ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι δυνατότητες της εποχής φωτίζουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού

Μίλησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η βροχή που έπεσε το απόγευμα της Παρασκευής δεν εμπόδισε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Γιάννενα να ξεδιπλωθούν για δυο μέρες στο πάρκο Λιθαρίτσια, αφήνοντας το στίγμα τους στη νεολαία της πόλης.

Ο «Marios Katsanos and The Mystic Libraries», ο «Tsolias and the Tsolia Band», ο «Εισβολέας», ο Μίλτος Πασχαλίδης με το συγκρότημά του, οι Χρήστος Ζέκιος και Χρήστος Χαλιγιάννης, πέρασαν από τις σκηνές του Φεστιβάλ τις δυο μέρες, ξεσηκώνοντας τον κόσμο και χαρίζοντας όμορφες στιγμές.

Στο πρόγραμμα της δεύτερης μέρας ξεχώρισε η συζήτηση με θέμα «Οι ελλείψεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και η βιτρίνα του επαγγελματικού αθλητισμού. Υπάρχει διέξοδος;» και ομιλητές τον Ανδρέα Σοφιανό, υπεύθυνο της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, τον Γιάννη Βλάχο, μέλος της Διοίκησης του αθλητικού σωματείου «ΕΑΣ Μαχητής», και τον γνωστό αθλητικογράφο Γιάννη Καραλή.

Ακολούθησε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με χαιρετισμό από τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «από τις πρώτες κιόλας ώρες, η ΝΔ και οι υπουργοί της δήλωσαν ότι έρχονται να χτίσουν πάνω σ' αυτά που παρέλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η σύνθεση της κυβέρνησης, η διάταξη των υπουργείων, η στελέχωσή τους, οι συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα πρώτα νομοσχέδια, έδειξαν ότι το κοντέρ δεν μηδένισε, αλλά συνέχισε να γράφει και να χρεώνει το λαό με νέα βάρη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Η ατζέντα της ΝΔ ορίζεται από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, τα "ιερά κέρδη" των μεγαλοεπιχειρηματιών, την ένταση της εκμετάλλευσης, το άνοιγμα των νέων πεδίων για "επενδύσεις".


Την ίδια ατζέντα έχουν και οι υπόλοιποι, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος, παρά τις διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο υλοποίησης των κοινών στρατηγικών στόχων».

Επισήμανε πως «η τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, οι νέες καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες της ανθρώπινης εργασίας, απαιτούν καινοτόμες σχέσεις, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σηματοδοτούν ιδιαίτερα πως ανάγκη είναι εμείς, ειδικά οι νέοι εργάτες και εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, που σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε, λειτουργούμε σήμερα όλη την τεράστια παραγωγική μηχανή, να την πάρουμε εξολοκλήρου στα χέρια μας. Να πετάξουμε το παλιό, τους ομίλους, το κεφάλαιο, το αστικό κράτος, όπως και να το λένε, "επιτελικό", "ψηφιακό" κ.ά., και να φτιάξουμε το καινούργιο. Είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη αυτή η ανάγκη. Οταν κάτι παρόμοιο έχει γίνει, μπορεί να ξαναγίνει και να είναι και ποιοτικά ανώτερο.

Το 1933 στην ΕΣΣΔ δημιουργήθηκαν βιομηχανία στην παραγωγή τρακτέρ αυτοκινήτων, μεταλλουργία κ.ά. Το 1936 τελείωσε η ανεργία. Σήμερα λοιπόν ο σοσιαλισμός είναι πιο αναγκαίος και δυνατό να γίνει. Στην εποχή μας θα πραγματοποιηθούν σίγουρα εξεγέρσεις, επαναστάσεις, είναι ανάγκη των καιρών ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».

Ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε πως «η χώρα μας έχει δυνατότητες, έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία, μεταφορές, άλλες υποδομές. Ορυκτό πλούτο, ακτοπλοΐα, υδρογονάνθρακες. Αγροτικές μεγάλες καλλιέργειες κ.λπ. Η ανάπτυξη της επιστήμης, η ρομποτική, το διαδίκτυο σηματοδοτούν την ανάγκη να μπουν στην υπηρεσία του λαού, την ανάγκη του σοσιαλισμού. Οι καταστροφές στον Αμαζόνιο, στη χώρα μας οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, σηματοδοτούν την ανάγκη κοινωνικοποίησης της γης και των μονοπωλίων.

Το κύριο είναι αυτή η καπιταλιστική ιδιοκτησία να κοινωνικοποιηθεί, για να ικανοποιηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες. Η χώρα μας έχει δυνατότητες για τον σοσιαλισμό και έμπειρο εργατικό δυναμικό.

Ετσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά και την πολιτική γραμμή μας, και δηλώνουμε καθαρά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται, όπως θα ήθελαν κάποιοι οπορτουνιστές, να κάνει διάφορες πολιτικές συνεργασίες κορυφών, συνασπισμούς "αριστερών δυνάμεων".

Αυτό που χρεοκόπησε δεν είναι η πολιτική του ΚΚΕ, όπως λένε ορισμένοι, αλλά η πολιτική της "ουράς" στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί που οφείλουν να κάνουν αυτοκριτική είναι όλοι όσοι υποβαθμίζουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα, υποκλίνονται σε μορφές ανώδυνες για το σύστημα, όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ κ.ά.».

Επισήμανε πως «αγωνιζόμαστε βαδίζοντας σε έναν απόκρημνο και δύσκολο δρόμο, πιασμένοι γερά χέρι χέρι με την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Παλεύουμε με αισιοδοξία, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που βάζει το σύστημα, τις δυσκολίες που γεννούν ο δυσμενής συσχετισμός και ο απόηχος της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού, για να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο ιδρύθηκε το ΚΚΕ πριν από 100 χρόνια: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


ΑΓΡΙΝΙΟ
Να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης

Μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων έγιναν το περασμένο Σάββατο οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ στο Αγρίνιο, στο προαύλιο του Παπαστράτειου Γυμνασίου. Τους επισκέπτες του Φεστιβάλ καλωσόρισε ανοίγοντας τις εκδηλώσεις ο Θωμάς Καραγιάννης, μέλος της ΚΝΕ. Ακολούθησαν μαθητικά συγκροτήματα, η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μουσικό αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο και μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα της Παιδείας με αφορμή το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ, και η ΚΝΕ, καλεί το λαό μας να δει το δάσος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης πίσω από τα δέντρα που φυτεύουν για να το κρύψουν. Διέξοδος είναι η πάλη, ο αγώνας εδώ και τώρα με γραμμή ρήξης με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Εδώ και τώρα απαιτείται να δυναμώσει η προσπάθεια για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, να διευρύνεται η συσπείρωση στον κοινό αγώνα.

Ειδικά στους χώρους της Εκπαίδευσης η κυβέρνηση έχει μπει επιθετικά στο πεδίο των διακηρύξεων προβλέποντας το διαφοροποιημένο σχολικό πρόγραμμα στο όνομα της αριστείας. Πίσω από την υπερπροβολή της συζήτησης για την αριστεία, τους "αιώνιους" φοιτητές, το άσυλο βρίσκεται η αξιοποίηση από τη ΝΔ του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρείται και χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση και στην Εκπαίδευση.


Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, διατηρεί το καθεστώς των 30.000 αναπληρωτών, διατηρεί μια σειρά μέτρα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ (μείωση μαθημάτων και αναγκών για εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια, "κόφτες" για την ίδρυση κατευθύνσεων σε ΓΕΛ και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων σε καθηγητές, ενώ παρά τους σεισμούς που ταρακούνησαν και φέτος το καλοκαίρι την Αττική, τα Δωδεκάνησα κ.λπ. περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας δεν έχουν περάσει αντισεισμικό έλεγχο!

Και σ' αυτά έρχεται να προστεθεί η συνέχιση της κοροϊδίας με τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Γιατί η ΝΔ συνεχίζει την εφαρμογή της χωρίς την αναγκαία επιπλέον χρηματοδότηση για προσωπικό και νέα κτίρια. Ετσι, νήπια και προνήπια στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα, κοντέινερ στήνονται σε αυλές για να χωρέσουν τα παιδιά και άλλα στέλνονται σε νηπιαγωγεία μακριά από το σπίτι τους, γιατί υπάρχουν θέσεις...

Την ώρα που όλα τα παιδιά μπορούν να μορφώνονται ολόπλευρα στο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια, οι μαθητές από τη Γ' Λυκείου αποχαιρετούν πια τη γενική μόρφωση και μπαίνουν σε μια "αρένα" για τις πανελλαδικές εξετάσεις πολύ πιο αγχωτική και ανταγωνιστική, που η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι θα την κάνει ακόμα χειρότερη και για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα μετρούν οι βαθμοί όλων των τάξεων του Λυκείου για να μεγαλώνει η πελατεία των φροντιστηρίων...

Επιδιώκουμε και στους χώρους της Εκπαίδευσης να ανοίγονται νέοι δρόμοι επικοινωνίας με ευρύτερες λαϊκές και νεανικές δυνάμεις, να στερεώνονται και συσφίγγονται πολιτικοί και αγωνιστικοί δεσμοί με κόσμο που προβληματίζεται και αγωνιά. Να ενισχύεται η επίδραση της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση, την κοινωνία. Αναγκαία προϋπόθεση τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ κυριολεκτικά "να μην αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω", να είναι μπροστά στην οργάνωση διεκδικήσεων, αντιστάσεων, να προβάλλουν και να εξηγούν με επιχειρήματα τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, γονιών.

Οι σύγχρονες ανάγκες δεν είναι απλά μια αναφορά σε αιχμές και αιτήματα ανά χώρο. Η δράση των κομμουνιστών εξηγεί την αντικειμενική τάση ανάπτυξης και διεύρυνσης των αναγκών, ενισχύει την απαιτητικότητα, τη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης. Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει λύση στην αντίθεση της εποχής μας ανάμεσα σε αυτό που πρέπει και μπορεί να γίνει και σε αυτό που συμβαίνει γιατί στο επίκεντρο βρίσκεται το κέρδος».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org