ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κορύφωση την απεργία

Κινητοποιήσεις την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας και την Παρασκευή στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 στην Ομόνοια, προετοιμάζουν οι σπουδαστές στην κατάρτιση και τη μαθητεία και παράλληλα κινητοποιούνται για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους.

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν οι σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του υπουργείου Παιδείας την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Οι μαθητές στις ΕΠΑΣ αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στα μαθήματα ειδικότητας, με δεκάδες διδακτικές ώρες να χάνονται κάθε εβδομάδα και πολλούς μαθητές να κινδυνεύουν να «χάσουν» τη σχολική χρονιά. Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση στο υπουργείο και στην απεργία έχει πάρει το 15μελές της ΕΠΑΣ Αθηνών.

Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν την Παρασκευή 15 Φλεβάρη, στις 12.00, οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ μαζί με Επιτροπές Ανέργων. Θα συγκεντρωθούν στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο (Δωδεκανήσου 6) και θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, για τα μεροκάματα πείνας της μαθητείας και την προσπάθεια να γενικευτούν οι εργασιακές αυτές σχέσεις μέσα από το «Σχέδιο Δράσης», με το οποίο η κυβέρνηση καταδικάζει τη νεολαία στη σύγχρονη σκλαβιά. Στην κινητοποίηση καλούν τα 5μελή των ΕΠΑΣ: Ηλεκτρολόγων αυτοκινήτων Αιγάλεω, Ηλεκτρολόγων Αλίμου και Υδραυλικών Αλίμου. Επίσης, η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας.

Οσον αφορά τους σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ, με την έναρξη του νέου εξαμήνου καλούνται πληρώσουν τα δίδακτρα ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις αυτών που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός σχολής. «Ολοι για έναν και ένας για όλους», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). Καλεί τους σπουδαστές να σταθούν στο πλευρό όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα και επισημαίνει πως τα προβλήματα που συναντούν στις σχολές δεν είναι αποκομμένα από τη γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Με αφορμή την απεργία ο Σύλλογος υπογραμμίζει τη σημασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων: «Να μην επιτρέψουμε κανένας νέος να δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση», τονίζει και εξηγεί πως οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν κατοχυρώνουν μόνο τον κατώτερο μισθό αλλά και μια σειρά ζητήματα όπως το ωράριο εργασίας, το διάλειμμα, τη γονεϊκή άδεια και την άδεια ασθενείας.

Ο Σύλλογος καλεί τους νέους και τις νέες στην κατάρτιση να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση των διδάκτρων. Κανένας σπουδαστής να μη διαγράφεται από τη σχολή γιατί δεν έχει να πληρώσει τα δίδακτρα.
  • Κανένας σπουδαστής να μη δουλεύει χωρίς μισθό και ασφάλιση στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Μισθός για τους πρακτικάριους με βάση τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Διανομή πάσο σε όλους τους σπουδαστές. Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
ΠΑΝΘΡΙΑΣΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Στην «τελική ευθεία» για την επιτυχία του

Την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευσίνας

Στην τελική ευθεία για την επιτυχία του πανθριασιακού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Ελευσίνας, που διοργανώνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις της περιοχής. Αιχμή αποτελούν τα ζητήματα αλληλεγγύης στους εργάτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας και στα άλλα εργοστάσια της περιοχής, αλλά και η προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη.

Χτες, πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στα εργοστάσια της περιοχής. Κλιμάκιο της Γραμματείας, μαζί με συνδικαλιστές των κλαδικών συνδικάτων, μίλησαν με τους εργάτες στις πύλες των εργοστασίων, καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Σε 25 μεγάλα εργοστάσια της περιοχής, όπως KRAFT, VITEX, DUROSTICK, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ, ΕΛΠΕ (Ασπροπύργου), ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ (Ασπροπύργου), ΜΕΤΡΟΝ, PROVET κλπ., οι ταξικές δυνάμεις έστειλαν μήνυμα αντίστασης.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις αντεργατικές εξελίξεις, την ανεργία, τη φοροληστεία και τον αυταρχισμό, καθώς και για το γεγονός ότι το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει την απαγόρευση των απεργιών, αλλά και με την επικείμενη λήξη των κλαδικών συμβάσεων στις 14 Φλεβάρη, αναδείχθηκε η ανάγκη απάντησης με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο και την απεργία στις 20 του μήνα.

Μαζική εξόρμηση έγινε και στη λαϊκή αγορά της Ελευσίνας, με τη συμμετοχή και εργαζομένων από τα ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι βρίσκονται απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο, ζουν από κάτι ελάχιστα έναντι που τους καταβάλλει η εργοδοσία και, πλέον, έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση. Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην εφορία και τη ΔΕΗ της Ελευσίνας.

Την Τετάρτη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής κάνει σύσκεψη με τις τραπεζοκόμες και τις καθαρίστριες του Θριάσιου Νοσοκομείου. Το Σωματείο των ΟΤΑ Θριασίου συνεχίζει το πλατύ άνοιγμα στις υπηρεσίες και στα εργοτάξια των δήμων με περιοδείες και συσκέψεις. Το Συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» εντείνει τη δράση του με εξορμήσεις στα μικρομάγαζα και τους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι Σωματειακές Επιτροπές της CEVA, της ΝΟΥΝΟΥ, της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ και το Σωματείο Εργαζομένων της Χαλυβουργικής.

Πανιατρική απεργία στις 20 Φλεβάρη

Υπέρ των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων με άλλους όρους τάσσονται οι παρατάξεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αποφάσισε 24ωρη απεργία όλου του ιατρικού κόσμου στις 20 Φεβρουαρίου.

Την απόφαση για απεργία υπερψήφισε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών προτάσσοντας όμως για διεκδίκηση πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και των ασθενών. Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ μεταξύ των άλλων τονίζει: «Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εκφράζει και προωθεί αταλάντευτα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα και την ΕΕ, για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους. Αλυσοδένουν καθημερινά το λαό με όλο και πιο βάρβαρα μέτρα. Τώρα πια ξέρεις. Αυτά τα μέτρα δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε τα τελευταία. Δεν παίρνονται ούτε για τη σωτηρία του λαού, ούτε για τη σωτηρία της χώρας, αλλά για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Τώρα που η κυβερνώσα αριστερά (ΔΗΜΑΡ) στηρίζει την κυβέρνηση της επιστράτευσης, των απολύσεων, της τρομοκρατίας... Τώρα που ο (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) γίνεται συνομιλητής μονοπωλιακών κέντρων (ΔΝΤ-ΗΠΑ), αντικαθιστώντας τις αντιμνημονιακές κορόνες με διαπιστευτήρια προς τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους ...πέφτουν οι μάσκες γκρεμίζονται οι αυταπάτες».

Η εισήγηση εγκρίθηκε απ' τις τρεις παρατάξεις, που στηρίζονται από τη ΝΔ, την ΠΑΣΚ (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ) και το «Μέτωπο» (στηρίζεται απ' το ΣΥΡΙΖΑ), όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Καμία νοσοκομειακή κλίνη δεν πρέπει να καταργηθεί. Αξιολόγηση κάθε μονάδος και ρεαλιστικές μετατροπές ορισμένων (π.χ. σε κέντρα αποκατάστασης, τραυματιολογικά κέντρα, εξειδικευμένα κέντρα κ.λπ. σε περιφερειακές δομές). Συγχωνεύσεις μόνο σε διοικητικό επίπεδο». Επίσης, στην απόφαση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο ΠΙΣ αναφέρεται: «Οι οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία της χώρας να γίνουν με βάση επιστημονικά και λειτουργικά κριτήρια και αφού εισακουστούν τα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα τα οποία και γνωρίζουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Μ' άλλα λόγια, η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΙΣ στην πράξη συντάσσεται με την πολιτική της συγκυβέρνησης στο θέμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, προτάσσοντας άλλες προτεραιότητες.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει επίθεση στην πρόεδρο του σωματείου

Χτυπήματα από άνδρα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων δέχτηκε, χτες το μεσημέρι, στην οδό Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας, η πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, Αναστασία Τσακίρη.

Το περιστατικό βίας σε βάρος της προέδρου της Ενωσης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, καθώς και εργαζόμενοι στον κλάδο που συμμετείχαν στη χτεσινή προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση.

«Αν και τα κίνητρα του δράστη μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα, έχουμε χρέος να διαμηνύσουμε ότι το ταξικό εργατικό κίνημα ούτε πτοείται, ούτε κάμπτεται από τέτοιου είδους ενέργειες. Θα συνεχίσει αταλάντευτα να παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν με τη συμμετοχή τους τα Σωματεία. Μόνο με την οργανωμένη ταξική πάλη το κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες βρώμικες επιθέσεις», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ