ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εντείνεται η εισβολή ιδιωτών

Ξεπέρασαν τις 800.000 ευρώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τη μη επίδειξη εισιτηρίου μόνο σε 10 βδομάδες ελέγχου

Διευρύνεται η εμπλοκή ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, ενώ ολοένα και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης, ακόμη και κατάργησης, μιας σειράς ατελειών και εκπτώσεων που ισχύουν για χιλιάδες δικαιούχους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινή συνέντευξη Τύπου του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος συνέδεσε την εξέλιξη της τιμής στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών με την εισαγωγή του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου» και μιας σειράς άλλων εφαρμογών, την υλοποίηση των οποίων θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι από το καλοκαίρι σημειώθηκε αύξηση των εσόδων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, κάτι που επιτρέπει να μην επιβληθεί άμεσα η αύξηση που προβλεπόταν για τα εισιτήρια. Οι διαρκείς έλεγχοι εισιτηρίων - είπε - είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων κατά 12% τον Οκτώβρη και κατά 4,7% το Νοέμβρη, αν και πραγματοποιήθηκαν έξι 24ωρες απεργίες, ενώ τα πρόστιμα που κόπηκαν σε όσους δεν ακύρωσαν εισιτήρια τις 10 βδομάδες τις οποίες λειτουργεί το μέτρο, έφτασαν τις 815.000 ευρώ! Πρόσθεσε ακόμη ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι να μην επιβληθούν αυξήσεις ούτε τον Οκτώβρη του 2013, για να επιτευχθεί ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτείται, είπε, μείωση της λαθρεπιβίβασης κατά 50%.

Η εισαγωγή του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου», που θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, θα συνοδευτεί από αυτόματες μπάρες στις εισόδους των σταθμών, παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου με τη δεσμίδα των 10, εκπτώσεις για την έγκαιρη πληρωμή των προστίμων κ.λπ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδοχος εταιρεία να αναδειχθεί μέχρι τον Ιούνη του 2013, και από το 2014 να αρχίσει η σταδιακή υλοποίηση του έργου.

Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακόμη στα... χρωστούμενα αρμόδιων υπουργείων - κυρίως Παιδείας, Υγείας, Εργασίας - προς τις αστικές συγκοινωνίες, για τα «ελευθέρας», τα οποία μόνο για το υπουργείο Παιδείας φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός είπε ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν, ωστόσο αν υπολογίσει κανείς τους «κουτσουρεμένους» προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων για ζητήματα κοινωνικών παροχών, γεννάται το ερώτημα από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Πρέπει ακόμη να υπενθυμίσουμε ότι βάσει πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (2348/21.11.2012) που θα αρχίσει να ισχύει από το νέο έτος, τα χρήματα αυτά πρέπει να προκαταβάλλονται από τα υπουργεία στον ΟΑΣΑ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη των αστικών συγκοινωνιών τονίζουν πως μία περαιτέρω αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων θα προκαλούσε αντίθετα αποτελέσματα, εξαιτίας τόσο της αύξησης της λαθρεπιβίβασης όσο και της μείωσης των μετακινήσεων. Επομένως, ας μην καυχιέται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι παράγει «κοινωνικό έργο» όταν δεν αυξάνει τα ήδη πανάκριβα κόμιστρα στα ΜΜΜ.

ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Τώρα παρεμβαίνει ο εισαγγελέας...

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες ότι η καταβολή άτοκου δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το 2008, σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς, για την αγορά δημητριακών, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση. Οπως φαίνεται πρόκειται για μια ανακοίνωση σκοπιμότητας και δημιουργίας εντυπώσεων. Ως γνωστόν, η Κομισιόν αξιώνει επίσης να επιστραφούν πίσω τα χρήματα και εντόκως.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι εντός ΕΕ δεν μπορεί να υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις ώστε να στηρίζεται πραγματικά το εισόδημα των θιγόμενων αγροτοκτηνοτρόφων από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση των ενισχύσεων ψίχουλα (De minimis) για κτηνοτρόφους, ενισχύσεις που δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Οπως δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα τα 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις το 2008.

Μπορεί ενδεχομένως να τίθεται θέμα διαχείρισης των χρημάτων αυτών και να υπάρχει επίσης και θέμα ρουσφετολογικών προτιμήσεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει την οδυνηρή πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, ενώ από την άλλη φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας καλούνται να διεκδικήσουν τιμές επιβίωσης και την καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μιαν ελάχιστη προστασία: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Διαφορετικά δε θα προκύψει λύση.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΒ
«Τζάμπα» ρεύμα απαιτούν οι πλουτοκράτες

Και στέλνουν το λογαριασμό στα νοικοκυριά

Φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, λιγότερους φόρους και χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα ζητούν οι μεγαλοβιομήχανοι, για να συνεχίσουν να ...προσφέρουν εργασία με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, με προσκαλεσμένο τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μίλησε χτες για την εκπόνηση «Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής» και μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό «με γνώμονα τη μείωση του ενεργειακού μας κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια πρωτοφανή, εδώ και αρκετά χρόνια, ενεργειακή ένδεια και παγώνουν στα σπίτια τους, οι μεγαλοβιομήχανοι μέσω του προέδρου τους μιλούν για τη «δημιουργία επιτέλους ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την εξωστρεφή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα», χαρακτηρίζοντας την ανάλογη πολιτική κατεύθυνση «ριζοσπαστισμό», που μάλιστα «πρέπει να διακρίνει όσους κυβερνούν ή φιλοδοξούν να κυβερνήσουν». Ωστόσο, ο Δ. Δασκαλόπουλος, που νωρίτερα - μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους - χαρακτήριζε «πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνες» τις «μονοσήμαντες πολιτικές λιτότητας» που δε συνοδεύονται από «αναπτυξιακά αντίδοτα», δε δίστασε να πει στο Γενικό Συμβούλιο, με απόλυτη σαφήνεια, ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να αντιπαλέψουμε νικηφόρα τη σκληρή δοκιμασία που περνά ο τόπος».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χ. Κυριαζής, «αποδελτίωσε» τα ζητήματα που ενοχλούν τους μεγαλοβιομήχανους: Φόροι που «επιβαρύνουν υπέρμετρα» τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και το ντίζελ. Διαιώνιση των ταμειακών ελλειμμάτων «της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ» στην αγορά ηλεκτρισμού. Η μη εφαρμογή «εθνικού μηχανισμού διαχείρισης και επιμερισμού κόστους CO2», που παραπέμπει στο να μην πληρώνουν ούτε για τους ρύπους οι βιομηχανίες τους!!! Η διατήρηση τιμολογιακών «στρεβλώσεων» σε βάρος των μεσαίων και μεγάλων καταναλωτών «εν ονόματι μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής», που σημαίνει ας πληρώσουν το έλλειμμα τα νοικοκυριά. Το «υπέρογκο κόστος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας», με αναφορά στη μη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα - κάτι που ...συμπτωματικά έθεσε χτες και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Επίσης, οι τιμές στο φυσικό αέριο, τα κόστη και οι απώλειες δικτύων, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τις ζημιές στην Πρέβεζα

Να ...περιμένουν λέει προκλητικά η κυβέρνηση

Την άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς για τα κηπευτικά που καταστράφηκαν σε περιοχή της Πρέβεζας από πρόσφατο ανεμοστρόβιλο ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η σφοδρότητα του ανεμοστρόβιλου ήταν τέτοια που κατέστρεψε 150 στρέμματα θερμοκηπίων και βάρκες ψαράδων και ζήτησε, επειδή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις ζημιές, την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος είπε ότι δεν έχει περάσει ακόμα το χρονικό διάστημα για την αναγγελία των ζημιών και ισχυρίστηκε ότι οι ζημιές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ανέφερε ότι οι ζημιές που έγιναν στο πάγιο και φυτικό κεφάλαιο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις θα ενταχθούν στα ΠΣΕΑ και θα ζητηθεί η έγκριση της ΕΕ και του υπουργείου Οικονομικών κάνοντας έτσι φανερό ότι στην ουσία οι πληγέντες ή δε θα αποζημιωθούν ή θα πάρουν ψίχουλα.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε ότι δεν έγιναν έγκαιρα οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ (που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό) για την καταγραφή των ζημιών και είπε ότι η αποζημίωση δεν πρέπει να γίνει μέσω των ΠΣΕΑ αφού αυτήν τη διαδικασία ή δεν την εγκρίνει η ΕΕ ή δίνονται απλώς ψίχουλα.

Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι ένας κρατικός ασφαλιστικός οργανισμός που θα καλύπτει στο 100% τις ζημιές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ