ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ομόφωνα σε ταξική Πρωτομαγιά

"Οχι" στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. "Ναι" στην ανάπτυξη των αγώνων στη βάση των κοινών προβλημάτων

Ενωτικό, ταξικό, αγωνιστικό, διεθνιστικό περιεχόμενο δίνει στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής του. Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε η Οργάνωση να μη δεχτεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης,ενώ - με ψήφους 11 υπέρ και τρεις κατά - η διοίκηση του ΕΚΛ λέει ΟΧΙ στην παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου" και διατρανώνει την αντίθεσή της με τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

"Η φετινή Πρωτομαγιά - τονίζει το ΕΚΛ - μας βρίσκει αντιμέτωπους με την πιο σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση, τους βιομηχάνους και την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια επίθεση διαρκείας που τώρα παίρνει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά". Σε ό,τι αφορά την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης, για την όσο το δυνατόν μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συσκέψεις σωματείων, προβολή ταινίας με εργατικό περιεχόμενο και συναυλία, ενώ την προηγούμενη μέρα της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθεί και στάση εργασίας.

Στην εισήγηση, που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΛ, επισημαίνεται: "Οι βιομήχανοι αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την κυβερνητική πολιτική και προβάλλουν προκλητικές απαιτήσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, συσσωρεύοντας τεράστια κέρδη στα ταμεία τους. Στην ΕΕ αυτή την περίοδο το παιχνίδι παίζεται με τη λεγόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει μπροστά στην Πρωτομαγιά να τοποθετηθεί αποφασιστικά κόντρα στη Συνθήκη και την αναθεώρησή της, αφού οι πάντες γνωρίζουν ότι από την αναθεώρηση όχι μόνο δε θα προκύψει κάτι θετικό για τους εργαζόμενους, αλλά θα χειροτερέψουν περισσότερο τα πράγματα, γιατί η ΕΕ υπάρχει, λειτουργεί και δρα για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών".

Μπροστά στην όξυνση της επίθεσης θα πρέπει, όπως τονίζεται - στην εισήγηση, "να αναπτυχθούν ταξικοί αγώνες με αιχμές την ανεργία, τα εισοδηματικά, τα ασφαλιστικά, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργασιακές σχέσεις. Να αναπτυχθούν κοινωνικές συμμαχίες. Να ισχυροποιηθεί η ταξική αντίληψη και η αγωνιστική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Να συσπειρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να δράσουν με βάση τα κοινά προβλήματά τους".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δε θα συμμετέχει σε ένα διάλογο με σημαδεμένα χαρτιά και ειλημμένες αποφάσεις, ενώ καταδικάζει τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που - όπως τονίζει - στόχο έχουν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και υπονομεύουν την κοινωνική ασφάλιση. Τέλος, τονίζει ότι θα πάρει μέρος αγωνιστικά στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση, προβάλλοντας το ουσιαστικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς με τις ανάγκες του σήμερα.

Λογαριασμός για την 1η Μάη

Για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, που διοργανώνουν σωματεία της Αθήνας και Ομοσπονδίες, ανοίχτηκε ο λογαριασμός 129/350654 - 12 στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στην πλατεία Κάνιγγος. Η Επιτροπή Διοργάνωσης καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς της Αθήνας και όλης της χώρας να δώσουν τη δική τους μικρή ή μεγάλη συνεισφορά, για την οργάνωση μιας Πρωτομαγιάς, όπως πραγματικά επιβάλλουν οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της εργατικής τάξης.

Οι οικοδόμοι δεν υποτάσσονται

Απάντηση της Ομοσπονδίας στη συκοφαντική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Την "πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ ενάντια στους οικοδόμους και τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Η επίθεση αυτή, ο χαρακτηρισμός του μεγάλου συλλαλητηρίου σαν "αντισυγκέντρωσης" - σημειώνει - δείχνει την αμηχανία και τον πανικό μπροστά στον ενωτικό μαχητικό αγώνα του κλάδου. "Το χτύπημα των οικοδόμων - συνεχίζει - που είχε μεθοδεύσει η κυβέρνηση, μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών, έπεσε στο κενό, εξαιτίας της υπεύθυνης στάσης της Ομοσπονδίας και των απεργών και αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει".

Η ομοσπονδία, απαντώντας στις προκλητικές φαιδρότητες περί "αντισυγκέντρωσης", επισημαίνει ότι "η απεργία είχε προγραμματιστεί από το Φλεβάρη και αυτό το γνωρίζουν όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη των οικοδόμων και ανάμεσά τους και αυτά που πρόσκεινται πολιτικά στο κυβερνητικό κόμμα, που προσπαθεί σήμερα να περιχαρακώσει με την κατάπτυστη ανακοίνωσή του". Και σε σκωπτικό ύφος η ομοσπονδία σημειώνει σχετικά: "Πιθανά και να έχει δίκιο το ΠΑΣΟΚ, γιατί οι μόνοι συγκεντρωμένοι κάτω από το υπουργείο ήταν οι χιλιάδες ένστολοι των δυνάμεων καταστολής και πολυάριθμοι με πολιτικά, έτοιμοι να παίξουν το ρόλο του προβοκάτορα".

"Η λογική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που δε διστάζει να συκοφαντήσει έναν ολόκληρο κλάδο - σημειώνει η Ομοσπονδία - δε μας ξαφνιάζει, είναι συνέχεια της συκοφάντησης του αγώνα των ναυτεργατών, των αγροτών, των μεταλλεργατών, των καθηγητών, δείγμα του κρύου ιδρώτα που πιάνει τον πρωθυπουργό μπροστά στους αγώνες και ανερυθρίαστα θεωρεί "ανοιχτή κοινωνία" την υποταγή και το συμβιβασμό στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης".

Συγκέντρωση λογιστών

Συγκέντρωση με θέματα το σχέδιο νόμου για το Λογιστή - Φοροτεχνικό και την πορεία της Συλλογικής Σύμβασης θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, τη Δευτέρα 14 Απριλίου και ώρα 7μμ στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

Στη συγκέντρωση έχουν κληθεί να παραστούν οι βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για να ενημερωθούν πάνω στις θέσεις της ΠΟΛ για το σχέδιο νόμου και να καταθέσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους.

Συνέλευση εργατών ένδυσης

Να παρευρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου Κλωστοϋφαντουργίας - Ενδυσης - Δέρματος στη γενική συνέλευση που θα γίνει την Τρίτη 15 Απριλίου και ώρα 6μμ στο Δημαρχείο του Περιστερίου, καλεί με ανακοίνωσή του το τοπικό παράρτημα του συνδικάτου του κλάδου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "όλοι μαζί οι εργαζόμενοι του κλάδου να απαιτήσουμε: Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, πενταετή διαφορά στις γυναίκες, ένταξη στα βαρέα. Ακόμη 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, με αύξηση των αποδοχών και ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις".

Κινητοποιούνται για τις συμβάσεις

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στις 16 και 17 Απρίλη κήρυξε η Ομοσπονδία Προσωπικού Υδρευσης και Αποχέτευσης,αντιδρώντας στην αδιάλλακτη - όπως τη χαρακτηρίζει - στάση της κυβέρνησης στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Ομοσπονδία αποφάσισε να πραγματοποιήσει ακόμα δύο 24ωρες απεργίες το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καταγγέλλει την "απαράδεκτη και προκλητική στάση της κυβέρνησης, η οποία με την πολιτική της θέλει να γυρίσει χρόνια πίσω το εργατικό κίνημα", ενώ τονίζει ότι "δεν πρόκειται να ανεχθούμε πρακτικές και μεθόδους που επιχειρούν να καταργήσουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επαναδιαπραγματευτούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων".

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Ακαρπη απέβη και η χτεσινή συνάντηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με τη διεύθυνση της ΔΕΗ για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέρριψαν την πρόταση για αυξήσεις 3,2% από 1/3 και 3,2% από 1/9.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ καλεί τη διεύθυνση σε νέα συνάντηση στην οποία - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της - ελπίζει ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα επιδείξει υπευθυνότητα στο χειρισμό των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση - προειδοποιεί - θα απαντήσουν δυναμικά, ξεκινώντας από τις 15 Απρίλη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ήδη εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

- Σήμερα εξάλλου για το θέμα της υπογραφής της ΣΣΕ θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών,ενώ αύριο θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Καταγγέλλουν το διάλογο - προκάτ

"Οχι στον διάλογο της απάτης, όχι στον προπαρασκευασμένο κοινωνικό διάλογο",διατρανώνουν σε ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας.

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου τονίζεται ότι "το ΔΣ ομόφωνα διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης και του κράτους πρόνοιας, καθώς και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προωθώντας τη μερική απασχόληση, τις ατομικές συμβάσεις κλπ.".

Μπροστά σ' αυτούς τους στόχους, σημειώνεται, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο της απάτης, ενώ επισημαίνεται ότι: "Οποιοι ετοιμάζονται να πάρουν μέρος, με οποιοδήποτε πρόσχημα, συνειδητά ξεπουλούν και προδίδουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και γίνονται συνένοχοι της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σημειώνεται ότι: "Οταν μιλάμε για ενότητα, δεν εννοούμε ενότητα εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης, αλλά ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, ενάντια στις πολυεθνικές, στην άρχουσα τάξη και στην κυβέρνηση. Αρνούμαστε να πάρουμε μέρος σ' αυτόν τον διάλογο που στόχο έχει την υποταγή των λαϊκών μαζών και την υλοποίηση της αντεργατικής κυβερνητικής λαίλαπας".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ