ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργάνωση και πάλη για την αναγκαία θωράκιση του ΠΑΓΝΗ και του συστήματος Υγείας

Περιοδεία στο νοσοκομείο πραγματοποίησε ο Μ. Συντυχάκης

Από πρόσφατη παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Από πρόσφατη παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Τα ΤΕΠ, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τη Νεφρολογική κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη, που συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Για τη Νεφρολογική κλινική αναδείχθηκε το γεγονός πως στην ουσία είναι αποψιλωμένη από προσωπικό, λόγω των συνταξιοδοτήσεων (έχουν απομείνει μόλις 3 γιατροί) και της μη πραγματοποίησης μόνιμων προσλήψεων. Μάλιστα, η σταδιακή υποβάθμιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει στους ιδιώτες επιχειρηματίες τέτοιου είδους τομείς, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα στη ΜΕΠΚ αναδείχθηκε η μερική μετατροπή της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για non-COVID ασθενείς, με σκοπό να εξασφαλιστούν κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορονοϊό, οδηγώντας σε μείωση των διαθέσιμων κλινών νοσηλείας καρδιοπαθών, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία ασθενών με οξέα καρδιοχειρουργικά προβλήματα, τα οποία διακομίζονται από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως τόσους μήνες η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας - Πρόνοιας δεν άλλαξε, έγιναν ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού (κυρίως επικουρικού), η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπολειτουργεί επικίνδυνα, οι ΜΕΘ στενάζουν, ο πληθυσμός συνολικά βρίσκεται σε αβεβαιότητα και σε κίνδυνο παρά τα μέτρα ατομικής προστασίας που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού τήρησε, αφού η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας ούτε έλαβε ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Υπογραμμίστηκε πως η αγανάκτηση πρέπει να εκφραστεί με οργάνωση, αγώνα και συσπείρωση στο σωματείο τους, να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των ΜΕΘ, ενίσχυση της ΠΦΥ, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, επαναλαμβανόμενα τεστ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών, για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες. Επίσης, εκφράστηκε η διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

ΠΕΤΡΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες που είναι δίπλα στα σπίτια

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα που προκαλεί το αιολικό πάρκο

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, με θέμα τα προβλήματα που προκαλούνται στους κατοίκους των Πετριών Εύβοιας από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου σημειώνουν ότι «την άνοιξη του 2020, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, εγκαταστάθηκαν οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ κοντά στο χωριό Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Οι κάτοικοι των Πετριών και ιδιαίτερα του οικισμού Λιανή Αμμος είναι ανάστατοι, καθώς από τότε αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η απόσταση των ανεμογεννητριών από τα σπίτια είναι μικρότερη ακόμη και από το νόμιμο (500 μέτρα). Σε ορισμένους κτηνοτρόφους δημιουργείται πρόβλημα από την εγγύτητα των ανεμογεννητριών με τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Επίσης, παρατηρείται σημαντική ηχορύπανση στα σπίτια του οικισμού, καθώς ακόμη και αν τηρείται το όριο των 45dB, αυτό είναι απαράδεκτο για τις αγροτικές περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται συνήθως τα αιολικά πάρκα. Ενδεικτικά, το όριο της ηχορύπανσης για αστικές περιοχές είναι 50dB.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής επιβαρύνονταν ήδη δυο μέρες τη βδομάδα από την ηχορύπανση του παρακείμενου πεδίου βολής.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων από τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας, με όρους που εξυπηρετούν το μέγιστο κέρδος τους, αποδεικνύεται πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών εγκατάστασης, πέρα από το πανάκριβο ρεύμα προς όλους τους καταναλωτές και την ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο».

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες που παραβιάζουν το όριο των 500 μέτρων από σπίτια.
  • Να σταματήσει η ηχορύπανση που προκαλούν τα αιολικά πάρκα στον οικισμό.
  • Να μεταβληθούν τα όρια ηχορύπανσης προς τα κάτω, ώστε να αντιστοιχούν στις πραγματικές συνθήκες των περιοχών όπου εγκαθίστανται τα αιολικά πάρκα και προφανώς δεν είναι αστικές.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Στο στόχαστρο θρασύδειλων το μνημείο των εκτελεσθέντων στα «Νταμάρια»

Καταγγελία της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Το μνημείο που στήθηκε το 2018
Το μνημείο που στήθηκε το 2018
Το ιστορικό μνημείο στη θέση «Νταμάρια» των Τρικάλων, που στήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη του 2018, βρέθηκε στο στόχαστρο θρασύδειλων, δείχνοντας την ανησυχία που προκαλεί στην αστική τάξη η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου και του πρωτοπόρου ρόλου που διαδραμάτισε το Κόμμα της εργατιάς. Τα «Νταμάρια» στους πρόποδες του λόφου του Αη Λια αποτελούν τόπο θυσίας, καθώς εκεί οδηγήθηκαν για εκτέλεση 94 αγωνιστές, την περίοδο 1947 - 1949 από το Εκτακτο Στρατοδικείο Τρικάλων.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ επισημαίνει πως «το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη δράση των μηχανισμών που δρουν σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τις παρακαταθήκες του. Καλούμε τον λαό του νομού Τρικάλων να περιφρουρήσει και να προστατέψει το μνημείο, που αποτελεί τιμή στην ιστορία του τόπου και δίνει έναυσμα στη νεολαία να διδαχτεί την ανυπότακτη και αδούλωτη στάση ζωής του λαού μας. Το μνημείο που ζωντανεύει τη μνήμη όλων εκείνων που βάδισαν αγέρωχοι και αλύγιστοι μέχρι το θάνατο για τη νίκη του λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να ληφθούν μέτρα για την υδροδότηση της Κύμης με καθαρό νερό

Επιστολή προς τον δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου

Επιστολή προς τον δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τα προβλήματα με το νερό στο δίκτυο της Κύμης, που έχουν ως αποτέλεσμα την υδροδότηση ακόμα και του νοσοκομείου με απαράδεκτης ποιότητας νερό, απέστειλε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Σε αυτήν αναφέρει: «Οπως πληροφορήθηκα, το Νοσοκομείο Κύμης για αρκετό διάστημα λειτουργεί με νερό απαράδεκτης ποιότητας, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών, προκαλεί προβλήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Οπως επίσης πληροφορούμαι, δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά κατ' επανάληψη σημειώνονται προβλήματα με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στο νοσοκομείο και γενικότερα στην πόλη της Κύμης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον των σχετικών λογαριασμών, για να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, επείγον και απαιτείται να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η υδροδότηση του νοσοκομείου, της πόλης της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής με καθαρό νερό, σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά κριτήρια. Παρακαλώ να με ενημερώσετε άμεσα για την πορεία επίλυσης του προβλήματος».

Περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Την Πέμπτη 14 Γενάρη, στις 9 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ