ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Παραμένουν οι διμερείς εντάσεις

Από τη νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία από τα «κίτρινα γιλέκα» το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Από τη νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία από τα «κίτρινα γιλέκα» το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Ιταλία αποτελεί έναν ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας, αναγνώρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακρόν Μπενζαμέν Γκριβό, σχολιάζοντας ότι «ανακαλέσαμε (σ.σ. την περασμένη βδομάδα) τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις. Δεν πρόκειται για μόνιμη ανάκληση, αλλά ήταν σημαντικό να γίνει η επισήμανση διότι η Ιταλία είναι ένας ιστορικός σύμμαχος της Γαλλίας και επίσης μία από τις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επικρίνοντας ξανά την πρόσφατη συνάντηση του (αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης) Λουίτζι ντι Μάγιο με «κίτρινα γιλέκα» - που στάθηκε και αιτία για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη - ο Γκριβό είπε ότι «η πιο στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει να ενημερωθεί η κυβέρνηση» όταν ένας υπουργός πηγαίνει σε μία γειτονική χώρα.

Από τη μεριά της, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, σχολιάζοντας την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή, είπε: «Δεν πρόκειται για δραματοποίηση, απλώς έπρεπε να πούμε "τέρμα το νηπιαγωγείο" (...) Ενα μέλος ξένης κυβέρνησης έρχεται στη Γαλλία για να υποστηρίξει όχι έναν πολιτικό ηγέτη, αλλά κάποιον που κάλεσε σε εμφύλιο πόλεμο, κάποιον που ζήτησε την ανατροπή του Προέδρου και τον σχηματισμό στρατιωτικής κυβέρνησης... Πρόκειται για μία κακόβουλη παρέμβαση, μία μη φιλική ενέργεια ανθρώπων που υποτίθεται ότι είναι κυβερνήτες και προτεραιότητα των οποίων θα έπρεπε να είναι τα συμφέροντα των Ιταλών». Παρεμπιπτόντως, όταν η γαλλική κυβέρνηση καλεί και στη στρατιωτική ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, τότε δεν ...είναι ανάμειξη.

Να σημειωθεί ότι ιταλικές εφημερίδες όπως η «Λα Ρεπούμπλικα» και η «Λα Στάμπα» έκαναν λόγο για «τη σοβαρότερη διμερή κρίση από την κήρυξη του πολέμου το 1940», με σχόλια του τύπου: «Από σήμερα, οι Αλπεις είναι ψηλότερες. Η ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στη Ρώμη Κριστιάν Μασέ είναι το σύμβολο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο στις γαλλο-ιταλικές σχέσεις».

Πάντως, χτες, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Εντζο Μοαβέρο δήλωσε ότι πρέπει να ενταθούν «οι θεσμικές επαφές και οι πολιτικές συναντήσεις» για να ξεπεραστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι οι επαφές ντι Μάγιο στη Γαλλία αφορούσαν την ιδιότητά του ως αρχηγού κόμματος (ο ντι Μάγιο είναι ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» - M5S).

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγιναν νέες διαδηλώσεις με «κίτρινα γιλέκα» σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις, με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου». Ενας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά και τελικά έχασε 4 δάχτυλα του χεριού του, όταν - σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα - χτυπήθηκε από «βομβίδα κρότου - λάμψης» που πέταξαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για να εμποδίσουν διαδηλωτές να περάσουν οδοφράγματα (κατά την εκδοχή της αστυνομίας έσκασε στο χέρι του όταν την έπιασε για να την απομακρύνει).

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν όμως και στην Ιταλία, με τη συμμετοχή πολλών εργατικών συνδικάτων και συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης «Λέγκα» - Μ5S.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενδοαστική αντιπαράθεση

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις στην Ισπανία, όπως κατέγραψε και η κινητοποίηση στη Μαδρίτη, την Κυριακή, των οπαδών των νεοφιλελεύθερων πρώην κυβερνητικών κομμάτων, του Λαϊκού και των «Πολιτών», με τη συμμετοχή και του νέου ακροδεξιού μορφώματος «VOX». Κεντρικό σύνθημα ήταν η αντίθεση στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ, ειδικά στο ζήτημα της «ενότητας της Ισπανίας». Ζητούν την παραίτησή του και νέες εκλογές και τον κατηγορούν ότι ενόψει και της έναρξης της δίκης των Καταλανών αυτονομιστών, επιδιώκει «ένα συμβιβασμό βλαπτικό για τα εθνικά συμφέροντα». Θυμίζουμε ότι ο Σάντσεθ αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τη μομφή που έγινε στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, για σκάνδαλα διαφθοράς, και έχει την κοινοβουλευτική στήριξη και ανοχή της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, της συμμαχίας «Ενωμένοι Μπορούμε - Unidos Podemos», του «Ποδέμος», της «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) και κάποιων μικρότερων κομμάτων.

Αύριο πάντως έρχεται για ψήφιση στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 και φουντώνουν τα σενάρια ότι αν δεν περάσει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τον Σάντσεθ να εξετάζει ακόμα και τη διεξαγωγή τους τον Απρίλη, αφού το Μάη θα γίνουν και οι ευρωεκλογές.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, η ανάγκη για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης είναι η βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, που δέχονται επίθεση στα δικαιώματά τους και από τους δύο πόλους διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη δήλωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να ξεκινήσει η διανομή σιτηρών που βρίσκονται σε αποθήκες στο λιμάνι Χοντέιντα καθώς «κινδυνεύουν να σαπίσουν». Τα σιτηρά του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος επαρκούν για να τραφούν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι για διάστημα ενός μήνα, όμως η πρόσβαση στις αποθήκες έχει διακοπεί εδώ και πέντε μήνες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε κατοικημένη περιοχή στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση. Δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των πολιτών, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από την επιδημία της γρίπης που πλήττει τις τελευταίες βδομάδες τη Ρουμανία. Το Εθνικό Κέντρο για την Επίβλεψη και τον Ελεγχο των Μεταδοτικών Ασθενειών (INSP) του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ρουμανίας επιβεβαίωσε το θάνατο δύο ανδρών ηλικίας 52 και 37 ετών αντίστοιχα από τον ιό γρίπης τύπου Α, επισημαίνοντας πως είχαν προβλήματα υγείας και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι εντείνουν τις καθημερινές διαδηλώσεις και απεργίες που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκέμβρη διεκδικώντας την παραίτηση του (επί 30 χρόνια) Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ, με αφορμή το νέο καταστροφικό κύμα ακρίβειας και τις ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων που πλήττουν ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Στρατιωτική βοήθεια» στο στρατό του Λιβάνου προσέφερε την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την αρχή της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Βηρυτό με αφορμή τα 40χρονα από την «Ισλαμική Επανάσταση» στο Ιράν. Ο Ζαρίφ χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου.

ΗΠΑ
Επισκέψεις αξιωματούχων σε Ανατ. Ευρώπη και Μ. Ανατολή

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και σε χώρες του Κόλπου, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους πιο ισχυρούς γεωπολιτικούς αντιπάλους (Ρωσία, Κίνα). Οι επισκέψεις τους πραγματοποιούνται παράλληλα, ενόψει της αναδιάταξης των αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία και Ιράκ και των επόμενων βημάτων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που πραγματοποιούν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκίνησε πρώτος την ευρωπαϊκή περιοδεία σε πέντε χώρες από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη. Βασικά θέματα στη συνάντηση που είχε προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ήταν η «αναθέρμανση» των προσπαθειών για την αμερικανο-ουγγρική «αμυντική συμφωνία» που έχει μπει, τα τελευταία χρόνια, σε τέλμα, θέματα «ενεργειακής ασφάλειας» (με φόντο τις καλές σχέσεις της Ουγγαρίας με τη Ρωσία και τη συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού από ρωσικό μονοπώλιο) και η παρουσία του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού «Huawei», με φόντο την προώθηση επενδύσεων γύρω από το στήσιμο του ασύρματου δικτύου νέας γενιάς (5G), που από το 2005 εκτιμάται πως έχει κάνει επενδύσεις στην Ουγγαρία περίπου ενός δισ. δολαρίων.

Σήμερα ο Πομπέο θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, για ανάλογες «νουθεσίες» και πιέσεις και αύριο (Τετάρτη) θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, για να προεδρεύσει μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, στη διήμερη σύνοδο που στήνουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους για τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια ο Πομπέο θα πραγματοποιήσει σύντομες επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Ρέικιαβικ (Ισλανδία) προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Στη διήμερη σύνοδο για τη Μέση Ανατολή στη Βαρσοβία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που θα επισκεφτεί νωρίτερα και το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς (βρίσκεται 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας), και οι «αρχιτέκτονες» του λεγόμενου δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό, Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στο Λευκό Οίκο) και Τζέισον Γκρίνμπλατ (απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό). Οι δύο τελευταίοι μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης στη Βαρσοβία θα μεταβούν σε πέντε χώρες του Περσικού Κόλπου (π.χ. Κατάρ, Σαουδική Αραβία κ.ά.).

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κινεζικές αντιδράσεις για τα αμερικανικά πλοία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Spruance» και «USS Preble» εμφανίστηκαν χτες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «υπεράσπισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» που το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) των ΗΠΑ διεξάγει στην περιοχή, προκαλώντας τις νέες έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΠΝ, Κλέι Ντος, μίλησε για επιχείρηση ενάντια σε «υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις» («δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς την Κίνα που θεωρεί το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής μέρος της δικής της επικράτειας) και υπεράσπισης της «πρόσβασης στους θαλάσσιους άξονες» της περιοχής.

Σύμφωνα με το CNN, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, υποστήριξε ότι τα αμερικανικά πλοία βρέθηκαν εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων η οποία - σύμφωνα με το Πεκίνο - οριοθετεί ό,τι ανήκει στην κινεζική δικαιοδοσία και τόνισε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει στην περιοχή πυραύλους «ικανούς να στοχοποιήσουν μεσαία αλλά και μεγάλα (ξένα πολεμικά) πλοία». Πρόσθεσε ότι «η αμερικανική ενέργεια παραβίασε την κινεζική και τη διεθνή νομοθεσία, έπληξε την κυριαρχία της Κίνας, έβλαψε την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και τάξη», ενώ κατέληξε ότι «η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία της».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ