ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Ρημάζει την Κοινωνική τους Ασφάλιση

Συνέχεια δόθηκε χτες στο αντιασφαλιστικό τσουνάμι που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη

Από τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην προχτεσινή απεργιακή πορεία του ΠΑΜΕ
Από τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην προχτεσινή απεργιακή πορεία του ΠΑΜΕ
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, στη μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων σε επαγγελματική και τη μη καταβολή της απαραίτητης χρηματοδότησης για το Ταμείο Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ ξεκαθάρισαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδος.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κινδυνολογώντας ασύστολα για τα δημόσια οικονομικά στη συνάντηση που είχαν με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, επιβεβαίωσαν ταυτόχρονα και τον προσχηματικό χαρακτήρα που έχουν τέτοιες συναντήσεις και διαβουλεύσεις, αφού επί της ουσίας οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου «ξέκοψε» ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι δέσμευση που έχει αναληφθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου θα εφαρμοστεί. Γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει το σχετικό σχέδιο νόμου - αν ήδη δεν το έχει έτοιμο - το οποίο αφού ελεγχθεί, από την ΕΕ, για τη συμβατότητα που έχει με την απόφαση του ΔΕΚ, θα υποβληθεί μέχρι τις 28 Μάρτη. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την αποδοχή της πολιτικής αυτής και να τρομοκρατήσει τους δημόσιους υπαλλήλους, απείλησε πως μπορεί να μη γίνει αποδεκτή η μεταβατική περίοδος εφαρμογής της αύξησης των ορίων ηλικίας των γυναικών από το 2013. Και αυτό, όταν την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είχε ανακοινώσει ότι η απόφαση για το Ασφαλιστικό των δημοσίων θα εφαρμοστεί μετά το 2013! Το επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι των υπουργών της κυβέρνησης, η λογική του «καρότου» και του «μαστιγίου», οι μοιρασμένοι ρόλοι του «καλού» και του «κακού», επιβεβαιώνουν μία και μόνο αλήθεια: Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, η στρατηγική της είναι δεδομένη και στοχεύει στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε από την άρνηση της κυβέρνησης για επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας με 200 εκατομμύρια ευρώ, άρνηση που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση του Ταμείου καθώς σήμερα η αναμονή για το εφάπαξ ξεπερνάει τους 18 μήνες, ενώ εκτιμάται ότι μετά απ' αυτό, η αναμονή θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια. Η ίδια άρνηση και για την ενίσχυση του ΟΠΑΔ, κάτι που θα εξαναγκάσει τους δημόσιους υπαλλήλους να πληρώνουν από την τσέπη τους τις δαπάνες για φάρμακα και γιατρούς. Η κυβέρνηση, δηλαδή, αρνείται να αναλάβει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, σημείωσε: «Οι υπουργοί της κυβέρνησης εξειδίκευσαν τα μέτρα-καταιγίδα στο Δημόσιο. Απειλούν ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στα 65 χρόνια είναι δεδομένη και ότι ενδέχεται να γίνει άμεσα, ενώ ανατρέπουν και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο. Εκαναν σαφές ότι δε θα υπάρξει επιχορήγηση για το εφάπαξ, αλλά ούτε και οικονομική στήριξη του ΟΠΑΔ. Αυτά, δύο μόλις ημέρες μετά το "τσεκούρι" στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων των οποίων η ονομαστική μείωση θα ξεπεράσει το 10%, χειροτερεύουν δραματικά τη θέση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Για τις εξελίξεις αυτές βαριά ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που διαχρονικά συνέπραξε σε αυτή την κατάσταση.

Γι' αυτό, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η κλιμάκωση του αγώνα, η μαζική συμμετοχή τους στη νέα απεργία στις 24 του μήνα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

Στο ίδιο καζάνι όλοι οι εργαζόμενοι

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται να συμπληρώσουν τις ανατροπές στην ασφάλιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με αυτά:

  • Αυξάνεται κατά δύο χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης, ο οποίος το 2015 θα πρέπει να ξεπερνά τα 63 χρόνια, από 61,4 χρόνια που είναι σήμερα.
  • Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, καταργούνται όλες οι «πρόωρες» συντάξεις, επεκτείνονται και σε άλλα ταμεία τα αντικίνητρα και ιδιαίτερα η μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το ανώτατο όριο. Στην πενταετία η μείωση θα ανέρχεται στο 30%.
  • Αναθεωρείται η λίστα των ΒΑΕ, εξοβελίζονται εκατοντάδες επαγγέλματα στα οποία εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Στους κλάδους αυτούς, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι από 5-7 χρόνια.
  • Καθορίζεται νέος τρόπος απονομής των αναπηρικών συντάξεων. Οι μέχρι τώρα αναθεωρήσεις έχουν κάνει πιο δύσκολη την απονομή και έχουν μειώσει το ύψος των συντάξεων αυτών.
  • Από το 2018 εφαρμόζεται το νέο μοντέλο ασφάλισης, με το οποίο θεσμοθετείται η βασική σύνταξη η οποία θα κινείται κάτω από τα σημερινά όρια της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ. Μέσα από τη βασική ενδέχεται να καταργηθούν τα «κατώτερα όρια» συντάξεων, ενώ σε αμφισβήτηση τίθεται και το ΕΚΑΣ.
  • Η «βασική» μαζί με το αναλογικό τμήμα της σύνταξης, θα είναι πολύ κατώτερη από τα σημερινά επίπεδα που έτσι και αλλιώς είναι χαμηλά.
  • Οι επικουρικές δε θα ξεπερνούν το 20%. Στο σχεδιασμό τους είναι οι επικουρικές ή τμήμα τους να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, οι αποδόσεις τους να εξαρτώνται από τον τζόγο. Δε θα υπάρχει καμιά εγγύηση του κράτους.
  • Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στη βασική σύνταξη.
  • Τα αποθεματικά των Ταμείων υπάγονται σε ένα φορέα και μέσω της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ θα οδηγηθούν στα χρηματιστήρια.
  • Οι κλάδοι υγείας των Ταμείων αποκόπτονται, εντάσσονται στο ΕΣΥ, σαλαμοποιούνται δικαιώματα, περιορίζονται δραστικά οι παροχές, επιτυγχάνεται και εδώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ζητούν κατεδάφιση κάθε ναυτεργατικού δικαιώματος

«Εξυγίανση» του νομικού πλαισίου ζήτησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σε χτεσινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Η ένταση της επίθεσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου απέναντι στο σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, είναι αυτό που κυριάρχησε στην προχτεσινή γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών(ΕΕΕ), αλλά και στη χτεσινή συνάντηση της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Σε ό,τι αφορά την συνέλευση της ΕΕΕ, ο πρόεδρός της Θ. Βενιάμης στη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε «ικανοποιητική τη "συνολική θεώρηση των εξελίξεων του περασμένου χρόνου" για τους εφοπλιστές, καθώς η "ναυτιλία έδειξε εξαιρετική αντοχή" με τα "όσα συμβαίνουν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, μέσα και έξω από την πατρίδα μας"». Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος τον Φλεβάρη του 2010 με 3.996 πλοία, εμφανίζεται μεν ελαφρά μειωμένος σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα σε σχέση με το 2009 όταν αριθμούσε 4.161 πλοία, όμως οι απώλειες, σύμφωνα με τους εφοπλιστές, είναι λιγότερες από αυτές που υπολόγιζαν. Αλλωστε σήμερα, εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕ, ναυπηγούνται για λογαριασμό των Ελλήνων εφοπλιστών 826 πλοία, που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κερδοφορίας τους.

Ο Θ. Βενιάμης δείχνοντας ποιοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις «απώλειες», πρόσθεσε προκαλώντας ανοιχτά: «Το ναυτιλιακό περιβάλλον που προεξοφλείται ασταθές για τα αμέσως επόμενα χρόνια, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις καλές πάντοτε, προθέσεις της εργοδοσίας, απέναντι στον Ελληνα ναυτικό και στη μεγάλη διαχρονική προσφορά του»!

Οσον αφορά τη συνάντηση της ΕΕΝ με το Θ. Πάγκαλο, η οποία όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ενωσης, έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», ο πρόεδρός της Απ. Βεντούρης έθεσε ευθέως την αξίωσή του για «εξυγίανση του εθνικού νομικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, ώστε αυτό να εναρμονισθεί με το ισχύον από ετών Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τις ενδομεταφορές»! Δηλαδή απαίτησε την κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης και δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων και το πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και την αντικατάστασή τους με χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους.

ΠΑΜΕ
Θεατρική εξόρμηση αλληλεγγύης

Την Τρίτη στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Σε συλλογική θεατρική «εξόρμηση» καλεί η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, στις 17 Φλεβάρη, ώστε να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ», που ανεβαίνει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», στις 8 μ.μ.

Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν μέσω της ΠΣΟ (Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) στο λαό της Αϊτής.

Η τιμή των προσκλήσεων, που διατίθενται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ, είναι 15 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ