ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Ο λαός μπορεί να είναι ισχυρός μόνο με δυνατό το ΚΚΕ

Σε πλήθος κόσμου που έδωσε το «παρών» στη μαζική και μαχητική συγκέντρωση του ΚΚΕ στου Ζωγράφου, μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος. Στην πλατεία Γαρδένιας παρευρέθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας και Β' Αθήνας του ΚΚΕ, Παύλος Ορκόπουλος και Αφροδίτη Ρέτζιου αντίστοιχα.

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ σημείωσε ότι όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις εκλογές, θα είναι κυβέρνηση αντιλαϊκής συνεργασίας. Το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος, πρέπει να αφήνει αδιάφορο το λαό. Το μόνο που πρέπει να τον ενδιαφέρει, είναι ποια δύναμη θα έχει στο πλευρό του, πόσο ο ίδιος ο λαός θα είναι πιο ισχυρός την επόμενη μέρα και ισχυρός λαός μπορεί να είναι μόνο με ισχυρό ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στη διακυβέρνησή του, είπε μεταξύ άλλων:

«Τώρα, κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να δει καλύτερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε πρόγραμμα μέσα στο σύστημα. Σταθερά και αταλάντευτα, απ' την αρχή, ήταν υπηρέτης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, υπέρ της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η πολιτική που ήταν ξεκάθαρη, από αυτά που έλεγε όταν πήγαινε στον ΣΕΒ, όταν μίλαγε στο Τέξας, στο Λονδίνο, μπροστά στους εκπροσώπους της ντόπιας και της διεθνούς πλουτοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προδιαγεγραμμένη πορεία να κάνει όσα έκανε από την ίδρυσή του, αλλά εξαπατούσε το λαό, στηρίχτηκε στο ψέμα ότι μπορεί ν' αλλάξει την κοινωνία, χωρίς ν' αλλάξει την εξουσία.

Εχει ευθύνες, γιατί έλεγε ψέματα και καλλιέργησε αυταπάτες, ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους.

Ο λαός δεν πρέπει μόνο να καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να βγάλει πρώτα απ' όλα συμπεράσματα για την πολιτική του, πριν το μνημόνιο και για μετά από αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα λέει πιο καθαρά ποια θα είναι η πολιτική του. Τώρα που εμφανίζεται πιο "έμπειρος και πιο ώριμος", τώρα ακριβώς επιχειρεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στη λαϊκή συνείδηση, στο κίνημα. Δουλεύει με σχέδιο και συνειδητά για την ενσωμάτωση λαϊκών δυνάμεων στα πλαίσια του ευρωενωσιακού μονόδρομου. Θέλει να πείσει το λαό ότι αφού δεν κατάφερε αυτός να "σκίσει" τα μνημόνια, ούτε ο λαός μπορεί να τα καταργήσει. Οτι πρέπει να τα εφαρμόσει, να υποστεί τα αντιλαϊκά μέτρα αδιαμαρτύρητα, γιατί διαφορετικά δε γίνεται.

Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που προκάλεσε στο κίνημα.

(...) Πλασάρουν τώρα το νέο παραμύθι του "παράλληλου προγράμματος". Ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα πάρει αντισταθμιστικά "φιλολαϊκά" μέτρα, που θα ανακουφίσουν το λαό από τις συνέπειες των μνημονίων. Τα αντισταθμιστικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι "να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι", που λέει ο λαός.

Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρχει όλο το επόμενο διάστημα καταιγίδα εφαρμοστικών μέτρων. Οποια και να είναι η νέα κυβέρνηση, συμφωνεί και είναι δεσμευμένη να υλοποιήσει απαρέγκλιτα και αδιαμαρτύρητα κάθε νέα απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚ Τράπεζας, του ΔΝΤ».

ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Να μην ξαναζήσει ο λαός το παραμύθι των «κόκκινων γραμμών»

Από τη συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους
Από τη συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους
«Υπάρχει λύση. Είναι η μαζική υποστήριξη του ΚΚΕ παντού, και στην κάλπη». Αυτό τόνισε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια στην Α' Αθήνας, από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του 7ου Διαμερίσματος της Αθήνας, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, στους Αμπελόκηπους.

Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει και αυτή την εκλογική μάχη, υπογράμμισε η Λ. Ράζου, για να σηκώσει λίγο ψηλότερα τη σημαία της αλήθειας και του δίκιου. Εξήγησε πως η κυβέρνηση που θα προκύψει την επόμενη μέρα, είτε αυτή φτιαχτεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε δημιουργηθεί με κορμό τη ΝΔ, θα υλοποιήσει το μνημόνιο. «Ας μην επιλέξει ο λαός ποιος θα είναι επικεφαλής στο σχέδιο εκτέλεσής του. Δεν υπάρχουν ούτε "παράλληλα" προγράμματα ούτε "ισοδύναμα" μέτρα που να βελτιώνουν ή να απαλύνουν το αντιλαϊκό μνημόνιο», τόνισε, και πρόσθεσε: «Ας μην ξαναζήσει ο λαός το παραμύθι των "κόκκινων γραμμών". Δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν τέτοιες. Η μοναδική "κόκκινη γραμμή" που δεν παραβιάστηκε ούτε μια στιγμή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στηρίχτηκε και από τα άλλα κόμματα είναι αυτή της υπεράσπισης των ταξικών συμφερόντων της αστικής τάξης».

Επισήμανε ακόμα πως σήμερα μπορεί να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στη σκέψη και τη δράση των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου, των ανέργων, των νέων και των γυναικών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών: «Τώρα έχει συγκεντρωθεί αρκετή πείρα. Η ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων είναι τέτοια που η πλειοψηφία του λαού δοκίμασε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πολλές παραλλαγές της αστικής πολιτικής. Δοκίμασε διάφορες κυβερνήσεις με τη συμμετοχή παλιών και νέων κομμάτων, δοκίμασε και κυβέρνηση "πρώτη φορά αριστερά". Δοκίμασε, επίσης, να εκφράσει την αγανάκτησή του, την αντίθεσή του με διάφορους "μοντέρνους" τρόπους: Με κινητοποιήσεις του διαδικτύου, με τις πλατείες των αγανακτισμένων, με δημοψηφίσματα. Τι δε δοκίμασε; Να αμφισβητήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία, οικοδομώντας τη δική του λαϊκή συμμαχία και στηρίζοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ που έχει τέτοιο πρόγραμμα και κατεύθυνση. Δε δοκίμασε τη δύναμη που έχει η λαϊκή πάλη όταν διεκδικεί έχοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο και συνειδητά παλεύει ενάντια στις αιτίες, που είναι η πηγή των βασάνων του, και όχι για να βιώνει το μικρότερο κακό, τις λιγότερο βλαβερές συνέπειες».

«Τολμήστε την ψήφο στο ΚΚΕ!»

Περιοδεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

«Τολμήστε το! Ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα, στηρίξτε το ΚΚΕ». Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν στους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «αξιολόγηση» των δημόσιων νοσοκομείων και των εργαζομένων, τονίζοντας πως η αξιολόγηση γίνεται με κριτήριο το κέρδος, αν τα νοσοκομεία σαν ΑΕ είναι κερδοφόρα, αν ο εργαζόμενος «κοστίζει» πολύ, αν ο γιατρός φέρνει πελάτες κ.λπ. «Το ΚΚΕ λέει πως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, δεν είναι μαγαζιά, δεν είναι πεδίο για "μπίζνες". Η Υγεία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια, να παρέχεται σε όλους δωρεάν με βάση την επιστημονική πρόοδο. Δεν θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω από τη στιγμή που μπορεί να βελτιωθεί η ζωή, η υγεία των ανθρώπων. Ούτε "υγιής επιχειρηματικότητα" υπάρχει. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αν δεν έχεις λεφτά δεν μπαίνεις μέσα, οι εργαζόμενοι είναι κακοπληρωμένοι», είπε.

Ο Ηλ. Σιώρας ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην κοροϊδία των προσλήψεων που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το 2016 σημειώνοντας πως κι αυτές οι ελάχιστες θα είναι προσωρινά μπαλώματα, αφού οι περισσότερες θα γίνουν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, σημείωσε πως το ΚΚΕ υπερασπίζεται μια άλλη εξουσία και οικονομία, όπου το φάρμακο π.χ. δεν θα είναι στα χέρια των επιχειρηματιών. «Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό δημόσιο, αλλά ένα σύστημα όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική περιουσία, υπέρ του λαού. Σε αυτό το δρόμο σας καλούμε να βαδίσουμε. Ο δρόμος των αγώνων και της ανατροπής είναι δύσκολος αλλά οδηγεί σε ξέφωτο», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΕΠΗΣ
Αν το θελήσει ο λαός «θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

Από τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι
Από τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι
«Τώρα είναι η ώρα για αληθινό και δυνατό ΟΧΙ στους διάφορους σωτήρες. Τώρα είναι η ώρα για μάχη και στις εκλογές. Τώρα είναι η ώρα για σωστά συμπεράσματα. Ωρα να γυρίσουμε την πλάτη σε νέες και παλιές αυταπάτες. Ωρα για ώριμη, ταξική, μαχητική, αγωνιστικό ψήφο, παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Ωρα για ισχυρό, πανίσχυρο ΚΚΕ». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε στους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου στο Γαλάτσι ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης που διοργάνωσαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή.

Οπως τόνισε, μία είναι η διαχωριστική γραμμή που μπορεί ο εργαζόμενος, η νεολαία, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρός επαγγελματίας να δει, με ποιον πρέπει να πάει και σε ποιον να γυρίσει την πλάτη: «`Η θα είσαι με τα μονοπώλια, με το κεφάλαιο και την εξουσία τους, ή θα είσαι με την προγραμματισμένη, σχεδιασμένη, φιλολαϊκή ανάπτυξη. Εδώ πρέπει να κριθούν όλα τα κόμματα και εδώ θα αποκαλυφτεί και η ουσιαστική ταύτιση ολονών, πλην του ΚΚΕ, που πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλισμού».

«Το ΚΚΕ - πρόσθεσε - δηλώνει κατηγορηματικά: Υπάρχει εναλλακτική λύση υπέρ του λαού. Υπάρχει διέξοδος υπέρ της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν είναι αιώνιος ο καπιταλισμός, ούτε τόσο παντοδύναμος. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία είναι η πρόταση που μπορεί να αναθερμάνει την ελπίδα στο λαό, μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στα μνημόνια, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Στη λαϊκή θέληση εναπόκειται να πιστέψει πως αν το πάρει απόφαση, "θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς"».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Ισχυρό ΚΚΕ για να είναι κερδισμένος ο λαός την επόμενη μέρα

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η μαζική παρουσία των ναυτεργατών στη σύσκεψη που διοργάνωσε χτες το πρωί η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, όπου μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος. Η κατάμεστη αίθουσα, τα νέα πρόσωπα που καταγράφηκαν όπου κυριαρχούσαν οι ναυτεργάτες της νέας βάρδιας του μηχανοστασίου και της κουβέρτας, ήταν ένα δείγμα γραφής των «θετικών μηνυμάτων», όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, που έρχονται από καράβια για την ενίσχυση του ΚΚΕ, του «καθοδηγητή και οργανωτή των αγώνων μας».

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι οι ναυτεργάτες έχουν πολύ πλούσια πείρα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καπιταλιστική ανάπτυξη στην οποία πίνουν νερό, παρά τις παραλλαγές τους, όλα τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Λαϊκή Ενότητα, το Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, και η Χρυσή Αυγή. Αγωνιούν όλοι αυτοί για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών, των οποίων η κερδοφορία έχει χτυπήσει κόκκινο, όμως η θέση των ναυτεργατών συνεχώς χειροτερεύει με την ανεργία να καλπάζει, τη δραστική μείωση των μισθών, των συντάξεων, τις ατομικές συμβάσεις, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, την απληρωσιά.

«Οποια πολιτική δύναμη από αυτές ψηφίσει ο ναυτεργάτης, ο εργάτης, ο κάθε εργαζόμενος είναι βέβαιο ότι θα είναι χαμένος από χέρι την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι «όποιο κόμμα δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων, στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στα καράβια, όποιο κόμμα δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, είτε προβάλλει εθνικό νόμισμα ή ευρώ, είτε το θέλει είτε όχι, "μοιραία", θα ακολουθήσει τέτοια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων».

«Στις 21 Σεπτέμβρη, είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει χέρια η εξουσία, όμως μπορεί με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την οργάνωση της πάλης, για την ανάκτηση των απωλειών, για τη συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που θα προετοιμάσει τη ρήξη και ανατροπή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ