ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Παρέμβαση για καλό και φτηνό φάρμακο

Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων

"Η κυβέρνηση θα μπορούσε - αν ήθελε - να εξασφαλίσει τον τρόπο ώστε να υπάρχουν καλά και φτηνά φάρμακα και να ενισχύσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Αυτός ο τρόπος υπάρχει". Αυτή είναι η ουσία που προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), με αντικείμενο την ανακοστολόγηση των φαρμάκων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Μπότσης,που συμμετείχε και στην τελευταία επιτροπή ανακοστολόγησης, ολόκληρη η πολιτική της κυβέρνησης για το φάρμακο διαγράφει το χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό και, γενικεύοντας ορισμένες ακραίες καταστάσεις υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογραφίας, προωθεί την πολιτική της που είναι να πληρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χρειάζονται. Η αλήθεια, τόνισε ο ίδιος, είναι ότι η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη είναι μεγάλη και αυξάνει με υπερβολικούς ρυθμούς. Σ' αυτό συμφωνούν όλοι, αλλά αυτό στο οποίο διαφωνούν οι εργαζόμενοι στο χώρο του φαρμάκου είναι στο πού οφείλονται και πώς πρέπει να μειωθούν και πρόσθεσε ότι η πολιτική για το φάρμακο δεν εξαντλείται στην τιμή του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διέψευσε κατηγορηματικά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η υπερκατανάλωση είναι αυτή που ευθύνεται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη της ποσότητας φαρμάκων που καταναλώθηκαν από το 1987 μέχρι τι 1995, και με την αντίστοιχη αξία τους, προκύπτει ότι στο διάστημα αυτό η ποσότητα φαρμάκων αυξήθηκε μόλις κατά 34%, ενώ η αξία τους υπερπενταπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε κατά 468%!Κι αυτό δε δείχνει τίποτα άλλο από τις συνεχείς ανατιμήσεις που επιβάλλουν φαρμακοβιομήχανοι και εισαγωγείς φαρμάκων.

Παράλληλα, έντονη είναι την τελευταία δεκαετία και η υποκατάσταση εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων από εισαγόμενα. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, ενώ το 1987 εισάγαμε το 20% των φαρμάκων που καταναλώνονταν και το άλλο 80% ήταν ελληνική παραγωγή, το 1995 η αναλογία αντιστράφηκε σε 65% προς 35%,με τάση να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα υπέρ των εισαγόμενων. Αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι και από αυτό το 35% μόλις το 10% αποτελεί ελληνική παραγωγή, ενώ το άλλο 25% ανήκει σε πολυεθνικές που παράγουν στην Ελλάδα. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, η τάση αντικατάστασης των εγχώριων από εισαγόμενα οφείλεται στη γενικότερη πολιτική των πολυεθνικών που σχεδιάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η Αρχή Εγκρισης Φαρμακευτικών Σκευασμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, απ' όπου θα κόβονται και θα ράβονται στα μέτρα των πολυεθνικών οι τιμές των φαρμάκων που θα ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ όπου κυκλοφορούν.

Η υποκατάσταση εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων από εισαγόμενα είναι μία σημαντική πτυχή της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλη, που δόθηκαν αυξήσεις μέχρι 400% σε μια σειρά ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, το 75% των εισαγομένων φαρμάκων και το 25% των παραγομένων πήραν χονδρική τιμή πάνω από 3.000 δρχ. το κουτί, ενώ το 1994 το ποσοστό των φαρμάκων που είχαν χονδρική τιμή πάνω από 3.000 δρχ. ήταν 17% και αντιπροσώπευε το 38% της συνολικής δαπάνης. Ετσι, υπολογίζεται ότι μόνο από αυτά τα ευρείας κατανάλωσης παυσίπονα που πήραν αυξήσεις το περασμένο καλοκαίρι θα πληρώσουμε πάνω από 5 δισ. δρχ. για το 1997.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της ανακοστολόγησης, ο Π. Μπότσης τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκράτηση των τιμών των φαρμάκων, εάν η χονδρική τους τιμή δεν υπολογιστεί με βάση τα πραγματικά κοστολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Για τις τιμές, συμπλήρωσε, να μην τα βάζει η κυβέρνηση ούτε με τους φαρμακοποιούς, ούτε με ακραίες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, αλλά με τη χονδρική τιμή που καθορίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι και εγκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο ίδιος κατήγγειλε, παραθέτοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα γνωστών φαρμάκων, ότι είναι σε γνώση του υπουργείου Ανάπτυξης, που προτιμάει να κάνει "τα στραβά μάτια", οι μεγάλες διαφορές που εμφανίζονται στις τιμές που υποβάλλουν για τις πρώτες ύλες που αγοράζουν οι επιχειρήσεις όταν ζητούν να πάρουν χονδρικές τιμές.

Στο μεταξύ, αρκετές εταιρίες πιέζουν να βγουν από τη λίστα φάρμακα που καταναλώνονται ευρέως, προκειμένου να μην υπάρχει για την τιμή τους η πίεση για συγκράτηση των τιμών από τα ταμεία, και να μπορούν ως μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, για τα οποία επιτρέπεται η ευρεία διαφήμιση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να παίρνουν αυξημένη τιμή και με βάση έξοδα διαφήμισης και διάθεσης του φαρμάκου.

Μείωση επιτοκίων ΑΤΕ

Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά 0,5-1,0% ανακοίνωσε, χτες, η ΑΤΕ στα επιτόκια των χορηγήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, από την ερχόμενη Δευτέρα μειώνονται και τα επιτόκια καταθέσεων κατά 0,25-0,50%. Αντίστοιχα, η διοίκηση της ΑΤΕ αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων στα ελάχιστα, έτσι κι αλλιώς, στεγαστικά δάνεια που χορηγεί στους αγρότες η Τράπεζα κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, η μείωση στα επιτόκια των καλλιεργητικών δανείων και των δανείων για κεφάλαια κίνησης που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος των προϊόντων προβλέπεται μόλις κατά μισή εκατοστιαία μονάδα. Στα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια, η μείωση επιτοκίου φθάνει τη μια εκατοστιαία μονάδα. Ωστόσο, η ΑΤΕ υπολογίζει πως με τη μείωση, που ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί από 14 Απρίλη, αγρότες, συνεταιρισμοί και άλλοι δανειοδοτούμενοι θα έχουν όφελος, συνολικά, 13 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο.

Τέλος, το βασικό επιτόκιο καταθέσεων απλού Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 9% για ποσά μέχρι 3 εκατομ. δραχμές και 9,25 για ποσά άνω των 3 εκατομμυρίων.

ΚΚΕ
Καθυστερεί η κωδικοποίηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας

Την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του σχεδίου νόμου για την κωδικοποίηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς την υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας,Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Στη γενική συνέλευση της Συντεχνίας Αρτοποιών Νομού Λάρισας, που έγινε στις 8/4/1997, τονίστηκε ότι για ανεξήγητους λόγους καθυστερεί η υπογραφή του σχεδίου νόμου, το οποίο προβλέπει την "κωδικοποίηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας" προκειμένου να έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία υπουργός εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα των αρτοποιών και να φέρει άμεσα το σχετικό σχέδιο νόμου για συζήτηση στη Βουλή".

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ"
Μπορούμε ν' αλλάξουμε την κατάσταση

Οι χιλιάδες έμποροι της χώρας, όλοι αυτοί που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για επιβίωση κόντρα στην εφόρμηση των πολυκαταστημάτων στην ελληνική αγορά, είναι σε θέση και πρέπει στην επικείμενη γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) να αντιταχθούν στον κατήφορο που έχει πάρει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας, που ουσιαστικά ταυτίζει τις επιλογές της με τα συμφέροντα ορισμένων μεγαλοσχημόνων. Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων", με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΕΕ, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτός από τον εκπρόσωπο της παράταξης, όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι ενέκριναν τη συμφωνία για το ωράριο που είχε συμφωνήσει η ηγεσία της ΕΣΕΕ με τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετ και την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση της παράταξης σημειώνεται ακόμα ότι η ηγεσία της ΕΣΕΕ αρνήθηκε να γίνει συζήτηση γύρω από τα θέματα που θέτει η κυβέρνηση στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" κι αυτό τη στιγμή που είναι γνωστοί οι προσανατολισμοί της "να κουτσουρέψει τις ήδη κουτσουρεμένες κοινωνικές παροχές και να φορτώσει όλα τα βάρη των ταμείων στους ασφαλισμένους με συνεχείς και υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ