλειας των σχολείων, ο επικείμενος νέος νόμος για το Λύκειο, τα κενά εκπαιδευτικών και το νέο αντιδραστικό σύστημα πρόσληψης, η κατάργηση Δομών Στήριξης Εκπαιδευτικού Εργου, τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, ο επαναχαρακτηρισμός δυσπρόσιτων σχολείων είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη. Με αφορμή τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων και την απόφαση για διοργάνωση συλλαλητηρίου, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί όλα τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όλους τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. «Εδώ και τώρα απαιτούμε λύσεις. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Ο μόνος δρόμος που μας απέμεινε είναι ο ανυποχώρητος αγώνας».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Καταγγέλλει την προβοκάτσια με την πλαστή ανακοίνωση

Μια πλαστή ανακοίνωση που φέρεται να υπογράφεται από την Ενωση Γονέων Περιστερίου, αλλά στην πραγματικότητα είναι προϊόν φασιστικής φαντασίας, τοιχοκολλήθηκε στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Η ανακοίνωση εμφανίζει την Ενωση να απευθύνεται στους γονείς του σχολείου και να τους λέει ότι αποδέχεται μόνο γονείς μιας συγκεκριμένης παράταξης για το ΔΣ.

Καταγγέλλοντας αυτό το προβοκατόρικο γεγονός, η Ενωση Γονέων Περιστερίου αναφέρεται στην πλαστή ανακοίνωση και σημειώνει ότι «διαβάζοντάς την, φαίνεται ότι οι συντάκτες της δεν έχουν καμία σχέση με το Περιστέρι. Αλλιώς θα ήξεραν ότι:

  • Οποιος γονιός το επιθυμεί έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετέχει σε εκλογές για τους Συλλόγους Γονέων. Δικαίωμα που αποκτήθηκε μετά από αγώνες.
  • Η Ενωση Γονέων Περιστερίου δεν έκλεισε σε κανέναν γονιό την πόρτα. Είναι στην πρώτη γραμμή και μαζί με τους Συλλόγους Γονέων που αγωνίζονται για τη μόρφωση και τις συνθήκες μόρφωσης των παιδιών μας, για το μέλλον τους, για δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Δεν μας διαφεύγει ότι τέτοιες προβοκατόρικες τακτικές ανήκουν στα φασιστοειδή. Προσπαθούν να στοχοποιήσουν τις συγκεκριμένες θέσεις, διεκδικήσεις και δράση της Ενωσης Γονέων, που είναι γνωστή και έχει την εκτίμηση των γονιών και των μαθητών του Περιστερίου».

Η Ενωση Γονέων καλεί «τους γονείς του 30ού Δημοτικού Σχολείου, τους Συλλόγους Γονέων και τους μαζικούς φορείς του Περιστερίου να απομονώσουν αυτούς που με προβοκατόρικες ενέργειες επιχειρούν να χτυπήσουν όλους όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο Σχολείο. Η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς είναι η μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις και στις εκλογές των Συλλόγων Γονέων, το δυνάμωμα της Ενωσης και του μαζικού αγώνα για ένα Σχολείο που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, βασιζόμενο στις αυξημένες δυνατότητες της σημερινής κοινωνίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ