ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΧΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Χέρι με χέρι ο απεργιακός «Ριζοσπάστης»

Ανάρπαστο έγινε το τετρασέλιδο φύλλο του «Ρ» με το ρεπορτάζ από τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης

Από εξόρμηση σε σταθμό του Μετρό
Από εξόρμηση σε σταθμό του Μετρό
Σε χώρους δουλειάς, σε πανεπιστήμια, σε ΤΕΙ, σε σχολεία, στις γειτονιές, σε σταθμούς του Μετρό και στις αγορές, ξεχύθηκαν χτες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, για να διαδώσουν πλατιά το απεργιακό φύλλο που εξέδωσε ο «Ριζοσπάστης», με ρεπορτάζ από τη μεγάλη απεργία της προηγούμενης μέρας.

Στην Αθήνα, οι Οργανώσεις όργωσαν την πόλη και μοίρασαν περίπου 30.000 φύλλα σε εργαζόμενους, στα μικρομάγαζα και σε χώρους νεολαίας. Η ανταπόκριση του λαού της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα θετική. Σε 30 χώρους δουλειάς οργανώθηκαν εξορμήσεις από την Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και δόθηκαν περίπου 3.300 φύλλα. Σε εργοστάσια από τον κλάδο του χαρτιού, του φαρμάκου, του μετάλλου, των τροφίμων και των ποτών, καθώς και στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα διυλιστήρια κ.ά. έφτασε το απεργιακό τετρασέλιδο του «Ρ», συναντώντας την αποδοχή των εργαζόμενων, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στην προχτεσινή απεργία με τις ταξικές δυνάμεις. Μόνο στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου, διανεμήθηκαν περίπου 800 φύλλα...

Ανάρπαστος έγινε ο απεργιακός «Ρ» στις εξορμήσεις που οργάνωσε η Αχτίδα Α' Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Τα 1.000 φύλλα που διανεμήθηκαν αποδείχτηκαν λίγα... Το πρωί στους σταθμούς του Μετρό και του ηλεκτρικού και έξω από σούπερ μάρκετ και το απόγευμα στις αγορές και στις γειτονιές, οι εργαζόμενοι αγκάλιασαν το απεργιακό φύλλο, την αλήθεια της προχτεσινής απεργίας που τους κρύβει ο αστικός Τύπος. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα που έφταναν στους κομμουνιστές της Αχτίδας Νοτιοδυτικών συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ που προγραμμάτισαν εξορμήσεις στις γειτονιές και στους σταθμούς του Μετρό στο Περιστέρι διανέμοντας περίπου 2.000 φύλλα.

Η πρώτη σελίδα του απεργιακού «Ριζοσπάστη»
Η πρώτη σελίδα του απεργιακού «Ριζοσπάστη»
Με ιδιαίτερη ευκολία «έφευγε» το απεργιακό φύλλο του «Ρ» στις πλατείες, στους σταθμούς Μετρό, αλλά και στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και στους χώρους δουλειάς που συμμετείχε με εξορμήσεις η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι ΚΝίτικες Οργανώσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Μοιράστηκαν 4.000 φύλλα, ενώ θετικά μηνύματα καταγράφηκαν στις εξορμήσεις στις πλατείες Συντάγματος, Ομόνοιας και Εθνικής Αντίστασης, όπου εργαζόμενοι ζητούσαν περισσότερα από ένα φύλλα, για να τα διανείμουν οι ίδιοι στη δουλειά τους ή να τα δώσουν στην οικογένειά τους...

Εκδηλη ήταν η αγανάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν ότι δεν είχαν ακούσει από τα ΜΜΕ τίποτα για την απεργία του ΠΑΜΕ.

Εξορμήσεις μέχρι το βράδυ

Πάνω από 1.500 φύλλα μοιράστηκαν στον Πειραιά, σε εργαζόμενους στεριάς και θάλασσας από τις Οργανώσεις της ΚΟΠ. Στα χέρια χιλιάδων εργαζομένων έφτασε ο απεργιακός «Ριζοσπάστης» και στη Θεσσαλονίκη, όπως και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μαζική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε και χτες το βράδυ στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου την ώρα της αλλαγής της βάρδιας.

Στη Θεσσαλία, η χτεσινή εξόρμηση έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί εποικοδομητική συζήτηση για την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων της εργατικής τάξης, με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία. Αναγκαιότητα που αναδείχτηκε και στον πολυήμερο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με το κύμα έμπρακτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης που εκφράστηκε από πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.


Πώς είδε ο Τύπος την απεργία του ΠΑΜΕ

Για την πλειοψηφία των αστικών Μέσων, οι χιλιάδες απεργοί και οι περισσότερες από 60 συγκεντρώσεις δεν υπήρξαν ποτέ!

Επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της κινητοποίησης, τα αστικά ΜΜΕ έθαψαν καθολικά ή μερικά την προχτεσινή απεργία των ταξικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλειοψηφία των έντυπων Μέσων απουσίαζε κάθε αναφορά ή παρουσιαζόταν διαστρεβλωμένη η απεργιακή μάχη που με αποφασιστικότητα και επιθετικά αιτήματα έδωσαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα, μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες.

Για τις εφημερίδες «Τα Νέα», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα» και «Ελεύθερος Τύπος» οι χιλιάδες απεργοί με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ δεν υπήρξαν ποτέ.

Με μια φωτογραφία από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, την οποία συνόδευε η λεζάντα: «Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία ξεπέρασε το 75%» το «Εθνος» προσπάθησε με προκλητικό τρόπο να θολώσει τα νερά και να παραπληροφορήσει τους αναγνώστες του. Στα «ψιλά» του σχετικού ρεπορτάζ η εφημερίδα έγραφε ότι «χωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συλλαλητήρια σε άλλες 64 πόλεις πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ». Διεκπεραιωτική ήταν η αναφορά της εφημερίδας στην απεργιακή μάχη στον Πειραιά, όπου αναφέρονταν τα ναυτεργατικά σωματεία που είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία.

Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρεται στην προχτεσινή απεργία ως απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και καταγράφει απλά ότι «πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες διαδηλώσεις, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ».

Τα ρέστα της δίνει η «Αυγή», ξερνώντας χολή σε βάρος της απεργίας των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ. Από το ρεπορτάζ απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία, πλην μιας ...αράδας στην ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ένα εμετικό σχόλιο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας, που δείχνει το μένος για τους ριζοσπαστικούς αγώνες των εργαζομένων και την πολιτική πρωτοπορία τους.


Ο κατήφορος της «Αυγής» δεν έχει πάτο

Πολύ θα ζήλευαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα μεγάλα αφεντικά, την ανάλυση που δημοσιεύεται στη χτεσινή «ΑΥΓΗ» για την προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Σημειώνουμε δε, ότι στο χτεσινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ λέξη για την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα...

Ας δούμε τι λέει η ανάλυση της ΑΥΓΗΣ που έχει τίτλο «ΠΑΜΕ "λοκ άουτ"!»:

«Πέρα όμως από τις ανακοινώσεις και τις επικοινωνιακές τακτικές υπάρχει και η πραγματικότητα: στη χτεσινή απεργία συμμετείχε περίπου το 1% των λογιστών και των εργαζομένων στις φαρμακοβιομηχανίες, για να περιοριστούμε σε δύο μεγάλες Ομοσπονδίες που παρουσιάζει ως "βαριά συνδικαλιστικά χαρτιά" ο Περισσός. Ακόμα και από τις πλέον συντεταγμένες δυνάμεις του στον χώρο των κατασκευών και των δομικών έργων, δηλαδή το Συνδικάτο Οικοδόμων, δεν συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση περισσότερο από το 10%. Αλλωστε είναι γνωστό ότι στις σκαλωσιές και στα γιαπιά συναντάς σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαπούς και μετανάστες ...». Αν αυτή η αυθαίρετη εκτίμηση δεν ενισχύει την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι ο λαός τη στηρίζει, τότε τι κάνει; Τόσο φιλολαϊκή η «Αυγή» και οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Το άθλιο αυτό κείμενο έρχεται την επομένη μιας απεργίας την οποία υπονόμευαν με κάθε τρόπο στελέχη της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε σωματεία, που αντί να στηρίξουν την απεργία πρότειναν αποφάσεις υπέρ της φιλομονοπωλιακής ΓΣΕΕ! Ετσι μαζί με τους συμβιβασμένους πάτρονες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, ήρθε η χτεσινή ΑΥΓΗ να το προχωρήσει, μιλώντας στην ουσία για αποτυχία της απεργίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για εκείνους που στις παραμονές της απεργίας της 17ης Δεκέμβρη 2009 (μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ) είχαν κηρύξει παράνομη την απεργία, προλαβαίνοντας ακόμα και τα αντανακλαστικά της αστικής δικαιοσύνης. Ολοι οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δουν από αυτή τη σκοπιά τη στάση τους για να καταλάβουν ποιος είναι με ποιον και τι συμφέροντα εξυπηρετεί.

Ομως, ο κατήφορός τους δεν έχει πάτο. Στο χτεσινό κείμενο της ΑΥΓΗΣ που υπογράφει κάποιος ...«ΣΕΒ» (σ.σ. παιχνίδια που παίζει καμιά φορά η τύχη) λένε:

«Οι εργαζόμενοι στον Ριζοσπάστη και τον 902 συμμετέχουν σε σωματεία που δεν απήργησαν. Εγιναν συνελεύσεις εργαζομένων; Πήγε αντιπροσωπεία των σωματείων στις συνελεύσεις των εργαζομένων, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση; `Η μήπως την απόφαση για την απεργία την πήρε το κόμμα, δηλαδή η εργοδοσία, και για τα δεδομένα του καπιταλισμού πρόκειται για ..."λοκ άουτ";».

Τι ήθελαν δηλαδή η ΑΥΓΗ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Να καλέσουμε αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και στον «902» για να πει τι; Να μην απεργήσουμε; Τους είπε κανείς ότι παίρνουμε άδεια από τα τσιράκια των αφεντικών για το τι θα κάνουμε; `Η ότι αυτές οι εξαγορασμένες από τους εκδότες ηγεσίες νομιμοποιούνται στη συνείδησή μας; Εδώ έχουν εκφυλιστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων. Είναι γνωστό ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν ήθελε απεργία. Αυτά θα έρχονταν να μας πουν; Δε λένε οι άθλιοι γιατί αυτά τα σωματεία δεν πήραν απόφαση για απεργία. Αλλά τι να πουν; Οτι στην ΕΣΗΕΑ όπου οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνδιοικούν (μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην παρθεί τέτοια απόφαση; Οτι το ίδιο έγινε στην ΠΟΕΣΥ όπου επίσης συνδιοικούν; Αλλά και στην ΕΠΗΕΑ, όπου οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη πλειοψηφία; Γνωρίζουν την πραγματικότητα, δεν τους έπιασε ο πόνος για την δημοκρατία. Προσπαθούν να ρίξουν το δηλητήριο της αμφισβήτησης. Κρίνουν δε εξ ιδίων τ' αλλότρια. Λένε δηλαδή, ότι όλοι εμείς στο «Ρ» και στον «902» δεν συμμετείχαμε συνειδητά στην απεργία, επειδή δε συμμετείχε συνειδητά η «Αυγή». Μιλούν για «λοκ άουτ» και για «κόμμα εργοδότη». Επειδή είναι φιλοκαπιταλιστές, επειδή δε διανοούνται άλλη σχέση πέρα από τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, όπως ο ΣΥΝ και η επιχείρηση «Αυγή», νομίζουν ότι όλοι είναι σαν τα μούτρα τους.

Υ.Γ.: Στο χτεσινό κείμενο, η ΑΥΓΗ αναφέρεται και στην «Τυποεκδοτική». Κάνει τάχα πως δεν ξέρει ότι απήργησαν στο εργοστάσιο και αναρωτιέται. Αλλά τι περιμένει κανείς απο τους φορείς της αστικής πολιτικής στο εργατικό κίνημα; Και από τους υπονομευτές της απεργίας; Αν αυτό δε λέγεται απεργοσπασία, πώς λέγεται;


Π.Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ