ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΑΒΑΛΑ
Μπροστά στην πάλη του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής

Στο Πάρκο Φαλήρου της Καβάλας έκανε «στάση» το διήμερο 6 και 7 Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ, με πλούσιο πρόγραμμα και μαζική συμμετοχή. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλία hip hop με τους Urban Pulse, τζαζ ρυθμούς από τους Deep Soul, αφιέρωμα στην επαναστατική ποίηση από τους Opera Chaotique, stand-up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο. Επίσης πραγματοποιήθηκαν βιβλιοπαρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949) από την Σούλα Βλησίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και συζήτηση για την ιστορία του hip hop. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την ΚΝΕ για την πρόσκληση και ανέφερε από τη σκηνή ότι «μόνο με αγώνες, με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, μπορούμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας».

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στο ρόλο της Ελλάδας, σημειώνοντας:

«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ παρουσιάζουν την Ελλάδα ως νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, εφησυχάζοντας το λαό μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, και είναι οι ίδιοι που έχουν μπλέξει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε επεμβάσεις και πολέμους.


Προσοχή! Η κυβέρνηση ετοιμάζει την αναβάθμιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα. Η ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκε από τη ΝΔ το 1990 και τη συνέχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ επικίνδυνη και τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να τη μετατρέψει σε πολυετή, να την επεκτείνει και να αναβαθμίσει την παρουσία των Αμερικανών και το ρόλο της βάσης της Σούδας ως ιμπεριαλιστικού ορμητηρίου.

Επιδιώκει επίσης να εντάξει στη συμφωνία τις βάσεις που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, στο Σεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τη βάση στον Αραξο για την υποδοχή πυρηνικών όπλων.

Στόχος τους είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά το ρόλο του σημαιοφόρου στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, αλλά οι κίνδυνοι για το λαό μας καιροφυλακτούν.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν, ότι οι βάσεις των ΗΠΑ όπου κι αν βρίσκονται αποτελούν στόχο των στρατιωτικών τους δυνάμεων, προειδοποιούν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για να στείλει ελληνική φρεγάτα στο Ιράν στο πλευρό των ΗΠΑ!

Αλήθεια, ποια συμφέροντα του ελληνικού λαού διακυβεύονται στα Στενά του Ορμούζ, 4.000 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα;

Αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις "τρέχουν" για να εξασφαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ελλάδας καλύτερη θέση στη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Αυτοί έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους για την κερδοφορία τους, αλλά τέτοιες μοιρασιές είναι που διαλύουν χώρες και σφάζουν λαούς, όπως στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Ουκρανία.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς αλλά και παραγωγής Ενέργειας, με τα σχέδια για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, δεν έχουν σχέση με την εξασφάλιση των λαϊκών αναγκών, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας.

Αντίθετα, με υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογραφή που δεν αμφισβητεί η νέα κυβέρνηση, παραδίδονται πολύτιμοι πόροι για πάντα σε επιχειρηματικούς κολοσσούς της Ενέργειας, με υπαρκτούς τους κινδύνους ατυχήματος και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, αφού τα μέτρα προστασίας σε τέτοιας έκτασης έργα κοστίζουν στις εταιρείες (...)

Η πολύχρονη πείρα, τα γεγονότα που ζούμε, αποδεικνύουν ότι καμία ασφάλεια δεν προσφέρουν σε κανένα λαό οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η πολιτική των αστικών τάξεων.

Η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό μας. Το ΚΚΕ το έχει τονίσει επί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το τονίζει και σήμερα. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, είναι πολύ ανησυχητικές.

Ο λαός και η νεολαία μας, που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά με όλους τους λαούς, έχουν κοινό εχθρό με τους γειτονικούς λαούς: Τους εκμεταλλευτές σε κάθε χώρα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αυτούς που ανάβουν το φιτίλι του πολέμου.

Το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει και θα συνεχίσει στην πάλη του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».


ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο δικός μας ρεαλισμός είναι ο ρεαλισμός των σύγχρονων αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν

Μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ανθρωποι όλων των ηλικιών αντάμωσαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πάρκο του Λιμενικού, στις διήμερες εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ στην Καλαμάτα.

Στο χώρο ξεχώριζε η έκθεση αρχειακού υλικού που ήταν αφιερωμένη στα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, αλλά και το περίπτερο του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο» - Γιώργος Βουβαλέας, ενώ την πρώτη μέρα έγινε και συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών.

Η σκηνή του Φεστιβάλ τις δυο μέρες φιλοξένησε τους: Νατάσσα Μποφίλιου, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο, Νίκο Λειβαδίτη, Ελένη Περτσελάκη, Κώστα Φωτόπουλο, Θανάση Στεργίου, Παναγιώτη Καντζιλιέρη, Δημήτρη Καντζιλιέρη, Μαρία Μαυροειδέα, Πηνελόπη Κοκορόγιαννη καθώς και νεανικά συγκροτήματα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο δικός μας ρεαλισμός είναι ο ρεαλισμός των σύγχρονων αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν.

Γιατί σήμερα, όχι αύριο, υπάρχουν οι δυνατότητες για να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Τις δημιουργούν συνεχώς οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους, η επιστήμη, η τεχνολογία τις διευρύνει. Ομως στη σημερινή κοινωνία άλλοι παράγουν και άλλοι τα "χαίρονται" αποφασίζοντας τους στόχους και την οργάνωση της παραγωγής, γιατί κρατούν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της εποχής. Να απαλλαγεί η κοινωνία από το βραχνά, τον παρασιτισμό, την καπιταλιστική ιδιοκτησία.


Ας σκεφτούμε τις δυνατότητες ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας που μπορεί να διασφαλίσει το σημερινό επίπεδο αυτοματοποίησης, τα πιο αποτελεσματικά ρομποτικά συστήματα, η 3D εκτύπωση, η πιο αποτελεσματική διασύνδεση ανάμεσα στις παραγωγικές μονάδες. Ολα αυτά υπογραμμίζουν ότι έχουν αυξηθεί αντικειμενικά οι δυνατότητες να περάσουμε σε έναν ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου η παραγωγή και η κατανομή των προϊόντων θα γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος των καπιταλιστών. Σήμερα, που αυτές οι δυνατότητες βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου, μεταφράζονται σε νέα βάσανα για τους εργαζόμενους, μεταφράζονται σε απολύσεις, εντατικοποίηση όσων δουλεύουν».

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της «ανάπτυξης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η περιβόητη "ανάπτυξη", στο όνομα της οποίας δικαιολογούν την πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φτηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του.

Δεν υπάρχει "ανάπτυξη για όλους", όπως διαφημίζει και σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, "τρέχοντας" την υλοποίηση των σχεδιασμών και των απαιτήσεων βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, της ΕΕ. Ούτε "δίκαιη" μπορεί να είναι, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έστρωσε το έδαφος πάνω στο οποίο τρέχει η νέα κυβέρνηση.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα κέρδη δεν πέφτουν απ' τον ουρανό και οι όμιλοι δεν επενδύουν "για την ψυχή της μάνας τους". (...)

Η επιτάχυνση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ωφελεί ελάχιστους ομίλους, ενώ στηρίζεται σε νέα επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, απολύσεις και μειώσεις μισθών, μείωση της αξιοποίησης εγχώριων ενεργειακών πηγών, παραπέρα πίεση σε αυτούς που πνίγηκαν στα χρέη στη διάρκεια της κρίσης. (...)

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης και στον αγροτικό τομέα είναι αμείλικτος! Εφαρμογή της ΚΑΠ σαν "Ευαγγέλιο". Επιτάχυνση του στόχου για συγκέντρωση γης και παραγωγής. Γι' αυτό γίνεται η ζωή των μικρομεσαίων αγροτών αβίωτη. Γι' αυτό τους υποχρεώνουν να πληρώνουν πετρέλαιο σε πολλαπλάσια τιμή σε σχέση με τους εφοπλιστές, γι' αυτό το 60% των αγροτών στην Πελοπόννησο που χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές, είναι ενταγμένοι στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ένα βήμα πριν τους πλειστηριασμούς, γι' αυτό χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, με τα χωράφια τους να είναι ουσιαστικά ιδιοκτησία των τραπεζών.

Είναι χιλιάδες τα παραδείγματα που θέτουν το ίδιο ερώτημα. Ανάπτυξη από ποιον για ποιον. Που αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη των κερδών προϋποθέτει συνεχείς θυσίες για το λαό. Αλλά αυτό δεν είναι μονόδρομος όσο και αν προσπαθούν να το παρουσιάσουν έτσι».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε επίσης: «Δεν υποτιμάμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, ότι αντιμετωπίζουμε έναν πολύ αρνητικό συσχετισμό δύναμης, στην Ελλάδα, στην περιοχή μας, διεθνώς. Ξέρουμε καλά ότι πάμε κόντρα στο ρεύμα, αλλά προχωράμε με σχέδιο και πυξίδα, στη βάση της ίδιας της δυνατότητας της εποχής μας να υπάρξει οριστική φιλολαϊκή διέξοδος, για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, για να κατακτήσει η εργατική τάξη την εξουσία της και να επιλύσει χρόνια προβλήματα που συσσωρεύει ο καπιταλισμός σε όλα τα λαϊκά στρώματα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org