ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Σήμερα το πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο για το δικαίωμα στη δουλειά

Συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιείται το πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο που οργανώνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

«Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση», τονίζουν σωματεία και Ομοσπονδίες και απαιτούν: «Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου θα κατατεθεί πρόταση στα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία έχει ως εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και από το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των Συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Την πρωτοβουλία στηρίζουν 7 Ομοσπονδίες, 112 σωματεία, 4 Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων και 6 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις με το ίδιο περιεχόμενο οργανώνονται επίσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες χώρες.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η απόφαση για τη διοργάνωση κινητοποίησης λήφθηκε σε σύσκεψη σωματείων του Δημοσίου που έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Στη Λάρισα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Στην Κεφαλονιά, το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τους συμβασιούχους στις υπηρεσίες του Δημοσίου σε κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων ΟΤΑ Κεφαλονιάς, στη 1 μ.μ., στην Αντιπεριφέρεια. Επιπλέον, σε σύσκεψη που διοργανώνει μαζί με το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης το Σάββατο 16/2, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη δράση τους.

Απεργία σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η οποία συμμετέχει στην πρωτοβουλία για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Στο πλαίσιο της απεργίας, διοργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ καλεί στο απογευματινό πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο.

«Ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ, ο ΟΠΕΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ και οι "πετσοκομμένοι" από αρμοδιότητες τ. ΟΕΕ & τ. ΟΕΚ (μετά τη βίαιη κατάργησή τους το 2012 ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΔ) δεν αποτελούν μόνο οργανισμούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα και στα πλαίσια της εφαρμογής και της υλοποίησης αυτών των πολιτικών, αλλά και στυγνές εργασιακές "γαλέρες"», σημειώνει η Ομοσπονδία. Διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά, προσλήψεις προσωπικού, ενώ καταγγέλλει την πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματα των ασφαλισμένων.

ΔΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Ταγμένη στο πλευρό των εργοδοτών η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ

Τη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) καταγγέλλει η ΔΑΣ Μετάλλου.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μετατρέπουν τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου σε όπλο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης απέναντι στους μεταλλεργάτες και τα δικαιώματά τους.

Η Ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου συγκλήθηκε την Τρίτη 5/2, μετά τη συγκέντρωση υπογραφών συνδικαλιστών με αίτημα να οριστεί συνεδρίαση για να συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο και να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, περιφερειακές συσκέψεις, στάσεις εργασίας και κλιμάκωση με πανελλαδική 24ωρη κλαδική απεργία.

«Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της κατάντιας στην οποία έχουν οδηγήσει την Ομοσπονδία οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ», σχολιάζει η ΔΑΣ και εξηγεί ότι οι δυνάμεις αυτές αρνήθηκαν και καταψήφισαν κάθε πρόταση για ενιαία και αγωνιστική απάντηση του κλάδου, διεκδίκηση ΣΣΕ που θα καλυτερεύει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταλλεργατών. Την ίδια ώρα που οι εργατοπατέρες κρατούν αυτήν τη στάση, «χιλιάδες μεταλλεργάτες παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν αύριο δουλειά», αμείβονται με τον εξευτελιστικό κατώτατο μισθό χωρίς κλαδική Σύμβαση, «μεγάλες βιομηχανικές μονάδες απαξιώνονται, οδηγούνται στο λουκέτο ή σε διάφορων μορφών εκκαθαρίσεις», ενώ «ο ορυκτός πλούτος και μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις παραδίδονται σε επίδοξους σωτήρες».

Η ΔΑΣ στηλιτεύει ιδιαίτερα την προσπάθεια των εργοδοτικών συνδικαλιστών να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη στάση τους με το «επιχείρημα» ότι... «ρώτησαν» τους προέδρους των σωματείων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Σύρου, στη «Χαλυβουργική», στα ΕΑΣ και την ΕΑΒ και τους απάντησαν «ότι δεν θέλουν καμία κινητοποίηση».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ταγμένοι είναι στο πλευρό των εργοδοτών είναι η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ», επισημαίνει η ΔΑΣ. Οπως υπενθυμίζει, ενώ οι εργαζόμενοι με απόφαση της συνέλευσης και του ΔΣ του Σωματείου τους έχουν διατυπώσει αίτημα για κλαδική κινητοποίηση, οι ίδιοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που ψήφισαν στη ΛΑΡΚΟ υπέρ του αιτήματος για κλαδική κινητοποίηση, την καταψήφισαν ως μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΜ!

«Οι εργατοπατέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα πολεμώντας στο πλευρό των εργοδοτών», καταλήγει η ΔΑΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων στον κλάδο και την οργάνωση της πάλης.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Στο μεταξύ, τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν την οργάνωση κινητοποιήσεων θα προτείνει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.

Σε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους εργαζόμενους, καλεί σε αγώνα για τη διεκδίκηση επιχειρησιακής ΣΣΕ, για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια, για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την αξιοποίηση της ΛΑΡΚΟ με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο και καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου που σαμποτάρει κάθε τέτοια προσπάθεια. Οπως καταγγέλλει παραπάνω και η ΔΑΣ, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος και ο β' αντιπρόεδρος του Σωματείου καταψήφισαν στην Ολομέλεια της ΠΟΕΜ την πρόταση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας στον κλάδο, παρότι η προκήρυξη σχετικής κινητοποίησης είχε την έγκριση όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Απολογισμός του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Οι μηχανισμοί νοθείας σε διάφορα σωματεία.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή για τη χιπ χοπ μουσική. Παρουσιάζουν οι Φρανκ και Dason.

Κάτω τα χέρια από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Σε ξεσηκωμό σε όλα τα αμαξοστάσια, ενάντια στην κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δικαιούχους εργαζόμενους στο Δημόσιο, όπως και ενάντια στα «παιχνίδια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα, καλεί η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Ο νόμος 4512/2018, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει την κατάργηση του επιδόματος από 1/3/2019, ενώ με «διαρροές» και δηλώσεις από υπουργεία, γίνεται λόγος για παρατάσεις και «ρυθμιστικές εγκυκλίους»...

Σε δήλωση εκ μέρους της ΔΑΣ ΟΤΑ, ο Βασίλης Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ, επισημαίνει:

«Δεν θα καταβληθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τον Μάρτη. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, θέλει να εκβιάσει και στο τέλος να περικόψει το επίδομα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού νομοθέτησε με το νόμο 4512/2018 τη συγκρότηση επιτροπής για να πετσοκόψει τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αφού όρισε την 1/3/2019 ως ημερομηνία που παύουν να ισχύουν όλες οι διατάξεις χορήγησης του επιδόματος, τώρα μιλάει για εξάμηνη παράταση του έργου της επιτροπής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επίδομα το μήνα Μάρτη δεν θα καταβληθεί, αφού μέχρι 20/2 (τελευταία ημερομηνία που τα γραφεία μισθοδοσίας μπορούν να στείλουν τα αρχεία πληρωμών) αποκλείεται να έχει υπάρξει δημοσιευμένη σε ΦΕΚ ρύθμιση που θα τροποποιεί τον ήδη ψηφισμένο νόμο.

Η κυβέρνηση με την παράταση θέλει να πάει με τον εκβιασμό τους εργαζόμενους μέχρι τις εκλογές, στη λογική αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κοπεί!

Χρειάζεται ξεσηκωμός σε όλα τα αμαξοστάσια. Τώρα θα γίνει η πρόβα και σε έξι μήνες το πετσόκομμα! Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, όχι μόνο για καμιά περικοπή στο επίδομα, αλλά για επέκταση των δικαιούχων και σε άλλες ειδικότητες».

Διαμαρτυρία στη διοίκηση της ΟΣΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ) πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, για το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ απορρίπτει τις προτάσεις της διοίκησης της ΟΣΥ για μηδενικές αυξήσεις στο βασικό μισθό, όπως και τις προτάσεις των πλειοψηφιών στα ΔΣ των σωματείων, που επίσης κινούνται σε αυτήν τη λογική.

Η ΔΑΣ απαιτεί να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις ώστε το ζήτημα της ΣΣΕ να γίνει απόφαση των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου, με αποφάσεις για «αγωνιστικό σχέδιο δράσης που θα κλιμακώνεται με απεργιακή κινητοποίηση για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ