Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και των φοιτητών

Δήλωση του Θ. Χαστά για την επικείμενη συγχώνευση ΑΕΙ στη Δυτική Μακεδονία

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συγχώνευση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία αναφέρεται σε δήλωσή του ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιστημονική και τεχνική αναβάθμιση των σπουδών, καθώς γίνεται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της περιφερειακής και κλαδικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία πληρώνει ακριβά ο λαός και τα παιδιά του, με χτύπημα στα δικαιώματά τους (...)

Το πραγματικό ερώτημα σήμερα δεν είναι αν θα εξασφαλιστεί ένα "ισχυρό, ανταγωνιστικό ίδρυμα" στη Δυτική Μακεδονία, όπως διατρανώνουν από κοινού το υπουργείο και οι βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, ή διάφοροι τοπικοί παράγοντες. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι συγχωνεύσεις δίνουν απάντηση στις πραγματικές αγωνίες των φοιτητών - σπουδαστών και των εργαζομένων στα Ιδρύματα. Είναι ξεκάθαρο πως τα σχέδια της κυβέρνησης δεν δίνουν απάντηση στο αν οι φοιτητές θα σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς, αν οι σπουδές τους θα είναι σύγχρονες και ολοκληρωμένες, ώστε να μάθουν πλήρως το αντικείμενό τους, αν θα βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν, αν θα στελεχωθεί το Ιδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους».

Σχέδια δεμένα με την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών

Οπως τονίζει ο Θ. Χαστάς, «οι φοιτητές - σπουδαστές, οι οικογένειές τους, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό των Ιδρυμάτων είναι ανάγκη να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα για τις εξελίξεις, καθώς τα σχέδια των αναδιαρθρώσεων είναι δεμένα άμεσα με τα σχέδια για την "ανάπτυξη", που διατυμπανίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και διάφοροι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά. Αλλωστε, στο περιβόητο "περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο", στο οποίο παρέλασαν όλοι τους, παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για μια ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών πάνω στις πλάτες του λαού και των παιδιών του. Να απομονώσουν τις δυνάμεις που σχεδιάζουν τη ζωή και το μέλλον των φοιτητών με κριτήρια μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις των διαφόρων εκλεγμένων, ιδιαίτερα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το παζάρι του αριθμού των τμημάτων σε κάθε πόλη, που αντιμετωπίζουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ως "μαγαζιά" και τους φοιτητές ως "πελάτες", μακριά από κάθε συζήτηση για τους όρους σύγχρονης φοίτησης, την εξασφάλιση εργασίας με δικαιώματα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει σταθερά στον προσανατολισμό της την πάλη για:

-- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση σε κάθε αντικείμενο σπουδών.

-- Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ενα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

-- Οχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας! Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org